Времето за независим Кюрдистан дойде

Азиз Ахмед (Aziz Ahmad)

Твърде дълго моят народ беше нападан, убиван и предаван. Ние не можем повече да вярваме на обещанията на Вашингтон или да се надяваме, че Багдад ще ни помогне.

Това беше един студен, мрачен зимен ден на 1991 година. Бях на четири години, но още помня, как се промъквахме по планинските пътеки на две хиляди метра височина в района на иракско-турската граница. На шест метра пред мен, през снежната виелица се мъкнеше майка с двегодишния ми брат на гръб. След два дена на крак тя беше изтощена. Аз се влачех отзад, а баща ми ме ободряваше, казвайки, че е останал само още един връх. Татко ме лъжеше. Аз вървях по стъпките на мама и тя отново падна на замята. Стоях до нея и плачех.

Ние бяхме част от хилядите кюрдски бежанци бягащи от армията на Саддам Хюсеин, който беше започнал война на унищожение против кюрдите. За да стигнем до импровизирания лагер за бежанци на границата с Турция ни трябваха пет ужасни дни. Времето беше лошо. За хигиена никой не мислеше. Вода и храна – много малко. Всеки ден битката за оцеляване започваше отново: глътка вода от капачката на бутилката, парченце твърд хляб и няколко замръзнали смокини. Масовото бягство на два милиона кюрди стана още един епизод от борбата на кюрдския народ със сменящите се иракски правителства.

Всеки има своя история. Ето я моята.

Моят дядо беше един от воините-революционери известни като „Пешмерга“ – „Ловци на смъртта“. Той се е сражавал за автономия през 1960-те години и е взел участие във въстание за прогонване на иракската армия в края на 1991, когато войската на Саддам Хусеин беше отслабена от поражението в първата война в Персийския залив. Кюрдите бяха окуражени от въстанието на шиитите на юг. Но не получиха подкрепа от САЩ и иракската армия си върна земите, провеждайки наказателни акции. Санкционираното от американските военни използване на бойни вертолети от Хюсеин доведе до поражение за кюрдите и ги принуди да бягат.

Ние успяхме да стигнем до лагера Белех, но и там нямаше спасение. Той приличаше на гробище. В нашето семейство бяхме девет души, а останаха живи трима. Помня, как нощем вятърът удряше старите платки, чувах как плаче една стара жена загубила роднините си. На сутринта се оказа, че нощният студ е убил стотици деца. Жената умря без да види семейството си.

Такива са моите първи спомени от Ирак: принудително бягство в планините от иракското правителство. В следващите години видях как иракските власти убиха мои шест роднини и похитиха още няколко затова, че отстоявали правата на кюрдите.

Кюрдите се борят за самоопределение от времето на разпадането на Османската империя след Първата световна война. Борбата достига своя връх в 1979 година, когато идва на власт Саддам Хусеин. След това негоите войски убиха 182 хиляди кюрди, отровиха хиляди с химическо оръжие и разрушиха повече от 4,5 хиляди села. Както много други, аз напразно се опитвах да забравя горчивото минало след свалянето на Хусеин в 2003 година.

Премахвайки Саддам, САЩ ни предложиха да се върнем в Багдад и да се опитаме да станем част от новия федерален Ирак. Както много други кюрди, аз не исках да съм част от новия Ирак, но смятах, че нямаме друг избор освен да се опитаме да защитим своите права чрез участие в демократичния процес. Западът беше убеден, че отстраняването на Саддам и появяването в Багдад на силна кюрдска партия ще открият нова глава и ще доведат до помирение с арабите. Западът ни уговаряше да останем част от Ирак и да не искаме независимост за Кюрдистан.

Но те сгрешиха в своите предположения. Аз също.

Сега президентът на Кюрдистан Масуд Барзани, след като изгуби търпение по отношение на Багдад, обеща да проведе всенароден референдум за независимост в един от малкото демократични анклави в Близкия изток. Кюрдският регион е светски и проамерикански и постигането на независимост ще стане крачка към премахването на една историческа несправедливост. Като знаем кървавата история на Ирак, наивно е да се мисли, че тази страна ще стане стабилен дом за араби и кюрди, сунити и шиити.

Разрешете да ви обясня защо ще гласувам за независимост на референдума.

За мен кюрдският експеримент в Икар приключи през август 2014, когато Ислямска държава започна кървава разправа срещу йезидите в Синджар, като убиха пет хиляди души и похитиха хиляди жени, превръщайки ги в секс-робини. След убийства и поробване на толкова много йезиди – етническо кюрдско религиозно малцинство, аз си направих извода, че кюрдите вече са изпробвали всички форми на съществуване в рамките на иракската държава – монархия, диктатура, република, автономия и федерализъм.

