Четвъртък,26 Април, 2018


Времето за независим Кюрдистан дойде

Азиз Ахмед (Aziz Ahmad)

Твърде дълго моят народ беше нападан, убиван и предаван. Ние не можем повече да вярваме на обещанията на Вашингтон или да се надяваме, че Багдад ще ни помогне.

Това беше един студен, мрачен зимен ден на 1991 година. Бях на четири години, но още помня, как се промъквахме по планинските пътеки на две хиляди метра височина в района на иракско-турската граница. На шест метра пред мен, през снежната виелица се мъкнеше майка с двегодишния ми брат на гръб. След два дена на крак тя беше изтощена. Аз се влачех отзад, а баща ми ме ободряваше, казвайки, че е останал само още един връх. Татко ме лъжеше. Аз вървях по стъпките на мама и тя отново падна на замята. Стоях до нея и плачех.

Ние бяхме част от хилядите кюрдски бежанци бягащи от армията на Саддам Хюсеин, който беше започнал война на унищожение против кюрдите. За да стигнем до импровизирания лагер за бежанци на границата с Турция ни трябваха пет ужасни дни. Времето беше лошо. За хигиена никой не мислеше. Вода и храна – много малко. Всеки ден битката за оцеляване започваше отново: глътка вода от капачката на бутилката, парченце твърд хляб и няколко замръзнали смокини. Масовото бягство на два милиона кюрди стана още един епизод от борбата на кюрдския народ със сменящите се иракски правителства.

Всеки има своя история. Ето я моята.

Моят дядо беше един от воините-революционери известни като „Пешмерга“ – „Ловци на смъртта“. Той се е сражавал за автономия през 1960-те години и е взел участие във въстание за прогонване на иракската армия в края на 1991, когато войската на Саддам Хусеин беше отслабена от поражението в първата война в Персийския залив. Кюрдите бяха окуражени от въстанието на шиитите на юг. Но не получиха подкрепа от САЩ и иракската армия си върна земите, провеждайки наказателни акции. Санкционираното от американските военни използване на бойни вертолети от Хюсеин доведе до поражение за кюрдите и ги принуди да бягат.

Ние успяхме да стигнем до лагера Белех, но и там нямаше спасение. Той приличаше на гробище. В нашето семейство бяхме девет души, а останаха живи трима. Помня, как нощем вятърът удряше старите платки, чувах как плаче една стара жена загубила роднините си. На сутринта се оказа, че нощният студ е убил стотици деца. Жената умря без да види семейството си.

Такива са моите първи спомени от Ирак: принудително бягство в планините от иракското правителство. В следващите години видях как иракските власти убиха мои шест роднини и похитиха още няколко затова, че отстоявали правата на кюрдите.

Кюрдите се борят за самоопределение от времето на разпадането на Османската империя след Първата световна война. Борбата достига своя връх в 1979 година, когато идва на власт Саддам Хусеин. След това негоите войски убиха 182 хиляди кюрди, отровиха хиляди с химическо оръжие и разрушиха повече от 4,5 хиляди села. Както много други, аз напразно се опитвах да забравя горчивото минало след свалянето на Хусеин в 2003 година.

Премахвайки Саддам, САЩ ни предложиха да се върнем в Багдад и да се опитаме да станем част от новия федерален Ирак. Както много други кюрди, аз не исках да съм част от новия Ирак, но смятах, че нямаме друг избор освен да се опитаме да защитим своите права чрез участие в демократичния процес. Западът беше убеден, че отстраняването на Саддам и появяването в Багдад на силна кюрдска партия ще открият нова глава и ще доведат до помирение с арабите. Западът ни уговаряше да останем част от Ирак и да не искаме независимост за Кюрдистан.

Но те сгрешиха в своите предположения. Аз също.

Сега президентът на Кюрдистан Масуд Барзани, след като изгуби търпение по отношение на Багдад, обеща да проведе всенароден референдум за независимост в един от малкото демократични анклави в Близкия изток. Кюрдският регион е светски и проамерикански и постигането на независимост ще стане крачка към премахването на една историческа несправедливост. Като знаем кървавата история на Ирак, наивно е да се мисли, че тази страна ще стане стабилен дом за араби и кюрди, сунити и шиити.

Разрешете да ви обясня защо ще гласувам за независимост на референдума.

