Вторник,17 Юли, 2018


Либия: Алиансът "Хафтар Кадафи", тайната на 10 милиарда евро и проблемите на Саркози

Задаващият се в Либия алианс "Хафтар Кадафи", ще донесе много главоболия на Западния свят, защото, седем години след убийството на либийския лидер Муамар Кадафи, новия президент на страната може да има същата фамилия.

През последните месеци три новинарски ТОП новини от световни информационни агенции са свързани с Либия.

seyf al islam1

Основната е включването на Сейф ал Ислам (мечът на Аллах) Кадафи в състезанието за президентските избори. И две, явно свързани с основната - изчезването на повече от десет милиарда евро "либийски пари" от белгийската банка Euroclear Bank, и третата, за задържането в Нантер на Никола Саркози. Бившият президент на Франция го "мачкат" в рамките на разследване за незаконно финансиране на президентската му кампания през 2007 г., за получените от либийския лидер Муамар Кадафи 50 милиона евро кеш. Сума, превишаваща повече от два пъти максималния допустим лимит на разходите за предизборна кампания.

Всичко това разпали и стимулира интереса към Либия, "поугаснал" през последните седем години.

След като либийските бунтовници, подкрепени от войските на НАТО убиха полковник Муамар Кадафи.

Кадафи трябваше да умре ...

И не само заради баналната причина, позната под името "петрол". Полковникът имаше твърде големи и многобройни амбиции – злато, вода, и разбира се, петрол също имаше много.

Амбициите му позволиха да превърне Великата социалистическа народна Либийска Арабска Джамахирия (така се наричаше държава под управлението на Кадафи) в успешна социална държава със "среден просперитет". Където обезщетението за безработица бе 900 динара (1000 лева), а един литър бензин - 0.18 динара. За страна от "третия свят" това е непростително високо ниво, а парчетата от тортата не стигат за всички: само за тънката прослойка на "колективния цивилизован Запад".

Кадафи бе основният инициатор на идеята за отказ от долара и еврото във взаимните банкови операции. Русия и Китай още изобщо не се замисляха за "енергийна рубла" или "златната борса" в Шанхай, когато Муамар вече открито призоваваше за атака срещу фиантните валути (фиксирани към американския долар) – в Дакар (Сенегал) в края на 2010 година. На финансовата база на единна златна валута ("златния динар") той предлагаше да се създаде единна африканска държава с арабско-негърско население от 200 милиона души. Идеите за създаване на единна златна валута и обединяването на африканските страни в една федерация намериха оживен отклик в редица арабски и почти всички африкански държави, и предизвикаха сериозно раздразнение в Европа и Съединените щати.

Още режима на Кадафи реализира мащабния проект GMMR (28 милиарда долара инвестиции) (Great Man-made River, Голямата река сътворена от хората) - добив и пренос на питейна вода от Нубийските водоносни пясъчници към гъсто населените северни райони на страната. Усвояването на тези водни запаси - 34 800 кубични километра чиста вода от стопените ледници, значително увеличаваше (на езика на търговия) либийската капитализация. А към разработването на този ресурс полковника не допусна нито европейския, нито американския капитал - само две компании: от Южна Корея Dong Ах Contruction и турската ENKA.

На 1-ви Септември 2010-та, въвеждайки в експлоатация третия етап на GMMR, Кадафи на митинг заяви: "Сега, когато това
достижение на либийския народ стана очевидно, заплахата на САЩ срещу страната ни ще се удвои!". Както се казва поглед в бъдещето. На 15-ти февруари 2011 г. в Бенгази започнаха вълнения, прераснали в "първата гражданска война", която на полковник Кадафи му струва живота.

За "златен динар" и единна африканска държава вече никой дори на ум не си мисли.

В самата Либия, според думите на Ахмед Кадафи ал-Дама, "всичко, което остана вътре в страната, беше разграбено. През всичките тези шест години не е положена нито една тухла. Улиците на столицата са без електричество, водоснабдяване е изключено, не се плащат заплати". Разбира се, може да се възрази, че всичко това е мрънкане на братовчеда на Муамар Кадафи, прогонен от Сирия в Египет, но тези думи изненадващо потвърди влиятелната американска агенция Bloomberg. В нейния "Обзор на компанията The Great Man River Made", в който става въпрос за управителите на "Голямата река сътворена от хората" е записано, че "през ​​последните 12 месеца не е имало транзакции" и дори отсъстват данни за ръководителите и членовете на борда на компанията (данни към 24 Март, 2018 година).

