Газови войни: Норвегия ще помага на Путин в мащабния, предизвикващ спорове проект

Пер Юхансен (Per Anders Johansen)

Това може напълно да промени енергийния пазар в Европа.

МОСКВА - Kværner ще вземе участие в изграждането на важния за Русия, но доста спорен нов газопровод по дъното на Балтийско море.

Отношенията между Русия и Запада са в най-ниската точка в историята, норвежко-руските отношения са разтърсени от случая на шпионаж. И на този фон, Kværner сключи в Русия договор - най-големият от много години.

Отсега нататък норвежката компания ще участва в изграждането на "Северен поток-2", огромен, но много противоречив енергиен проект на Путин, който ще гарантира доставките на руски газ за Германия.

Дъщерното дружество на Kværner в Русия в навечерието на Коледа сключи договор със "Северен поток-2" за повече от 600 милиона крони (62 милиона евро).

"Ние доста скоро ще започнем да работим", казва мениджърът на отдела на Kværner за "Връзки с обществеността" Торбьор Андерсън (Torbjørn Andersen) в интервю за изданието Aftenposten.

Помага на Путин да доставя руски газ на Европа

Kvaerner, е собственост на холдинга Aker Kværner Holding, чийто най-голям акционер е Шел Инге Реке (Kjell Inge Røkke) ще изгради за "Северен поток-2" наземните съоръжения в руския град Виборг близо до Санкт Петербург.

Тъй като 30% от Aker Kvaerner Holdning са собственост на Министерството на икономиката и риболовството, норвежката държавата като собственик също косвено участва в проекта.

Договорът е сключен между Kværner LLC и регистрирана в Швейцария компания Nord Stream AG 2. Kvaerner ще отговаря за инфраструктурата, закупуването и монтажа на тръбопроводи и арматура, както и за изграждането на фундаментите и самите наземни съоръжения на "Северен поток 2".

Това е най-големият договор на Kværner в Русия от много години, благодарение на който в Русия ще бъдат създадени 300 работни места.

Договорът е подписан по времето, когато отношенията между Русия и Норвегия са подложени на тежко изпитание във връзка с ареста в Москва на норвежеца Фроде Берг, обвинен в шпионаж.

Мащабен и противоречив проект

gaz

Газопроводите по които "Газпром" доставя синьо гориво за Европа, карта на украинското издание Днес

Проектът "Северен поток-2" означава, че Русия ще може да доставя 55 милиарда кубически метра газ, заобикаляйки Украйна.

"Мнозина смятат, че проектът" Северен поток-2 "е по-скоро политически, отколкото икономически. Проектът все още виси във въздуха, и има немалко влиятелни сили, които се опитват да го спрат ", каза анализаторът Якуб М. Годжимирски от Норвежкия институт по външна политика (NUPI).

"В различна политическа ситуация това не би привлякло толкова много внимание, но след анексирането на Крим от Русия и войната в Украйна, въпросът за газопровода се превърна в доста спорен," - казва Годжимирски.

Той посочва, че приходите от доставките на петрол в Европа са една от причините, поради които Русия може да бъде страна, която активно участва на международната арена.

"Ако това не беше това, Русия, вероятно, може би щеше да бъде принудена да провежда по-малко агресивна международна политика".

"Това, че Kværner иска да печели пари, е напълно естествено. Компанията има необходимия опит, и тя ще се занимава с бизнес, а не с политика", казва изследователя на NUPI.

Ето защо това е толкова болезнен въпрос за Европа

Борбата за европейския енергиен пазар навлезе в изключително драматичен и решителен етап.

1. В политически план Норвегия се счита за по-надежден доставчик от Русия, но, Норвегия няма капацитет да увеличи производството достатъчно, за да отговори на европейските нужди.

c1db7481 db4f 46af 9895 c58dfbc35b74

Норвегия от своя страна, започна да доставя газ например на Литва и Украйна, преди това на този пазар доминираше Газпром. Благодарение на датско-полския газопровод "Балтийска тръба" (Baltic Pipe), норвежкият газ може да бъде доставен до източна Украйна.