За мен кюрдският експеримент в Икар приключи през август 2014, когато Ислямска държава започна кървава разправа срещу йезидите в Синджар, като убиха пет хиляди души и похитиха хиляди жени, превръщайки ги в секс-робини. След убийства и поробване на толкова много йезиди – етническо кюрдско религиозно малцинство, аз си направих извода, че кюрдите вече са изпробвали всички форми на съществуване в рамките на иракската държава – монархия, диктатура, република, автономия и федерализъм.

В миналия век иракските режими преследваха системно кюрдите всяко десетилетие. С такъв исторически опит не е чудно, че те рядко се идентифицират с Ирак. Дори и без преследванията на кюрдите, Ирак днес представлява една разединена и несъстояла се държава. Конфликтът между сунити и шиити, усилен от авторитарния курс на бившия премиер Нури ал-Малаки и преминаването на сунитите на страната на Ислямска държава, доведе до образуването на обособени общности в цялата страна. Извън пределите на Багдад  иракското правителство на практика на контролира нищо, тъй като на юг управляват шиитски формирования, ИДИЛ контролира сунитските райони, а на север се укрепиха кюрдите – стремящи се към получаване на независимост.

Не следва да се обвиняват кюрдите за разпада на Ирак. След 2003 година иракският проект се оказа нежизнеспособен заради историческата омраза между сунитската и шиитската арабски общности. Тази вражда имаше по-катастрофални последствия за Ирак отколкото разногласията между кюрди и араби за нефт, земя и държавни доходи.

За кюрдите неотдавнашните нападения на Ислямска държава и усилващия се сунитски метеж са още един пример за умишлено клане в арабски Ирак. Не трябва да се учудваме, че създаването на т.н. „халифат“ стана за много кюрди последната капка, препълнила чашата на търпението по отношение на Ирак. Правителството в Багдад и кюрдското правителство в Арбил провеждат независима един от друг външна политика, в това число и спрямо Сирия и разполагат със самостоятелни въоръжени сили. Кюрдското опълчение Пешмерга си остава най-ефективната сухопътна армия в Ирак. С подкрепата на самолети на западната коалиция и ограничената помощ на Багдад то успя да освободи от джихадистите 20 хиляди квадратни километра.

Разногласията между кюрдското регионално правителство и Багдад за разпределението на доходите от нефта увеличава разкола между двете страни. През изминалите години иракското правителство не превеждаше пари в Кюрдистан и местното правителство нямаше възможност да изплаща заплати на държавните служители, да покрива разходите във войната с ИДИЛ и да поддържа два милиона иракски и сирийски бежанци. Това засегна и обикновените хора, пораждайки дълбоко недоволство. Падането на цените на нефта застраши както кюрдската, така и иракската икономики и направи споразумението за разпределяне на доходите много непопулярно.

Западът носи отговорност за провала на Ирак и, не на последно место, заради начина, по който са били начертани границите на тази държава. Също така, САЩ и Европа настояваха на запазването на статуквото, принуждавайки кюрдските лидери да се върнат в Багдад, вместо да придвижват идеята за независимост.

Това е последният шанс за Ирак, говореха западните дипломати. Признанието за провала на „обединен Ирак“ беше техния страшен кошмар, заради който загинаха стотици хиляди – йезиди, християни, кюрди, араби, евреи и други, а милиони хора се лишиха от покрив. В периода след 2003 година те погрешно възприемаха надеждите и въжделенията на кюрдите през призмата на Ирак.

Сближаването между Багдад и Арбил няма да предотврати неизбежното провъзгласяване на независимост на Кюрдистан. За кюрдите това не е просто война с ИДИЛ, това е война за независимост.

Зад борбата на Барзани стоят стотици години борба на кюрдите против османски, британски и иракски власти. За него това е и личен въпрос, неговият баща Мустафа Барзани възглавяваше национално-освободителното движение на кюрдите в Ирак. Днес той като президент на Кюрдистан се оказа лидер на най-многочисления народ в светаа без държава.

Барзани разбира, че разгромът на Ислямска държава ще укрепи Багдад и ще отслаби международната подкрепа за кюрдското дело. Освен това, американската администрация едва ли ще подкрепи разделяне на Ирак, опасявайки се да провокира подобни процеси в Сирия, Турция и Иран. Затова референдумът може да бъде проведен само през тази година, преди настъплението към Мосул и Рака и президентските избори в САЩ.

През месец май се навършват сто години от договора Сайкс-Пико, чрез който Западът очерта облика на региона. Към този момент ще бъдем свидетели на стогодишния провал на Ирак в резултат на този договор. Това би трябвало да е достатъчно Западът и Ирак да разберат защо онази карта е била начертана с молив.

