Вторник,22 Май, 2018
Акценти:


Големият Близък Изток прави странни неща с великите сили

Дениел Дрезднер (Daniel W. Drezner)

Администрацията на Обама през последната една или две години, многократно е била критикувана по повод противоречивите, на пръв поглед импулси в политиката си в Близкия изток. От една страна, тя  сключи ядрената сделка с Иран , и опитвайки се да не привлича много внимание, си сътрудничи с Иран в борбата срещу "ислямска държава" в Ирак. От друга страна, Съединените щати и Иран явно не си сътрудничат в гражданската война в Сирия, защото Иран поддържа правителството на Асад, докато САЩ продължават да подкрепят "умерените сирийските бунтовници". В допълнение, Съединените щати и Иран са на противоположни позиции в конфликта в Йемен. Следователно, можем да кажем така: да, регионалните американо-ирански отношения, както изглежда, са изпълнени с парадокси. И това не е трудно да се види, така че може да се направи извод, че подобна ситуация е продукт на неефективност и политическа непоследователност.

Но преди да се направи подобно заключение, нека разгледаме политика на Русия по отношение на "ислямската държава".

Русия, разбира се, не е най-големият поддръжник на "ислямската държава". От предаванията нат елевизионния канал Russia Today, разбираме следното: Русия смята, че "Ислямска държава" подготвя терористични атаки на територията на самата Русия. Но също така знаем, че руската намеса в Сирия, в действителност, не е насочена срещу "ислямска държава". В действителност, както  съобщава Лиз Слай (LIX Sly) във вестник Washington Post, общата руска стратегия е, да съдейства на правителството на Асад в борбата му срещу бунтовници, подкрепяни от Съединените щати.

Тази тактика, най на края, донесе определени военни успехи, но също предизвика обвинения от страна на британския министър на външенитт работи, който смята, че Русия помага на "ислямска държава". По този начин, в случая с Сирия, Путин реши, че най-важното нещо е, да запази своя съюзник на власт, дори и ако това временно подпомага "ислямска държава". Дългосрочната логиката е, че тази ситуация ще принуди САЩ да избират между Асад и "ислямската държава", и в крайна сметка Вашингтон ще избере Асад. Въпреки това, както миналата седмица отбеляза моят партньор по блога Bloggingheads Хедър Хълбърт (Heather Hurlburt), дори и ако това про работи, Русия за дълго време ще се окаже в същата трудна ситуация, както беше с американското спонсорство на преврата в Иран през 1953 гоодина.

Ако прехвърлим погледа си от Сирия на Афганистан, ние виждаме, че руската политика там също се е активизирала. Джавид Ахмад (Javid Ahmad) на страниците на списанието Foreign Affairs   отбеляза, че Москва си е намерила нов съюзник в Централна Азия, Талибан, които някога бяха отхвърлени, а сега партньорство им е желано от няколко влиятелни регионални играчи. Дори Русия, която бе враг на движението Талибан в определен период от време, наскоро се обърна към представителите му с предложение за обмен на разузнавателна информация в борбата срещу общия враг - "ислямската държава" (ИДИЛ).

Замир Кабулов, специален руски пратеник в Афганистан, заяви наскоро: "Интересите на Талибан обективно съвпадат с нашите". Кабулов, бивш офицер от КГБ, които е участвал през 1990-те години в преговорите с лидерите на Талибан, след като тази групировка отвлече руски самолет и взе няколко руснаци за заложници, даде рационално обяснение за новото сътрудничество. Според него, "представителите на пакистанския и афганистанския Талибан са декларирали, че те не признават Абу Бакр ал Багдади в качеството му на халиф, и това е много важно". Въпреки това, такъв недалновиден съюз, е свързан с критични рискове за сигурността на Афганистан и за региона като цяло.

Така че, защо наскоро придобитите интереси на Русия я подтикнаха към взаимодействие с Талибан? Според Ахмад, има две причини. Първата е, че Русия не разполага със същия местен съюзник в Афганистан, какъвто тя има в Сирия. От гледна точка на Москва, Талибан - това е по-добре от нищо. Втората причина е, че ответната реакцията, възникваща като резултат от руските действия в Сирия, започва силно да тревожи Русия.