2. От своя страна Русия има много по-големи запаси от природен газ и може да го доставя на по-ниска цена. Строителството на "Северен поток-2" е от голямо значение за Русия, което бе многократно подчертано от Путин.

3. Украйна, Полша, балтийските страни, Швеция и Дания при мощната подкрепа на САЩ се опитват да спрат изграждането на газопровода. Те се позовават на анексирането на Крим от Русия, многобройните нападки на Кремъл към ЕС и Запада и смятат, че "Северен поток-2" ще направи ЕС по-уязвим за политиката на Путин.

"Ясно е, че стратегията на Русия има за цел да отслаби ЕС. Ние нямаме илюзии ", заяви президентът на ЕС Доналд Туск.

4. От своя страна американците се опитват да навлязат на европейския газов пазар. Освен това, Вашингтон смята, че "Северен поток-2" ще отслаби енергийната безопасност на ЕС. Новите американски санкции, които ще започнат да функционират след Нова година, могат да затруднят реализацията на проекта "Северен поток-2".

5. Германия, Австрия, Франция и Холандия, както и много европейски компании подкрепят "Северен поток-2", защото смятат, че това ще допринесе за повишаването на конкуренцията и поевтиняването на газа.

"Въпросът за енергийните доставки за Европа засяга Европа, а не САЩ. Политическите санкции не трябва да се обвързват с икономически интереси ", подчертаха външните министри на Германия и Австрия в съвместно изявление, направено през изминалото лято.

Зад дискусията се крие и друг фактор, говорещ за несигурност: енергийния пазар в Европа може да се промени по най-драстичен начин предвид факта, че Европа прави много залага на прехода към възобновяемите енергийни източници и по-екологично чистите енергийни източници.

Стойността на "Северен поток-2" е около 9,6 милиарда евро.

"Планираният нов газопровод "Северен поток-2" през ​​Балтийско море ще осигури надеждни, приемливи и устойчиви доставки на газ за европейския пазар", пише Kværner в съобщение за пресата.

Зетя на Путин, много други олигарси и много чуждестранни компании също получиха големи договори. След сключването на редица договори на 21 декември, в проекта вече участват компании от над 20 страни.

Проектът "Северен поток-2" включва изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия по дъното на Балтийско море до Германия.

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Понеделник, 08 Януари 2018 15:34

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Летяща бойна машина: нов руски самолет

Летяща бойна машина: нов руски самолет

Този самолет е оборудван с най-нови системи за откриване на цели, предава данните веднага на шлема на пилота, способен е да прехваща и атакува даже в киберпространството. МиГ-35 е нов...

26-03-2016, 00:03

Анкара: Полицията ликвидира въоръжен с автомат стрелец

Анкара: Полицията ликвидира въоръжен с а…

Спокойната петъчна вечер в столичния район Алтъндаг бе прекъсната от изстрели от прозореца на втория етаж на сграда в близост до болницата Ибн Сина (İbn-i Sina Hastanesi). Около 18:00 местно време...

24-10-2017, 00:10

Турските войски навлязоха в кюрдски регион на Сирия

Турските войски навлязоха в кюрдски реги…

Турските военни влязоха в кюрдския самоуправляващ се кантон Кобани, в северната част на Сирия. Подразделенията на турската армия са дислоцирани в района на селищата Бобене и Сифтеке. Сирийските си "сили на народната...

31-07-2017, 00:07

Нови бионни лещи: осемминутна операция дава на човек свръхзрение за цял живот

Нови бионни лещи: осемминутна операция д…

 Нови бионни лещи: осемминутна операция дава на човек свръхзрение за цял живот   Офталмологът от Британска Колумбия доктор Харт Уеб се занимава понастоящем с разработването на бионни лещи, които след имплантиране...