Създаването на независим Кюрдистан върху руините на Ирак ще спаси следващото поколение кюрди от необходимостта да бягат от преследвания в арабски Ирак.

Оригинал на публикацията: The Time for an Independent Kurdistan Is Now

 

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Американското разузнаване съобщи за създаването на химическо оръжие от ИДИЛ

Американското разузнаване съобщи за създ…

Екстремистите от "ислямска държава" са успели да създадът и расположат химическо оръжие в Близкия изток, съобщава Independent цитирайки директора на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър. Според шефа на американското разузнаване...

11-02-2016, 00:02

Турската армия за един ден  е загуби 14 войници в Сирия

Турската армия за един ден е загуби 14 …

14 военнослужещи на турските въоръжени сили участващи в операцията по освобождаването на сирийския град Ал Баб от терористичната групировка "Ислямска държава" загинаха, съобщиха от Генералния щаб на Турската армия. "Днес, в...

22-12-2016, 00:12

Майкъл Пенс: САЩ накараха КНДР да седне на масата за преговори с Южна Корея

Майкъл Пенс: САЩ накараха КНДР да седне …

Севернокорейските власти започнаха сближаване със Сеул и седнаха на масата за преговори заради "безпрецедентния икономически и дипломатически натиск" на САЩ върху Пхенян, заяви вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс. Според неговото мнение...

09-01-2018, 00:01

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, четвъртък 14 септември.

14-09-2017, 00:09

Bild: Президента на МОК Бах е "пудел Путин"

Bild: Президента на МОК Бах е "пуде…

Германският вестник Bild в статия посветена на решението на изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на руските спортисти да участват на Олимпиадата в Рио нарече президента на...

25-07-2016, 00:07

MSNBC: От ЦРУ чакаха доказателства, но доклада за "Ролята на Русия" не оправда надеждите

MSNBC: От ЦРУ чакаха доказателства, но д…

На следващия ден, след секретното съвещание на най-високо ниво относно руските кибератаки, новоизбраният президент Доналд Тръмп обеща - цитата - "добри отношения с Кремъл", въпреки мнението на разузнаването, че Москва...

08-01-2017, 00:01

Добре живеем: Престолонаследника на Кралство Тайланд с изрязан потник и пудел слезе от самолет в Мюнхен

Добре живеем: Престолонаследника на Крал…

Престолонаследника на Тайланд принц Маха Вачиралонгкорн слезе от Боинг 737 в Мюнхен, облечен с изрязан потник, пише германското издание Bild. Изданието публикува фотографии, на които 63-годишният наследник на трона е облечен...

22-07-2016, 00:07

Братът на един от брюкселските терористи е шампион на Израел по таекуондо

Братът на един от брюкселските терористи…

Братът на един от терористите които атакуваха Брюксел, преди шест месеца е посетил Израел. Мурад ал Ашрауи, брат на Наджим ал Ашрауи, който се само взриви на летището в Брюксел, през...

25-03-2016, 00:03

Google представи новата "сладка" операционна система

Google представи новата "сладка…

На 21 август Google Corporation представи новата операционна система, наречена в чест на "бисквитката" - "Oreo". Интернет гигантът продължава традицията да дава сладки имена на актуализираните версии на операционната система.  Преди...

22-08-2017, 00:08

Бърза реакция: САЩ обявиха пренасочване на самолетите на коалицията в небето над Сирия

Бърза реакция: САЩ обявиха пренасочване …

За да се гарантира безопасността на екипажите след последните сблъсъци, "свързани с про-сирийския режим и руските сили", САЩ са взели решение да предислоцират самолетите на коалицията в Сирия. Това, както...

20-06-2017, 00:06

В Ню Йорк разрушиха паметник на Христофор Колумб

В Ню Йорк разрушиха паметник на Христофо…

Вандали разрушиха статуята на откривателя на Америка Христофор Колумб в Ню Йорк в градския парк Йонкърс, съобщи News Channel. Според местните жители статуята е разрушена от вандали вечерта в събота, 26...

31-08-2017, 00:08

Донбас - Видео: Взривиха в кола шеф на милицията в Луганск

Донбас - Видео: Взривиха в кола шеф на м…

Началника на полицейското управление на Народната милицияна самопровъзгласилата Луганска народна република (ЛНР) Олег Анащенко загина при експлозия на джипа му град Луганск, заяви на брифинг официалният говорител на ведомството Андрей...

04-02-2017, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 5 август.

