Четвъртък,13 Декември, 2018
Акценти:


Времето за независим Кюрдистан дойде

Азиз Ахмед (Aziz Ahmad)

Твърде дълго моят народ беше нападан, убиван и предаван. Ние не можем повече да вярваме на обещанията на Вашингтон или да се надяваме, че Багдад ще ни помогне.

Това беше един студен, мрачен зимен ден на 1991 година. Бях на четири години, но още помня, как се промъквахме по планинските пътеки на две хиляди метра височина в района на иракско-турската граница. На шест метра пред мен, през снежната виелица се мъкнеше майка с двегодишния ми брат на гръб. След два дена на крак тя беше изтощена. Аз се влачех отзад, а баща ми ме ободряваше, казвайки, че е останал само още един връх. Татко ме лъжеше. Аз вървях по стъпките на мама и тя отново падна на замята. Стоях до нея и плачех.

Ние бяхме част от хилядите кюрдски бежанци бягащи от армията на Саддам Хюсеин, който беше започнал война на унищожение против кюрдите. За да стигнем до импровизирания лагер за бежанци на границата с Турция ни трябваха пет ужасни дни. Времето беше лошо. За хигиена никой не мислеше. Вода и храна – много малко. Всеки ден битката за оцеляване започваше отново: глътка вода от капачката на бутилката, парченце твърд хляб и няколко замръзнали смокини. Масовото бягство на два милиона кюрди стана още един епизод от борбата на кюрдския народ със сменящите се иракски правителства.

Всеки има своя история. Ето я моята.

Моят дядо беше един от воините-революционери известни като „Пешмерга“ – „Ловци на смъртта“. Той се е сражавал за автономия през 1960-те години и е взел участие във въстание за прогонване на иракската армия в края на 1991, когато войската на Саддам Хусеин беше отслабена от поражението в първата война в Персийския залив. Кюрдите бяха окуражени от въстанието на шиитите на юг. Но не получиха подкрепа от САЩ и иракската армия си върна земите, провеждайки наказателни акции. Санкционираното от американските военни използване на бойни вертолети от Хюсеин доведе до поражение за кюрдите и ги принуди да бягат.

Ние успяхме да стигнем до лагера Белех, но и там нямаше спасение. Той приличаше на гробище. В нашето семейство бяхме девет души, а останаха живи трима. Помня, как нощем вятърът удряше старите платки, чувах как плаче една стара жена загубила роднините си. На сутринта се оказа, че нощният студ е убил стотици деца. Жената умря без да види семейството си.

Такива са моите първи спомени от Ирак: принудително бягство в планините от иракското правителство. В следващите години видях как иракските власти убиха мои шест роднини и похитиха още няколко затова, че отстоявали правата на кюрдите.

Кюрдите се борят за самоопределение от времето на разпадането на Османската империя след Първата световна война. Борбата достига своя връх в 1979 година, когато идва на власт Саддам Хусеин. След това негоите войски убиха 182 хиляди кюрди, отровиха хиляди с химическо оръжие и разрушиха повече от 4,5 хиляди села. Както много други, аз напразно се опитвах да забравя горчивото минало след свалянето на Хусеин в 2003 година.

Премахвайки Саддам, САЩ ни предложиха да се върнем в Багдад и да се опитаме да станем част от новия федерален Ирак. Както много други кюрди, аз не исках да съм част от новия Ирак, но смятах, че нямаме друг избор освен да се опитаме да защитим своите права чрез участие в демократичния процес. Западът беше убеден, че отстраняването на Саддам и появяването в Багдад на силна кюрдска партия ще открият нова глава и ще доведат до помирение с арабите. Западът ни уговаряше да останем част от Ирак и да не искаме независимост за Кюрдистан.

Но те сгрешиха в своите предположения. Аз също.

Сега президентът на Кюрдистан Масуд Барзани, след като изгуби търпение по отношение на Багдад, обеща да проведе всенароден референдум за независимост в един от малкото демократични анклави в Близкия изток. Кюрдският регион е светски и проамерикански и постигането на независимост ще стане крачка към премахването на една историческа несправедливост. Като знаем кървавата история на Ирак, наивно е да се мисли, че тази страна ще стане стабилен дом за араби и кюрди, сунити и шиити.

Разрешете да ви обясня защо ще гласувам за независимост на референдума.

