Сряда,21 Ноември, 2018


Газови войни: Норвегия ще помага на Путин в мащабния, предизвикващ спорове проект

Пер Юхансен (Per Anders Johansen)

Това може напълно да промени енергийния пазар в Европа.

МОСКВА - Kværner ще вземе участие в изграждането на важния за Русия, но доста спорен нов газопровод по дъното на Балтийско море.

Отношенията между Русия и Запада са в най-ниската точка в историята, норвежко-руските отношения са разтърсени от случая на шпионаж. И на този фон, Kværner сключи в Русия договор - най-големият от много години.

Отсега нататък норвежката компания ще участва в изграждането на "Северен поток-2", огромен, но много противоречив енергиен проект на Путин, който ще гарантира доставките на руски газ за Германия.

Дъщерното дружество на Kværner в Русия в навечерието на Коледа сключи договор със "Северен поток-2" за повече от 600 милиона крони (62 милиона евро).

"Ние доста скоро ще започнем да работим", казва мениджърът на отдела на Kværner за "Връзки с обществеността" Торбьор Андерсън (Torbjørn Andersen) в интервю за изданието Aftenposten.

Помага на Путин да доставя руски газ на Европа

Kvaerner, е собственост на холдинга Aker Kværner Holding, чийто най-голям акционер е Шел Инге Реке (Kjell Inge Røkke) ще изгради за "Северен поток-2" наземните съоръжения в руския град Виборг близо до Санкт Петербург.

Тъй като 30% от Aker Kvaerner Holdning са собственост на Министерството на икономиката и риболовството, норвежката държавата като собственик също косвено участва в проекта.

Договорът е сключен между Kværner LLC и регистрирана в Швейцария компания Nord Stream AG 2. Kvaerner ще отговаря за инфраструктурата, закупуването и монтажа на тръбопроводи и арматура, както и за изграждането на фундаментите и самите наземни съоръжения на "Северен поток 2".

Това е най-големият договор на Kværner в Русия от много години, благодарение на който в Русия ще бъдат създадени 300 работни места.

Договорът е подписан по времето, когато отношенията между Русия и Норвегия са подложени на тежко изпитание във връзка с ареста в Москва на норвежеца Фроде Берг, обвинен в шпионаж.

Мащабен и противоречив проект

gaz

Газопроводите по които "Газпром" доставя синьо гориво за Европа, карта на украинското издание Днес

Проектът "Северен поток-2" означава, че Русия ще може да доставя 55 милиарда кубически метра газ, заобикаляйки Украйна.

"Мнозина смятат, че проектът" Северен поток-2 "е по-скоро политически, отколкото икономически. Проектът все още виси във въздуха, и има немалко влиятелни сили, които се опитват да го спрат ", каза анализаторът Якуб М. Годжимирски от Норвежкия институт по външна политика (NUPI).

"В различна политическа ситуация това не би привлякло толкова много внимание, но след анексирането на Крим от Русия и войната в Украйна, въпросът за газопровода се превърна в доста спорен," - казва Годжимирски.

Той посочва, че приходите от доставките на петрол в Европа са една от причините, поради които Русия може да бъде страна, която активно участва на международната арена.

"Ако това не беше това, Русия, вероятно, може би щеше да бъде принудена да провежда по-малко агресивна международна политика".

"Това, че Kværner иска да печели пари, е напълно естествено. Компанията има необходимия опит, и тя ще се занимава с бизнес, а не с политика", казва изследователя на NUPI.

Ето защо това е толкова болезнен въпрос за Европа

Борбата за европейския енергиен пазар навлезе в изключително драматичен и решителен етап.

1. В политически план Норвегия се счита за по-надежден доставчик от Русия, но, Норвегия няма капацитет да увеличи производството достатъчно, за да отговори на европейските нужди.

c1db7481 db4f 46af 9895 c58dfbc35b74

Норвегия от своя страна, започна да доставя газ например на Литва и Украйна, преди това на този пазар доминираше Газпром. Благодарение на датско-полския газопровод "Балтийска тръба" (Baltic Pipe), норвежкият газ може да бъде доставен до източна Украйна.

2. От своя страна Русия има много по-големи запаси от природен газ и може да го доставя на по-ниска цена. Строителството на "Северен поток-2" е от голямо значение за Русия, което бе многократно подчертано от Путин.

3. Украйна, Полша, балтийските страни, Швеция и Дания при мощната подкрепа на САЩ се опитват да спрат изграждането на газопровода. Те се позовават на анексирането на Крим от Русия, многобройните нападки на Кремъл към ЕС и Запада и смятат, че "Северен поток-2" ще направи ЕС по-уязвим за политиката на Путин.

