Либия: Алиансът "Хафтар Кадафи", тайната на 10 милиарда евро и проблемите на Саркози

Задаващият се в Либия алианс "Хафтар Кадафи", ще донесе много главоболия на Западния свят, защото, седем години след убийството на либийския лидер Муамар Кадафи, новия президент на страната може да има същата фамилия.

През последните месеци три новинарски ТОП новини от световни информационни агенции са свързани с Либия.

seyf al islam1

Основната е включването на Сейф ал Ислам (мечът на Аллах) Кадафи в състезанието за президентските избори. И две, явно свързани с основната - изчезването на повече от десет милиарда евро "либийски пари" от белгийската банка Euroclear Bank, и третата, за задържането в Нантер на Никола Саркози. Бившият президент на Франция го "мачкат" в рамките на разследване за незаконно финансиране на президентската му кампания през 2007 г., за получените от либийския лидер Муамар Кадафи 50 милиона евро кеш. Сума, превишаваща повече от два пъти максималния допустим лимит на разходите за предизборна кампания.

Всичко това разпали и стимулира интереса към Либия, "поугаснал" през последните седем години.

След като либийските бунтовници, подкрепени от войските на НАТО убиха полковник Муамар Кадафи.

Кадафи трябваше да умре ...

И не само заради баналната причина, позната под името "петрол". Полковникът имаше твърде големи и многобройни амбиции – злато, вода, и разбира се, петрол също имаше много.

Амбициите му позволиха да превърне Великата социалистическа народна Либийска Арабска Джамахирия (така се наричаше държава под управлението на Кадафи) в успешна социална държава със "среден просперитет". Където обезщетението за безработица бе 900 динара (1000 лева), а един литър бензин - 0.18 динара. За страна от "третия свят" това е непростително високо ниво, а парчетата от тортата не стигат за всички: само за тънката прослойка на "колективния цивилизован Запад".

Кадафи бе основният инициатор на идеята за отказ от долара и еврото във взаимните банкови операции. Русия и Китай още изобщо не се замисляха за "енергийна рубла" или "златната борса" в Шанхай, когато Муамар вече открито призоваваше за атака срещу фиантните валути (фиксирани към американския долар) – в Дакар (Сенегал) в края на 2010 година. На финансовата база на единна златна валута ("златния динар") той предлагаше да се създаде единна африканска държава с арабско-негърско население от 200 милиона души. Идеите за създаване на единна златна валута и обединяването на африканските страни в една федерация намериха оживен отклик в редица арабски и почти всички африкански държави, и предизвикаха сериозно раздразнение в Европа и Съединените щати.

Още режима на Кадафи реализира мащабния проект GMMR (28 милиарда долара инвестиции) (Great Man-made River, Голямата река сътворена от хората) - добив и пренос на питейна вода от Нубийските водоносни пясъчници към гъсто населените северни райони на страната. Усвояването на тези водни запаси - 34 800 кубични километра чиста вода от стопените ледници, значително увеличаваше (на езика на търговия) либийската капитализация. А към разработването на този ресурс полковника не допусна нито европейския, нито американския капитал - само две компании: от Южна Корея Dong Ах Contruction и турската ENKA.

На 1-ви Септември 2010-та, въвеждайки в експлоатация третия етап на GMMR, Кадафи на митинг заяви: "Сега, когато това
достижение на либийския народ стана очевидно, заплахата на САЩ срещу страната ни ще се удвои!". Както се казва поглед в бъдещето. На 15-ти февруари 2011 г. в Бенгази започнаха вълнения, прераснали в "първата гражданска война", която на полковник Кадафи му струва живота.

За "златен динар" и единна африканска държава вече никой дори на ум не си мисли.

В самата Либия, според думите на Ахмед Кадафи ал-Дама, "всичко, което остана вътре в страната, беше разграбено. През всичките тези шест години не е положена нито една тухла. Улиците на столицата са без електричество, водоснабдяване е изключено, не се плащат заплати". Разбира се, може да се възрази, че всичко това е мрънкане на братовчеда на Муамар Кадафи, прогонен от Сирия в Египет, но тези думи изненадващо потвърди влиятелната американска агенция Bloomberg. В нейния "Обзор на компанията The Great Man River Made", в който става въпрос за управителите на "Голямата река сътворена от хората" е записано, че "през ​​последните 12 месеца не е имало транзакции" и дори отсъстват данни за ръководителите и членовете на борда на компанията (данни към 24 Март, 2018 година).

