Времето за независим Кюрдистан дойде

Азиз Ахмед (Aziz Ahmad)

Твърде дълго моят народ беше нападан, убиван и предаван. Ние не можем повече да вярваме на обещанията на Вашингтон или да се надяваме, че Багдад ще ни помогне.

Това беше един студен, мрачен зимен ден на 1991 година. Бях на четири години, но още помня, как се промъквахме по планинските пътеки на две хиляди метра височина в района на иракско-турската граница. На шест метра пред мен, през снежната виелица се мъкнеше майка с двегодишния ми брат на гръб. След два дена на крак тя беше изтощена. Аз се влачех отзад, а баща ми ме ободряваше, казвайки, че е останал само още един връх. Татко ме лъжеше. Аз вървях по стъпките на мама и тя отново падна на замята. Стоях до нея и плачех.

Ние бяхме част от хилядите кюрдски бежанци бягащи от армията на Саддам Хюсеин, който беше започнал война на унищожение против кюрдите. За да стигнем до импровизирания лагер за бежанци на границата с Турция ни трябваха пет ужасни дни. Времето беше лошо. За хигиена никой не мислеше. Вода и храна – много малко. Всеки ден битката за оцеляване започваше отново: глътка вода от капачката на бутилката, парченце твърд хляб и няколко замръзнали смокини. Масовото бягство на два милиона кюрди стана още един епизод от борбата на кюрдския народ със сменящите се иракски правителства.

Всеки има своя история. Ето я моята.

Моят дядо беше един от воините-революционери известни като „Пешмерга“ – „Ловци на смъртта“. Той се е сражавал за автономия през 1960-те години и е взел участие във въстание за прогонване на иракската армия в края на 1991, когато войската на Саддам Хусеин беше отслабена от поражението в първата война в Персийския залив. Кюрдите бяха окуражени от въстанието на шиитите на юг. Но не получиха подкрепа от САЩ и иракската армия си върна земите, провеждайки наказателни акции. Санкционираното от американските военни използване на бойни вертолети от Хюсеин доведе до поражение за кюрдите и ги принуди да бягат.

Ние успяхме да стигнем до лагера Белех, но и там нямаше спасение. Той приличаше на гробище. В нашето семейство бяхме девет души, а останаха живи трима. Помня, как нощем вятърът удряше старите платки, чувах как плаче една стара жена загубила роднините си. На сутринта се оказа, че нощният студ е убил стотици деца. Жената умря без да види семейството си.

Такива са моите първи спомени от Ирак: принудително бягство в планините от иракското правителство. В следващите години видях как иракските власти убиха мои шест роднини и похитиха още няколко затова, че отстоявали правата на кюрдите.

Кюрдите се борят за самоопределение от времето на разпадането на Османската империя след Първата световна война. Борбата достига своя връх в 1979 година, когато идва на власт Саддам Хусеин. След това негоите войски убиха 182 хиляди кюрди, отровиха хиляди с химическо оръжие и разрушиха повече от 4,5 хиляди села. Както много други, аз напразно се опитвах да забравя горчивото минало след свалянето на Хусеин в 2003 година.

Премахвайки Саддам, САЩ ни предложиха да се върнем в Багдад и да се опитаме да станем част от новия федерален Ирак. Както много други кюрди, аз не исках да съм част от новия Ирак, но смятах, че нямаме друг избор освен да се опитаме да защитим своите права чрез участие в демократичния процес. Западът беше убеден, че отстраняването на Саддам и появяването в Багдад на силна кюрдска партия ще открият нова глава и ще доведат до помирение с арабите. Западът ни уговаряше да останем част от Ирак и да не искаме независимост за Кюрдистан.

Но те сгрешиха в своите предположения. Аз също.

Сега президентът на Кюрдистан Масуд Барзани, след като изгуби търпение по отношение на Багдад, обеща да проведе всенароден референдум за независимост в един от малкото демократични анклави в Близкия изток. Кюрдският регион е светски и проамерикански и постигането на независимост ще стане крачка към премахването на една историческа несправедливост. Като знаем кървавата история на Ирак, наивно е да се мисли, че тази страна ще стане стабилен дом за араби и кюрди, сунити и шиити.

Разрешете да ви обясня защо ще гласувам за независимост на референдума.

За мен кюрдският експеримент в Икар приключи през август 2014, когато Ислямска държава започна кървава разправа срещу йезидите в Синджар, като убиха пет хиляди души и похитиха хиляди жени, превръщайки ги в секс-робини. След убийства и поробване на толкова много йезиди – етническо кюрдско религиозно малцинство, аз си направих извода, че кюрдите вече са изпробвали всички форми на съществуване в рамките на иракската държава – монархия, диктатура, република, автономия и федерализъм.