За мен кюрдският експеримент в Икар приключи през август 2014, когато Ислямска държава започна кървава разправа срещу йезидите в Синджар, като убиха пет хиляди души и похитиха хиляди жени, превръщайки ги в секс-робини. След убийства и поробване на толкова много йезиди – етническо кюрдско религиозно малцинство, аз си направих извода, че кюрдите вече са изпробвали всички форми на съществуване в рамките на иракската държава – монархия, диктатура, република, автономия и федерализъм.

В миналия век иракските режими преследваха системно кюрдите всяко десетилетие. С такъв исторически опит не е чудно, че те рядко се идентифицират с Ирак. Дори и без преследванията на кюрдите, Ирак днес представлява една разединена и несъстояла се държава. Конфликтът между сунити и шиити, усилен от авторитарния курс на бившия премиер Нури ал-Малаки и преминаването на сунитите на страната на Ислямска държава, доведе до образуването на обособени общности в цялата страна. Извън пределите на Багдад  иракското правителство на практика на контролира нищо, тъй като на юг управляват шиитски формирования, ИДИЛ контролира сунитските райони, а на север се укрепиха кюрдите – стремящи се към получаване на независимост.

Не следва да се обвиняват кюрдите за разпада на Ирак. След 2003 година иракският проект се оказа нежизнеспособен заради историческата омраза между сунитската и шиитската арабски общности. Тази вражда имаше по-катастрофални последствия за Ирак отколкото разногласията между кюрди и араби за нефт, земя и държавни доходи.

За кюрдите неотдавнашните нападения на Ислямска държава и усилващия се сунитски метеж са още един пример за умишлено клане в арабски Ирак. Не трябва да се учудваме, че създаването на т.н. „халифат“ стана за много кюрди последната капка, препълнила чашата на търпението по отношение на Ирак. Правителството в Багдад и кюрдското правителство в Арбил провеждат независима един от друг външна политика, в това число и спрямо Сирия и разполагат със самостоятелни въоръжени сили. Кюрдското опълчение Пешмерга си остава най-ефективната сухопътна армия в Ирак. С подкрепата на самолети на западната коалиция и ограничената помощ на Багдад то успя да освободи от джихадистите 20 хиляди квадратни километра.

Разногласията между кюрдското регионално правителство и Багдад за разпределението на доходите от нефта увеличава разкола между двете страни. През изминалите години иракското правителство не превеждаше пари в Кюрдистан и местното правителство нямаше възможност да изплаща заплати на държавните служители, да покрива разходите във войната с ИДИЛ и да поддържа два милиона иракски и сирийски бежанци. Това засегна и обикновените хора, пораждайки дълбоко недоволство. Падането на цените на нефта застраши както кюрдската, така и иракската икономики и направи споразумението за разпределяне на доходите много непопулярно.

Западът носи отговорност за провала на Ирак и, не на последно место, заради начина, по който са били начертани границите на тази държава. Също така, САЩ и Европа настояваха на запазването на статуквото, принуждавайки кюрдските лидери да се върнат в Багдад, вместо да придвижват идеята за независимост.

Това е последният шанс за Ирак, говореха западните дипломати. Признанието за провала на „обединен Ирак“ беше техния страшен кошмар, заради който загинаха стотици хиляди – йезиди, християни, кюрди, араби, евреи и други, а милиони хора се лишиха от покрив. В периода след 2003 година те погрешно възприемаха надеждите и въжделенията на кюрдите през призмата на Ирак.

Сближаването между Багдад и Арбил няма да предотврати неизбежното провъзгласяване на независимост на Кюрдистан. За кюрдите това не е просто война с ИДИЛ, това е война за независимост.

Зад борбата на Барзани стоят стотици години борба на кюрдите против османски, британски и иракски власти. За него това е и личен въпрос, неговият баща Мустафа Барзани възглавяваше национално-освободителното движение на кюрдите в Ирак. Днес той като президент на Кюрдистан се оказа лидер на най-многочисления народ в светаа без държава.

Барзани разбира, че разгромът на Ислямска държава ще укрепи Багдад и ще отслаби международната подкрепа за кюрдското дело. Освен това, американската администрация едва ли ще подкрепи разделяне на Ирак, опасявайки се да провокира подобни процеси в Сирия, Турция и Иран. Затова референдумът може да бъде проведен само през тази година, преди настъплението към Мосул и Рака и президентските избори в САЩ.

През месец май се навършват сто години от договора Сайкс-Пико, чрез който Западът очерта облика на региона. Към този момент ще бъдем свидетели на стогодишния провал на Ирак в резултат на този договор. Това би трябвало да е достатъчно Западът и Ирак да разберат защо онази карта е била начертана с молив.

Създаването на независим Кюрдистан върху руините на Ирак ще спаси следващото поколение кюрди от необходимостта да бягат от преследвания в арабски Ирак.

