Големият Близък Изток прави странни неща с великите сили

Дениел Дрезднер (Daniel W. Drezner)

Администрацията на Обама през последната една или две години, многократно е била критикувана по повод противоречивите, на пръв поглед импулси в политиката си в Близкия изток. От една страна, тя  сключи ядрената сделка с Иран , и опитвайки се да не привлича много внимание, си сътрудничи с Иран в борбата срещу "ислямска държава" в Ирак. От друга страна, Съединените щати и Иран явно не си сътрудничат в гражданската война в Сирия, защото Иран поддържа правителството на Асад, докато САЩ продължават да подкрепят "умерените сирийските бунтовници". В допълнение, Съединените щати и Иран са на противоположни позиции в конфликта в Йемен. Следователно, можем да кажем така: да, регионалните американо-ирански отношения, както изглежда, са изпълнени с парадокси. И това не е трудно да се види, така че може да се направи извод, че подобна ситуация е продукт на неефективност и политическа непоследователност.

Но преди да се направи подобно заключение, нека разгледаме политика на Русия по отношение на "ислямската държава".

Русия, разбира се, не е най-големият поддръжник на "ислямската държава". От предаванията нат елевизионния канал Russia Today, разбираме следното: Русия смята, че "Ислямска държава" подготвя терористични атаки на територията на самата Русия. Но също така знаем, че руската намеса в Сирия, в действителност, не е насочена срещу "ислямска държава". В действителност, както  съобщава Лиз Слай (LIX Sly) във вестник Washington Post, общата руска стратегия е, да съдейства на правителството на Асад в борбата му срещу бунтовници, подкрепяни от Съединените щати.

Тази тактика, най на края, донесе определени военни успехи, но също предизвика обвинения от страна на британския министър на външенитт работи, който смята, че Русия помага на "ислямска държава". По този начин, в случая с Сирия, Путин реши, че най-важното нещо е, да запази своя съюзник на власт, дори и ако това временно подпомага "ислямска държава". Дългосрочната логиката е, че тази ситуация ще принуди САЩ да избират между Асад и "ислямската държава", и в крайна сметка Вашингтон ще избере Асад. Въпреки това, както миналата седмица отбеляза моят партньор по блога Bloggingheads Хедър Хълбърт (Heather Hurlburt), дори и ако това про работи, Русия за дълго време ще се окаже в същата трудна ситуация, както беше с американското спонсорство на преврата в Иран през 1953 гоодина.

Ако прехвърлим погледа си от Сирия на Афганистан, ние виждаме, че руската политика там също се е активизирала. Джавид Ахмад (Javid Ahmad) на страниците на списанието Foreign Affairs   отбеляза, че Москва си е намерила нов съюзник в Централна Азия, Талибан, които някога бяха отхвърлени, а сега партньорство им е желано от няколко влиятелни регионални играчи. Дори Русия, която бе враг на движението Талибан в определен период от време, наскоро се обърна към представителите му с предложение за обмен на разузнавателна информация в борбата срещу общия враг - "ислямската държава" (ИДИЛ).

Замир Кабулов, специален руски пратеник в Афганистан, заяви наскоро: "Интересите на Талибан обективно съвпадат с нашите". Кабулов, бивш офицер от КГБ, които е участвал през 1990-те години в преговорите с лидерите на Талибан, след като тази групировка отвлече руски самолет и взе няколко руснаци за заложници, даде рационално обяснение за новото сътрудничество. Според него, "представителите на пакистанския и афганистанския Талибан са декларирали, че те не признават Абу Бакр ал Багдади в качеството му на халиф, и това е много важно". Въпреки това, такъв недалновиден съюз, е свързан с критични рискове за сигурността на Афганистан и за региона като цяло.

Така че, защо наскоро придобитите интереси на Русия я подтикнаха към взаимодействие с Талибан? Според Ахмад, има две причини. Първата е, че Русия не разполага със същия местен съюзник в Афганистан, какъвто тя има в Сирия. От гледна точка на Москва, Талибан - това е по-добре от нищо. Втората причина е, че ответната реакцията, възникваща като резултат от руските действия в Сирия, започва силно да тревожи Русия.