В миналия век иракските режими преследваха системно кюрдите всяко десетилетие. С такъв исторически опит не е чудно, че те рядко се идентифицират с Ирак. Дори и без преследванията на кюрдите, Ирак днес представлява една разединена и несъстояла се държава. Конфликтът между сунити и шиити, усилен от авторитарния курс на бившия премиер Нури ал-Малаки и преминаването на сунитите на страната на Ислямска държава, доведе до образуването на обособени общности в цялата страна. Извън пределите на Багдад  иракското правителство на практика на контролира нищо, тъй като на юг управляват шиитски формирования, ИДИЛ контролира сунитските райони, а на север се укрепиха кюрдите – стремящи се към получаване на независимост.

Не следва да се обвиняват кюрдите за разпада на Ирак. След 2003 година иракският проект се оказа нежизнеспособен заради историческата омраза между сунитската и шиитската арабски общности. Тази вражда имаше по-катастрофални последствия за Ирак отколкото разногласията между кюрди и араби за нефт, земя и държавни доходи.

За кюрдите неотдавнашните нападения на Ислямска държава и усилващия се сунитски метеж са още един пример за умишлено клане в арабски Ирак. Не трябва да се учудваме, че създаването на т.н. „халифат“ стана за много кюрди последната капка, препълнила чашата на търпението по отношение на Ирак. Правителството в Багдад и кюрдското правителство в Арбил провеждат независима един от друг външна политика, в това число и спрямо Сирия и разполагат със самостоятелни въоръжени сили. Кюрдското опълчение Пешмерга си остава най-ефективната сухопътна армия в Ирак. С подкрепата на самолети на западната коалиция и ограничената помощ на Багдад то успя да освободи от джихадистите 20 хиляди квадратни километра.

Разногласията между кюрдското регионално правителство и Багдад за разпределението на доходите от нефта увеличава разкола между двете страни. През изминалите години иракското правителство не превеждаше пари в Кюрдистан и местното правителство нямаше възможност да изплаща заплати на държавните служители, да покрива разходите във войната с ИДИЛ и да поддържа два милиона иракски и сирийски бежанци. Това засегна и обикновените хора, пораждайки дълбоко недоволство. Падането на цените на нефта застраши както кюрдската, така и иракската икономики и направи споразумението за разпределяне на доходите много непопулярно.

Западът носи отговорност за провала на Ирак и, не на последно место, заради начина, по който са били начертани границите на тази държава. Също така, САЩ и Европа настояваха на запазването на статуквото, принуждавайки кюрдските лидери да се върнат в Багдад, вместо да придвижват идеята за независимост.

Това е последният шанс за Ирак, говореха западните дипломати. Признанието за провала на „обединен Ирак“ беше техния страшен кошмар, заради който загинаха стотици хиляди – йезиди, християни, кюрди, араби, евреи и други, а милиони хора се лишиха от покрив. В периода след 2003 година те погрешно възприемаха надеждите и въжделенията на кюрдите през призмата на Ирак.

Сближаването между Багдад и Арбил няма да предотврати неизбежното провъзгласяване на независимост на Кюрдистан. За кюрдите това не е просто война с ИДИЛ, това е война за независимост.

Зад борбата на Барзани стоят стотици години борба на кюрдите против османски, британски и иракски власти. За него това е и личен въпрос, неговият баща Мустафа Барзани възглавяваше национално-освободителното движение на кюрдите в Ирак. Днес той като президент на Кюрдистан се оказа лидер на най-многочисления народ в светаа без държава.

Барзани разбира, че разгромът на Ислямска държава ще укрепи Багдад и ще отслаби международната подкрепа за кюрдското дело. Освен това, американската администрация едва ли ще подкрепи разделяне на Ирак, опасявайки се да провокира подобни процеси в Сирия, Турция и Иран. Затова референдумът може да бъде проведен само през тази година, преди настъплението към Мосул и Рака и президентските избори в САЩ.

През месец май се навършват сто години от договора Сайкс-Пико, чрез който Западът очерта облика на региона. Към този момент ще бъдем свидетели на стогодишния провал на Ирак в резултат на този договор. Това би трябвало да е достатъчно Западът и Ирак да разберат защо онази карта е била начертана с молив.

Създаването на независим Кюрдистан върху руините на Ирак ще спаси следващото поколение кюрди от необходимостта да бягат от преследвания в арабски Ирак.

Оригинал на публикацията: The Time for an Independent Kurdistan Is Now

 

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Саудитска Арабия: отслабено  кралство стоящо  на колене?