В миналия век иракските режими преследваха системно кюрдите всяко десетилетие. С такъв исторически опит не е чудно, че те рядко се идентифицират с Ирак. Дори и без преследванията на кюрдите, Ирак днес представлява една разединена и несъстояла се държава. Конфликтът между сунити и шиити, усилен от авторитарния курс на бившия премиер Нури ал-Малаки и преминаването на сунитите на страната на Ислямска държава, доведе до образуването на обособени общности в цялата страна. Извън пределите на Багдад  иракското правителство на практика на контролира нищо, тъй като на юг управляват шиитски формирования, ИДИЛ контролира сунитските райони, а на север се укрепиха кюрдите – стремящи се към получаване на независимост.

Не следва да се обвиняват кюрдите за разпада на Ирак. След 2003 година иракският проект се оказа нежизнеспособен заради историческата омраза между сунитската и шиитската арабски общности. Тази вражда имаше по-катастрофални последствия за Ирак отколкото разногласията между кюрди и араби за нефт, земя и държавни доходи.

За кюрдите неотдавнашните нападения на Ислямска държава и усилващия се сунитски метеж са още един пример за умишлено клане в арабски Ирак. Не трябва да се учудваме, че създаването на т.н. „халифат“ стана за много кюрди последната капка, препълнила чашата на търпението по отношение на Ирак. Правителството в Багдад и кюрдското правителство в Арбил провеждат независима един от друг външна политика, в това число и спрямо Сирия и разполагат със самостоятелни въоръжени сили. Кюрдското опълчение Пешмерга си остава най-ефективната сухопътна армия в Ирак. С подкрепата на самолети на западната коалиция и ограничената помощ на Багдад то успя да освободи от джихадистите 20 хиляди квадратни километра.

Разногласията между кюрдското регионално правителство и Багдад за разпределението на доходите от нефта увеличава разкола между двете страни. През изминалите години иракското правителство не превеждаше пари в Кюрдистан и местното правителство нямаше възможност да изплаща заплати на държавните служители, да покрива разходите във войната с ИДИЛ и да поддържа два милиона иракски и сирийски бежанци. Това засегна и обикновените хора, пораждайки дълбоко недоволство. Падането на цените на нефта застраши както кюрдската, така и иракската икономики и направи споразумението за разпределяне на доходите много непопулярно.

Западът носи отговорност за провала на Ирак и, не на последно место, заради начина, по който са били начертани границите на тази държава. Също така, САЩ и Европа настояваха на запазването на статуквото, принуждавайки кюрдските лидери да се върнат в Багдад, вместо да придвижват идеята за независимост.

Това е последният шанс за Ирак, говореха западните дипломати. Признанието за провала на „обединен Ирак“ беше техния страшен кошмар, заради който загинаха стотици хиляди – йезиди, християни, кюрди, араби, евреи и други, а милиони хора се лишиха от покрив. В периода след 2003 година те погрешно възприемаха надеждите и въжделенията на кюрдите през призмата на Ирак.

Сближаването между Багдад и Арбил няма да предотврати неизбежното провъзгласяване на независимост на Кюрдистан. За кюрдите това не е просто война с ИДИЛ, това е война за независимост.

Зад борбата на Барзани стоят стотици години борба на кюрдите против османски, британски и иракски власти. За него това е и личен въпрос, неговият баща Мустафа Барзани възглавяваше национално-освободителното движение на кюрдите в Ирак. Днес той като президент на Кюрдистан се оказа лидер на най-многочисления народ в светаа без държава.

Барзани разбира, че разгромът на Ислямска държава ще укрепи Багдад и ще отслаби международната подкрепа за кюрдското дело. Освен това, американската администрация едва ли ще подкрепи разделяне на Ирак, опасявайки се да провокира подобни процеси в Сирия, Турция и Иран. Затова референдумът може да бъде проведен само през тази година, преди настъплението към Мосул и Рака и президентските избори в САЩ.

През месец май се навършват сто години от договора Сайкс-Пико, чрез който Западът очерта облика на региона. Към този момент ще бъдем свидетели на стогодишния провал на Ирак в резултат на този договор. Това би трябвало да е достатъчно Западът и Ирак да разберат защо онази карта е била начертана с молив.

Създаването на независим Кюрдистан върху руините на Ирак ще спаси следващото поколение кюрди от необходимостта да бягат от преследвания в арабски Ирак.

