Големият Близък Изток прави странни неща с великите сили

Дениел Дрезднер (Daniel W. Drezner)

Администрацията на Обама през последната една или две години, многократно е била критикувана по повод противоречивите, на пръв поглед импулси в политиката си в Близкия изток. От една страна, тя  сключи ядрената сделка с Иран , и опитвайки се да не привлича много внимание, си сътрудничи с Иран в борбата срещу "ислямска държава" в Ирак. От друга страна, Съединените щати и Иран явно не си сътрудничат в гражданската война в Сирия, защото Иран поддържа правителството на Асад, докато САЩ продължават да подкрепят "умерените сирийските бунтовници". В допълнение, Съединените щати и Иран са на противоположни позиции в конфликта в Йемен. Следователно, можем да кажем така: да, регионалните американо-ирански отношения, както изглежда, са изпълнени с парадокси. И това не е трудно да се види, така че може да се направи извод, че подобна ситуация е продукт на неефективност и политическа непоследователност.

Но преди да се направи подобно заключение, нека разгледаме политика на Русия по отношение на "ислямската държава".

Русия, разбира се, не е най-големият поддръжник на "ислямската държава". От предаванията нат елевизионния канал Russia Today, разбираме следното: Русия смята, че "Ислямска държава" подготвя терористични атаки на територията на самата Русия. Но също така знаем, че руската намеса в Сирия, в действителност, не е насочена срещу "ислямска държава". В действителност, както  съобщава Лиз Слай (LIX Sly) във вестник Washington Post, общата руска стратегия е, да съдейства на правителството на Асад в борбата му срещу бунтовници, подкрепяни от Съединените щати.

Тази тактика, най на края, донесе определени военни успехи, но също предизвика обвинения от страна на британския министър на външенитт работи, който смята, че Русия помага на "ислямска държава". По този начин, в случая с Сирия, Путин реши, че най-важното нещо е, да запази своя съюзник на власт, дори и ако това временно подпомага "ислямска държава". Дългосрочната логиката е, че тази ситуация ще принуди САЩ да избират между Асад и "ислямската държава", и в крайна сметка Вашингтон ще избере Асад. Въпреки това, както миналата седмица отбеляза моят партньор по блога Bloggingheads Хедър Хълбърт (Heather Hurlburt), дори и ако това про работи, Русия за дълго време ще се окаже в същата трудна ситуация, както беше с американското спонсорство на преврата в Иран през 1953 гоодина.

Ако прехвърлим погледа си от Сирия на Афганистан, ние виждаме, че руската политика там също се е активизирала. Джавид Ахмад (Javid Ahmad) на страниците на списанието Foreign Affairs   отбеляза, че Москва си е намерила нов съюзник в Централна Азия, Талибан, които някога бяха отхвърлени, а сега партньорство им е желано от няколко влиятелни регионални играчи. Дори Русия, която бе враг на движението Талибан в определен период от време, наскоро се обърна към представителите му с предложение за обмен на разузнавателна информация в борбата срещу общия враг - "ислямската държава" (ИДИЛ).

Замир Кабулов, специален руски пратеник в Афганистан, заяви наскоро: "Интересите на Талибан обективно съвпадат с нашите". Кабулов, бивш офицер от КГБ, които е участвал през 1990-те години в преговорите с лидерите на Талибан, след като тази групировка отвлече руски самолет и взе няколко руснаци за заложници, даде рационално обяснение за новото сътрудничество. Според него, "представителите на пакистанския и афганистанския Талибан са декларирали, че те не признават Абу Бакр ал Багдади в качеството му на халиф, и това е много важно". Въпреки това, такъв недалновиден съюз, е свързан с критични рискове за сигурността на Афганистан и за региона като цяло.

Така че, защо наскоро придобитите интереси на Русия я подтикнаха към взаимодействие с Талибан? Според Ахмад, има две причини. Първата е, че Русия не разполага със същия местен съюзник в Афганистан, какъвто тя има в Сирия. От гледна точка на Москва, Талибан - това е по-добре от нищо. Втората причина е, че ответната реакцията, възникваща като резултат от руските действия в Сирия, започва силно да тревожи Русия.