Саудитска Арабия: отслабено кралство ст…

Великото Кралство Саудитска Арабия, дългогодишен диктатор на световните цени на петрола има затруднения по всички фронтове. Саудитска Арабия губи индиректните войни в Сирия и Йемен, лидерската и позиция в ОПЕК...

22-01-2016, 00:01

Имунитет срещу тероризма: тайната на Алжир

Имунитет срещу тероризма: тайната на Алж…

   Северна Африка се намира под прицела на международния джихадизъм от времето на терористичните нападения в Мароко през 2003 година. Но има една страна, която през това десетилетие се оказа...

16-12-2015, 00:12

Reuters: Помощника на Тръмп пет пъти е звънял на руския посланик във Вашингтон в деня на налагането на последните санкции

Reuters: Помощника на Тръмп пет пъти е з…

Помощника на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп по националната безопасност Майкъл Флин пет пъти се е свързвал по телефона с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк в деня, когато...

15-01-2017, 00:01

Corriere della Sera: Тото Кутуньо е трябвало да лети за Сирия в падналия Ту-154

Corriere della Sera: Тото Кутуньо е тряб…

Дълбоко шокиран от трагедията е италиански певец Тото Кутуньо. На него са му предлагали да пее с Академичния танцов ансамбъл на Александров именно на 29 декември. И ако не е...

26-12-2016, 00:12

Египет "продаде" два острова на Саудитска арабия в пролива Тиран

Египет "продаде" два острова н…

Египетският президент Абдел Фаттах ал-Сиси в събота одобри споразумението за определяне на границите с Саудитска Арабия, предвиждащо предаването на Рияд на два ключови острова в Червено море разположени в близост...

25-06-2017, 00:06

Credit Suisse: Новата рецесия ще доведе еврозоната до разпадане

Credit Suisse: Новата рецесия ще доведе …

Рецесията на европейската икономика може да доведе до разпадането на еврозоната, като единната европейска валута може да не понесе политическата нестабилност причинена от нов икономически спад, предупреждават анализатори от водещата...

10-03-2016, 00:03

DW: Над 63% от турските граждани живеещи в Германия от подкрепиха реформирането на турската конституция

DW: Над 63% от турските граждани живеещи…

Повече от 63 процента от турските граждани живеещи в Германия и взели участие в референдума гласуваха в подкрепа на промените в турската конституция. Както беше съобщено от турските медии, според...

17-04-2017, 00:04

Пилотът от формула едно Нико Розберг спаси  дете от удавяне в Монако

Пилотът от формула едно Нико Розберг спа…

Пилотът от Формула 1 Нико Розберг, който се състезава за "Мерцедес" спаси от удавяне дете в Монако. За това на 2 април, съобщи немското издание Bild. Немският състезател се е разхождал...

02-04-2016, 00:04

Бащата на Дарио Сърна умря по време на мача Хърватия Турция

Бащата на Дарио Сърна умря по време на м…

Бащата на капитана на украинския "Шахтьор" и националния отбор на Хърватия Дарио Сърна почина на 12-ти юни неделя, по време на мача от Евро 2016 Хърватия - Турция (1: 0)...

12-06-2016, 00:06

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 7 февруари.

07-02-2018, 00:02

Видео: Египетските ВВС бомбардират гнездо на джихадисти в Дерна

Видео: Египетските ВВС бомбардират гнезд…

Египетски изтребители на два пъти през изминалото денонощие бомбардираха лагерите и базите на джихадистите в град Дерна, Либия. ВВС на Египет започнаха военновъздушна операция срещу джихадистите след терористичната атака в град...

29-05-2017, 00:05

Видео: Саудитска Арабия ще отпечата с 3D-принтер 1,5 милиона къщи

Видео: Саудитска Арабия ще отпечата с 3D…

Саудитският крал Салман лично посети Китай, за да подпише документи даващи старт на съвместен проект на китайската компания Winsun производител на промишлени 3D-принтери и арабската компания за недвижими имоти AL...

28-03-2017, 00:03

"Бясното куче": Легендарен морски пехотинец става министър на отбраната на САЩ

"Бясното куче": Легендарен мор…

Новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп обяви едно от най-важните назначения в администрацията си. На "победен" митинг в Охайо Тръмп заяви: "Аз не искам това да ви го кажа, аз отказвам...

02-12-2016, 00:12

Хиляди хора празнуваха победата на "Атлетико" в женската Ла Лига по улиците на Билбао

Хиляди хора празнуваха победата на …

А какво би станало по улиците на Билбао, ако първенството на Испания бе спечелил мъжкия отбор на "Атлетико"? Билбао сензационно победи в женското първенство по футбол на Испания, събирайки 78 точки, с което...