Първите три години лидерите на силите свалили Кадафи си го мереха, кой в Либия е по-големия началник, а след това без да са се разбрали, просто дадоха старт на "втората гражданска война". Напредъкът й може да стане тема на една отделна книга, ако не и няколко тома, но резултатите към момента, накратко, са следните.

Териториално Либия се върна към разделянето на три исторически района, един от които Фезан (антична Фазания) е разположен в сърцето на страната, в Сахара, населен с туареги и други номади. През септември 2013 г., племенните лидери на Фезан заявиха, че сами ще защитават своите граници и природните ресурси на региона. В действителност, Фезан се превърна в автономия, чиито лидери правят нещо, към което са привикнали още от времето на Ханибал - внимателно наблюдават борбата на други претенденти с цел навреме и при изгодни условия да се присъединят към победителите.

76905185ae4ccc118d7f3657090fd

"Останалите" – това са Триполитания и Киренайка, чиято вражда съществува още от древността.

В Триполитания номиналния център на властта е град Триполи, седалище на признатото от Организацията на обединените нации "Правителство на националния консенсус" (ПНС-премиер Фаис Сарадж). Но, това правителство е "само за чуждестранно ползване" и не контролира напълно дори самия град Триполи. "По места" в Триполитания властта се упражнява от териториалните ислямистки "военни съвети" (в Мисрата, Зинтан, Дарна и другите региони), чиито отношения с Триполи са базирани на не "подчинение на правителството", а на правилото на "чистата изгода". Например, въпреки многократните молби и искания на ПНС, зинтанците от бригадата "Абу Бакр ас-Садик" така и не предадоха на Триполи синът на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, който попадна в ръцете им през ноември 2011 година. А през април 2016 г., Сейф бе освободен, въпреки че Апелационната съдебната палата в Триполи задочно го осъди на смърт.

Като цяло, Триполитания, според унилото определение на бившия министър по вътрешна безопасност на Израел Шломо Бен Ами, "в момента се управлява от безброй мафиотски престъпни банди и въоръжени групировки". Издържат и насочват ислямистите на Триполитания преди всичко международни ислямистки организации, от Катар и Франция.

76905185ae4ccc118d7f3657090fd1

В Киренайка, номинална власт се намира в ръцете на "Камарата на представителите" - легално избрания парламент отседнал в Тобрук, след като бе изгонен от Триполи през август 2014 г. (председател на Камарата - Салах Иса). Военната съставяща на "правителство в Тобрук" е Либийската национална армия, водена от бившия корпусен генерал Халифа Хафтар (от 2016 - фелдмаршал). А това което се случва в Киренайка, е неизбежно по време на гражданска война - властта преминава при военните.

Според мнението на Анас Ел Гомати, основателят на либийската "Институт на Садек", в момента "вътре в страната тези, които са в състояние да контролират своите институции и да максимизират личните, племенните и политическите отношения, като правило са свързани с Хафтар, защото те контролират основните политически и икономически институции за безопасност". Това означава, че фелдмаршала е разширил влиянието си не само върху цялата Киренайка, но и върху сивата зона на "племенния хаос" в Централна и Западна Либия. И дори повече... Негов явен съюзник стана зинтанската бригада "Абу Бакр ас-Сидик", подпираща от запад (в гръб!) столицата на Триполитания.

До неотдавна взаимоотношенията между Триполитания и Киренайка поне бяха регулирани по някакъв начин от споразуменията, сключени в мароканския град Сирхат през декември 2015 г. Според тях се създаде един вид "колективен президент" на Либия - "президентски съвет" от 9 членове (по трима от Триполитания, Киренайка и Фезан). Но тази тромава и нефункционална конструкция не спря гражданската война, и затова не е изненадващо, че на 17 декември 2017 г. Хафтар обяви, че споразумението е невалидно. Сега войната трябва да се разгори с нова сила или...

Алиансът "Хафтар - Кадафи"

... или либийският фелдмаршал има друг план. На 13 декември миналата година министърът на външните работи на правителство на Националното съгласие на Либия Мохамед Тахер заяви, че изборите за президент на Либия ще бъдат проведени избори преди края на 2018-та. Теоретично, Киренайка би трябвало да възрази срещу такова предложение направено от опонентите на Триполитания. Но, Хафтар не само няма нищо против, той отиде още по-далеч, допускайки участието като кандидат на Сейф ал-Ислам Кадафи, сина на Муамар, ония същия, "преседял" в зинтанския затвор, който го спаси от разстрела в Триполи.

