Сряда,14 Ноември, 2018
Акценти:


Либия: Алиансът "Хафтар Кадафи", тайната на 10 милиарда евро и проблемите на Саркози

Задаващият се в Либия алианс "Хафтар Кадафи", ще донесе много главоболия на Западния свят, защото, седем години след убийството на либийския лидер Муамар Кадафи, новия президент на страната може да има същата фамилия.

През последните месеци три новинарски ТОП новини от световни информационни агенции са свързани с Либия.

seyf al islam1

Основната е включването на Сейф ал Ислам (мечът на Аллах) Кадафи в състезанието за президентските избори. И две, явно свързани с основната - изчезването на повече от десет милиарда евро "либийски пари" от белгийската банка Euroclear Bank, и третата, за задържането в Нантер на Никола Саркози. Бившият президент на Франция го "мачкат" в рамките на разследване за незаконно финансиране на президентската му кампания през 2007 г., за получените от либийския лидер Муамар Кадафи 50 милиона евро кеш. Сума, превишаваща повече от два пъти максималния допустим лимит на разходите за предизборна кампания.

Всичко това разпали и стимулира интереса към Либия, "поугаснал" през последните седем години.

След като либийските бунтовници, подкрепени от войските на НАТО убиха полковник Муамар Кадафи.

Кадафи трябваше да умре ...

И не само заради баналната причина, позната под името "петрол". Полковникът имаше твърде големи и многобройни амбиции – злато, вода, и разбира се, петрол също имаше много.

Амбициите му позволиха да превърне Великата социалистическа народна Либийска Арабска Джамахирия (така се наричаше държава под управлението на Кадафи) в успешна социална държава със "среден просперитет". Където обезщетението за безработица бе 900 динара (1000 лева), а един литър бензин - 0.18 динара. За страна от "третия свят" това е непростително високо ниво, а парчетата от тортата не стигат за всички: само за тънката прослойка на "колективния цивилизован Запад".

Кадафи бе основният инициатор на идеята за отказ от долара и еврото във взаимните банкови операции. Русия и Китай още изобщо не се замисляха за "енергийна рубла" или "златната борса" в Шанхай, когато Муамар вече открито призоваваше за атака срещу фиантните валути (фиксирани към американския долар) – в Дакар (Сенегал) в края на 2010 година. На финансовата база на единна златна валута ("златния динар") той предлагаше да се създаде единна африканска държава с арабско-негърско население от 200 милиона души. Идеите за създаване на единна златна валута и обединяването на африканските страни в една федерация намериха оживен отклик в редица арабски и почти всички африкански държави, и предизвикаха сериозно раздразнение в Европа и Съединените щати.

Още режима на Кадафи реализира мащабния проект GMMR (28 милиарда долара инвестиции) (Great Man-made River, Голямата река сътворена от хората) - добив и пренос на питейна вода от Нубийските водоносни пясъчници към гъсто населените северни райони на страната. Усвояването на тези водни запаси - 34 800 кубични километра чиста вода от стопените ледници, значително увеличаваше (на езика на търговия) либийската капитализация. А към разработването на този ресурс полковника не допусна нито европейския, нито американския капитал - само две компании: от Южна Корея Dong Ах Contruction и турската ENKA.

На 1-ви Септември 2010-та, въвеждайки в експлоатация третия етап на GMMR, Кадафи на митинг заяви: "Сега, когато това
достижение на либийския народ стана очевидно, заплахата на САЩ срещу страната ни ще се удвои!". Както се казва поглед в бъдещето. На 15-ти февруари 2011 г. в Бенгази започнаха вълнения, прераснали в "първата гражданска война", която на полковник Кадафи му струва живота.

За "златен динар" и единна африканска държава вече никой дори на ум не си мисли.

В самата Либия, според думите на Ахмед Кадафи ал-Дама, "всичко, което остана вътре в страната, беше разграбено. През всичките тези шест години не е положена нито една тухла. Улиците на столицата са без електричество, водоснабдяване е изключено, не се плащат заплати". Разбира се, може да се възрази, че всичко това е мрънкане на братовчеда на Муамар Кадафи, прогонен от Сирия в Египет, но тези думи изненадващо потвърди влиятелната американска агенция Bloomberg. В нейния "Обзор на компанията The Great Man River Made", в който става въпрос за управителите на "Голямата река сътворена от хората" е записано, че "през ​​последните 12 месеца не е имало транзакции" и дори отсъстват данни за ръководителите и членовете на борда на компанията (данни към 24 Март, 2018 година).