Оригинал на публикацията: The Time for an Independent Kurdistan Is Now

 

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
В Северна Корея  изобретиха алкоголна  напитка от която нямаш махмурлук

В Северна Корея изобретиха алкоголна н…

Учени от Северна Корея обявиха създаването на алкохолнатa напитка „Koryo Liquor“, която не причинява махмурлук. Тясе получава на основа отженшен, захарта в нея се замества със обжарен лепкав ориз. За...

19-01-2016, 00:01

7up: В Тексас застреляха седем души

7up: В Тексас застреляха седем души

На 10 септември, в резултат на стрелба в частна къща в град Плано в Тексас загинаха седем души. Съседите, които чули изстрелите извикали полицията. Според полицейския говорител Давид Тили, след съобщенията...

11-09-2017, 00:09

Видео: Руското министерство на отбраната потвърди свалянето на хеликоптер Ми-8 в Сирия

Видео: Руското министерство на отбраната…

Руския военно-транспортен хеликоптер на Ми-8 е свален в понеделник 1 август в сирийската провинция Идлиб, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на Русия. Руският военно-транспортен хеликоптер  Ми-8 Отбелязва се, че хеликоптера...

01-08-2016, 00:08

153 милиона долара за 14 години са заработили от платени речи семейство   Бил и Хилъри Клинтън

153 милиона долара за 14 години са зараб…

Според свединия на CNN, съпрузите също така са получили хонорари от 7,7 милиона долара за 39-речи пред служители на банки като Goldman Sachs и UBS. Бившият американски президент Бил Клинтън и...

07-02-2016, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 30 април.  

30-04-2017, 00:04

Сирия е готова да си сътрудничи със САЩ в борбата срещу тероризма

Сирия е готова да си сътрудничи със САЩ …

Сирия е готова да участва в международна коалиция за борба срещу тероризма, но само ако Съединените щати работят с Дамаск по един напълно нов за тях начин. Това заяви, сирийския...

29-03-2016, 00:03

Трансатлантическо партньорство или щастие за народите против волята им

Трансатлантическо партньорство или щасти…

    След изявленията на Обама в подкрепа на трансатлантическото партньорство евродепутатът Жан Артюи отново се изказва срещу това споразумение, което още повече ще отблъсне народа от ЕС.  Жан Артюи (Jean Arthuis) Неотдавнашното изявление...

03-05-2016, 00:05

Американска певица позира гола за реклама на новата си песен

Американска певица позира гола за реклам…

Американската певица Деми Ловато придружи излизането на новият си сингъл Body Say със серия от снимки, в които тя се появява гола. Актрисата публикува снимките в своя Instagram в петък...

01-07-2016, 00:07

Telegraph: Във Великобритания създадоха вилица която променя вкуса на храната

Telegraph: Във Великобритания създадоха …

Учени от Лондон успяха да създадат вилица, способна да променя вкуса на храната. Прибора за хранене е доста сложно устройство, което може влияе на вкуса на храната, съобщава Telegraph. Учените нарекоха...

19-10-2016, 00:10

Видео х 2: Тест на новият американски космически кораб

Видео х 2: Тест на новият американски ко…

Частната американска компания Virgin Galactic извърши тестов полет на суборбиталния космически кораб SpaceShipTwo модел Unity. Видеото на теста, който според предварителните оценки се смята за успешен е качен на интернет...

03-05-2017, 00:05

Сирия: Екстремистите използват химическо оръжие – Запада мълчи

Сирия: Екстремистите използват химическо…

Според данни на Al-Masdar News, през последните три дни джихадистите в Идлиб два пъти са използвали химическо оръжие срещу войските на сирийската армия. По-специално, сирийските военни са били атакувани с...

17-01-2018, 00:01

Тръмп постави оценка "среден три" на заключителната реч на Клинтън реч на Конгреса на Демократите

Тръмп постави оценка "среден три…

Кандидат президента на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп оцени на речта на своята опонентка в изборите от Демократическата партия Хилъри Клинтън на "среден три". "Харесва ми да гледам това вчера...

30-07-2016, 00:07

Министерство на отбраната на Турция ще приеме на служба повече от 30 хиляди души

Министерство на отбраната на Турция ще п…

Турска армия в близко бъдеще ще бъде окомплектована с над 30 хиляди нови военнослужещи, заяви в сряда Министерството на отбраната на Турция. По-рано, в турските въоръжени сили се проведоха масови арести...

16-11-2016, 00:11

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 29 ноември.