05-08-2017, 00:08

Видео: Кюрдите твърдят че за един ден са поразили пет турски танка

Видео: Кюрдите твърдят че за един ден са…

В мрежата се появи видеоклип, показващ момента в който кюрдите изстрелват противотанкова управляема ракета срещу турски танк Leopard. Видеоклипът е публикуван YouTube канала на екстремистите от кюрдската милиция YPG. Според данни на агенция...

22-01-2018, 00:01

WikiLeaks коментира решението на Барак Хюсеин Обама да намали присъдата на Челси Манинг

WikiLeaks коментира решението на Барак Х…

Това е победа, окачествиха от WikiLeaks решението на напускащият американски президент Барак Хюсеин Обама да смекчи наказанието на информатора на сайта Челси Манинг (по-рано Брадли Манинг) , се отбелязва в...

18-01-2017, 00:01

Карл Лагерфелд  предсказа  залеза на модната индустрия

Карл Лагерфелд предсказа залеза на мод…

Творческия директор на френската модна къща Chanel, Карл Лагерфелд разкритикува идеята на някои брендове да продават артикули  от новите си колекции, веднага след като те ще бъдат показани на модния...

29-02-2016, 00:02

Снуп Дог напсува Шварценегер и го нарече расист

Снуп Дог напсува Шварценегер и го нарече…

Американският рапър Снуп Дог нарече актьора и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, расистко парче Л***О и пънк, съобщава TMZ. Така музикантът реагира на освобождаването на Естебан Нунес, убиец, чиято...

13-04-2016, 00:04

Добре живеем: Декларациите на чиновниците и политици шокираха украинците

Добре живеем: Декларациите на чиновницит…

Електронните данъчни декларации на украинските чиновници, които през текущата година за първи път започнаха да се публикуват в открит достъп, станаха истински шок за украинците. Разнообразието от материални ценности и...

01-11-2016, 00:11

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, сряда 8 февруари.

08-02-2017, 00:02

Авто-шествието с джипове Gelandewagen на абитуриентите на академия на ФСБ взривило руския интернет се превърна в видеоклип

Авто-шествието с джипове Gelandewagen на…

В мрежата се появи видео монтирано от флашмоба на група абитуриенти на Руската Академия на Федералната служба за сигурност в Москва, които устроиха масова колона от автомобили Mercedes-Benz Gelandewagen. Клипа...

03-07-2016, 00:07

Белият дом: Днес Тръмп ще се обади на Путин

Белият дом: Днес Тръмп ще се обади на Пу…

Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес ще проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, съобщиха от пресслужбата на президента. Беседата е планирана за 12:30 часа по време на източния...

02-05-2017, 00:05

Президента на Филипините Родриго Дутерте се срещна с лидера от който се възхищава

Президента на Филипините Родриго Дутерте…

Филипински президент Родриго Дутерте по време на среща с руския си колега Владимир Путин в Перу се възхити на лидерските му качества, добавяйки, че Путин представлява велика страна, срещата се...

20-11-2016, 00:11

France 3: В тима на НАТО "нападателя Оланд " се ослуша за командите на "треньора Обама"

France 3: В тима на НАТО "нападател…

Да, точно така. За да успокои своите източни съюзници, НАТО ще изпрати около четири хиляди войници в балтийските държави и Полша. Както казахте, алиансът демонстрира своята решителност и показва мускулите...

12-07-2016, 00:07

Скандал: Путин - убиец ??? Кремъл настоява за извинения от Fox News

Скандал: Путин - убиец ??? Кремъл настоя…

В Кремъл чакат извинения от телевизия Fox News, чийто кореспондент в интервю с президента на САЩ Доналд Тръмп нарече руския президент Владимир Путин убиец, цитира ТАСС прессекретарят на руския президент...

06-02-2017, 00:02

Мача е свирен: Доналд Джон Тръмп получи 304 гласа на електорите и стана официално 45-тия президент на САЩ

Мача е свирен: Доналд Джон Тръмп получи …

Доналд Тръмп не пропусна да благодари на поддръжниците си в Twitter и да разкритикува за пореден път американските медии за допускани неточности и изкажения. Направихме го! Благодаря на моите всички невероятни...

20-12-2016, 00:12

Американски войници се изгавриха с флага на Литва в Каунас

Американски войници се изгавриха с флага…

Войници от американската армия свалиха знамето на Литва от сградата на прокуратурата в град Каунас и се гавреха с него. Инцидентът е станал на 25 април, обаче, за този акт на...