Това предполага формирането на изборния алианс "Хафтар - Кадафи", който, в случай на избори, ще бъде "обречен" на успех. Сейф ал-Ислям е не само спомен за обилните и безопасни времена на баща му, това са и гласовете на всички поддръжници на революцията в "Ал Фатах" (довела на власт Муамар през 1969 г.). Също така, това са още според гореспоменатия Ахмед Кадафа ад Дам "около 70 хиляди бивши бойци намиращи се в момента в Тунис и Египет".

i2MAFLXKJ

Като в сметките е и сестра му, популярната в Либия Айша Кадафи, на която се "закле във вярност" едно от най-големите племена Либия, УАРФАЛА. Както и всички затворници, които всяка революция произвежда в достатъчно количество.

От друга страна, Хафтар е не само армия и връзки между племената, но набелязващото се очевидно обръщане в посока Русия. За това говори посещението на Хафтар в Москва, както и тържествения прием на борда на "Адмирал Кузнецов", когато крайцера се връщаше от бреговете на Сирия. Сближаването с Русия може да помогне на фелдмаршала да си реши проблема с оръжието, защото Либия все още се намира под действието на Резолюция № 1973 на Съвета за безопасност на ООН от 17 март 2011 г., която забранява доставката на оръжие за Либия. Но, резолюцията не се нарушава само от тези, които нямат сили да я нарушат.

Франция например, не се церемонеше да я наруши едва два месеца след приемането на резолюцията: "Отбелязвайки в началото на май рискът от военна безизходица, Франция реши да премине директно към доставките на оръжие по въздуха хвърляйки ги с парашути ...: гранатомети, автомати, картечници, и най-вече противотанкови ракети "Милан". Преди това, оръжието доставяно на бунтовниците идваше от Катар и другите емирства от Персийския залив. И ако това сега си го припомним, защо Русия трябва да бъде срамежлива? Още повече, че "в замяна" може да получи военна база вече на територията на Либия - за да контролира Централното Средиземноморие. Относно "невъзможността" за такава база в момента толкова много се изговори както от либийците, така и от руснаците, че тя вече изглежда просто неизбежна.

Ако приемем версията за процеса на формиране на предизборния алианс "Хафтар Кадафи", то и ТОП сензацията от последно време става разбираема. "Парите на Кадафи" в Euroclear Bank (16 милиарда евро) бяха по четири сметки, открити от Libyan Investment Authority. А Хасан Ахмед Будай бе назначен там за ръководител от "правителството в Тобрук" (чети - Хафтар). Е, и къде са могли да изчезнат 10 милиарда? Има два отговора - или в пространството, или за нуждите на Тобрук.

Що се отнася до "неприятностите" на Никола Саркози - е, какво може да бъде по-ефективно за Киренайка, особено в навечерието на избори, от преследването на човек, чиято зла воля разруши Либия. Особено ако този човек е от Франция, оная Франция, която "патронира" сегашната Триполитания!

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Събота, 31 Март 2018 07:43

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Папата отказва да смята Тръмп за християнин

Папата отказва да смята Тръмп за христия…

Папа Франциск заяви, че американския мултимилиардер Доналд Тръмп, петендент за поста президент на САЩ от Републиканската партия, не се държи по християнски, тъй като предлага да се построи стена на...

18-02-2016, 00:02

Герой: Французин издирва израелец, който е спасил децата му в Барселона

Герой: Французин издирва израелец, който…

Ранен в резултат на терористичния акт в Барселона французин търси израелец, който е спасил децата му по време на екстремистката атака. Шоуто "От седем до осем" на френския телевизионен канал TF1 показа...

04-09-2017, 00:09

Проучване: заседналия начин на живот не води до увеличаване на риска от смъртност

Проучване: заседналия начин на живот не …

На всички вероятно им е познато предупреждението: "Заседналия начин на живот съкращава продъжителноста му." Е, сега можете да си поемете дълбоко дъх, отпуснете се и вземете под внимание заключенията, от...

04-01-2016, 15:01

Афганистан 15 години по късно: Равносметка на една война, която няма край

Афганистан 15 години по късно: Равносмет…

Бернардо Valli (Bernardo Valli) На 7 октомври 2001 започна офанзивата срещу талибаните. Въпреки това, Западната военна намеса не донесе стабилност в страната, която все още е потопена в хаос. Въпреки високата...