Оригинал на публикацията: The Time for an Independent Kurdistan Is Now

 

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 11 февруари.

11-02-2018, 00:02

Видео: Мъжкарани - Американски баскетболисти си раздаваха юмруци в мач от студентската лига

Видео: Мъжкарани - Американски баскетбол…

Дамските баскетболни отбори на щатите Юта и Невада си организираха масово сбиване по време на мач от американската студентска лига, видеото със масовия въргал веднага бе качено в Youtube. Конфликтът пламва...

08-01-2017, 00:01

В Ню Йорк разрушиха паметник на Христофор Колумб

В Ню Йорк разрушиха паметник на Христофо…

Вандали разрушиха статуята на откривателя на Америка Христофор Колумб в Ню Йорк в градския парк Йонкърс, съобщи News Channel. Според местните жители статуята е разрушена от вандали вечерта в събота, 26...

31-08-2017, 00:08

Доживяхме - видео: Лице на козметичната компания Maybelline стана... мъж…

Доживяхме - видео: Лице на козметичната …

Американския биюти-блогър Мени Гутиерес стана лице на козметична компания Maybelline New York, пише The Guardian. Това е първият мъж, който стана лице на рекламна кампания в историята на марката. Той ще представлява...

07-01-2017, 00:01

Видео: При експлозия на котел в ТЕЦ в Индия загинаха 26 души

Видео: При експлозия на котел в ТЕЦ в Ин…

Броят на загиналите при експлозията на котел в топлоелектрическа централа (ТЕЦ) в индийския щат Утар Прадеш, нарасна до 26 души, съобщи агенция ANI, цитирайки Министерството на вътрешните работи на щата. Инцидентът...

02-11-2017, 00:11

Видео х 2: Най-известният в света пранкер си свали гащите пред Джамала на Евровизия 2017

Видео х 2: Най-известният в света пранке…

В Киев по време на песента на гостенката на "Евровизия-2017" Джамала на сцената изкочи млад мъж с австралийското знаме и свали панталоните си. Няколко секунди след началото на песента на...

14-05-2017, 00:05

CNN: Порошенко - Путин не е силен лидер, тъй като не си държи на думата

CNN: Порошенко - Путин не е силен лидер…

Много хора, не само господин Тръмп смятат, че Путин е силен лидер. Вие сте имали работа с него при различни обстоятелства. Вие бяхте едър бизнесмен, и все още имате голяма...

25-09-2016, 00:09

ZDF: Германският министър на отбраната започна да дава акъл на Доналд Тръмп

ZDF: Германският министър на отбраната з…

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайден призова победилият на изборите за президент на САЩ Доналд Тръмп да не отстъпва от принципите на НАТО в твърдостта по отношение на...

11-11-2016, 00:11

Неймар: "Роналдо и Бейл творят историята, но от "Реал" в "Барса" бих взел Марсело"

Неймар: "Роналдо и Бейл творят исто…

"Кого от "Реал" бих взел на "Камп Ноу"? Марсело, защото сме приятели. В същото време в "Реал" има трима играчи, които творят футбол. Кристиано Роналдо е носител на толкова много "Златни...

16-12-2016, 00:12

Фрау Меркел: "Ние твърде дълго игнорирахме проблема с бежанците"

Фрау Меркел: "Ние твърде дълго игно…

Германският канцлер Ангела Меркел в интервю за вестник Süddeutsche Zeitung призна грешките в миграционната политика на страната си. "Ние германците твърде дълго игнорирахме проблема и отблъсквахме от себе си мисълта, за...

31-08-2016, 00:08

Нови бионни лещи: осемминутна операция дава на човек свръхзрение за цял живот

Нови бионни лещи: осемминутна операция д…

 Нови бионни лещи: осемминутна операция дава на човек свръхзрение за цял живот   Офталмологът от Британска Колумбия доктор Харт Уеб се занимава понастоящем с разработването на бионни лещи, които след имплантиране...

14-12-2015, 14:12

Kорицата на Vogue краси 100-годишна жена от Великобритания

Kорицата на Vogue краси 100-годишна жена…

По повод на стогодишнината на британското издание на списанието Vogue бе издаден специален брой със стогодишната британка Бо Гилбърт на корицата. Както се съобщава на официалнитя сайт на изданието, тя...