Москва е загрижена от това, че ИДИЛ усилва влиянието си на руския задния двор, особено след като в края на миналата година тя започна въздушна операция в подкрепа на своя съюзник в Сирия, президента Башар Асад, и сега нанася удари по основния клон на ИДИЛ. Да получиш подобна ситуация, когато групировка от такъв тип, може да се обърне към недоволните мюсюлмани, намиращи се толкова близо до дома ти, това е твърде голям риск. Около 16 милиона руснаци са мюсюлмани - предимно сунити, и те живеят главно в Северен Кавказ. Според съществуващите оценки, 5% от руските мюсюлмани са салафити или уахабити, представители на ултра-консервативната форма на исляма, към която принадлежат и поддръжниците на ИДИЛ.

В Кавказкия регион, две групировки особено силно безпокоят Кремъл: Кавказкият емират или Имарат Кавказ, който е тясно свързан с "Джабхат ан-Нусра" в Сирия, тоест с отделението на "Ал Кайда" в Сирия, както и Кавказката провинция, разклонение на "ислямска държава". Русия, на първо време възприемаше разпространението на влиянието на ИДИЛ като полезно, тъй като това отвличаше Съединените щати от хаоса в Украйна и привличаше бойци от Кавказ, но сега, тази групировка се превърна в източник на безпокойство. Според руското разузнаване, днес около 2400 души от Северен Кавказ са се присъединили към ИДИЛ.

Припомнете си, че Русия се намеси в Сирия по такъв начин, че укрепи позициите на "ислямска държава", но днес Москва е толкова загрижена за способността на ИДИЛ да влияе върху разочарованите мюсюлмани и да ги включва в редиците си, че сега търси подкрепата на Талибан.

Всички тези стъпки, са съставни части от подхода на Путин към външната политика. Ако се вгледате в това, което се случва, през краткосрочните очила на реалната политика, то във всяка от тези стъпки има тактическа логика. Въпреки това, дори и прилагането на една малко количество от дългосрочно мислене, ни кара да се съгласним с Ахмад, който смята, че "има сериозни противоречия в руския подход за решаване на проблема с ИДИЛ". Като част от голямата руска стратегия, това е просто хаос.

Нищо от горе казаното, не оправдава грешките допуснати от Съединените щати в този регион, и аз не се опитвам да използвам в отговор тактика: "Ами как за ...". По-скоро смятам, че, вероятно, за всяка велика държава, е много сложно да провежда нещо, което да прилича на дългосрочна и последователна политика в Големият Близък изток.

Даниел Дрезнер - професор на катедрата по международна политика на Школата по право и дипломация Флетчър в Tufts University; Той също така е редовен сътрудник на блога PostEverything.

Оригинална публикация: The Greater Middle East does crazy things to great powers

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Путин и Си Дзинпин поздравиха Земан с победата и очакват засилване на стратегическото партньорство

Путин и Си Дзинпин поздравиха Земан с по…

Президента на Русия Владимир Путин е изпратил поздравителна телеграма на Милош Земан по случай преизбирането му на поста Президент на Чешката Република, съобщи ТАСС.  В посланието си господаря на Кремъл подчертава...

28-01-2018, 00:01

Русия: Експертиза ще установи производителя на ПЗРК с който свалиха руския Су-25 в Сирия

Русия: Експертиза ще установи производит…

Експертиза ще установи къде е бил произведен преносимия зенитно-ракетен комплекс, с който бе свален руския щурмови самолет Су-25 в Сирия. Това бе съобщено на брифинг на 8 февруари от официалния...

09-02-2018, 00:02

ЦРУ провали опита за бягството на лекаря издал Осама бин Ладен

ЦРУ провали опита за бягството на лекаря…

Служители на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) провалиха операция по измъкването от пакистански затвор на доктор Шакил Африди, помогнал на САЩ за унищожаването на терориста номер 1 - Осама бин Ладен...

01-05-2018, 00:05

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, петък 21 април.