Първите три години лидерите на силите свалили Кадафи си го мереха, кой в Либия е по-големия началник, а след това без да са се разбрали, просто дадоха старт на "втората гражданска война". Напредъкът й може да стане тема на една отделна книга, ако не и няколко тома, но резултатите към момента, накратко, са следните.

Териториално Либия се върна към разделянето на три исторически района, един от които Фезан (антична Фазания) е разположен в сърцето на страната, в Сахара, населен с туареги и други номади. През септември 2013 г., племенните лидери на Фезан заявиха, че сами ще защитават своите граници и природните ресурси на региона. В действителност, Фезан се превърна в автономия, чиито лидери правят нещо, към което са привикнали още от времето на Ханибал - внимателно наблюдават борбата на други претенденти с цел навреме и при изгодни условия да се присъединят към победителите.

76905185ae4ccc118d7f3657090fd

"Останалите" – това са Триполитания и Киренайка, чиято вражда съществува още от древността.

В Триполитания номиналния център на властта е град Триполи, седалище на признатото от Организацията на обединените нации "Правителство на националния консенсус" (ПНС-премиер Фаис Сарадж). Но, това правителство е "само за чуждестранно ползване" и не контролира напълно дори самия град Триполи. "По места" в Триполитания властта се упражнява от териториалните ислямистки "военни съвети" (в Мисрата, Зинтан, Дарна и другите региони), чиито отношения с Триполи са базирани на не "подчинение на правителството", а на правилото на "чистата изгода". Например, въпреки многократните молби и искания на ПНС, зинтанците от бригадата "Абу Бакр ас-Садик" така и не предадоха на Триполи синът на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, който попадна в ръцете им през ноември 2011 година. А през април 2016 г., Сейф бе освободен, въпреки че Апелационната съдебната палата в Триполи задочно го осъди на смърт.

Като цяло, Триполитания, според унилото определение на бившия министър по вътрешна безопасност на Израел Шломо Бен Ами, "в момента се управлява от безброй мафиотски престъпни банди и въоръжени групировки". Издържат и насочват ислямистите на Триполитания преди всичко международни ислямистки организации, от Катар и Франция.

76905185ae4ccc118d7f3657090fd1

В Киренайка, номинална власт се намира в ръцете на "Камарата на представителите" - легално избрания парламент отседнал в Тобрук, след като бе изгонен от Триполи през август 2014 г. (председател на Камарата - Салах Иса). Военната съставяща на "правителство в Тобрук" е Либийската национална армия, водена от бившия корпусен генерал Халифа Хафтар (от 2016 - фелдмаршал). А това което се случва в Киренайка, е неизбежно по време на гражданска война - властта преминава при военните.

Според мнението на Анас Ел Гомати, основателят на либийската "Институт на Садек", в момента "вътре в страната тези, които са в състояние да контролират своите институции и да максимизират личните, племенните и политическите отношения, като правило са свързани с Хафтар, защото те контролират основните политически и икономически институции за безопасност". Това означава, че фелдмаршала е разширил влиянието си не само върху цялата Киренайка, но и върху сивата зона на "племенния хаос" в Централна и Западна Либия. И дори повече... Негов явен съюзник стана зинтанската бригада "Абу Бакр ас-Сидик", подпираща от запад (в гръб!) столицата на Триполитания.

До неотдавна взаимоотношенията между Триполитания и Киренайка поне бяха регулирани по някакъв начин от споразуменията, сключени в мароканския град Сирхат през декември 2015 г. Според тях се създаде един вид "колективен президент" на Либия - "президентски съвет" от 9 членове (по трима от Триполитания, Киренайка и Фезан). Но тази тромава и нефункционална конструкция не спря гражданската война, и затова не е изненадващо, че на 17 декември 2017 г. Хафтар обяви, че споразумението е невалидно. Сега войната трябва да се разгори с нова сила или...