"Ясно е, че стратегията на Русия има за цел да отслаби ЕС. Ние нямаме илюзии ", заяви президентът на ЕС Доналд Туск.

4. От своя страна американците се опитват да навлязат на европейския газов пазар. Освен това, Вашингтон смята, че "Северен поток-2" ще отслаби енергийната безопасност на ЕС. Новите американски санкции, които ще започнат да функционират след Нова година, могат да затруднят реализацията на проекта "Северен поток-2".

5. Германия, Австрия, Франция и Холандия, както и много европейски компании подкрепят "Северен поток-2", защото смятат, че това ще допринесе за повишаването на конкуренцията и поевтиняването на газа.

"Въпросът за енергийните доставки за Европа засяга Европа, а не САЩ. Политическите санкции не трябва да се обвързват с икономически интереси ", подчертаха външните министри на Германия и Австрия в съвместно изявление, направено през изминалото лято.

Зад дискусията се крие и друг фактор, говорещ за несигурност: енергийния пазар в Европа може да се промени по най-драстичен начин предвид факта, че Европа прави много залага на прехода към възобновяемите енергийни източници и по-екологично чистите енергийни източници.

Стойността на "Северен поток-2" е около 9,6 милиарда евро.

"Планираният нов газопровод "Северен поток-2" през ​​Балтийско море ще осигури надеждни, приемливи и устойчиви доставки на газ за европейския пазар", пише Kværner в съобщение за пресата.

Зетя на Путин, много други олигарси и много чуждестранни компании също получиха големи договори. След сключването на редица договори на 21 декември, в проекта вече участват компании от над 20 страни.

Проектът "Северен поток-2" включва изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия по дъното на Балтийско море до Германия.

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Понеделник, 08 Януари 2018 15:34

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Нима това е краят на модерния Запад?

Нима това е краят на модерния Запад?

Ан Епълбаум (Anne Applebaum) През 1950-те години, когато институциите бяха все още млади и непорочни, много от нас, а аз съм сигурна в това, се страхуваха, че западният алианс така и...

06-03-2016, 00:03

Жив ли е лидерът на ИДИЛ Ал Багдади?

Жив ли е лидерът на ИДИЛ Ал Багдади?

Лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади може и да е жив. В потвърждение на това, екстремистите публикуваха аудиозапис с обръщение на своя "неуловим" лидер към своите съратници. 46-минутното...

29-09-2017, 00:09

Видео: Заснеха с дрон улавянето двуметрова риба-чук

Видео: Заснеха с дрон улавянето двуметро…

Заснеха с квадрокоптер видео, как датчанина Пер Егой (Per Eghøj), почиващ със семейството си в американския щат Флорида, улови в океана двуметрова риба-чук, съобщи телевизионния канал Fox 17. Мъжът рибарствал на градския...

04-07-2017, 00:07

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, петък 10 ноември.

10-11-2017, 00:11

Голият Орландо Блум в Сардиния предизвикаха фурор в мрежата

Голият Орландо Блум в Сардиния предизвик…

В  мрежата се появиха снимки от италианската ваканция на Орландо Блум и Кейти Пери. На снимките се вижда как 39-годишният Орландо, който е в прекрасна физическа форма плува с Кейти върху...

05-08-2016, 00:08

Кубинските власти стартират програма за свързване с интернет на жилищни сгради

Кубинските власти стартират програма за …

През тази година, в рамките на пилотен проект, достъп до мрежата чрез оптични влакна, ще получат два района на стара Хавана. Също така в Хавана ще бъдат изградени 30 нови...

01-02-2016, 00:02

Лидерите на републиканците изведнъж обикнаха Тръмп

Лидерите на републиканците изведнъж обик…

Един след друг партийните лидери се отказват от своята критика по адрес на Тръмп Стейнър Дирнес (Steinar Dyrnes) Републиканската партийна върхушка обещава да гласува за човека, когото представяше като „опасен“, „страдащ от...

25-05-2016, 00:05

Лондон: Касапинът е 19-годишно момче, може да е лудо

Лондон: Касапинът е 19-годишно момче, мо…

Арестуваният за нападението с нож срещу хората в центъра на Лондон, очевидно страда от психично заболяване, съобщи говорител на лондонската полиция. В резултат на инцидента в навечерието в 22.30 местно време...

04-08-2016, 00:08

Право куме в очи: Тръмп напомни за американските оръжейни доставки за Тайван на своите критиците

Право куме в очи: Тръмп напомни за амери…

Новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп напомни за милиардите долари, които САЩ печелят от оръжейните доставки за Тайван във връзка с предизвикалия вълна от дискусии и възможен протест от страна...