21-04-2017, 00:04

Туризъмът в Тайланд умря: Задържани са няколко заподозрени за серията от експлозии

Туризъмът в Тайланд умря: Задържани са н…

Няколко души заподозрени за участие в серията от експлозии в Тайланд са били задържани в петък от местната полиция. Това съобщи телевизионният канал Thai PBS. Полицията също така изключи участието на...

12-08-2016, 00:08

Видео: На митинг на опозицията в Москва задържаха над 600 човека

Видео: На митинг на опозицията в Москва …

В навечерието в Москва се проведе несанкциониран митинг на опозицията на който са били задържани повече от 600 души, организаторът Алексей Навални бе арестуван преди решението на съда. Също така, един...

27-03-2017, 00:03

Американец с крилат костюм прелетя над Великата китайска стена

Американец с крилат костюм прелетя над В…

Американския екстремал Джеб Корлис екипиран със специален костюм прекоси Великата китайска стена при скорост от около 200 километра в час и точно удари целта - предварително монтиран в определеното място...

30-05-2016, 00:05

Видео: В Калифорния евакуират хиляди хора поради риск от срутване на най-високата американска язовирна стена

Видео: В Калифорния евакуират хиляди хор…

В Съединените щати обявиха спешна евакуация на населението живеещо под язовира Оровил в северната част на щата Калифорния, предаде Reuters. Властите се опасяват, че повредения в резултат на ерозия резервен преливник...

13-02-2017, 00:02

Видео: На руския премиер Медведев му подариха дрон в Израел, но не му дадоха дистанционното управление

Видео: На руския премиер Медведев му под…

Скандалът около подарения от министъра на земеделието на Израел Ури Ариел на министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев дрон продължава да се разраства. Медведев който е официална визита в Израел, посети селскостопанската...

15-11-2016, 00:11

До бреговете на Япония е намерено загадъчно същество

До бреговете на Япония е намерено загадъ…

Не всеки ден от дълбините на океана изплуват загадъчни същества. Но в навечерието на Коледа хората, които са се намирали в района на залива на японския град Тояма ( в...

07-01-2016, 06:01

Fox News: Обама помага на Виетнам с по-голямо желание отколкото на Украйна

Fox News: Обама помага на Виетнам с по-г…

Нашият кореспондент Кевин Корк пътува заедно с президента. И тази вечер той е в Ханой, от където води своя репортаж. БАРАК ОБАМА, президент на САЩ: САЩ напълно свалят действащата около 50...

25-05-2016, 00:05

В човешкия нос е открит супер антибиотик

В човешкия нос е открит супер антибиотик

Германските учени са открили супер мощен антибиотик, който през цялото време е бил направо под носа ни, или за да бъдем по-точни в самият него. От бактериалните култури в микрофлората...

31-07-2016, 00:07

Учените: Разводът е вреден за здравето

Учените: Разводът е вреден за здравето

Разведените хора страдат от хронични заболявания по-често, отколкото другите, това са доказали специалистите от университета в Чикаго под ръководството на д-р Линда Уейт. Те са включили в проучването си около девет...

15-08-2016, 00:08

Колко струва един tweet на Доналд Тръмп? : Не познахте - 3.5 милиарда долара

Колко струва един tweet на Доналд Тръмп?…

Точно с толкова намаля капитализацията на Lockheed Martin, след като акциите им се сринаха с 4%, след tweet-та на новоизбрания американския президент Доналд Тръмп затова, че за изтребителите F-35 се...

13-12-2016, 00:12

Синьо вино - истински хит в Испания

Синьо вино - истински хит в Испания

Виното традиционно се смята за едно питие на възрастни, състояли се личности, затова патината на снобизъм, който съпътства тази напитка обезкуражава младите хора, а това е огромна категория потребители. И...

20-06-2016, 00:06

Играчка плачка: Жител на Флорида открил огън по тийнейджъри играещи на Pokemon GO

Играчка плачка: Жител на Флорида открил …

Жител на американския щат Флорида откри огън по младежи, които играейки през нощта  популярната игра Pokemon GO, се намирали в непосредствена близост до дома му. Това съобщи позовавайки се на...