29-11-2017, 00:11

Допитване: Хилъри Клинтън изпреварва с 4% Доналд Тръмп

Допитване: Хилъри Клинтън изпреварва с 4…

Кандидата за президент от Демократическата партия Хилъри Клинтън изпреварва своя съперник, републиканеца Доналд Тръмп с 4% на фона на скандала с неговите изказвания за жените, според проучване проведено съвместно от...

16-10-2016, 00:10

DW: Тръмп няма стратегия за Афганистан, който струва до момента на САЩ 800 милиарда долара

DW: Тръмп няма стратегия за Афганистан, …

Войната в Афганистан е една от най-дългите в историята на САЩ, тя до момента струва на американския данъкоплатец космическите 800 милиарда долара. Доналд Тръмп иска да я продължи. Колко време...

24-08-2017, 00:08

Пхенян обяви условията за прекратяване на ядрените опити

Пхенян обяви условията за прекратяване н…

    Северна Корея обяви условията за прекратяване на ядрените опити, САЩ трябва да спрат своите съвместни ежегодни военни учения с Южна Корея. Тава заяви пред Асошиейтед прес ръководителят на Министерството на...

24-04-2016, 00:04

Водата в ОАЕ стана по-скъпa от бензин

Водата в ОАЕ стана по-скъпa от бензин

В Обединените арабски емирства (ОАЕ) на фона на спада на цените на петрола има и понижаване на цените на бензина. Горивото стана по-евтино от някои потребителски стоки, такива като питейна...

29-01-2016, 00:01

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 16 април.

16-04-2017, 00:04

Politico: ФБР препоръча да не се образува наказателно производство срещу Хилъри Клинтън

Politico: ФБР препоръча да не се образув…

Федералното бюро за разследване (ФБР) е препоръчало да не се образува наказателно производство срещу претендента за поста президент на САЩ, бившият държавен секретар Хилъри Клинтън. Това във вторник 5 Юли...

05-07-2016, 00:07

Анкета: Доналд Тръмп поглежда към втори президентски мандат

Анкета: Доналд Тръмп поглежда към втори …

Одобрението към президента на САЩ Доналд Тръмп бележи рекорден ръст, достигайки 42%, което е с цели 10% повече в сравнение с декември 2017 г., съобщи Politico, позовавайки се на данни...

01-02-2018, 00:02

Барак Обама : Грешки на САЩ в Ирак доведоха до появата на ДАЕШ

Барак Обама : Грешки на САЩ в Ирак довед…

Една от причините, които допринесоха за възникването и формирането на терористична групировка ДАЕШ ("Ислямска държава" или ИДИЛ), бяха грешки на Съединените щати по време на военната операция в Ирак. Това заяви...

07-12-2016, 00:12

Reuters: Тръмп официално стана кандидат за президент на САЩ от републиканците

Reuters: Тръмп официално стана кандидат …

Милиардерът Доналд Тръмп на националният конгрес на Републиканската партия, който се провежда в Кливланд, щата Охайо, получили най-много гласове при разглеждането на въпроса за кандидат президент на САЩ. За това...

20-07-2016, 00:07

Крадеца вика дръжте крадеца: Саудитите са подкрепяли терористични групировки в Йемен

Крадеца вика дръжте крадеца: Саудитите с…

Престолонаследниците на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са оказвали подкрепа на терористични групировки в Йемен. Катарски дипломати извадиха на бял свят документи, изтекли впоследствие в пресата, съобщи The New...

12-07-2017, 00:07

Лицемерие: Европейската комисия даде съгласието си за доставки по "Турски поток" на газ за България???

Лицемерие: Европейската комисия даде съг…

Юнкер: ЕС одобри доставката на руски газ за България през новия маршрут (Турски или Южен не е ясно). Европейската комисия (ЕК) разчита на мрежата за доставка на газ която строи Русия...

05-08-2016, 00:08

Dernière Heure: Разцъфна най-голямото цвете в света

Dernière Heure: Разцъфна най-голямото цв…

Titan Arum (Amorphophallus titanum), или "трупното цвете", което е най-голямото цвете на света, разцъфна в ботаническа градина на белгийския град Мейзе, съобщи вестник Dernière Heure. Според думите на представител на ботаническата...

29-07-2016, 00:07

Жабата видяла… Гватемала мести посолството си в Йерусалим…

Жабата видяла… Гватемала мести посолство…

Гватемала ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Това написа на своята страница в Facebook президента на Гватемала Джими Моралес. "Говорих с израелския премиер Бенямин Нетаняху. (...)...

25-12-2017, 00:12

Fox59: Поради грешен СМС млада американка може да влезе в затвора за 30 години

Fox59: Поради грешен СМС млада американк…

Младата американка, 19-годишната Шелби Айкс от окръга Джонсон, сбърка телефонен номер и изпрати SMS с предложение да купи наркотици на полицейски служител, съобщи Fox59. Детективи се свързали с момичето и се...