Москва е загрижена от това, че ИДИЛ усилва влиянието си на руския задния двор, особено след като в края на миналата година тя започна въздушна операция в подкрепа на своя съюзник в Сирия, президента Башар Асад, и сега нанася удари по основния клон на ИДИЛ. Да получиш подобна ситуация, когато групировка от такъв тип, може да се обърне към недоволните мюсюлмани, намиращи се толкова близо до дома ти, това е твърде голям риск. Около 16 милиона руснаци са мюсюлмани - предимно сунити, и те живеят главно в Северен Кавказ. Според съществуващите оценки, 5% от руските мюсюлмани са салафити или уахабити, представители на ултра-консервативната форма на исляма, към която принадлежат и поддръжниците на ИДИЛ.

В Кавказкия регион, две групировки особено силно безпокоят Кремъл: Кавказкият емират или Имарат Кавказ, който е тясно свързан с "Джабхат ан-Нусра" в Сирия, тоест с отделението на "Ал Кайда" в Сирия, както и Кавказката провинция, разклонение на "ислямска държава". Русия, на първо време възприемаше разпространението на влиянието на ИДИЛ като полезно, тъй като това отвличаше Съединените щати от хаоса в Украйна и привличаше бойци от Кавказ, но сега, тази групировка се превърна в източник на безпокойство. Според руското разузнаване, днес около 2400 души от Северен Кавказ са се присъединили към ИДИЛ.

Припомнете си, че Русия се намеси в Сирия по такъв начин, че укрепи позициите на "ислямска държава", но днес Москва е толкова загрижена за способността на ИДИЛ да влияе върху разочарованите мюсюлмани и да ги включва в редиците си, че сега търси подкрепата на Талибан.

Всички тези стъпки, са съставни части от подхода на Путин към външната политика. Ако се вгледате в това, което се случва, през краткосрочните очила на реалната политика, то във всяка от тези стъпки има тактическа логика. Въпреки това, дори и прилагането на една малко количество от дългосрочно мислене, ни кара да се съгласним с Ахмад, който смята, че "има сериозни противоречия в руския подход за решаване на проблема с ИДИЛ". Като част от голямата руска стратегия, това е просто хаос.

Нищо от горе казаното, не оправдава грешките допуснати от Съединените щати в този регион, и аз не се опитвам да използвам в отговор тактика: "Ами как за ...". По-скоро смятам, че, вероятно, за всяка велика държава, е много сложно да провежда нещо, което да прилича на дългосрочна и последователна политика в Големият Близък изток.

Даниел Дрезнер - професор на катедрата по международна политика на Школата по право и дипломация Флетчър в Tufts University; Той също така е редовен сътрудник на блога PostEverything.

Оригинална публикация: The Greater Middle East does crazy things to great powers

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Футболните мачове предавани по телевизията днес

Футболните мачове предавани по телевизия…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 31 март.

31-03-2018, 00:03

Bloomberg: Ердоган обвини САЩ в неспособност да бъде надежден партньор

Bloomberg: Ердоган обвини САЩ в неспособ…

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за Bloomberg обвини САЩ, че не са в състояние да изпълняват задълженията си на съюзник. Според Ердоган, на първо място, САЩ подкрепят кюрдите. "Предоставяйки...

23-09-2016, 00:09

В Сомалия по време на излитане  на борда на А321 се взриви бомба

В Сомалия по време на излитане на борда…

На борда на самолет Аирбъс 321, няколко минути след като е излетял от летището в столицата на Сомали, Могадишу, се е взривила бомба, съобщава airlive.net. В резултат на експлозията, в...

02-02-2016, 00:02

Леонардо ди Каприо и Бри Ларсон завоюваха наградите на кинокритиците Critics' Choice

Леонардо ди Каприо и Бри Ларсон завоювах…

За победата в тази категория също се бориха Джони Деп, Мат Деймън, Еди Редмейн, Майкъл Фасбендър и Брайън Кранстън. За званието най добра актриса филмовите критиците номинираха Кейт Бланшет, Дженифър...

20-01-2016, 00:01

BNO News: Експлозия в Манхатън Ню Йорк 30 души са ранени

BNO News: Експлозия в Манхатън Ню Йорк 3…

В Ню Йорк прогърмя взрив, 29 души са ранени, единият от тях се намира в тежко състояние. Инцидентът е станал на улица в квартала Челси в Манхатън, близо до къщата номер...