Алиансът "Хафтар - Кадафи"

... или либийският фелдмаршал има друг план. На 13 декември миналата година министърът на външните работи на правителство на Националното съгласие на Либия Мохамед Тахер заяви, че изборите за президент на Либия ще бъдат проведени избори преди края на 2018-та. Теоретично, Киренайка би трябвало да възрази срещу такова предложение направено от опонентите на Триполитания. Но, Хафтар не само няма нищо против, той отиде още по-далеч, допускайки участието като кандидат на Сейф ал-Ислам Кадафи, сина на Муамар, ония същия, "преседял" в зинтанския затвор, който го спаси от разстрела в Триполи.

Това предполага формирането на изборния алианс "Хафтар - Кадафи", който, в случай на избори, ще бъде "обречен" на успех. Сейф ал-Ислям е не само спомен за обилните и безопасни времена на баща му, това са и гласовете на всички поддръжници на революцията в "Ал Фатах" (довела на власт Муамар през 1969 г.). Също така, това са още според гореспоменатия Ахмед Кадафа ад Дам "около 70 хиляди бивши бойци намиращи се в момента в Тунис и Египет".

i2MAFLXKJ

Като в сметките е и сестра му, популярната в Либия Айша Кадафи, на която се "закле във вярност" едно от най-големите племена Либия, УАРФАЛА. Както и всички затворници, които всяка революция произвежда в достатъчно количество.

От друга страна, Хафтар е не само армия и връзки между племената, но набелязващото се очевидно обръщане в посока Русия. За това говори посещението на Хафтар в Москва, както и тържествения прием на борда на "Адмирал Кузнецов", когато крайцера се връщаше от бреговете на Сирия. Сближаването с Русия може да помогне на фелдмаршала да си реши проблема с оръжието, защото Либия все още се намира под действието на Резолюция № 1973 на Съвета за безопасност на ООН от 17 март 2011 г., която забранява доставката на оръжие за Либия. Но, резолюцията не се нарушава само от тези, които нямат сили да я нарушат.

Франция например, не се церемонеше да я наруши едва два месеца след приемането на резолюцията: "Отбелязвайки в началото на май рискът от военна безизходица, Франция реши да премине директно към доставките на оръжие по въздуха хвърляйки ги с парашути ...: гранатомети, автомати, картечници, и най-вече противотанкови ракети "Милан". Преди това, оръжието доставяно на бунтовниците идваше от Катар и другите емирства от Персийския залив. И ако това сега си го припомним, защо Русия трябва да бъде срамежлива? Още повече, че "в замяна" може да получи военна база вече на територията на Либия - за да контролира Централното Средиземноморие. Относно "невъзможността" за такава база в момента толкова много се изговори както от либийците, така и от руснаците, че тя вече изглежда просто неизбежна.

Ако приемем версията за процеса на формиране на предизборния алианс "Хафтар Кадафи", то и ТОП сензацията от последно време става разбираема. "Парите на Кадафи" в Euroclear Bank (16 милиарда евро) бяха по четири сметки, открити от Libyan Investment Authority. А Хасан Ахмед Будай бе назначен там за ръководител от "правителството в Тобрук" (чети - Хафтар). Е, и къде са могли да изчезнат 10 милиарда? Има два отговора - или в пространството, или за нуждите на Тобрук.

Що се отнася до "неприятностите" на Никола Саркози - е, какво може да бъде по-ефективно за Киренайка, особено в навечерието на избори, от преследването на човек, чиято зла воля разруши Либия. Особено ако този човек е от Франция, оная Франция, която "патронира" сегашната Триполитания!

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Събота, 31 Март 2018 07:43

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Демокрация в действие: Жителите на Швейцария разрешиха на разузнавателни служби да ги следят

Демокрация в действие: Жителите на Швейц…

Жителите на Швейцария на референдум подкрепиха инициативата за разширяване на правомощията на разузнавателните служби. За това съобщи в неделя 25 септември BBC News, в подкрепа на иновациите, по предварителни данни...

25-09-2016, 00:09

Холивуд: Ще има осми "Хари Потър" с Даниел Радклиф

Холивуд: Ще има осми "Хари Потър…

Филмовото студио Warner Bros възнамерява да екранизира книгата на Джоан Роулинг "Хари Потър и проклетото дете", съобщи Daily News, позовавайки се на източници в Холивуд. Компанията води преговори за правата...

30-08-2016, 00:08

The Wall Street Journal: Джон Кери изслуша инициаторите за удара срещу Асад

The Wall Street Journal: Джон Кери изслу…

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с дипломатите, които призоваха Вашингтон да започне война срещу сирийския президент Башар Асад. То се съобщава от The Wall Street Journal. Разговорът продължил...