Москва е загрижена от това, че ИДИЛ усилва влиянието си на руския задния двор, особено след като в края на миналата година тя започна въздушна операция в подкрепа на своя съюзник в Сирия, президента Башар Асад, и сега нанася удари по основния клон на ИДИЛ. Да получиш подобна ситуация, когато групировка от такъв тип, може да се обърне към недоволните мюсюлмани, намиращи се толкова близо до дома ти, това е твърде голям риск. Около 16 милиона руснаци са мюсюлмани - предимно сунити, и те живеят главно в Северен Кавказ. Според съществуващите оценки, 5% от руските мюсюлмани са салафити или уахабити, представители на ултра-консервативната форма на исляма, към която принадлежат и поддръжниците на ИДИЛ.

В Кавказкия регион, две групировки особено силно безпокоят Кремъл: Кавказкият емират или Имарат Кавказ, който е тясно свързан с "Джабхат ан-Нусра" в Сирия, тоест с отделението на "Ал Кайда" в Сирия, както и Кавказката провинция, разклонение на "ислямска държава". Русия, на първо време възприемаше разпространението на влиянието на ИДИЛ като полезно, тъй като това отвличаше Съединените щати от хаоса в Украйна и привличаше бойци от Кавказ, но сега, тази групировка се превърна в източник на безпокойство. Според руското разузнаване, днес около 2400 души от Северен Кавказ са се присъединили към ИДИЛ.

Припомнете си, че Русия се намеси в Сирия по такъв начин, че укрепи позициите на "ислямска държава", но днес Москва е толкова загрижена за способността на ИДИЛ да влияе върху разочарованите мюсюлмани и да ги включва в редиците си, че сега търси подкрепата на Талибан.

Всички тези стъпки, са съставни части от подхода на Путин към външната политика. Ако се вгледате в това, което се случва, през краткосрочните очила на реалната политика, то във всяка от тези стъпки има тактическа логика. Въпреки това, дори и прилагането на една малко количество от дългосрочно мислене, ни кара да се съгласним с Ахмад, който смята, че "има сериозни противоречия в руския подход за решаване на проблема с ИДИЛ". Като част от голямата руска стратегия, това е просто хаос.

Нищо от горе казаното, не оправдава грешките допуснати от Съединените щати в този регион, и аз не се опитвам да използвам в отговор тактика: "Ами как за ...". По-скоро смятам, че, вероятно, за всяка велика държава, е много сложно да провежда нещо, което да прилича на дългосрочна и последователна политика в Големият Близък изток.

Даниел Дрезнер - професор на катедрата по международна политика на Школата по право и дипломация Флетчър в Tufts University; Той също така е редовен сътрудник на блога PostEverything.

Оригинална публикация: The Greater Middle East does crazy things to great powers

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Архивите са живи: Британска комисия разкритикува Блеър за инвазията в Ирак

Архивите са живи: Британска комисия разк…

Бившият британски премиер Тони Блеър и неговото правителство са въвлекли Великобритания във войната в Ирак, въз основа на непотвърдени разузнавателни данни. Това съобщиха от специалната комисия сформирана от правителството на...

06-07-2016, 00:07

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, събота 13 октомври.

13-10-2018, 00:10

Светлинния меч на Анакин Скайуокър от "Междузвездни войни" се продаде на аукцион

Светлинния меч на Анакин Скайуокър от …

Светлинния меч на Анакин Скайуокър от филма "Междузвездни войни" бе продаден от аукционната къща на Prop Store в Лондон за 135 хиляди паунда. Това се посочва в Twitter-акаунта на къщата...