18-09-2016, 00:09

Доналд Тръмп: НАТО е остаряла организация

Доналд Тръмп: НАТО е остаряла организаци…

Доналд Тръмп - НАТО е важна, но остаряла организация, защото тя не се занимава с проблемите на тероризма, това заяви новоизбрания президент на САЩ в интервю за Times. "Аз отдавна говорех...

16-01-2017, 00:01

Ушев: АНБ за една година е прихванала повече от 151 милиона телефонни разговори на американците

Ушев: АНБ за една година е прихванала по…

Агенцията за национална безопасност на САЩ (АНБ), продължава масово да прихваща телефонните разговори на американците, въпреки така наречения "Акт за свободата на САЩ". Това се доказва от годишния доклад на...

03-05-2017, 00:05

"Лестър" ще получи по-малко пари за телевизионни права, отколкото на "Тотнъм", "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед"

"Лестър" ще получи по-малко па…

"Лестър" ще получи по-малко пари от телевизионни права, отколкото "Арсенал", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед" и "Тотнъм", въпреки факта, че е събрал с 10 точки повече от "Артилеристите", съобщи Independent. "Арсенал", който...

17-05-2016, 00:05

Газови войни: Шефа на "Нафтогаз" разказа как Украйна може да запази статута на транзитна държава

Газови войни: Шефа на "Нафтогаз…

За Украйна ще бъде много трудно да запази статута си на транзитна страна за руския газ, без участието на европейски компании в управлението на украинската газопреносна система, заяви в интервю...

05-01-2017, 00:01

The Wall Street Journal: Американските командири се консултират с юристи, преди да влезнат в битка с талибаните

The Wall Street Journal: Американските к…

Американските военнослужещи в Афганистан се опасяват излишно да използват оръжие срещу бунтовниците от движението "талибан", за да не попаднат под съд за нарушаване на правилата за водене на война. Неотдавнашното...

21-06-2016, 00:06

Финал за миграционната епопея. Балканският маршрут умря Шенген е спасен

Финал за миграционната епопея. Балкански…

Лидерите на 28-те страни на ЕС и на турския премиер, във вторник вечерта, се споразумяха за шест принципа за миграциионния договор, който ще сложи край на незаконната имиграция към ЕС...

08-03-2016, 00:03

Сирийският режим обрича на глад  40 хил. човека в  обсаден  град в планината

Сирийският режим обрича на глад 40 хил…

Филип Катрин, Хана Лусинда Смит| The Times "Не по-малко от 40 000 цивилни бавно умират от глад в сирийския град в планините след полу-годишна обсадата, в резултат на което те са...

20-01-2016, 00:01

"Газпром" получи кредит в размер на 2.17 милиарда долара от китайска банка

"Газпром" получи кредит в разм…

Джеймс Марсън, Андрей Остроух | The Wall Street Journal Руският газов гигант "Газпром" си осигури заем от 2 милиарда евро (2,17 милиарда долара) от китайска банка, това е най-големият заем от...

07-03-2016, 00:03

Египетски моряци пристигат във Франция за обучение на „Мистралите“ в края на януари

Египетски моряци пристигат във Франция з…

Египетски военнослужащи пристигат в края на януари в град Сен-Назар във Франция за преминаване на обучение на вертолетоносач тип „Мистрал“, съобщава местният вестник Presse Ocean. „Първият екипаж от 180...

20-01-2016, 00:01

"Лестър" ще играе с "Челси" в третият кръг за Купата на английската лига

"Лестър" ще играе с "Челс…

Жребият събра последните два шампиона на Англия на ранен етап. След края на мачовете от втория кръг за Купата на английската лига се изтегли жребият за следващия кръг. Основният мач на...

25-08-2016, 00:08

SANA: "Израелския въздушен удар в Дамаск – е опит да се повдигне духа на терористите"

SANA: "Израелския въздушен удар в Д…

Военен източник потвърди в интервю за официалната сирийската информационна агенция SANA, факта нанасянето на въздушни удари от израелките ВВС в района на Дамаск. В съобщението на SANA се казва: "В опит...