17-07-2016, 00:07

Видео: Руските ВВС успешно тестваха хиперзвуковата ракета "Кинжал"

Видео: Руските ВВС успешно тестваха хипе…

Изтребител Миг-31 ​​на руските военновъздушни сили тества хиперзвуковата ракета на високоточната авиационна ракетна система "Кинжал". Самолетът е излетял от летището в Южния военен окръг, съобщи Министерството на отбраната. Военното ведомство отбелязва...

11-03-2018, 00:03

Видео: Сирия - Отговора на израелската атака няма да закъснее

Видео: Сирия - Отговора на израелската а…

Сирийски високопоставен офицер в интервю за изданието Al-Quds коментира удара на израелските ВВС по международното летище в Дамаск. Той е заявил, че "отговора на израелската атака няма да отнеме много време...

27-04-2017, 00:04

Допитване: Само 11% от французите са готови да гласуват за действащият президент

Допитване: Само 11% от французите са гот…

Подалият оставка френски министър на икономиката Емануел Макрон при всички случаи ще изпреварва действащият президент Франсоа Оланд на първия тур на президентските избори, пише вестник Figaro, позовавайки се на данни...

07-09-2016, 00:09

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, понеделник 13 февруари.

13-02-2017, 00:02

Колегиалност: Обама прекъсна ваканцията си за да подкрепи Клинтън 

Колегиалност: Обама прекъсна ваканцията …

Барак Обама прекъсна ваканцията си за да събере пари в подкрепа на кандидата на Демократическата партия Хилъри Клинтън за президент, съобщи Асошиейтед прес. Обама планира да вземе участие в вечеря, организирана...

16-08-2016, 00:08

Zero Motorcycles произведе юбилейна версия на електромотоцилета DSR

Zero Motorcycles произведе юбилейна верс…

Американската компания Zero Motorcycles, която занимава с разработването и производството на електрически мотоциклети, отпразнува десетата годишнина от своята работа като произведе специална версия на модела DSR съобщава Motorcyclenews. Модификацита се различава...

15-06-2016, 00:06

Разпитаха сина на шефа на френската диипломация

Разпитаха сина на шефа на френската диип…

В рамките на разследване за измами и пране на пари, следователите са проявили интерес към произхода на апартамента в Париж на Томас Фабиус (син на Лоран Фабиус), закупен през 2012...

30-01-2016, 00:01

Анкара изпрати официално искане до Вашингтон за екстрадирането на Гюлен

Анкара изпрати официално искане до Вашин…

Днес 19 юли, министър-председателят Бинали Йълдъръм съобщи, че Турция е изпратила до САЩ официално искане за екстрадирането на опозиционния лидер Фетхуллах Гюлен, причастен към опита за военен преврат. "Изпратили сме до...

19-07-2016, 00:07

Медиите на Сорос: 5 млн. срещу Ердоган в Истанбул – смешно – пример за лъжлива (фейкова) новина

Медиите на Сорос: 5 млн. срещу Ердоган в…

Кандидатът за президентския пост в Турция от основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) Мухарем Индже събра над 5 милиона души (твърдение на сороските медии), свои привърженици на митинг в Истанбул. Той...

24-06-2018, 00:06

Тръмп: Саддам убиваше терористи и го правеше много добре

Тръмп: Саддам убиваше терористи и го пра…

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че предпочита пред сегашният хаос в Близкия Изток правлението на диктатори. В изказване на предизборен митинг Тръмп заяви: "Саддам беше...

06-07-2016, 00:07

Reuters: Ангела Меркел призова ЕС и Турция да изпълнят задълженията си един до друг

Reuters: Ангела Меркел призова ЕС и Турц…

ЕС и Турция трябва да изпълнят ангажимента си един към друг, съобщи агенция Reuters цитирайки германския канцлер Ангела Меркел. В петък турският президент Тайип Ердоган заяви, че Турция ще отвори границите...

26-11-2016, 00:11

Reuters: Загиналата жена след клането в Лондон е гражданка на САЩ

Reuters: Загиналата жена след клането в …

Загиналата възрастна жена при нападението вчера в централната част на Лондон е била гражданка на САЩ, съобщи в четвъртък Reuters цитирайки говорителя на полицията на Лондон. По данни на полицията, сред...