22-06-2016, 00:06

Политкоректност в действие: на Американските студенти им забраниха  използването на думите "мама" и "татко"

Политкоректност в действие: на Американс…

Дума по дума, езикът ни постепенно се убива, от привържениците на политическата коректност, при това с най-абсурдните аргументи за които можеш да си помислиш. Съвсем скоро ще бъде невъзможно да...

13-02-2016, 00:02

Добре живеем: Обама изостави зимния Вашингтон и отиде на почивка в Хавай

Добре живеем: Обама изостави зимния Ваши…

Американският президент Барак Обама и семейството му в петък вечерта напуснаха мразовития Вашингтон и отпътуваха за Хавай, където традиционно прекарват коледните празници, съобщиха от журналистическия пул на Белия дом. "Президентът на САЩ...

17-12-2016, 00:12

Тереза Мей стана новият премиер на Великобритания

Тереза Мей стана новият премиер на Велик…

Бившият министър на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей е официално назначена за министър-председател на Обединеното кралство, предаде Ройтерс. Досегашният ръководител на кабинета Дейвид Камерън в сряда 13 юли, пристигна в...

13-07-2016, 00:07

WSJ: Сирийската армия е близо до превземането на източно Алепо

WSJ: Сирийската армия е близо до превзем…

Сирийската армия е близо до превземането на източната част на Алепо и пълния разгром на действащите там въоръжени групировки. Тази оценка се съдържа в статия, публикувана в понеделник в електронната...

06-12-2016, 00:12

Suriye Gündemi: САЩ въоръжава сирийските кюрди за над 100 милиона долара

Suriye Gündemi: САЩ въоръжава сирийските…

Турското издание Suriye Gündemi публикува инфографика на плановете на САЩ за военната помощ за формиращата се арабско-кюрдска коалиция "Сирийски демократични сили» (СДС, водещата роля в този алианс играят кюрдските "Отряди...

20-06-2017, 00:06

Видео: Hollywood се превърна в HollyWeed - повечето жители на Калифорния са ЗА!

Видео: Hollywood се превърна в HollyWeed…

Жителите на Холивуд осъмнаха с изненада, виждайки култовия надпис над града Hollywood преправен на HollyWeed (Света марихуана). Според Los Angeles Times, шегаджията с помощта на парчета плат е модернизирал надписа към...

02-01-2017, 00:01

Guardian: При Тръмп САЩ догонват Русия по "военни престъпления"

Guardian: При Тръмп САЩ догонват Русия п…

САЩ и Великобритания многократно обвиняваха Русия в "военни престъпления" в Сирия. По време на въздушните удари на Москва при обсадата на Алепо, загинаха стотици цивилни. Но нима американците днес с...

28-03-2017, 00:03

Камерън забравяйки за включен микрофон се изказа за Афганистан и Нигерия

Камерън забравяйки за включен микрофон с…

Британският премиер Дейвид Камерън направи поредният си дипломатически гаф, като заяви пред включен микрофон, че "Нигерия и Афганистан са може би двете най-корумпирани страни в света". "Днес имахме много успешна среща...

11-05-2016, 00:05

Видео: В международното летище на Бахрейн се разби американски изтребител F-18

Видео: В международното летище на Бахрей…

Изтребител F-18 на американската армия извърши принудително кацане на международното летище на Бахрейн, след като двигателя му отказа. Пилотът на изтребителя катапултира след като самолета излезе извън пистата, той не е пострадал. В...

13-08-2017, 00:08

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 26 декември.

26-12-2017, 00:12

Independent: Само в Русия ще се радват ако Тръмп стане президент на САЩ

Independent: Само в Русия ще се радват а…

Около 20 хиляди жители на "Голямата двайсетица" бяха анкетирани, на тях им бе зададен въпроса, кой от участващите в президентската надпревара кандидат бихте искали да видите в Белия дом. В...

19-04-2016, 00:04

На летището в Брюксел е намерено тялото на терорист с автомат Калашников

На летището в Брюксел е намерено тялото …

Белгийските полицаи са намерили тялото на терорист, взривил бомба на летището на Брюксел. В непосредствена близост до него е намерен автомат Калашников. Това съобщи Ройтерс позовавайки се на телевизионния канал...