03-12-2016, 00:12

Американски военни бяха наказани за бомбардирането на болницата в Кундуз

Американски военни бяха наказани за бомб…

Американските военни, отговорни за обстрела на болницата на организацията "Лекари без граници" в афганистанския град Кундуз, се отърваха с дисциплинарни взискания, срещу тях не са повдигнати обвинения. Това съобщи Асошиейтед...

17-03-2016, 00:03

Мача е свирен: Hürriyet Daily News - Путин и Ердоган решиха за Алепо и ИДИЛ

Мача е свирен: Hürriyet Daily News - Пут…

Президентите на Русия и Турция на 8 септември се споразумяха да засилят усилията си, и да убедят воюващите страни в Сирия за примирие в Алепо, съобщи Hürriyet Daily News. Двамата лидери...

09-09-2016, 00:09

Видео: Boeing анонсира дрон с товароподемност 225 кг

Видео: Boeing анонсира дрон с товароподе…

Aмериканския авиационен концерн Boeing представи квадрокоптер с товароподемност 225 кг. Според производителя подобни апарати ще променят из основи въздушните превози. Информацията за новия дрон е оскъдна. Летателния апарат има 8 ротора...

16-01-2018, 00:01

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 3 януари.

03-01-2018, 00:01

Съединените щати започнаха подготовка за производството на новите ядрени бомби B61-12

Съединените щати започнаха подготовка за…

Съединените щати започнаха технологичната подготовка за производството на новите тактически ядрени бомби B61-12. Това се съобщава на интернет страницата на Националната агенцията за ядрената безопасност. Планирано е масовото им производство да...

02-08-2016, 00:08

Reuters: Матео Ренци подава оставката от поста министър-председател на Италия

Reuters: Матео Ренци подава оставката от…

Италианският премиер Матео Ренци ще подаде оставка, предаде Reuters. Това той заяви по време на пресконференция, посветена на резултатите от референдума за промени в конституцията, на който бе отхвърлена инициативата...

05-12-2016, 00:12

В иракския Мосул се задава катастрофа: Американски генерал - за освобождаването на града са необходими две години

В иракския Мосул се задава катастрофа: А…

За освобождаването от терористите на ИДИЛ на иракския град Мосул и сирийския Рака ще са необходими още най-малко две години, заяви пред изданието Daily Beast командирът на войските на международната...

27-12-2016, 00:12

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 25 септември.

25-09-2018, 00:09

Замеряха фрау Меркел с домати на предизборен минтинг

Замеряха фрау Меркел с домати на предизб…

Доста неприятен инцидент се случи на германския канцлер Ангела Меркел в студентският град Хайделберг (федерална провинция Баден-Вюртемберг) на 5 септември. Както съобщи агенцията DPA, по време на реч на митинг пред...

06-09-2017, 00:09

Reuters: Премиерът на Унгария се противопоставя на "съветизацията" на Европа

Reuters: Премиерът на Унгария се противо…

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната трябва да се изправи срещу "съветизацията" на Европа и да защити своите граници от масовата миграция, предаде Reuters. "Хората които обичат свободата си, трябва...

24-10-2016, 00:10

НАТО може да почака

НАТО може да почака

Торстен Челвемарк (Torsten Kälvemark) Какво представлява НАТО? Военен съюз или социален клуб? – такъв въпрос постави наскоро Дъг Бандоу (Doug Bandow), външнополитически анализатор на американския институт КАТО. Отбранителният алианс току що покани...

25-02-2016, 00:02

В Италия се запали унгарски автобус при което загинаха 16 деца

В Италия се запали унгарски автобус при …

В италианската провинция Верона, в комуната Сан Мартино Буон Албрего автобус с тийнейджъри се блъсна в стълб, след което се запали, при което загинаха най-малко 16 човека, телата им са намерени...

21-01-2017, 00:01

Ердоган: Ще изпратим на САЩ "конструктивни предупреждения"

Ердоган: Ще изпратим на САЩ "констр…

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и краля на Йордания Абдула II в телефонен разговор обсъдиха ситуацията около Ерусалим. Държавните глави подчертаха значението на съвместните усилия за защитата на статута на...

26-12-2017, 00:12

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, петък 26 май.

26-05-2017, 00:05

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, понеделник 27 февруари.  

27-02-2017, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 28 октомври.

28-10-2017, 00:10

Бодигардовете на израелския премиер се сбиха с охраната на президента на Того

Бодигардовете на израелския премиер се с…

Преди срещата на израелския премиер Бениамин Нетаняху с президента на Того Фор Гнасингбе се случи неприятен инцидент. Охраната на Нетаняху започна проверка на бодигардовете на Гнасингбе. Телохранителите на президента на Того...