14-12-2015, 14:12

CNN: Сирийския поход на самолетоносача "Адмирал Кузнецов" е изпълнен с символизъм

CNN: Сирийския поход на самолетоносача …

Разкажете ни за присъствието на руския флот във водите на Ламанша. МАТЮ ЧЕНС, Старши международен сътрудник на CNN: Те просто преминават през Ламанша. Мисля, че е важно да се помни за...

22-10-2016, 00:10

Норвежки феминист разказа за чувството си за вина пред сомалиеца който го е изнасилил

Норвежки феминист разказа за чувството с…

Норвежки политик, по време на телевизионно токшоу посветено на психологическите проблеми призна, че се чувства виновен, поради факта, че един африканец който го е изнасилил е депортиран от страната. За...

09-04-2016, 00:04

Credit Suisse: Новата рецесия ще доведе еврозоната до разпадане

Credit Suisse: Новата рецесия ще доведе …

Рецесията на европейската икономика може да доведе до разпадането на еврозоната, като единната европейска валута може да не понесе политическата нестабилност причинена от нов икономически спад, предупреждават анализатори от водещата...

10-03-2016, 00:03

Тайсън Фюри напомни на Владимир Кличко за сътрудничеството на украинците с нацистите

Тайсън Фюри напомни на Владимир Кличко з…

Британският боксьор тежка категория от цигански произход, световния шампион по версиитена WBA и WBO Тайсън Фюри отговори на Владимир Кличко (брат му Виталий, също бивш боксьор е кмет на украинската...

25-06-2016, 00:06

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, четвъртък 11 май.

11-05-2017, 00:05

CNN: В очакване на реакцията на Тръмп Русия се дистанцира от битката за Алепо

CNN: В очакване на реакцията на Тръмп Ру…

Русия, изглежда се опитва да каже нещо за Алепо, за това, какво мисли да направи, и вероятно, иска да заяви за това, което ще предприеме Дамаск. Какво можете да ни...

17-11-2016, 00:11

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, понеделник 26 декември.

26-12-2016, 00:12

ABC News: От публикуваните писма Клинтън станаха известни "специалните молби" на нейните спонсори

ABC News: От публикуваните писма Клинтън…

Благодарение на новата партида от писма на бившият държавен секретар  Хилъри Клинтън публикувани от Държавния департамент на САЩ, стана известно за "специалните молби" на нейните спонсори, които тя е получавала...

29-08-2016, 00:08

Видео: Най добрите бюджетни смартфони за 2016

Видео: Най добрите бюджетни смартфони за…

Най добрите бюджетни смартфони за 2016

21-07-2016, 00:07

Vernee Apollo най-евтиният смартфон с 6 GB оперативна памет

Vernee Apollo най-евтиният смартфон с 6 …

Vernee Apollo разполага с наистина високи спецификации, и производителят наскоро обяви своята цена за него, която е само 400 долара. Vernee Apollo има 5.5-инчов екран с резолюция от 1440 х 2560...

28-03-2016, 00:03

Fox News: Клинтън е имал достъп до класифицирана информация, след напускането на поста държавен секретар

Fox News: Клинтън е имал достъп до класи…

Бившият кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън и шест от нейните помощници са имали достъп до секретна държавна информация, дори и след като тя е напуснала поста държавен секретар...

31-03-2017, 00:03

Сенатор Джон Маккейн: Путин ще плати за нападението срещу американската демокрация

Сенатор Джон Маккейн: Путин ще плати за …

Влиятелният 80-сет годишен сенатор Джон Маккейн реагира на заявлението на руския президент Владимир Путин за това, че броят на американските дипломати от Руската федерация ще бъде намален с 755 души...

01-08-2017, 00:08

Матео Ренци: ЕС е оркестъра на потъващият "Титаник"

Матео Ренци: ЕС е оркестъра на потъващия…

Италианският премиер Матео Ренци, видя прилики между положението в ЕС, и отиващия към дъното презокеански лайнер. За това в сряда 10 февруари съобщи Bloomberg. "Европейският съюз, е подобен на оркестъра, свирещ...