08-10-2016, 00:10

Тед Круз продължава да твърди че не е участвал в атаката срещу жената на Доналд Тръмп

Тед Круз продължава да твърди че не е уч…

Сенатор Тед Круз продължава да се оправдава и да доказва, пълната си невиновност относно публикуването на скандалната снимка на съпругата на Доналд Тръмп Мелани, тя е направена преди брака и...

28-03-2016, 00:03

Белия дом: Тръмп иска да работи с Русия

Белия дом: Тръмп иска да работи с Русия

След като американският лидер реши да експулсира 60 руски дипломати, "топката се оказа в полето на руската страна", заяви Радж Шах, заместник на прессекретаря на Белия дом. Според неговите думи, отношенията...

27-03-2018, 00:03

Reuters: Сенегал започна военна инвазия в Гамбия

Reuters: Сенегал започна военна инвазия …

Военното командване на Сенегал официално обяви за началото на военната интервенция в съседна Гамбия, а правителството на Нигерия изрази готовност да последват примера на сенегалците. Те преследват една цел -...

20-01-2017, 00:01

Пентагонът обяви началото на кибервойна срещу ИДИЛ

Пентагонът обяви началото на кибервойна …

Американското министерство на отбраната обяви старта на кибератаки срещу "Ислямска държава". За това съобщават от Fox News. Операциите във виртуалното пространство се активизираха след като министъра на отбраната Аш Картър, държейки...

26-02-2016, 00:02

Lanvin представи първата си мъжка колекция след напускането на Елбаз

Lanvin представи първата си мъжка колекц…

Дизайнерската къща Lanvin (Lucas Ossendreyver) за мъжка мода показа първата си колекция в Париж (от периода"след Елбаз") и превърна модния подиум в ретроспекция на своето творчество от последните десет години...

29-01-2016, 00:01

Видео: Китайската компания Xiaomi докара в Лас Вегас на изложбата CES модулен телевизор Mi TV четвърто поколение

Видео: Китайската компания Xiaomi докара…

Подобно на Mi TV 3, всички основни компоненти на новия телевизор, включително процесора, са интегрирани в саундбара. В него също така са разположени всички необходими конектори, включително три HDMI, Ethernet...

10-01-2017, 00:01

Електрически автомобил с въздушно-алуминиев акумулатор измина 1800 километра с едно зареждане

Електрически автомобил с въздушно-алумин…

Неотдавна се проведоха изпитания на електрическия автомобил Tesla с нов акумулатор, който успя да измине с едно зареждане цели 1800 километра. Това е огромен скок в сравнение с такива съвременни...

15-12-2015, 03:12

Газови войни: Дали все пак "Газпром" ще прекара тръба до България?

Газови войни: Дали все пак "Газпром…

Конюнктура. "Пътната карта" за развитието на българската газопреносна система бе подписана от правителството на България с "Газпром" на икономическия форум в Санкт Петербург SPIEF-2017, тя предвижда доставката на  до 15.7 милиарда...

06-06-2017, 00:06

Hurriet: Югоизточна Турция бе подложена на ракетна атака от страна на Сирия

Hurriet: Югоизточна Турция бе подложена …

Ракета изстреляна от Сирия падна на територията на провинция Килис в югоизточната част на Турция; един човек е пострадал, съобщи вестник Hurriet. Инцидентът е станал в близост до турско-сирийската граница, ракетата...

27-10-2016, 00:10

Загиналият в Рио де Жанейро германски треньор стана донор на четирима души

Загиналият в Рио де Жанейро германски тр…

Хенце катастрифира с такси в покрайнините на Рио де Жанейро. Той беше доставен в една от бразилските клиники, но лекарите не са успяли да спасят живота треньора, който е получил...

18-08-2016, 00:08

Видео: Продават на търг кабриолета на Адолф Хитлер

Видео: Продават на търг кабриолета на Ад…

Парадния кабриолет Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen, използван от самия фюрер на Третия райх Адолф Хитлер в периода от октомври 1939 до май 1941 г., ще бъде продаден на търг...

21-12-2017, 00:12

Ново пет: Столтенберг смята, че Русия не е заплаха за НАТО

Ново пет: Столтенберг смята, че Русия не…

Русия не е заплаха за страните-членки на Северноатлантическия алианс, заяви Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за влиятелното американско издание Foreign Policy. В същото време, той заплаши с ответни...