08-06-2016, 00:06

Общото събрание на ООН: Северна Корея ще продължи да се увеличава ядреният си потенциал

Общото събрание на ООН: Северна Корея ще…

Северна Корея ще продължи да увеличава ядреният си потенциал в условията на заплахата, произлизаща от Съединените щати. Това заяви министърът на външните работи на КНДР Ли Йонг Хо от трибуната...

24-09-2016, 00:09

Швейцария разясни отношението си към антируските санкции

Швейцария разясни отношението си към ант…

Швейцария не чувства натиск от страна на ЕС или САЩ по въпроса за присъединяването към антируските санкции. Тази позиция, поясни ръководителя на външната политика на Федералния департамент на външните работи...

18-06-2016, 00:06

Добре живеем: Първата индийска медалистка в Рио ще получи 375 хиляди долара и работа на държавен служител

Добре живеем: Първата индийска медалистк…

И всичко това заради бронзов медал. Сакши Малик спечели бронзов медал в категория до 58 килограма в борбата при жените, побеждавайки представителката на Киргизстан  Айсула Тъбъбекова. Това е първият медал за...

18-08-2016, 00:08

Палмира: Дръзката нота на Путин

Палмира: Дръзката нота на Путин

  Леонид Бершидски (Leonid Bershidsky) Писателят Питър Померанцев нарече Русия „постмодернистка диктатура“. Президентът Путин и неговите приятели нагледно демонстрираха тази характеристика в четвъртък, когато оркестърът на знаменития Маринински театър изнесе концерт в...

09-05-2016, 00:05

WFB: ФБР хаква пароли с помощта на руски софтуер

WFB: ФБР хаква пароли с помощта на руски…

      Американското министерство на правосъдието и ФБР са използвали програми за хакване на пароли разработени от руската компания Elcomsoft, съобщи кореспондентът на Washington Free Beacon Бил Герц. Основателя на компанията го...

09-05-2016, 00:05

След осем месеца война Джони Деп и Амбър Хърд успяхада се разведат

След осем месеца война Джони Деп и Амбър…

Брака на филмовите звезди Джони Деп и Амбър Хърд официално  приключи, съответното решение взе съда на Лос Анджелис на 13 януари, съобщи електронната версия на списание People Преди това вече...

14-01-2017, 00:01

Ердоган: "Защо ми е притрябвало да храня терористите?"

Ердоган: "Защо ми е притрябвало да …

В интервю за телевизия CNN, президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган засегна темата за връщане на смъртното наказание в страната, за което толкова много се говори в момента. " Защо ми...

19-07-2016, 00:07

Дейвид Камерън прогнозира присъединяване на Турция към ЕС през 3000-та година

Дейвид Камерън прогнозира присъединяване…

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че при този бавния темп на преговорите, Турция ще влезе в ЕС не по-рано от 3000-та година. Това в неделя 22 май, той каза в...

22-05-2016, 00:05

България е увеличила доставките на оръжие за сирийските екстремисти и опозиционери почти 3 пъти

България е увеличила доставките на оръжи…

През 2016 година България е изнесла оръжие на стойност един милиард евро. Една трета от износа са доставки за Саудитска Арабия и Съединените щати, които предават българското оръжие и боеприпаси на...

02-09-2017, 00:09

Сексът спасява мъжете от рак на простатата

Сексът спасява мъжете от рак на простата…

Лекари от Харвардския университет са установили, че мъжете могат да се предпазят от развитието на рак на простатата, ако редовно правят секс. Този извод е направен след проучване на 32...

04-07-2017, 00:07

Израел изпита уникален летателен апарат

Израел изпита уникален летателен апарат

Urban Aeronautics AirMule е безпилотен летателен апарат, създаден от израелската фирма Urban Aeronautics, съобщава The Daily Mail.  Той се разработва за нуждите на израелските въоръжени сили от 2008 година. Към началото...

13-01-2016, 00:01

Amnesty international: Опозиционните групировки в Сирия продължават да извършват военни престъпления

Amnesty international: Опозиционните гру…

Правозащитната организация Amnesty international обвини опозиционните групировки в Сирия в нарушение на човешките права и военни престъпления. Както съобщава Euronews, става въпрос за отвличания, изтезания и убийства, както и принудителното налагане...

06-07-2016, 00:07

Неволи: ФБР се оплака от неуспешните си опити да хакне седем хиляди смартфона

Неволи: ФБР се оплака от неуспешните си …

Американското ведомство ФБР не успя да хакне и получи данни от повече от половината от устройствата, от съдържанието на които се е интересувало през последната година. Това заяви директорът на...