30-11-2016, 00:11

DHA: В югоизточната Турция при сблъсъци с ПКК загинаха трима военни

DHA: В югоизточната Турция при сблъсъци …

Трима турски военни загинаха при сблъсъци с членовете на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) в района Чукурджна провинция Хакари в югоизточната част на страната, предаде в петък агенция...

02-12-2016, 00:12

RFE: САЩ призова Киев да не се гони след руски "Еднорогът"-"Да не търси под вола теле"

RFE: САЩ призова Киев да не се гони след…

Както предаде Radio Free Europe, Пентагонът е решил да смекчи изявлението на официален Киев, че скорошното разполагане на руски войски в Крим и по границите с Украйна свидетелства за възможна...

21-08-2016, 00:08

Европа пред сътресения: Каталуния обявява независимост до няколко дни

Европа пред сътресения: Каталуния обявяв…

Главата на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че автономният испански регион ще обяви независимост в рамките на "дни" след спорния референдум, който се проведе в неделя. В интервю за ВВС...

04-10-2017, 00:10

Броят на загиналите при опита за преврат в Турция се увеличи до 90 души

Броят на загиналите при опита за преврат…

Броят на убитите при опита за военен преврат в Турция се е увеличил до 90, други 1154 души са ранени. Съобщи в събота, 16 юли, Reuters.

16-07-2016, 00:07

Израел и Египет : съюз на интересите – явен и таен

Израел и Египет : съюз на интересите – я…

Eял Зисер (אייל זיסר) В последно време се развива стратегическият съюз на интересите на Израел и Египет. Двете страни не само гледат еднакво на събитията в региона и заплахите на своята...

13-03-2016, 00:03

El Mundo: Всички мразят Сорос, и Русия не е изключение

El Mundo: Всички мразят Сорос, и Русия н…

"Всички мразят Джордж Сорос", пише журналистът Хосе Леал в своята статия за El Mundo. Американският милиардер покрай всичко друго го смята за ляв, ултралиберал, социопат, конспиратор и дори суперзлодей, отбелязва...

07-10-2016, 00:10

Reuters: Съпругата на посланика на Гърция в Бразилия е платила за убийството му 25 000долара

Reuters: Съпругата на посланика на Гърци…

Разследващите органи потвърдиха, че заподозрения полицай е признал, че е убил гръцкия посланик в Бразилия Кириакос Амиридис по поръчение на съпругата на дипломата Франсуаза де Соуза Оливейра, предаде Reuters. Според данните...

31-12-2016, 00:12

Крият милиони в Панама, за да избягат не от данъчните, а от своите бивши жени

Крият милиони в Панама, за да избягат не…

Елена Риболовлева е една от бившите жени мечтаещи да получат полагащата им се по закон част от собствеността, която нейният екс – съпруг е скрил във фиктивни фирми, пише Леонард...

13-04-2016, 00:04

Руският концерн „Радиоелектронни технологии“: Новите радари ще могат да надзърнат в самолет на разстояние 500 км

Руският концерн „Радиоелектронни техноло…

Радари, базирани на радиооптични фазирани антенни решетки, са в състояние да направят „рентгенови снимки“ на самолети и да разберат какви хора и техника се намират в тях, заяви представител на...

04-01-2016, 19:01

Independent: Във Великобритания са изчезнали стотици деца-бежанци

Independent: Във Великобритания са изчез…

Според британското издание Independent, стотици деца бежанци са изчезнали в страната. През последните пет години в страната са пристигнали почти 10 хиляди малолетни деца без придружител. Всички те бяха разпределени...

05-09-2016, 00:09

Белия дом: Тръмп иска да работи с Русия

Белия дом: Тръмп иска да работи с Русия

След като американският лидер реши да експулсира 60 руски дипломати, "топката се оказа в полето на руската страна", заяви Радж Шах, заместник на прессекретаря на Белия дом. Според неговите думи, отношенията...

27-03-2018, 00:03

Франция заплаши да откаже да изпълълнява директива на ЕС

Франция заплаши да откаже да изпълълнява…

Франция заплаши да спре изпълнението на директивата на ЕС за командировани работници, ако Брюксел не реформира устройството на ЕС за борба с "социалния дъмпинг", заяви в неделя френският премиер Мануел...