21-02-2018, 00:02

Хиляди демонстранти в Лондон поискаха оставката на Камерън

Хиляди демонстранти в Лондон поискаха ос…

В Лондон, хиляди хора протестираха с искане за оставката на премиера Дейвид Камерън. Съобщи в събота 9 април, британското издание Daily Mail. Демонстрантите излязоха на Даунинг стрийт където главното седалище на...

09-04-2016, 00:04

Reuters: Тръмп се съмнява че руските хакери са проникнали в комютърните системи на демократите

Reuters: Тръмп се съмнява че руските хак…

Новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп смята, че хакерските атаки срещу компютърните система на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ отговорността за които Вашингтон без да представи доказателства възложи...

01-01-2017, 00:01

Видео: Поддръжници на Клинтън се изгавриха с бездомна афроамериканка агитираща за Тръмп

Видео: Поддръжници на Клинтън се изгаври…

На YouTube канала Political sideshow се появи видео на което група млади хора унижават бездомна афроамериканка на Алеята на славата в Холивуд. Авторът на видеоклипа твърди, че с жената са...

31-10-2016, 00:10

Times: Лондон е притеснен от възможността Тръмп да се види с Путин преди срещата на върха на НАТО

Times: Лондон е притеснен от възможностт…

Лондон е разтревожен от възможната среща през юли между руския и американския президенти Владимир Путин и Доналд Тръмп, особено ако тя се провежде преди срещата на върха на НАТО, както...

21-06-2018, 00:06

САЩ: Трансгендер изнасили 10-годишно момиченце

САЩ: Трансгендер изнасили 10-годишно мом…

Транссексуална "жена" е обвинена в изнасилване на 10-годишно момиче в щата Уайоминг, САЩ. Мишел (Мигел) Мартинес биологически мъж, който се идентифицира като жена, е изправен пред съда за атака срещу момиче...

24-10-2017, 00:10

В мрежата се появи излъчване на живо от разпадащият се язовир в Калифорния

В мрежата се появи излъчване на живо от …

На YouTube стартира видео на живо от мястото на колапса на най-високата язовирна стена в САЩ, разположена в близост до град Оровил в Калифорния. Губернатора на Калифорния Джери Браун е въвел...

13-02-2017, 00:02

Европа под обсада: Безредици в Полша след като араби убиха 21-годишен младеж

Европа под обсада: Безредици в Полша сле…

Масови безредици започнаха в град Елк в североизточна Полша заради убийството на местен жител в навечерието на Нова година, съобщи агенция PAP. Според данни на агенцията, вечерта на 31 декември 21-годишен...

01-01-2017, 00:01

Ръководител на комитет на Конгреса на САЩ обвини Хилъри Клинтън в държавна измяна

Ръководител на комитет на Конгреса на СА…

Враждебни на САЩ страни са могли да получат достъп до личния сървър на Хилъри Клинтън, която заемайки поста държавен секретар е водила чрез него официална и лична кореспонденция, което може...

04-11-2016, 00:11

Видео: На руския премиер Медведев му подариха дрон в Израел, но не му дадоха дистанционното управление

Видео: На руския премиер Медведев му под…

Скандалът около подарения от министъра на земеделието на Израел Ури Ариел на министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев дрон продължава да се разраства. Медведев който е официална визита в Израел, посети селскостопанската...

15-11-2016, 00:11

Тръмп показа червен картон на президента на Мексико

Тръмп показа червен картон на президента…

Доналд Тръмп показа червен картон на президента на Мексико заради спорове относно построяването на стената по границата. По-рано президента Доналд Тръмп изпълни поредното си предизборно обещание подписвайки указ за охрана на...

26-01-2017, 00:01

Европа под обсада: В Австрия съдят бежанец убил 20 души в Сирия

Европа под обсада: В Австрия съдят бежан…

Австрийските власти обвиниха 27-годишен бежанец от Сирия за "убийство въз основа на тероризма." Според версията на следователите, обвиняемия е застрелял над 20 невъоръжени и ранени сирийци след сраженията в Хомс. Процесът...

24-02-2017, 00:02

The ​​Mirror: Шофьорът убиец е изпратил на семейството си 100 хиляди евро и селфи, преди терористичната атака в Ница

The ​​Mirror: Шофьорът убиец е изпратил …

близките Шофьорът на камиона Мохамед Лахуаедж Бухлел, преди терористичната атака на крайбрежната алея в Ница изпрати на семейството си което живее в Тунис селфи, и е заявил че е щастлив. Освен...