21-09-2016, 00:09

Лидерът на британската антиевропейска партия Найджъл Фарадж подаде оставка

Лидерът на британската антиевропейска па…

Лидерът на британската антиевропейска Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фарадж заяви в понеделник 4 юли, че е решил да подаде оставка, след като е разбрал, че е...

04-07-2016, 00:07

Големия вожд: Затвориха Акропола заради Обама, не пуснаха вътре дори и гръцките журналисти

Големия вожд: Затвориха Акропола заради …

Гръцките телевизионни журналисти отразяващи посещението на американския президент Барак Обама, не ги допуснаха заедно с него в Акропола, от "съображения за сигурност", съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ. Очакваше се, че на...

16-11-2016, 00:11

Американски тийнейджър загина при опит да повтори експеримент видян в YouTube

Американски тийнейджър загина при опит д…

 Тийнейджърът от американския щат Охайо е починал от токов удар, опитвайки се да повтори научен експеримент който е видял в YouTube. За това съобщи Reuters. Родителите на момчето са го намерели в гаража...

25-04-2016, 00:04

Израел и САЩ са подписали секретен меморандум насочен срещу Иран

Израел и САЩ са подписали секретен мемор…

Израел и Съединените щати подписаха секретен меморандум за разбирателство и сътрудничество, насочен срещу ядрената заплаха от страна на Иран, предаде канал 10 на израелската телевизия. Според данни на телевизионния канал, споразумението...

29-12-2017, 00:12

CNN - Видео: Сблъсъци между привърженици и противници на Тръмп в Калифорния

CNN - Видео: Сблъсъци между привърженици…

Поддръжници и противници на президента на Съединените щати Доналд Тръмп се сбиха в град Бъркли щата Калифорния, съобщи CNN, полицията арестува 12 души. Сблъсъците станаха по време на марш, чиито участници изискат...

16-04-2017, 00:04

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 26 април.

25-04-2017, 00:04

Газови войни: "Гaзпpoм" спасява Европа от сибирския студ

Газови войни: "Гaзпpoм" спасяв…

"Гaзпpoм" доставя на Европа пoвeчe пpиpoдeн гaз oт вcяĸoгa, дoĸaтo мpaзoвитaтa зимa и apĸтичecĸитe cтyдoвe пoвишaвaт тъpceнeтo нa eлeĸтpичecĸa и тoплиннa eнepгия, пoдчepтaвaйĸи зaвиcимocттa нa peгиoнa oт Русия. Дори премиера на...

03-03-2018, 00:03

Sport.es: Лео Меси ще съди Suddeutsche Zeitung за публикуване на информация за негова офшорка

Sport.es: Лео Меси ще съди Suddeutsche Z…

Нападателят на "Барселона" иска да докаже, че информацията на германското издание не е вярна. Според публикуваната информация, след като през 2013 г. Меси и баща му бяха обвинени в укриване...

04-04-2016, 00:04

По големи изроди от ИДИЛ: западните експерти и медии защитават проамериканските екстремисти обезглавили дете

По големи изроди от ИДИЛ: западните експ…

Проамерикански джихадисти в Сирия отрязаха главата на палестинско момче, а каченото в мрежата видео на екзекуцията доведе до международен скандал, който САЩ се опитват да потулят. На няколко видеоклипа се...

22-07-2016, 00:07

Лудостта не ходи по гората - Видео: В САЩ арестуваха 10-годишно момче аутист

Лудостта не ходи по гората - Видео: В СА…

Полицията на американския щат Флорида арестува в училище и сложи белезници на 10-годишно момче страдащо от аутизъм, съобщи Washington Post. Както заявиха от полицията, причината за ареста на момчето е било...

21-04-2017, 00:04

Видео: Русия направи ротация на най-новите си изтребители Су-35 в Сирия

Видео: Русия направи ротация на най-нови…

Четири изтребителя от поколението 4++ Су-35С предположително са се завърнали от сирийското летище Хмеймим в Русия. За това, основавайки се на данни от сайтовете и микроблогове на наблюдатели, съобщи руския...

19-12-2016, 00:12

WSJ: Пентагонът не смята че Русия се готви за война с Украйна

WSJ: Пентагонът не смята че Русия се гот…

Пентагонът не възприема концентрацията на руските войски на границата с Украйна като непосредствена заплаха от военна инвазия, съобщи The ​​Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставен източник в американското ведомство. "В...

20-08-2016, 00:08