04-07-2016, 00:07

Жените много по-често мислят за секс от мъжете

Жените много по-често мислят за секс от …

По време на работния си ден, жените мислят за секс 34 пъти, показа едно скорошно проучване. Ако вземем под внимание стандартен работен ден, се оказва, че мисълта за интимност посещава...

03-09-2016, 00:09

Неймар: "Роналдо и Бейл творят историята, но от "Реал" в "Барса" бих взел Марсело"

Неймар: "Роналдо и Бейл творят исто…

"Кого от "Реал" бих взел на "Камп Ноу"? Марсело, защото сме приятели. В същото време в "Реал" има трима играчи, които творят футбол. Кристиано Роналдо е носител на толкова много "Златни...

16-12-2016, 00:12

Видео: Продадоха на търг Volvo на Дейвид Бауи за рекордна сума

Видео: Продадоха на търг Volvo на Дейвид…

Ретро автомобил Volvo 262C, собственост на британския музикант Дейвид Бауи бе продаден на търг в Швейцария за рекордна сума за стар автомобил. Принадлежалото на Бауи Volvo е произведено през 1981 г...

06-01-2018, 00:01

От местопрестъплението: Полицията на Флорида съобщи за двама убити при стрелбата в Маями

От местопрестъплението: Полицията на Фло…

Полицейското управление на Маями съобщи, че двама души са загинали в резултат на стрелба в един от районите на града. "Потвърдена е смъртта на двама души (мъж и жена), седемгодишно момче...

24-07-2016, 00:07

Сенатът на САЩ отхвърли всички поправки относно продажбата на оръжие

Сенатът на САЩ отхвърли всички поправки …

В понеделник Сенатът на САЩ отхвърли всичките четири промени в законодателството, засилващи  контрола върху продажбата на огнестрелни оръжия в страната. Нито един от законопроектите не получи необходимите 60 гласа (при общо...

21-06-2016, 00:06

Резултатите от изборите в Холандия: "Популизмът е спрян"

Резултатите от изборите в Холандия: …

Европа въздъхна с облекчение, а международната преса днес празнува "победата" на партията на министър-председателя на Холандия Марк Рюте - Народната партия за демокрация и свобода, и "поражението" на Герт Вилдерс...

16-03-2017, 00:03

"Газпром" положи 220 километра по дъното на Черно Море от "Турски поток"

"Газпром" положи 220 километра…

Газпром построи 220 километра от газопровода "Турски поток" в морския участък (23% от общата дължина на морския участък на газопровода). Това съобщи шефът на руската газова корпорация Алексей Милер. "Изграждането на...

31-08-2017, 00:08

Стреляха на концерт на рапър в Ню Йорк

Стреляха на концерт на рапър в Ню Йорк

Неизвестен откри огън по време на изпълнение на рапъра T.I. в една от концертните зали в Манхатън Ню Йорк. Както беше съобщено от The New York Times, един човек е...

26-05-2016, 00:05

Тръмп пред Конгреса - ударих Сирия за да стабилизирам региона

Тръмп пред Конгреса - ударих Сирия за да…

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че е готов отново да използва сила срещу Сирия, ако е необходимо. Той съобщи за това в писмо до Конгреса, в което обяснява причините...

09-04-2017, 00:04

WikiLeaks: Журналист на Politico е съгласувал статиите си с шефа на предизборната кампания на Клинтън

WikiLeaks: Журналист на Politico е съгла…

Репортера на влиятелното американско издание Politico Глен Тръш, преди публикуването на статии за кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън, ги е съгласувал с шефа на предизборната...

18-10-2016, 00:10

Тръмп приветства решението на Ford и Chrysler да произвеждат в САЩ и нахока Toyota

Тръмп приветства решението на Ford и Chr…

Новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп приветства решението на големите автомобилни производители Ford и Fiat Chrysler да инвестират в производство в САЩ, но не и в други страни. "Това най-накрая се...

10-01-2017, 00:01

Ловен сезон: В САЩ не повдигнаха обвинение срещу полицай застрелял студент от ОАЕ

Ловен сезон: В САЩ не повдигнаха обвинен…

Американски полицейски служител, който застреля гражданин на Обединените арабски емирства, по всяка вероятност ще избегне съдебно преследване, тъй като то няма да му бъде повдигнато, решиха американските прокурори. Инцидентът стана през...

07-08-2017, 00:08

Banner 468 x 60 px