04-08-2016, 00:08

CNN: Тръмп започна да говори с фрази от Кремъл

CNN: Тръмп започна да говори с фрази от …

В новото интервю за Fox News президент Тръмп заяви, че уважава руския президент Владимир Путин. Тръмп признава, че Путин, може би е убиец, но при това отбелязва, че и в...

06-02-2017, 00:02

The Daily Mail: Барак Обама уволнява директора на ФБР

The Daily Mail: Барак Обама уволнява дир…

Американският президент Барак Обама се е съгласил с настоятелните препоръки на неговата съветничка Валерия Джарет да уволни директора на ФБР Джеймс Коми. Това позовавайки се на източници в Белия дом...

08-11-2016, 00:11

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 19 август.

19-08-2018, 00:08

Видео: Русия дислоцира войска по границата със Северна Корея

Видео: Русия дислоцира войска по граница…

Руският президент Владимир Путин е изпратил войска и военна техника на границата със Северна Корея, опасявайки се, че САЩ се готвят да атакуват Ким Чен Ун. Руският президент смята, че към...

21-04-2017, 00:04

Al Arabiya: ИДИЛ контролира в западната част на Мосул само 10 района и предградия

Al Arabiya: ИДИЛ контролира в западната …

Два месеца и половина след началото на офанзивата за превземането на западната част на втория по големина иракски град Мосул, под контрола на терористите от "Ислямска държава" остават десет района...

04-05-2017, 00:05

Видео – Добре живеем: В Япония направиха новогодишна елха от злато за 1,8 милиона долара

Видео – Добре живеем: В Япония направиха…

В Япония направиха новогодишна елха от злато. Ценното дърво украси витрината на бижутерийния магазин Ginza Tanaka в Токио, разказва сюжета на TСN. Височината на необичайно дърво е два метра, за изработката...

24-11-2016, 00:11

В Сирия ликвидираха германски рапър воювал на страната на ИДИЛ

В Сирия ликвидираха германски рапър воюв…

Присъединилия се към терористите в Сирия германски рапър Денис Кузперт, по-известен като Deso Dogg, беше убит в провинция Дейр ез Зор, съобщи Wafa цитирайки организацията SITE Intelligence Group. Изданието отбелязва, че...

20-01-2018, 00:01

Взривиха бомба пред апелативния съд в Атина

Взривиха бомба пред апелативния съд в Ат…

Бомба беше взривена близо до входа на сградата на Атинския апелативен съд, сградата е сериозно засегната, съобщава сайтът zougla.gr. Охраната е видяла двама души приближили се с мотоциклет, те оставили пакет...

22-12-2017, 00:12

Мосул: Е ИДИЛ ги няма - но мъката и разрухата остават

Мосул: Е ИДИЛ ги няма - но мъката и разр…

Мосул бе освободен от ИДИЛ. Победата над екстремистите обаче не означава автоматично и мир. В източните части на града, които бяха освободени преди повече от шест месеца, хората все още...

12-07-2017, 00:07

Бързодействие: Русия възобновява чартърните полети за Турция от 7 юли

Бързодействие: Русия възобновява чартърн…

Чартърните полети от Русия за Турция се възобновяват от четвъртък, 7 юли. Това съобщиха от Главната дирекция за гражданско въздухоплаване на република Турция (SHGM), в микроблог в Twitter. Според агенцията, ще...

01-07-2016, 00:07

New York Post: Клинтън вече поръча фойерверки в чест на победата на изборите

New York Post: Клинтън вече поръча фойер…

Кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън, планира да организира в фойерверки в Ню Йорк на 8 ноември в чест на победата на изборите половин час след...

02-11-2016, 00:11

Американските компании са скрили в офшорки 1.5 трилиона долара

Американските компании са скрили в офшор…

50 от най-големите американски компании крият от данъци в офшорни сметки над 1,4 трилиона долара. Това съобщи в четвъртък 14 април Международната неправителствена организация Oxfam след анализа на документи от...

14-04-2016, 00:04