Първите три години лидерите на силите свалили Кадафи си го мереха, кой в Либия е по-големия началник, а след това без да са се разбрали, просто дадоха старт на "втората гражданска война". Напредъкът й може да стане тема на една отделна книга, ако не и няколко тома, но резултатите към момента, накратко, са следните.

Териториално Либия се върна към разделянето на три исторически района, един от които Фезан (антична Фазания) е разположен в сърцето на страната, в Сахара, населен с туареги и други номади. През септември 2013 г., племенните лидери на Фезан заявиха, че сами ще защитават своите граници и природните ресурси на региона. В действителност, Фезан се превърна в автономия, чиито лидери правят нещо, към което са привикнали още от времето на Ханибал - внимателно наблюдават борбата на други претенденти с цел навреме и при изгодни условия да се присъединят към победителите.

76905185ae4ccc118d7f3657090fd

"Останалите" – това са Триполитания и Киренайка, чиято вражда съществува още от древността.

В Триполитания номиналния център на властта е град Триполи, седалище на признатото от Организацията на обединените нации "Правителство на националния консенсус" (ПНС-премиер Фаис Сарадж). Но, това правителство е "само за чуждестранно ползване" и не контролира напълно дори самия град Триполи. "По места" в Триполитания властта се упражнява от териториалните ислямистки "военни съвети" (в Мисрата, Зинтан, Дарна и другите региони), чиито отношения с Триполи са базирани на не "подчинение на правителството", а на правилото на "чистата изгода". Например, въпреки многократните молби и искания на ПНС, зинтанците от бригадата "Абу Бакр ас-Садик" така и не предадоха на Триполи синът на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, който попадна в ръцете им през ноември 2011 година. А през април 2016 г., Сейф бе освободен, въпреки че Апелационната съдебната палата в Триполи задочно го осъди на смърт.

Като цяло, Триполитания, според унилото определение на бившия министър по вътрешна безопасност на Израел Шломо Бен Ами, "в момента се управлява от безброй мафиотски престъпни банди и въоръжени групировки". Издържат и насочват ислямистите на Триполитания преди всичко международни ислямистки организации, от Катар и Франция.

76905185ae4ccc118d7f3657090fd1

В Киренайка, номинална власт се намира в ръцете на "Камарата на представителите" - легално избрания парламент отседнал в Тобрук, след като бе изгонен от Триполи през август 2014 г. (председател на Камарата - Салах Иса). Военната съставяща на "правителство в Тобрук" е Либийската национална армия, водена от бившия корпусен генерал Халифа Хафтар (от 2016 - фелдмаршал). А това което се случва в Киренайка, е неизбежно по време на гражданска война - властта преминава при военните.

Според мнението на Анас Ел Гомати, основателят на либийската "Институт на Садек", в момента "вътре в страната тези, които са в състояние да контролират своите институции и да максимизират личните, племенните и политическите отношения, като правило са свързани с Хафтар, защото те контролират основните политически и икономически институции за безопасност". Това означава, че фелдмаршала е разширил влиянието си не само върху цялата Киренайка, но и върху сивата зона на "племенния хаос" в Централна и Западна Либия. И дори повече... Негов явен съюзник стана зинтанската бригада "Абу Бакр ас-Сидик", подпираща от запад (в гръб!) столицата на Триполитания.

До неотдавна взаимоотношенията между Триполитания и Киренайка поне бяха регулирани по някакъв начин от споразуменията, сключени в мароканския град Сирхат през декември 2015 г. Според тях се създаде един вид "колективен президент" на Либия - "президентски съвет" от 9 членове (по трима от Триполитания, Киренайка и Фезан). Но тази тромава и нефункционална конструкция не спря гражданската война, и затова не е изненадващо, че на 17 декември 2017 г. Хафтар обяви, че споразумението е невалидно. Сега войната трябва да се разгори с нова сила или...