30-04-2016, 00:04

"Лестър" ще получи по-малко пари за телевизионни права, отколкото на "Тотнъм", "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед"

"Лестър" ще получи по-малко па…

"Лестър" ще получи по-малко пари от телевизионни права, отколкото "Арсенал", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм", въпреки факта, че е събрал с 10 точки повече от "Артилеристите", съобщи Independent. "Арсенал", който...

17-05-2016, 00:05

RFI: Турция спря агитационната си кампания в Германия преди референдума за конституцията

RFI: Турция спря агитационната си кампан…

Турските власти са решили да отменят всички изяви на турски официални лица в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган в Германия. Това във вторник 21 март съобщиха от представителството на управляващата...

22-03-2017, 00:03

Сирия се оплака в ООН от "Израелските системни атаки"

Сирия се оплака в ООН от "Израелски…

Сирия подаде официална жалба до ООН във връзка с вчерашната въздушна атаката, в която обвинява Израел. Сирийското външно министерство иска от ООН осъждането на "повтарящите се отново и отново агресивни действия...

08-09-2017, 00:09

Над 150 хиляди французи подписаха петицията срещу жената на Макрон

Над 150 хиляди французи подписаха петици…

Повече от 150 хиляди французи подписаха петиция срещу предоставянето на съпругата на президента Бриджит Макрон на официален статут на първа дама, пише изданието Huffington Post. По време на предизборната кампания, Емануел...

06-08-2017, 00:08

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 16 май.

16-05-2018, 00:05

Европа под обсада: В испанската столица тълпа преби мюсюлманка защото е облечена в хиджаб

Европа под обсада: В испанската столица …

Разгневената тълпа атакува 38-годишна мюсюлманка облечена в хиджаб близо до метростанцията в квартал Узара в Мадрид. Жената е била пребита до безсъзнание и евакуирана в болницата с натъртвания и порязвания. "Департаментът за...

25-08-2017, 00:08

Пиенето на кафе намалява алкохолните  щети по  черния дроб

Пиенето на кафе намалява алкохолните ще…

Пиенето на кафе помага за намаляване на увреждането на черния дроб, причинено от преяждане и алкохол, според най-новите научни изследвания. Учените анализирали данните от девет по-рано публикувани изследвания, в тях са...

27-02-2016, 00:02

Съдебни неволи: Неймар е заплашен от две години затвор

Съдебни неволи: Неймар е заплашен от две…

Прокурор поиска от испанския съд да издаде осъдителна присъда срещу нападателя на "Барселона" и бразилския национален отбор Неймар, за измами при преминаването на играча в испанския отбор от бразилския "Сантос...

24-11-2016, 00:11

Много искат, малко правят: За претенциите на Брюксел към Киев на срещата на върха в Брюксел

Много искат, малко правят: За претенциит…

Срещата на върха Украйна-ЕС, която се проведе в четвъртък не донесе на Киев очакваните резултати: сред европейците няма консенсус, трябва ли да се изграждат толкова близки отношения с държава, която...

25-11-2016, 00:11

Газови войнй: "Газпром" започна строителството на морската част на газопровода "Северен поток-2"

Газови войнй: "Газпром" започн…

Във Финландия стартира полагането на тръбите от газопровода "Северен поток-2", съобщиха от компанията Nord Stream 2 AG, която строи съоръжението. "Днес в 13:25 часа (централноевропейско време) започна полагането на тръбите на...

06-09-2018, 00:09

Видео: Блогър направи задния капак на Samsung Galaxy S8 прозрачен

Видео: Блогър направи задния капак на Sa…

От компанията Samsung са положили доста старание върху дизайна на Galaxy S8 и Galaxy S8+, особено върху предният панел. Но задния панел може да се стане много по-добър, и блогърът JerryRigEverything е...

18-05-2017, 00:05

DW: Химическата атака: наистина ли е дело на Асад?

DW: Химическата атака: наистина ли е дел…

САЩ удариха Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака в Хан Шейхун. Но дали това престъпление наистина е извършено от Асад? Или е дело на джихадистки бунтовници, целящи именно намесата...

08-04-2017, 00:04

Мрежовите потребители заподозряха Ким Кардашян че шмърка кокаин

Мрежовите потребители заподозряха Ким Ка…

В мрежата активно се обсъждат снимките на американската телевизионна звезда Ким Кардашян, които тя публикува в Snapchat. Потребителите забелязали на масата на интернет звездата две белите ивици, наподобяващи кокаин пътечки...

12-07-2017, 00:07

WSJ: Apple много пъти са помагали на американските власти

WSJ: Apple много пъти са помагали на аме…

Apple Inc. е помагала на Федералното бюро за разследване (ФБР), за хакването на повече от 70 iPhone от 2008 г. насам, пише The Wall Street Journal. За първи път Apple са помогнали на...