22-03-2016, 00:03

В отговор на заплахите на Тръмп КНДР заяви за готовността си да нанесе удар по тихоокеанска база на САЩ

В отговор на заплахите на Тръмп КНДР зая…

Севернокорейските военни са готови да нанесат ракетен удар срещу базата на ВВС на САЩ на остров Гуам, намиращ се в Тихия океан, веднага след като решение за това вземе лидера...

09-08-2017, 00:08

Най-добрите случайности са – добре подготвените: Канадския премиер поразтича с шорти пред абитуриенти

Най-добрите случайности са – добре подго…

Канадският премиер Джъстин Трюдо докато тичаше в парка попадна в кадър по време на фотосесия на празнуващи абитуриенти. Снимката на тичащия по шорти главата на правителството сред завършилите в празнични рокли...

22-05-2017, 00:05

Обама: "Когато  в света има проблем, всички се обръщат не към Пекин и Москва, а към нас"

Обама: "Когато в света има проблем…

Американският президент Барак Обама призова новото поколение американски военноначалници да не изпадат в изолационизъм и да не се отказват от лидерската ролята на САЩ в света. Говорейки за последен път в...

03-06-2016, 00:06

Създадена е машина за гладене и сгъване ризи

Създадена е машина за гладене и сгъване …

Американският стартъп FoldiMate започна приемането на заявки за разработената от компанията машина за парно гладене и сгъване на ризи. Това съобщиха от HighSnobiety. Апарата се зарежда с 10 до 15 ризи...

07-06-2016, 00:06

Тормоз: Джоли не позволи на Брад Пит прекара Деня на благодарността с децата

Тормоз: Джоли не позволи на Брад Пит пре…

Американският актьор Брад Пит прекара Деня на благодарността на остров с един от приятелите си, съобщи изданието Page Six. По-рано стана известно, че актрисата Анджелина Джоли с която Пит се...

30-11-2016, 00:11

The Times: По-малко от половината американци вярват на изявленията за здравето на Клинтън

The Times: По-малко от половината америк…

По-малко от половината от американските избиратели вярват в обясненията на причините за болестта на Хилъри Клинтън, които дадоха от предизборният и щаб, след като тя припадна на мероприятията посветени на...

14-09-2016, 00:09

Папа Франциск: "Лионел Меси е по-добър от Диего Марадона и Пеле"

Папа Франциск: "Лионел Меси е по-до…

Тъй като е по-млад с няколко десетилетия. Понтифика Франциск, който е фен на аржентинския клуб "Сан Лоренцо", изрази предпочитанията си по отношение на трите футболни легенди. "За мен Меси е по-добър от...

01-08-2016, 00:08

АР: Нова подводница струваща 2,7 милиарда получи ВМС на САЩ

АР: Нова подводница струваща 2,7 милиард…

Корабостроителната компания General Dynamics Electric Boat предаде на US Navy многоцелевата подводница, построяването на която струваше на данъкоплатците 2,7 милиарда долара, съобщи Асошиейтед прес. Според агенцията, изграждането на подводницата е отнело пет...

28-08-2016, 00:08

ЕС одобри директива относно система за обмен на данни за авиопасажерите

ЕС одобри директива относно система за о…

Европейския парламент по време на пленарната си сесия в четвъртък одобри директива за създаването на общоевропейска система за обмен на данни на пътниците във въздушния транспорт (PNR), и съхраняването им...

14-04-2016, 00:04

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, четвъртък 18 май.

18-05-2017, 00:05

Видео: Русия направи ротация на най-новите си изтребители Су-35 в Сирия

Видео: Русия направи ротация на най-нови…

Четири изтребителя от поколението 4++ Су-35С предположително са се завърнали от сирийското летище Хмеймим в Русия. За това, основавайки се на данни от сайтовете и микроблогове на наблюдатели, съобщи руския...

19-12-2016, 00:12

Видео: Американски кожодер получи 16 години затвор за убийството на 21 котки

Видео: Американски кожодер получи 16 год…

Почти по Достоевски – Престъпление и Наказание. Жителя на Сан Хосе (щата Калифорния) Робърт Рой получи 16 години затвор за убийството на котки, съобщи изданието USA Today. Отбелязва се, че котките са...