Алиансът "Хафтар - Кадафи"

... или либийският фелдмаршал има друг план. На 13 декември миналата година министърът на външните работи на правителство на Националното съгласие на Либия Мохамед Тахер заяви, че изборите за президент на Либия ще бъдат проведени избори преди края на 2018-та. Теоретично, Киренайка би трябвало да възрази срещу такова предложение направено от опонентите на Триполитания. Но, Хафтар не само няма нищо против, той отиде още по-далеч, допускайки участието като кандидат на Сейф ал-Ислам Кадафи, сина на Муамар, ония същия, "преседял" в зинтанския затвор, който го спаси от разстрела в Триполи.

Това предполага формирането на изборния алианс "Хафтар - Кадафи", който, в случай на избори, ще бъде "обречен" на успех. Сейф ал-Ислям е не само спомен за обилните и безопасни времена на баща му, това са и гласовете на всички поддръжници на революцията в "Ал Фатах" (довела на власт Муамар през 1969 г.). Също така, това са още според гореспоменатия Ахмед Кадафа ад Дам "около 70 хиляди бивши бойци намиращи се в момента в Тунис и Египет".

i2MAFLXKJ

Като в сметките е и сестра му, популярната в Либия Айша Кадафи, на която се "закле във вярност" едно от най-големите племена Либия, УАРФАЛА. Както и всички затворници, които всяка революция произвежда в достатъчно количество.

От друга страна, Хафтар е не само армия и връзки между племената, но набелязващото се очевидно обръщане в посока Русия. За това говори посещението на Хафтар в Москва, както и тържествения прием на борда на "Адмирал Кузнецов", когато крайцера се връщаше от бреговете на Сирия. Сближаването с Русия може да помогне на фелдмаршала да си реши проблема с оръжието, защото Либия все още се намира под действието на Резолюция № 1973 на Съвета за безопасност на ООН от 17 март 2011 г., която забранява доставката на оръжие за Либия. Но, резолюцията не се нарушава само от тези, които нямат сили да я нарушат.

Франция например, не се церемонеше да я наруши едва два месеца след приемането на резолюцията: "Отбелязвайки в началото на май рискът от военна безизходица, Франция реши да премине директно към доставките на оръжие по въздуха хвърляйки ги с парашути ...: гранатомети, автомати, картечници, и най-вече противотанкови ракети "Милан". Преди това, оръжието доставяно на бунтовниците идваше от Катар и другите емирства от Персийския залив. И ако това сега си го припомним, защо Русия трябва да бъде срамежлива? Още повече, че "в замяна" може да получи военна база вече на територията на Либия - за да контролира Централното Средиземноморие. Относно "невъзможността" за такава база в момента толкова много се изговори както от либийците, така и от руснаците, че тя вече изглежда просто неизбежна.

Ако приемем версията за процеса на формиране на предизборния алианс "Хафтар Кадафи", то и ТОП сензацията от последно време става разбираема. "Парите на Кадафи" в Euroclear Bank (16 милиарда евро) бяха по четири сметки, открити от Libyan Investment Authority. А Хасан Ахмед Будай бе назначен там за ръководител от "правителството в Тобрук" (чети - Хафтар). Е, и къде са могли да изчезнат 10 милиарда? Има два отговора - или в пространството, или за нуждите на Тобрук.

Що се отнася до "неприятностите" на Никола Саркози - е, какво може да бъде по-ефективно за Киренайка, особено в навечерието на избори, от преследването на човек, чиято зла воля разруши Либия. Особено ако този човек е от Франция, оная Франция, която "патронира" сегашната Триполитания!

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Събота, 31 Март 2018 07:43

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Видео: В Индия се роди бебе с две глави

Видео: В Индия се роди бебе с две глави

Най-редкия вид сиамски близнаци - парапагуса, които имат общо тяло и крайници, се родиха в индийския щат Ампайогай, съобщи Indian Express. Лекарите установили, че децата с тегло 3,7 кг имат отделни...

02-11-2017, 00:11

Европа под обсада: Меркел се надява до 100 хиляди бежанци да напуснат Германия през тази година

Европа под обсада: Меркел се надява до 1…

Броят на бежанците които през тази година може да напуснат Германия ще достигне 100 хиляди, смята канцлерът Ангела Меркел, предаде Reuters. Както предполага канцлера на Германия, около 60 хиляди бежанците могат...