14-05-2016, 00:05

Инфарктът при жените е различен от този при мъжете

Инфарктът при жените е различен от този …

Инфарктът може да изглежда много различен за двата пола. Заболяването на сърцето е водеща причина за смъртта при жените в САЩ, но признаците за инфаркт при жените често могат да останат...

26-01-2016, 00:01

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, събота 25 март.

25-03-2017, 00:03

Фрау Меркел призна необходимостта от преразглеждане на отношението към Русия

Фрау Меркел призна необходимостта от пре…

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че сегашната ситуация в света изисква Германия да ревизира своя подход в отношенията с Москва и НАТО.  "Ние имаме работа със ситуация в света, особено в...

07-12-2016, 00:12

25 убити при взрив до израелската граница

25 убити при взрив до израелската границ…

В района на Кунейтра, в близост до границата с Израел, се взриви  кола пълна с експлозиви. Колата избухна до седалището на Организацията на сирийските бунтовници, подкрепяните от САЩ  „ Джабхат Тувар...

03-03-2016, 00:03

WSWS: Турските въздушни удари срещу кюрдите изострят конфликта в Сирия

WSWS: Турските въздушни удари срещу кюрд…

Турция втори пореден ден нанася въздушни удари по позициите на кюрдите в Сирия и Ирак, в резултат на които загинаха най-малко 70 души, съобщи журналиста на World Socialist Web Site...

27-04-2017, 00:04

Времето за независим Кюрдистан дойде

Времето за независим Кюрдистан дойде

Азиз Ахмед (Aziz Ahmad) Твърде дълго моят народ беше нападан, убиван и предаван. Ние не можем повече да вярваме на обещанията на Вашингтон или да се надяваме, че Багдад ще ни...

08-03-2016, 00:03

Цените на петрола паднаха на фона на първите резултати от Brexit

Цените на петрола паднаха на фона на пър…

На 24 юни цената на суровия петрол тип Brent спадна в началото на търговската сесия  на борсата ICE под 50 долара за барел, на фона на първите резултати от референдума...

24-06-2016, 00:06

Турските власти са възмутени от сатиричен филм за Ердоган на германска телевизия

Турските власти са възмутени от сатириче…

Анкара е възмутена от сатирична програма на германска телевизия, в която е осмиван турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Ето защо, както съобщиха източници на Spiegel, германският посланик Мартин Ердман е...

29-03-2016, 00:03

Видео: Излезе първия трейлър за новия сезон на сериала "Игра на тронове"

Видео: Излезе първия трейлър за новия се…

В мрежата се появи първото промо видео на седмия сезон на култовия сериал "Игра на тронове". Видеоклипа е озвучен с парчето Sit Down на британската рок група James и е...

31-03-2017, 00:03

Краят на фрау Меркел: Водача на камиона убиец от Берлин е от Афганистан или Пакистан, загиналите нараснаха до 12 души

Краят на фрау Меркел: Водача на камиона …

Броят на загиналите в резултат на терористичния акт в Берлин при който камион със скорост 40 км. газеше посетителите на коледния базар в центъра на Берлин хора се увеличи до...

20-12-2016, 00:12

Саудитска Арабия реши да направи от Катар остров

Саудитска Арабия реши да направи от Ката…

Саудитският инвестиционен фонд планира да изкопае канал по границата с Катар. Проектът очаква официално одобрение и разрешение за започване на строителството, според саудитския вестник Sabq. Дължината на границата е 60 километра...

07-04-2018, 00:04

АР: Google ще предостави кубинците бърз интернет достъп до своите услуги

АР: Google ще предостави кубинците бърз …

Google Inc., подписва споразумение с кубинското правителство за предоставянето на жителите на островната държава на бърз достъп до интернет услугите на американската компания. Това съобщи в петък агенция The Associated...

10-12-2016, 00:12

AFP: ​​Френското контраразузнаване предупреди за предстоящи атаки на ИДИЛ във Франция

AFP: ​​Френското контраразузнаване преду…

Главното управление по вътрешна безопасност на Министерството на вътрешните работи на Франция заяви, за подготовката на екстремистите от терористичната групировка "Ислямска държава" за нови атаки на френска територия. Това съобщи AFP. "Ние знаем...

19-05-2016, 00:05

Приятелски огън: При погрешен въздушен удар в Нигерия загинаха повече от 70 мирни жители

Приятелски огън: При погрешен въздушен у…

ВВС на Нигерия по погрешка удариха лагер в рамките на операция за противодействие на тероризма. При въздушния удар над 70 души са били убити, повече от 100 са ранените, след погрешен...

19-01-2017, 00:01

Banner 468 x 60 px