08-04-2016, 00:04

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, четвъртък 22 юни.

22-06-2017, 00:06

Бюрокрация в действие: 117-годишна мексиканка получи удостоверение за раждане и почина

Бюрокрация в действие: 117-годишна мекси…

В Мексико, на 117-годишна почина жена, няколко часа по-късно след като получи удостоверение за раждане. Това пише Асошиейтед прес. Тринидад Алварес Лира (Trinidad Alvarez Lira) много години е чакала за да...

01-07-2016, 00:07

Хагският съд отмени решение за изплащане на 50 милиарда долара на акционерите на ЮКОС

Хагският съд отмени решение за изплащане…

Международният съд в Хага призна, че арбитражът на Хага който нареди Русия да плати 50 милиарда долара на бившите акционери на Юкос, не е имал достатъчно компетентност за това, съобщи Bloomberg. Хагският...

20-04-2016, 00:04

Видео: В Турция при падане на хеликоптер загинаха 13 военни, включително генерал

Видео: В Турция при падане на хеликоптер…

Военен хеликоптер се разби в провинция Шърнак в югоизточната част на Турция, при сблъсък с електропровод, се казва в изявление на администрацията на провинция. Сред загиналите са един генерал, двама...

01-06-2017, 00:06

Reuters: Асандж има намерението да удари не само Хилъри Клинтън

Reuters: Асандж има намерението да удари…

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж развенча предположенията на журналистите, че предстоящите публикации на неговата организация са насочени изключително срещу кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън. Това...

04-10-2016, 00:10

Видео: Разкриха подробности за новата игра на BioWare

Видео: Разкриха подробности за новата иг…

По време на пресконференцията на Microsoft на E3 студиото BioWare разказа за новия си проект под името Anthem, разработчиците показаха геймплей на проекта. "В Anthem на вас с приятелите ви предстои...

12-06-2017, 00:06

CNN: Тръмп започна да говори с фрази от Кремъл

CNN: Тръмп започна да говори с фрази от …

В новото интервю за Fox News президент Тръмп заяви, че уважава руския президент Владимир Путин. Тръмп признава, че Путин, може би е убиец, но при това отбелязва, че и в...

06-02-2017, 00:02

Положението на Съединените Щати

Положението на Съединените Щати

Richard N. Haass До президентските избори в САЩ остава още половин година, и не знаем точно кой ще бъде номиниран за кандидат на основните партии, а още по-малко кой ще стане 45-тият...

27-03-2016, 00:03

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 11 март.

11-03-2018, 00:03

Краят на фрау Меркел?: Сирийски бежанец уби бременна жена с мачете от ревност

Краят на фрау Меркел?: Сирийски бежанец …

Германската полиция смята, че сирийския бежанец е убил жената в град Ройтлинген в Баден-Вюртемберг от ревност. Това съобщи полицията на Баден-Вюртемберг в неделя 24 юли. "Ако има  разправия между един мъж и...

25-07-2016, 00:07

Ердоган обеща да продължи с артилерийските обстрели срещу кюрдите в Сирия

Ердоган обеща да продължи с артилерийски…

Анкара няма няма да спре да обстрелва позициите на кюрдските бойци в Сирия. Това заяви президента на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Reuters. Според него, игнорирането на връзката между сирийските кюрди...

17-02-2016, 00:02

12 държави се подписаха под   споразумение за създаване на Транстихоокеанско партньорство

12 държави се подписаха под споразумен…

Търговските министри от 12 страни се подписаха под споразумение за Транстихоокеанско партньорство в Нова Зеландия Окланд , съобши в четвъртък, 4 февруари BBC. Документът беше подписан от ръководителите на министерствата на...

04-02-2016, 00:02

Министерство на отбраната на Турция ще приеме на служба повече от 30 хиляди души

Министерство на отбраната на Турция ще п…

Турска армия в близко бъдеще ще бъде окомплектована с над 30 хиляди нови военнослужещи, заяви в сряда Министерството на отбраната на Турция. По-рано, в турските въоръжени сили се проведоха масови арести...

16-11-2016, 00:11

Европа под обсада: Мигрант уби австрийски пенсионери от омраза към Партията на свободата

Европа под обсада: Мигрант уби австрийск…

В Австрия, мигрант от Тунис убити двама пенсионери, защото си мислел, че са членове на крайно дясната Партия на свободата, която иска ограничаването на миграцията, съобщи ORF, позовавайки се на...

02-07-2017, 00:07