21-09-2018, 00:09

Премиерът на Сърбия: Белград няма намерения да влиза в НАТО

Премиерът на Сърбия: Белград няма намере…

В Сърбия няма да се провежда референдум за присъединяване към НАТО, "това е намислен въпрос“.  Това каза във вторник вечерта, премиерът Александър Вучич по телевизията RTS. Той увери, че Сърбия "не...

02-03-2016, 00:03

Ръководителите на дипломацията на страните от Вишеградската четворка, Франция и Германия ще обсъдят Brexit

Ръководителите на дипломацията на страни…

Външните министри на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Словакия и Унгария), както и Франция и Германия ще проведат в понеделник среща в Прага, за да обсъдят ситуацията в Европейския...

27-06-2016, 00:06

Reuters: Саудитските ВВС убиха 25 мирни жители при въздушен удар в Йемен

Reuters: Саудитските ВВС убиха 25 мирни …

Саудитската авиация бомбардира пазар в центъра на град Саада в североизточната част на Йемен, при което бяха убити 25 мирни жители. Това съобщи департамента на градското здравеопазване на града намиращ...

20-06-2017, 00:06

AFP: ​​Френското контраразузнаване предупреди за предстоящи атаки на ИДИЛ във Франция

AFP: ​​Френското контраразузнаване преду…

Главното управление по вътрешна безопасност на Министерството на вътрешните работи на Франция заяви, за подготовката на екстремистите от терористичната групировка "Ислямска държава" за нови атаки на френска територия. Това съобщи AFP. "Ние знаем...

19-05-2016, 00:05

Кюрдския референдум: Страстите се нажежават, в Киркук въведе извънредно положение

Кюрдския референдум: Страстите се нажежа…

В иракския град Киркук, от вторник 19 септември е обявен комендантски час. В навечерието при сблъсъци между кюрдското и туркменското население на града бе убит един кюрд, няколко души бяха...

20-09-2017, 00:09

CNN: Тръмп забрани на своя щаб да коментира здравословното състояние на Клинтън

CNN: Тръмп забрани на своя щаб да комент…

Кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп, забрани на членовете на екипа си да правят каквито и да било негативни изказвания относно влошаващото се здравословно състояние на ...

12-09-2016, 00:09

Скоро ще се появи новият стандарт Bluetooth 5

Скоро ще се появи новият стандарт Blueto…

Организацията Bluetooth Special Interest Group (SIG) съобщи, че се подготвя за премиерата на новия стандарт Bluetooth 5. Технологията ще бъде представена официално на 16 юни. Тогава ще се разкрие пълната техническа...

13-06-2016, 00:06

ВВС – Видео: Украински танкове влезнаха в Авдеевка

ВВС – Видео: Украински танкове влезнаха …

В мрежата се появи видео, на което се виждат танкове на въоръжените сили на Украйна, разположени сред жилищни сгради в селището Авдеевка. Видеото е публикувано от кореспондента на ВВС Том...

02-02-2017, 00:02

Washington Post: Тръмп преброил експулсираните дипломати и яростно навикал помощниците си

Washington Post: Тръмп преброил експулси…

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се разярил, когато научил броя на американските дипломати експулсирани от Русия, съобщи The Washington Post, цитирайки източник в администрацията на Белия дом. Събеседникът на изданието разказал...

16-04-2018, 00:04

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 22 август.

22-08-2018, 00:08

В Египет дерайлира пътнически влак

В Египет дерайлира пътнически влак

В египетската провинция Бени Суеф дерайлира пътнически влак, първите два вагона са се преобърнали. За това съобщи онлайн портала Youm7 в четвъртък 11 февруари. Влакът  пътуващ от Асуан за Кайро се...

11-02-2016, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 31 декември.  

31-12-2017, 00:12

Каква ще бъде най-голямата фабрика за акумулатори в света

Каква ще бъде най-голямата фабрика за ак…

Американската компания Tesla Motor ще отвори най-големият завод в света за производство на литиево-йонни акумулатори. Gigafactory Factory ще заработи в Невада на 29 юли. Към 2020 г., акумулаторите произвеждани във...