10-02-2016, 00:02

Qatar Airways планира да купи името на стадиона на "Барселона" за 250 милиона евро

Qatar Airways планира да купи името на с…

Катарските спонсори искат да разгърнат мощна рекламна кампания за Световното първенство през 2022 година. Преговорите между Qatar Airways и каталунците вече са започнали, според AS. Името на стадиона може да бъде...

19-07-2016, 00:07

Противоречива информация за появилото се в мрежата видео на случайно изстрелване на ракети от Ка-52 по паркинг на ученията "Запад-2017"

Противоречива информация за появилото се…

Руския портал 66.ru качи в мрежата видеоклип на въздушния удар на бойния хеликоптер Ka-52 срещу паркинг с автомобили. Както отбелязва изданието, несанкционираното изстрелване на ракетите "въздух повърхност" е станало на...

19-09-2017, 00:09

Видео: Великобритания е атакувана от супер мравки

Видео: Великобритания е атакувана от суп…

Изследователите на Йоркският университет демонстрираха колко силно мравките гиганти Lasius neglectus са се разпространили в цяла Великобритания, застрашавайки местните екосистеми и животни. Сега е известно за около десетина инвазии на...

27-07-2016, 00:07

Във Франция тринадесет души загинаха при пожар в заведение

Във Франция тринадесет души загинаха при…

Тринайсет души загинаха, други шестима ранени при пожар в заведение във френският град Руан в нощта срещу събота, съобщи електронното издание Paris-Normandie. Според информация на изданието, единият от пострадалите е в...

06-08-2016, 00:08

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, петък 15 юни.

15-06-2018, 00:06

Правосъдие: Украински съд потвърди глобата от 3 милиарда долара за "Газпром"

Правосъдие: Украински съд потвърди глоба…

Върховният Икономическия съд на Украйна отхвърли жалбата на "Газпром" относно глобата от три милиарда долара, която наложи на руската компания Антимонополния комитет на Украйна (АМКУ), предаде РИА новости от съдебната...

13-07-2016, 00:07

Ким Чен Ун включи на задна предавка, среща с Тръмп може и да няма

Ким Чен Ун включи на задна предавка, сре…

Дали Тръмп трябваше да излиза едностранно от „историческата“ сделка с Иран преди срещата с Ким Чен Ун? Времето ще покаже. Пхенян отмени срещата на високо равнище с Южна Корея заради военните учения на...

16-05-2018, 00:05

The New York Times: Тръмп ще е следващият президент на САЩ

The New York Times: Тръмп ще е следващия…

Избирателите удариха звучен шамар на американската политическа елита. Републиканския кандидат Доналд Тръмп е с 95% шанс да стане следващият президент на САЩ. Тази прогноза направи вестник The New York Times...

09-11-2016, 00:11

Историята не е забравена: Тръмп заяви, че е изпратил към Корейския полуостров "армада"

Историята не е забравена: Тръмп заяви, ч…

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е изпратил "армада" от кораби към бреговете на Корейския полуостров. "Изпращаме армада. Много мощна", заяви Тръмп в интервю за Fox Business. "Ние имаме подводници...

12-04-2017, 00:04

Украинецът се опита да внесе в Полша резервни части за изтребител МиГ-29

Украинецът се опита да внесе в Полша рез…

Украинските граничари от град Лвов, иззеха на границата с Полша от пътуващ украински гражданин резервни части за изтребител МиГ-29. За това в петък, 13 май, съобщи украинската държавна служба за...

14-05-2016, 00:05

FT: Лидерите на ЕС ще обсъдят руската намеса във вътрешната политика на страните им

FT: Лидерите на ЕС ще обсъдят руската на…

Лидерите на ЕС на срещата на върха, която ще се проведе на 20-21 октомври в Брюксел, ще обсъдят европейските разузнавателни данни, според които, Русия тайно финансира крайно десните и маргиналните...