26-11-2016, 00:11

Египет: Министрите на отбраната и вътрешните работи оцеляха след атака на ИДИЛ на Синайския полуостров

Египет: Министрите на отбраната и вътреш…

Според съобщения в арабската преса, министрите на отбраната и на вътрешните работи на Египет за малко не станаха жертва на терористичната атака на ИДИЛ на полуостров Синай. Във вторник, 19 декември...

22-12-2017, 00:12

NRG: Какво стои зад американското признаване на Ерусалим за столица на Израел

NRG: Какво стои зад американското призна…

Безспорно, решението на Тръмп е не само реализация на предизборните му обещания, а и суверенно право на Съединените щати да разположат посолството на своята страна в официалната столица на най-значимия си...

09-12-2017, 00:12

CNN: Скорпион ухапа пътник на борда на самолет на United Airlines

CNN: Скорпион ухапа пътник на борда на с…

Скорпион ухапа пътник на американската авиокомпания United Airlines, летял от Хюстън (щата Тексас) за Калгари (провинция Алберта, Канада), съобщи в четвъртък 13 април CNN. По време на обяда пасажера от бизнес...

14-04-2017, 00:04

Държавният дълг на Америка надхвърли 19 000 000 000 000 долара

Държавният дълг на Америка надхвърли 19 …

Задължението на американското федерално правителство, официално подмина цифрата 19 трилиона долара. За това съобщи изданието The Washington Times. Това ниво се достигна в края на януари. Сумата се равнява на  около...

03-02-2016, 00:02

Анонсираха нашийник преобразуващ мяукането в човешка реч

Анонсираха нашийник преобразуващ мяукане…

Компанията The Temptations Lab е разработила устройство, което е в състояние да превежда котешкия на разбираем за хората език. Превода се извършва при помощта на специален нашийник наричан Catterbox. Той анализира и...

03-05-2016, 00:05

Anadolu: В Турция започна референдума за измененията в Конституцията

Anadolu: В Турция започна референдума за…

В Турция стартира  референдума за промени в конституцията, първи в него ще вземат участие жителите на източните райони на страната, предаде неделя 16 април агенция Anadolu. В 33 от общо 81-та провинции избирателните...

16-04-2017, 00:04

Европа под обсада: Една от най-големите аптечни вериги в Германия започна да продава сълзотворен газ

Европа под обсада: Една от най-големите …

Една от най-големите аптечни вериги в Германия започна да продава спрейове със сълзотворен газ, съобщи The Local. "Клиентите все по-често питаха дали имаме сълзотворен спрей. Ние анализирахме техните нужди и решихме...

24-08-2016, 00:08

The Daily Mail: Изтезават саудитските принцове в затвора

The Daily Mail: Изтезават саудитските пр…

Членовете на кралското семейство и бизнесмените, арестувани в началото на ноември в Саудитска Арабия, са подложени на изтезания зад решетките. Те се извършват от служители на частната американска военна компания...

23-11-2017, 00:11

Генерал Брийдлав е гледал филма Мостът на шпионите / Bridge of Spies

Генерал Брийдлав е гледал филма Мостът н…

Командирът на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и на Върховното командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Брийдлав предложи да се върне обратно в строя...

27-03-2016, 00:03

Иран: Наследният принц на Саудитска Арабия е слабоумен

Иран: Наследният принц на Саудитска Араб…

"Незрялата" и "слабоумна" политика на най-влиятелният човек в Саудитска Арабия - принц Мохамед бин Салман Ал Сауд - го дискредитира, заяви говорителя на Министерството на външните работи на Иран Бахрам...

25-11-2017, 00:11

Зад паравана: финансовата мъдрост на Путин

Зад паравана: финансовата мъдрост на Пут…

Л. Тод Вуд | The Washington Times "За този бивш оперативник на КГБ често напомнят, че нарече разпадането на Съветския съюз "най-голямата геополитическа катастрофа на века". Въпреки това, Путин го шокира...

06-03-2016, 00:03

Великобритания: Лесбийка се престорила на мъж, за да прави секс с ученички на 13 и 15 г.

Великобритания: Лесбийка се престорила н…

Лесбийката Джордана Дейвидсън от Северен Уелс съблазнила две непълнолетни момичета, като ги излъгала в социалната мрежа, че е момче. Според данните на следствието, когато обвиняемата била на 19 години е...