03-06-2016, 00:06

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 30 декември.

30-12-2018, 00:12

Тръмп: Клинтън направи най-голямата си грешка за цялата президентска надпревара

Тръмп: Клинтън направи най-голямата си г…

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп смята, че демократката Хилъри Клинтън допусна най-сериозната си грешка за цялата предизборна кампания, когато подложи на остра критика неговите поддръжници...

11-09-2016, 00:09

Известно е името на новия треньор на националния футболен отбор на Бразилия

Известно е името на новия треньор на нац…

Новият старши треньор на бразилския национален отбор по футбол ще бъде бившият наставник на "Коринтианс" Тите. Това по време на специална пресконференция обяви президента на клуба Роберто де Андраде. Думите...

16-06-2016, 00:06

Известната тенисистка Винъс Уилямс причини смъртоносно ДТП

Известната тенисистка Винъс Уилямс причи…

Американската тенисистка Винъс Уилямс предизвика автомобилна катастрофа, в резултат на която загина възрастен мъж, според съобщения в медиите инцидентът се е случил на 9 юни на едно от кръстовищата на...

30-06-2017, 00:06

Сирийските войски подкрепени от руската авиация ликвидираха 650 екстремисти в близост до Ал Баб

Сирийските войски подкрепени от руската …

Сирийските войски, подкрепени от руските ВКС (въздушно космически сили) ликвидираха повече от 650 терористи от "Ислямска държава", освобождавайки населеното място Тадеф, разположено в близост до град Ал Баб, заяви руското...

11-02-2017, 00:02

DW: Химическата атака: наистина ли е дело на Асад?

DW: Химическата атака: наистина ли е дел…

САЩ удариха Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака в Хан Шейхун. Но дали това престъпление наистина е извършено от Асад? Или е дело на джихадистки бунтовници, целящи именно намесата...

08-04-2017, 00:04

Замразения петрол може да стане основа за създаването на нови полиморфни материали

Замразения петрол може да стане основа з…

Тези странни, излъчващи светлина елементи изглеждат като някои странни играчки пъзел, обаче, не се смейте ... те могат да бъдат важна стъпка към получаването в бъдеще на нов тип полиморфни...

30-12-2015, 10:12

SANA: Американската армия евакуира за пореден път лидери на ИДИЛ в Сирия

SANA: Американската армия евакуира за по…

Американски хеликоптери евакуираха командири на терористичната групировка "Ислямска държава" от няколко района на провинция Дейр ез Зор в източната част на Сирия, съобщи сирийската правителствена агенция SANA, цитирайки свои източници. Както...

30-12-2017, 00:12

САЩ удариха "банка" на екстремисти от ИДИЛ в която имаше 500 милиона долара

САЩ удариха "банка" на екстрем…

    Съединените щати, в резултат на въздушен удар унищожиха трезор за пари на екстремистката групировка "Ислямска държава" в иракския град Мосул, в който е имало около половин милиард долара, заяви заместник-командирът на операцията...

27-04-2016, 00:04

Излезе World of Tanks за PlayStation 4

Излезе World of Tanks за PlayStation 4

Компанията Wargaming стартира онлайн танковия екшън Tank World of Tanks в версия за PlayStation 4. Битките се водят между два отбора от по 15 души. От първоначалния World of Tanks в...

21-01-2016, 00:01

Видео: Apple iMac Pro е звяр, но не за всеки джоб

Видео: Apple iMac Pro е звяр, но не за в…

Корпорацията Apple стартира продажбите на най скъпия в историята iMac Pro. Компютърът се превърна в най-скъпия и мощен моноблок на Apple и в първоначалната конфигурация цената му е 4999 долара. В тази версия...

15-12-2017, 00:12

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 13 август.

13-08-2017, 00:08

Европа под обсада: Готвачи отказали да приготвят гей торта осъдени в Великобритания

Европа под обсада: Готвачи отказали да п…

Британски съд нареди на "християнска пекарната" да изплати петстотин лири глоба, за дискриминация на представители с нетрадиционна сексуална ориентация, тъй като не са пожелали да изпекат "гей торта". Според изданието The...