17-10-2016, 00:10

Европа под обсада – Видео х 2: В Париж автомобил прегази група военни

Европа под обсада – Видео х 2: В Париж а…

В парижкото предградие Левалоа-Пере, автомобил прегази група войници, участващи в антитерористичната операцията Sentinelle, съобщи Reuters. Шест души получиха ранения – четирима леки, двама по сериозни. Видео от мястото на инцидента Извършителя на нападението...

09-08-2017, 00:08

Bild: Филипински ислямисти екзекутираха германски заложници

Bild: Филипински ислямисти екзекутираха …

Филипинската ислямистката терористична групировка "Абу Саяф", публикува в мрежата видео с екзекуцията както се твърди на германския заложник - 70-годишният Юрген К. (Jürgen К.), това съобщи в понеделник 27 февруари...

27-02-2017, 00:02

Тунис  издигна 200-км стена  по границата си с Либия  финансирана от  Германия и САЩ

Тунис издигна 200-км стена по границат…

Тунис, обяви завършването на първата фаза от строителството на стена, дълга около 200 километра по протежение на границата си с Либия. Миналият уикенд, граничният район бе посетен от министъра на отбраната...

09-02-2016, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, събота 14 януари.

14-01-2017, 00:01

CNN: В Сирия Путин надигра Запада и диктува своите собствени условия

CNN: В Сирия Путин надигра Запада и дикт…

Джил, ако се анализират събитията през тази година, се оказва, че Путин просто надигра Запада? Той успя толкова добре да манипулира Запада, че САЩ и Европа не бързаха да оказват...

29-11-2016, 00:11

АР: Ердоган си делегира правото да издава преки заповеди на армията

АР: Ердоган си делегира правото да издав…

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде указ, според който, на държавният глава и министър-председателят се делегира правото да издават преки заповеди на командващите на сухопътните сили, военновъздушните сили и флота...

01-08-2016, 00:08

Кризата свърши?  Путин ще позвъни на Ердоган

Кризата свърши? Путин ще позвъни на Ерд…

Президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, на 29 юни ще проведат телефонен разговор по инициатива на Москва, заяви прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков. Това...

28-06-2016, 00:06

Charlie Hebdo осмя Ким Кардашиан със злато между задните и части

Charlie Hebdo осмя Ким Кардашиан със зла…

Големият скандал с обира на американската телевизионна звезда Ким Кардашиан в Париж вдъхнови авторите на най-популярното френско сатирично издание Charlie Hebdo да създадат карикатура с нейно участие. На официалната страница на...

08-10-2016, 00:10

Bloomberg: Газпром ще пусне в Швейцария първите руски еврооблигации за 2016 година

Bloomberg: Газпром ще пусне в Швейцария …

Руският газов гигант "Газпром" възнамерява да пусне на пазара за финансови инструменти корпоративни облигации на дружеството, номинирани в швейцарски франкове, съобщава Bloomberg. Според информация на вестника, в организирането на срещите на...

12-03-2016, 00:03

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 26 септември.

26-09-2017, 00:09

ТАСС: Министерство на отбраната на Русия заподозря "Джебхат ан Нусра" в унищожаването на конвоя на ООН до Алепо

ТАСС: Министерство на отбраната на Русия…

Руското министерство на отбраната заяви, че няма признаци за бомбардиране с авиационни боеприпаси на хуманитарният конвой на ООН близо до сирийския град Алепо. За това във вторник 20 септември заяви...

20-09-2016, 00:09

Глас народен: Жителите на мексикански град застреляха кмета си

Глас народен: Жителите на мексикански гр…

В мексиканския щат Чиапас местните жители застреляха кмета на индианското градче Сан Хуан Чамула. Общо пет души са били убити по време на конфликта, съобщи на пресконференция генералният секретар на...

24-07-2016, 00:07