19-02-2018, 00:02

Мартин Шулц: Доналд Тръмп иска Европейския съюз да се разпадне

Мартин Шулц: Доналд Тръмп иска Европейск…

Президента на САЩ Доналд Тръмп се стреми да разруши Европейския съюз. Това становище беше изразено от лидера на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц, който се бори за креслото на канцлера...

31-01-2017, 00:01

Жертвите при стрелбата в джамията в Квебек нараснаха до шест

Жертвите при стрелбата в джамията в Квеб…

Броят на жертвите на стрелбата в Квебек се увеличи до шест, съобщи в понеделник 30 януари прессекретаря полицията на провинцията Кристин Кулон (Christine Coulombe), предаде ABC News. Още осем души са...

30-01-2017, 00:01

Рядък син диамант се продаде на аукцион за рекордна цена

Рядък син диамант се продаде на аукцион …

Брилянт с рядък син цвят, наречен "Синия брилянт на Опенхаймер" бе продаден на търг от аукционната къща Christie's в Женева за рекордна цена за скъпоценни камъни - 56.8 милиона швейцарски франка (57.6...

19-05-2016, 00:05

Видео: Неймар използвайки краката си направи омлет

Видео: Неймар използвайки краката си нап…

Суперзвездата на бразилският отбор се подготвя за домашната Олимпиада, качвайки в нета оригинални видеа, този път нападателя на "Барселона" се оказа забележителен готвач. На видеото Неймар е поставил на палеца на...

26-07-2016, 00:07

Експерт: Контролът върху ядрените оръжия е по-лош от колкото през студената война

Експерт: Контролът върху ядрените оръжия…

Президентът на Руската федерация Владимир Путин може би щеше да участва в съмита по ядрена безопасност ако той не се провеждаше под егидата на американското правителство, а под тази на...

04-04-2016, 00:04

Стартира продажбата на устройство което хаква iPhone за 6 часа

Стартира продажбата на устройство което …

Най-интересното е, че тези, които желаят да хакнат защитата на iPhone и IPAD стават все повече, и те, в края на краищата успяват да проникнат в устройствата на Apple. Ето...

05-04-2016, 00:04

Видео: В Канзас на най-високата в света водна пързалка загина синът на американски конгресмен

Видео: В Канзас на най-високата в света …

Дете загина в аквапарк в щата Канзас САЩ по време на спускането от най-високата водна пързалка в света. Според телевизионният канал Fox, инцидентът е станал в неделя в Канзас Сити. Десетгодишното...

08-08-2016, 00:08

Турския президент обвини Запада в мръсна конспирация срещу ислямския свят

Турския президент обвини Запада в мръсна…

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори на конференцията на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул. Той предупреди правоверните за съществуването на "мръсен сценарий", чиято цел е унищожението на "единството, бъдещето и...

24-11-2017, 00:11

Газови войни: Шефа на "Нафтогаз" разказа как Украйна може да запази статута на транзитна държава

Газови войни: Шефа на "Нафтогаз…

За Украйна ще бъде много трудно да запази статута си на транзитна страна за руския газ, без участието на европейски компании в управлението на украинската газопреносна система, заяви в интервю...

05-01-2017, 00:01

Бившия президент на Аржентина Фернандес де Кирхнер се спаси от съдебно преследване ставайки сенатор

Бившия президент на Аржентина Фернандес …

Бившият аржентински президент Кристина Фернандес де Кирхнер ще получи място в горната камара на парламента след резултатите от изборите в неделя. Това се доказва от официалните резултати, публикувани след обработката...

23-10-2017, 00:10

SANA: Сирийската армия превзе още един град в провинция Хама

SANA: Сирийската армия превзе още един г…

Сирийската армия пое контрола над град Тибат Ал Имам в северната провинция Хама, след боеве в които ликвидира много екстремисти на "Джебхат Ан Нусра" и свързаните с нея групировки, съобщи...

23-04-2017, 00:04

Френския посланик в САЩ поздрави нескопосано Доналд Тръмп за изборната му победата

Френския посланик в САЩ поздрави нескопо…

Френския посланик в САЩ Жерар Аро (Gérard Araud) написа на страницата си в микроблога Twitter, че "след Brexit и тези избори и всичко е възможно", но скоро след това коментара...