25-10-2016, 00:10

Президентските избори в Чехия - Формулата всички срещу Земан не проработи

Президентските избори в Чехия - Формулат…

Чехите решиха, че в условията на миграционната криза, която преживява ЕС, на власт в страната трябва да бъдат твърди хора, като президента Милош Земан и министър-председателя Андрей Бабиш, които не...

28-01-2018, 00:01

Двойка по География: Американският вицепрезидент обърка знамената на Израел и Никарагуа

Двойка по География: Американският вицеп…

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс използва знамето на Никарагуа, за съобщение в подкрепа на Израел. Постът със сбърканите флагове той публикувана на страницата си в микроблога Twitter. "Нашата подкрепа на еврейския...

25-02-2017, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, събота 10 декември.

09-12-2016, 00:12

Fars: Йеменските хусити за първи път нанесоха ракетен удар срещу столицата на Саудитска Арабия

Fars: Йеменските хусити за първи път нан…

Позовавайки се на информационни ресурси на йеменските бунтовници хусити, иранската информационна агенция Fars съобщи за ракетен удар на йеменските бунтовници шиити срещу столицата на Саудитска Арабия Рияд. Както твърди командването на...

06-02-2017, 00:02

САЩ: Подсъдими отне пистолет и застреля двама съдебни изпълнители

САЩ: Подсъдими отне пистолет и застреля …

В резултат на стрелба в съдебна палата в окръг Бериън, щата Мичиган, са убити най-малко трима души. Още един човек е пострадал, предаде телевизионния канал WZZM, позовавайки се на свой...

12-07-2016, 00:07

И ти ли Бруте: Ким Кардашиан - дъщеря ми ще управлява Америка по-добре от Тръмп

И ти ли Бруте: Ким Кардашиан - дъщеря ми…

Ким Кардашиан, прочула се с порно видео изтекло в мрежата реши да сподели своите политически възгледи относно случващото се в Съединените щати. Изглеждаше, как е възможно това? Но да, светската лъвица...

01-09-2017, 00:09

Видео х 2: Имението на Майкъл Джексън Neverland се продава с 33-процента отстъпка

Видео х 2: Имението на Майкъл Джексън Ne…

Ранчото на Майкъл Джексън в Калифорния САЩ, е пуснато за продажба отново, като цената му е значително намалена, съобщи в сряда 1 март The Wall Street Journal. Става дума за легендарното...

02-03-2017, 00:03

В сянката на Доналд Тръмп: Башар Асад победи - Джон Кери е готов да преговаря с него

В сянката на Доналд Тръмп: Башар Асад по…

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е готов да опита да проведе преговори със сирийския президент Башар Асад. "Ние се опитваме да намерим начини да седнем на масата за преговори, но...

07-12-2016, 00:12

Indianapolis Star: Разкрихме стотици случаи на сексуален тормоз от страна на треньорите на американските гимнастички

Indianapolis Star: Разкрихме стотици слу…

В Съединените щати през последните 20 години е имало над 300 случая на сексуален тормоз над гимнастички от страна на треньорите им. Това в петък 16-ти декември съобщи вестник Indianapolis...

16-12-2016, 00:12

Държавният департамент назова точната дата на визитата на Джон Кери в Москва

Държавният департамент назова точната да…

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Москва на 22 март, за това съобщиха в събота, 19 март, от Държавния департамент на Съединените щати. На 15 март Кери обяви плановете...

19-03-2016, 00:03

Видео: Агенти на секюрити сървис отведоха Тръмп от сцената по време на реч в Невада

Видео: Агенти на секюрити сървис отведох…

Кандидата президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп бе отведен от трибуната от агентите на тайните служби, отговарящи за защитата на високопоставени служители, по време на негова реч пред...

06-11-2016, 00:11