05-06-2017, 00:06

Видео: 156 години след създаването химнът на Италия придоби официален статут

Видео: 156 години след създаването химнъ…

Поговорката всичко временно е вечно е на път да не е вярна на 100%. 156 години след създаването националният химн на Италия „Братя италианци“ / Fratelli d'Italia/ получи официален статут...

16-11-2017, 00:11

Израел в пламъци: 180 ранени, 560 изгорели къщи, 30 ареста

Израел в пламъци: 180 ранени, 560 изгоре…

Пет последователни дни на бушуват пожари в Израел, на територията между Ерусалим и Нахария. С пламъците се борят 2500 пожарникари. Общо са били регистрирани 630 огнища. Пожарникари са използвали милион...

27-11-2016, 00:11

Лилиан Бетанкур - най-богатата жена в света почина

Лилиан Бетанкур - най-богатата жена в св…

Френската бизнесдама, собственичка на дял в козметичната компания L'Oreal Лилиан Бетанкур, почина на 95 години, съобщи Reuters цитирайки семейството Бетанкур. Бетанкур, чието състояние списание Forbes оценява на 44,7 милиарда беше най-богатата...

22-09-2017, 00:09

Правосъдие: Дубайският съд вкара в затвора пасажер целунал стюардеса

Правосъдие: Дубайският съд вкара в затво…

Наказателният съд на Дубай осъди на три месеца затвор пътник на авиокомпанията Emirates, който целуна стюардеса по време селфи с него. След изтърпяване на наказанието 42-годишният гражданин на Танзания ще...

01-09-2016, 00:09

В Австралия крокодил завлече в морето къпеща се жена

В Австралия крокодил завлече в морето къ…

В Австралия спасители търсят жена, която по време на нощно плуване е отвлечена под водата от морски крокодил, съобщава ABC News. Инцидентът е станал в Куинсланд, Национален парк Дейнтри в...

30-05-2016, 00:05

Излезе новият трейлър на филма "Инферно" по романа на Дан Браун

Излезе новият трейлър на филма "Инф…

Компанията Sony Pictures пусна нов трейлър на филма "Инферно" с Том Ханкс в главната роля. Филмът е направен въз основа на книгата на Дан Браун, и е продължение на филмите...

24-06-2016, 00:06

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, четвъртък 10 май.

10-05-2018, 00:05

Британците разкриха името на уличния художник на графити с псевдонима Бенкси

Британците разкриха името на уличния худ…

Британските учени от лондонския университет Queen Mary, са използвали технологията за географско профилиране, за да разкрият самоличността на мистериозния уличен художник използващ псевдонима Бенкси. Според вестник The ​​Independent, изследователите са сравнявнили...

06-03-2016, 00:03

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 7 октомври.

07-10-2017, 00:10

Европа под обсада: Четирима бежанци брутално изнасилиха 56-годишна германка

Европа под обсада: Четирима бежанци брут…

Полицията в германския град Дасау арестува четирима търсещи убежище бежанци от Еритрея, жестоко изнасилили 56-годишна жена, съобщи Mittledeutsche Zeitung. Както се отбелязва, това се е случило в средата на август. Жената...

16-09-2017, 00:09

Медиите съобщиха за преднамерен взрив на севернокорейската ракета

Медиите съобщиха за преднамерен взрив на…

Северна Корея, може  умишлено да е взривила първата степен на балистичната ракета която изстреля на 7 февруари, за да не попадне тя в ръцете на южнокорейците. За това съобщи в...

10-02-2016, 00:02

Право куме в очи: Унгарският премиер обвини Брюксел в подпомагане на терористите

Право куме в очи: Унгарският премиер обв…

Унгария винаги е била проевропейска страна и ще продължи да защитава истинските ценности на Европа, но не и на европейските чиновници от Брюксел, които застанаха на страната на терористите. Това...

12-06-2017, 00:06

Ройтерс: Иран отказа срещата в Доха

Ройтерс: Иран отказа срещата в Доха

Иран няма да участва в срещата на основните страни-производителки на петрол за замразяването на добива на петрол в Доха, съобщи на 17 април събота, Ройтерс с позоваване на информиран източник. Русия...

16-04-2016, 00:04

Acer представи първия в света лаптоп 2-в-1 с екран 4K

Acer представи първия в света лаптоп 2-в…

Acer представи първият в света лаптоп 2-в-1 с екран в свръхвисока резолюция 4K (3840 до 2160 пиксела) - Aspire Switch 12S на изложбата CES-2016, която се провежда в Лас Вегас. Устройството...

06-01-2016, 07:01