16-07-2017, 00:07

От разпни го, до осанна: Доналд Тръмп ще се срещне с Ким Чен Ун лице в лице

От разпни го, до осанна: Доналд Тръмп ще…

Американският президент Доналд Тръмп ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун за преговори лице в лице, съобщи Reuters. Toва бе разкрито от южнокорейският правителствен съветник по националната сигурност...

09-03-2018, 00:03

Доминацията на политическия ислям навсякъде води до едно и също

Доминацията на политическия ислям навсяк…

Ергин Йълдъзоглу (Ergin Yıldızoğlu) През последните години Турция се „пакистанизира“. От гледна точка на текущите и историческите събития приликите са феноменални. В порталите на пакистанските вестници след бомбената атака срещу християните...

02-04-2016, 00:04

Украйна в ООН обвини Русия във военни престъпления

Украйна в ООН обвини Русия във военни пр…

Украйна се обърна от трибуната на Организацията на обединените нации с призив, към Международния наказателен съд (МНС), за започване на разследване на масовите убийства в Донбас. Украинската делегация, като предаде "УКРИНФОРМ...

14-05-2016, 00:05

Съединените щати не са разполагали с информация за предстоящо нападение срещу клуба в Истанбул

Съединените щати не са разполагали с инф…

Американските власти не са имали информация относно предстоящата терористична атака срещу клуба Reina в Истанбул, се казва в изявление публикувано на интернет страницата на посолството на САЩ в Турция в...

01-01-2017, 00:01

Полша – нямаме нужда от съгласието на еврочиновниците за съдебната ни реформа

Полша – нямаме нужда от съгласието на ев…

Полските власти заявиха, че нямат нужда от съгласието на ЕС за реформиране на собственото си законодателство, заяви новият премиер на страната Матеуз Моравецки в ефира на радио "Шчечин". Според неговите думи...

18-12-2017, 00:12

Директорът на ЦРУ предупреди за възможни терористични атаки в САЩ

Директорът на ЦРУ предупреди за възможни…

Бойци от терористичната група "ислямска държава" ИДИЛ, могат да се опитат да организират нови атаки срещу Съединените щати. За това в понеделник, 15 Февруари, заяви директорът на Централното разузнавателно управление...

15-02-2016, 00:02

SANA: Американската армия евакуира за пореден път лидери на ИДИЛ в Сирия

SANA: Американската армия евакуира за по…

Американски хеликоптери евакуираха командири на терористичната групировка "Ислямска държава" от няколко района на провинция Дейр ез Зор в източната част на Сирия, съобщи сирийската правителствена агенция SANA, цитирайки свои източници. Както...

30-12-2017, 00:12

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 7 октомври.

07-10-2018, 00:10

Колко близко е Путин до това да разцепи НАТО?

Колко близко е Путин до това да разцепи …

  Кавгата между Русия и Турция поставя пред нас няколко въпроса отнасящи се за бъдещето на НАТО. Готови ли са членовете на НАТО да защитят Турция? Или пък чакат, че тази...

16-12-2015, 23:12

Сирия: Обединяват се отново две фракции на ислямските екстремисти

Сирия: Обединяват се отново две фракции …

Две големи групи от ислямски екстремисти действащи в Сирия, на 23 юни публикуваха съвместно изявление, обявяващо обединението им след година разкол, съобщи портала Al-Masdar News. "Джаеш ал Шам", воюваща предимно в...

25-06-2016, 00:06

The Telegraph: Ясни са имената на резервните кандидати за президент вместо Хилъри Клинтън

The Telegraph: Ясни са имената на резерв…

Ако кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън ще се откаже от по-нататъшно участие в президентската надпревара, на нея може да и намерят заместник. Това в понеделник...

12-09-2016, 00:09

Американски командоси заловиха важен оперативен специалист на ИДИЛ

Американски командоси заловиха важен опе…

Група на специалните части на САЩ Delta Force, действаща на териториятана  Ирак, залови "значителен" оперативен специалист на ислямската държава. Пленника се съдържа в агентурната квартира на спецподразделението в град Ербил. Неговият...

04-03-2016, 00:03

Видео: Атентат в Кабул – осем загинали, над 35 са ранените

Видео: Атентат в Кабул – осем загинали, …

В резултат на самоубийствен атентат срещу конвой от военни автомобили в сряда сутринта 3 май, в час пик в столицата на Афганистан Кабул загинаха 8 души, над 35 са ранени. Атентата...

03-05-2017, 00:05