09-11-2016, 00:11

В Баку се срещнаха президентите на Азербайджан и Турция

В Баку се срещнаха президентите на Азерб…

    В Баку, на 25 Април се срещнаха на президентите на Азербайджан и Турция, Илхам Алиев и Реджеп Тайип Ердоган. Според APA, на срещата е било изразено задоволство от успешното развитие на...

26-04-2016, 00:04

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, сряда 11 януари.

10-01-2017, 00:01

Легендарната игра Doom се завръща на 13 май

Легендарната игра Doom се завръща на 13 …

И не просто така, а с изненада, която грижливите разработчици са подготвили за геймърите. Това е едно ново ниво на сложност Ultra Nightmare. Него не могат да го минат и...

06-05-2016, 00:05

На 91-годишна възраст си отиде бащата на зайчетата Хю Хефнър

На 91-годишна възраст си отиде бащата на…

Създателят и издател на списание Playboy е починал спокойно в дома си от "естествени причини", това съобщи Playboy Enterprises Inc. Playboy е списание за мъже, издава се в САЩ от...

28-09-2017, 00:09

CNN: Тръмп смята че Русия не се е намесвала в американските избори

CNN: Тръмп смята че Русия не се е намесв…

Новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп е абсолютно уверен, че Москва не си е позволявала да се намесва в американския избирателен процес. Това в интервю за CNN заяви Шон Спайсър...

08-12-2016, 00:12

Reuters: Експлозия в палатков лагер на Сирийската свободна армия

Reuters: Експлозия в палатков лагер на С…

В палатков лагер на Сирийската свободна армия (ССА) прогърмя експлозия, съобщи Reuters. Жертви на атаката според едни данни са 16, а според други 20 човека, ранените са десетки. Според турската агенция Anadolu...

06-10-2016, 00:10

Очаквано: САЩ отказаха да предоставят доказателства за подготвяната от Дамаск химическа атака

Очаквано: САЩ отказаха да предоставят до…

Американските власти няма да разкриват информацията, която потвърждава заключенията на Вашингтон относно подготвената от страна на сирийските власти химическа атака, съобщи агенция Reuters. По време на брифинг репортери помолиха представителя на...

28-06-2017, 00:06

Reuters: САЩ планират да разгърнат мащабни военни учения в Европа

Reuters: САЩ планират да разгърнат мащаб…

Американската армия възнамерява да увеличи мащаба и сложността на военни учения в Европа. Това заяви заместник-началника на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ (EUCOM), генерал Тим Рей, съобщава Reuters. Според него...

08-01-2017, 00:01

На летището на град Аден в Йемен избухна кола бомба

На летището на град Аден в Йемен избухна…

Кола бомба избухна на международно летище на йеменския град Аден, четирима войници бяха убити, съобщи агенция Синхуа. Експлозията е възникнала на входа на терминала за пристигащите пътници. При атентата са загинали...

17-04-2016, 00:04

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 27 септември.

27-09-2017, 00:09

Или ще слушате, или…: Байдън е настоял за оставката на генералният прокурор на Украйна в замяна на кредити

Или ще слушате, или…: Байдън е настоял з…

Вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън е заплашил с оттеглянето на кредит за Украйна в размер на един милиард долара, ако не бъде уволнен генералният прокурор на страната Виктор Шокин. За...

24-08-2016, 00:08

Британската инди поп банда Viola Beach загина в Швеция

Британската инди поп банда Viola Beach з…

В автомобилна катастрофа в Швеция, загинаха участниците на британската инди поп банда Viola Beach. За това съобщи BBC News. Инцидентът е станал в събота, 13 февруари, в района на Стокхолм. Колата...

14-02-2016, 00:02

Bloomberg: Експлозията в Австрия остави европейците без руски газ

Bloomberg: Експлозията в Австрия остави …

Експлозията и последвалия пожар в най-големия в Австрия газов хъб в Баумгартен доведе до прекъсване на доставките на синьото гориво на "Газпром" за европейските потребители, съобщи Bloomberg. Доставките на газ са спрени...

12-12-2017, 00:12

Заради слабите лидери  ЕС  го очаква съдбата на Вавилонската кула

Заради слабите лидери ЕС го очаква съд…

Европейските лидери не притежават единен дневен ред, всяка страна се фокусира върху вътрешните си проблеми, невъзможността да се върви към обща цел предполага разпадането на цяла Европа, пише Ройтерс. Лидерите на...

01-03-2016, 00:03