23-10-2017, 00:10

Жан Клод Юнкер: Трябва да се въведе еврото в целия ЕС

Жан Клод Юнкер: Трябва да се въведе евро…

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи въвеждането на единната европейска валута в целия Европейски съюз. В изказване пред Европейския парламент с ежегодното послание за състоянието на Европейския съюз Юнкер...

13-09-2017, 00:09

Видео: Известен италиански бейсджъмпер загина в швейцарските планини

Видео: Известен италиански бейсджъмпер з…

Известният италиански бейсджъмпер Ули Емануеле, рекордьор в този екстремен спорт загина в планините на Швейцария по време на снимките на новата си акция. Според вестник La Repubblica, съобщението за смъртта на...

21-08-2016, 00:08

Reuters: Отговорност за атентатите в Истанбул поеха "Соколите на свободата на Кюрдистан"

Reuters: Отговорност за атентатите в Ист…

Отговорност за терористичните атаки в Истанбул, при които загинаха десетки хора пое групировката "Соколите на свободата на Кюрдистан", съобщи в неделя 11 декември агенция Reuters. Експлозията прогърмя вечерта на 10 декември...

11-12-2016, 00:12

The National Interest  събра 5-тте най-популярни на запад версии за изтеглянето на руските войски от Сирия

The National Interest събра 5-тте най-п…

Почти веднага след заповедта на руският президент Владимир Путин за изтеглянето на руските войски от Сирия, световните медии започнаха да спекулират за причината на това решение. Американското издание The National...

16-03-2016, 00:03

Мигранти счупиха главата на ученик в норвежка гимназия

Мигранти счупиха главата на ученик в нор…

Норвежки ученик е бил жертва на насилие от страна на други ученици от неговото училище от арабски произход, те са го подмамили в училищната съблекалня и жестоко са го пребили...

24-04-2016, 00:04

Нова дума: Учените обясниха, що е то фаббинг и защо той се превърна в норма

Нова дума: Учените обясниха, що е то фаб…

Психолозите измислиха термин за постоянния мониторинг на социалните мрежи посредством смартфон. Този навик го имат почти всички европейци. Думата "фаббинг" възниква от сливането на английските думи phone (телефон) и snubbing (...

11-06-2016, 00:06

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 13 декември.

13-12-2017, 00:12

The Guardian: Юнкер в продължение на 30 години записва в тефтерче имената на предателите

The Guardian: Юнкер в продължение на 30 …

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер води "малко черно тефтерче", в което записва имената на хората, които са го предали, пише The Guardian. Юнкер нарича тефтерчето си "Малкият Морис". Вестникът пише...

02-08-2016, 00:08

Демократизация: От днес секса в Швеция само с писмено съгласие

Демократизация: От днес секса в Швеция с…

Днес в Швеция влезе във сила закон, с който се затягат наказанията и се разширяват хипотезите за сексуалното насилие. Отсега, като съгласие за доброволен секс ще се смята само писмено...

01-07-2018, 00:07

Видео: Лионел Меси: "Аз не псувах по адрес арбитъра, а във въздуха"

Видео: Лионел Меси: "Аз не псувах п…

Лео напсува въздуха. Меси бе дисквалифициран за четири мача поради словесна атака срещу страничния арбитър в квалификационния мач за Световното първенство през 2018 срещу Чили (1: 0). Аржентинеца извика: "Отивай в...

30-03-2017, 00:03

WSJ: Командира на Седми американски флот ще бъде уволнен

WSJ: Командира на Седми американски флот…

Военноморските сили на САЩ възнамеряват да уволнят командира на Седми флот вицеадмирал Джозеф Окоина (Joseph Aucoin), съобщи влиятелното американско издание The Wall Street Journal. Разулителя USS John S. McCain след инцидента...

23-08-2017, 00:08

Press TV: Ердоган обвини ЕС в диктатура и бруталност

Press TV: Ердоган обвини ЕС в диктатура …

      Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува отношението на Европейския съюз към сирийските бежанци, обвинявайки ЕС в жестокост и диктатура. РЕДЖЕП ТАЙИП ЕРДОГАН, президент на Турция: По време, когато Турция е отворила...

09-05-2016, 00:05

Руски пътнически самолет аварийно кацна в Доминиканската република

Руски пътнически самолет аварийно кацна …

Самолет "Боинг-777" на руската авиокомпания Orenair («Оренбургские авиалинии») който е летял от Доминиканската република за Москва направи аварийно кацане. В четвъртък, 11 февруари за това съобщи "Интерфакс", позовавайки се на...

11-02-2016, 00:02