17-07-2016, 00:07

Путин обсъди ситуацията в Сирия с четири европейски лидера

Путин обсъди ситуацията в Сирия с четири…

Руският президент Владимир Путин и четири европейски лидера  обсъдиха изпълнението на споразумението на сирийскoто примирие в телефонен разговор. За това съобщава  Ройтерс. Освен руския президент, в конферентния разговор  участваха, германския канцлер Ангела...

04-03-2016, 00:03

Fox News: След като Хилъри Клинтън стане президент на САЩ тя ще даде отпор на "бабаита" Путин

Fox News: След като Хилъри Клинтън стане…

Искам да се върна на въпроса за това как, Хилъри Клинтън, според нейните думи, ще изгражда отношенията с Русия. Веднага след като тя заяви за Fox News, че иска да...

19-04-2016, 00:04

Ройтерс: Новият шеф на предизборната кампания на Тръмп ще бъде бившият съветник на Янукович

Ройтерс: Новият шеф на предизборната кам…

Ръководител на предизборната кампания на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп, ще бъде политическият консултант Пол Манафорт- бивш съветник на експрезидента на Украйна Виктор Янукович, предаде...

21-06-2016, 00:06

АР: Няколко турски военни потърсиха политическо убежище в Германия

АР: Няколко турски военни потърсиха поли…

Няколко военнослужещи от турската армия дислоцирани във военновъздушната база Рамщайн са подали молба за политическо убежище в Германия, предаде Associated Press. Както уточни местния чиновник Пол Юнкер, членовете на семействата на...

17-11-2016, 00:11

Милиардерът Илон Мъск основа НТО за борба с враждебен изкуствен интелект

Милиардерът Илон Мъск основа НТО за борб…

 Милиардерът Илон Мъск основа НТО за борба с враждебен изкуствен интелект.    Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск отдавна предупреждава, че ако бъде създаден истински изкуствен интелект мислещата машина ще...

15-12-2015, 04:12

Общински неволи: В Мексико за денонощие застреляха втори кмет

Общински неволи: В Мексико за денонощие …

В мексиканския щат Гереро в южната част на страната в събота бе застрелян кметът на Сюдад Альтамирано, Амбросио Сото Дуарте, предаде Radioformula. Според разследването, той е застрелян от членовете на картела...

25-07-2016, 00:07

Лидера на преврата в Турция се е предал?

Лидера на преврата в Турция се е предал?

Противоречиви съобщения за ситуацията с преврата идват от Турция. По улиците на големите турски градове  хиляди хора са излезли на улицата. При това, според турските медии и Ройтерс, полицията, която...

15-07-2016, 00:07

Видео: Заснеха с дрон опит на акула за атака срещу сърфист в Австралия

Видео: Заснеха с дрон опит на акула за а…

Заснеха с дрон видео как голяма бяла акула почти нападна сърфист край Австралия. Видеоклипът бе качен в Youtube. Инцидентът, както пише британския таблоид The ​​Daily Mail, е станал в близост до...

25-02-2017, 00:02

Аукционната къща Sotheby’s продаде най-големият овален син диамант за 32 милиона

Аукционната къща Sotheby’s продаде най-г…

На търг на Sotheby’s в Хонг Конг бе продаден на най-големият овален син диамант с тегло 10,1 карата. Стойността на сделката възлиза на 32 милиона долара. Синият фентъзи диамант De Beers...

06-04-2016, 00:04

В Париж отвори врати атакувания от терористи ресторант "Малката Камбоджа"

В Париж отвори врати атакувания от терор…

В Париж, четири месеца след серията от терористични атаки откри врати ресторанта "Малката Камбоджа", в него бяха убити трима души. Според френския вестник La Liberation, заведението стана петото от шестте...

15-03-2016, 00:03

The Guardian: Китайски туроператор купи Skyscanner за 1,7 милиарда долара

The Guardian: Китайски туроператор купи …

Най-голямата онлайн туристическа компания на Китай Ctrip.com купи търсачката за билети Skyscanner, съобщи The Guardian, сделката възлиза на 1.7 милиарда долара. Основателя и директор на Skyscanner Гарет Уилямс заяви, че заедно...

24-11-2016, 00:11

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, събота 18 февруари.

17-02-2017, 00:02