Каталонския урок – как драмата прерасна в фарс

И ето, каталонската драма приключи. Събитията, които можеха да прераснат в трагедия, завършиха с фарс. Ръководителят на автономията с застрашителното име Пучдемон стана вероятно първият от много години политически бежанец в Европа, напускайки Испания, и укривайки се в Белгия, пише колумниста на грузинското издание Аpsny Тенгиз Аблотия.

Catalonia20Map

Ще бъде много забавно, ако Мадрид започне дълго и упорито да изисква неговото екстрадиране, а Брюксел започне да протака. Ние сме свикнали с подобно протакане в случаите, когато от едната страна е развита държава, а от другата – страна от третия свят, а тук – абсолютно всичко е необичайно - Испания и Белгия.

Впрочем, в дадения случай съдбата на един конкретен политик-неудачник - не е най главното.

А главното в случая е това, че пред очите на Европа протече първият опит за преразглеждане на следвоенните граници, които демонстрираха съществуващите правила на играта, и в същото време показа, къде преминава границата на сепаратизма.

Последното е най-поучително. Сепаратизмът завършва там, където расте жизненият стандарт. В богатите страни е възможно излизането от състава само при наличието на добра воля и на двете страни. Като например във Великобритания, Лондон даде възможност на Шотландия да проведе референдум за независимост.

При това, че в случай на положителен вот, обявяването на независимостта на Шотландия не бе застрашено от нищо - това би станало със съгласието на британското правителство и с признаването от международната общност.

Шотландците се бориха в продължение на векове срещу Англия, за това са написани стотици книги, заснети са десетки филми, и изглеждаше, че те няма да изпуснат възможността най-накрая да създадат своя собствена държава.

Но уви, или може би наопаки, за щастие, емоциите разбира се са хубаво нещо, Уилям Уолъс, Уолтър Скот и Робърт Бърнс щяха да бъдат във възторг, но те, намирайки се на небето, няма да могат да помогнат на новосформираната държава за преодоляването на многобройните проблеми, които неизбежно ще възникнат, ако Шотландия реши да скъса връзките създавани от векове.

В Каталония, с оглед на южния темперамент, всичко се случи много по-брутално, и в един момент изглеждаше, че сблъсъкът е неизбежен.

Но, в края на краищата, и там победи трезвия разум и икономическите сметки. Още повече, че за Каталония не се предвиждаше мирен развод по британски - Мадрид, за разлика от Лондон, не показа ни най-малкото желание да признае новата хипотетична държава.

Въпреки това, в Каталония, в крайна сметка се случи същото, като в Шотландия - искайки дълбоко в сърцата си да бъдат независими, каталонците не се осмелиха да поемат курс към усложнения, и да поставят под въпрос собственото си благополучие.

Това е единственото разумно обяснение за етническия мир в богатите страни – обяснение на това, защо Белгия никак не се разпада на Валония и Фландрия, Канада не се разделя на френска и английска части, а разговорите за независимостта на Квебек си остават само на приказки.

Защо десетки други национални малцинства не желаят да напуснат държавите "майки"?

Нещата са прости - независимостта не идва просто ей така, и никой не я подарява на никой. За нея трябва да се изпотиш, а понякога е жизнено необходимо да се пролее кръв. Това на никой не му харесва, но в световната история на практика няма случаи, когато държавността се появява на бял свят без катаклизми и кръвопролития.

Понякога, самият факт на придобиването на независимост преминава безкръвно и мирно, но впоследствие, като правило без жертви не се разминава.

Каталония и Шотландия показаха, че за да бъдеш сепаратист, е за предпочитане да си беден. Винаги е по-лесно се издържат трудности и лишения там, където хората нямат какво да губят, освен целите си. Или, трябва да има на лице агонизираща, умираща система, както в СССР, или вървяща по наклонената плоскост империя, като Англия и Франция през 40-те и 50-те години.

И най-главното, ако народа иска да получи независимост, той не трябва да знае, какво го чака в близко бъдеще. Разбира се, възможно е в крайна сметка страната да забогатее, а денят на независимостта да стане за нейното население истински празник, но по-вероятно, това няма да се случи веднага, а ще отнеме много години и ще донесе много лишения.

Ако средностатистическия грузинец знаеше за кошмарите, които го очакват през 90-те години, за изгубените Абхазия и Цхинвали - щеше ли да гласува за независимост през 89-а? Доста съмнително.

От тази гледна точка каталонците нямах нито един, дори минимален, дори символичен шанс за отделяне от Испания – те знаеха точно за проблемите, които ги очакват, и решиха да не се стига до тях.

Богата страна, богат край, богато население. То се оказа просто неподготвено за това, че е необходимо да се плати за независимостта. Те не са готови да изгубят работата си, да намалят заплатите, да намалят потребителския апетит. Да не говорим за това, че никой дори не си и помисли да постави челото си под полицейска палка.

Към хубавия живот бързо се привиква, а да се откажеш от него – със времето става все по-трудно и по-сложно.

Освен това, конфронтацията между центъра и региона - винаги е в известен смисъл като старата съветска игра "кой кого ще хлъзне". Резултатът до голяма степен зависи от упорството на страните – който се окаже по-твърд и упорит – той има шанс да победи.

Привържениците на каталонската независимост загубиха не тогава, когато Пучдемон избяга в Брюксел, а когато през първите дни след референдума, уплашени от оттеглянето на бизнес компаниите, отстъпиха и включиха на заден ход. Когато вместо да декларира независимост, местното правителство започна да се усуква, раждайки изключващи се взаимно заявления.

Именно през първите дни на конфронтацията стана ясно, че каталонците не са готови за жертви, и в тази ситуация победи този, който бе по готов към твърди решения и нямаше намерения да прави отстъпки.

В крайна сметка Испания запази териториалната си цялост, като роди при това първия политически бежанец от много десетилетия.

Каталония демонстрира на всички отличен урок - искате да станете независими - започнете да действате в тази посока по-рано, преди народа ви да забогатее. Запасете се с оръжие, храна и гориво - ще имате нужда от тях.

И обратното - имате сложна от етническа гледна точка страна, и се страхувате от сепаратизъм? Имате само една възможност - страната ви трябва срочно да разбогатее. В този случай, сепаратизмът в главите на хората, в настроенията и мечтите им няма да изчезне, но ако гражданите имат какво да губят, освен техните вериги, в крайна сметка, благосъстоянието ще се окаже по-важно от историческата справедливост.

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Forbes: "Путинските хакери" ще подарят на Хилъри Клинтън предизборна изненада

Forbes: "Путинските хакери" ще…

Американският политик-демократ, лидер на малцинството в Камарата на представителите Нанси Пелоси на 20 август предупреди колегите си, че руските хакери може да обнародват през октомври фалшиви или подправени документи, за...

23-08-2016, 00:08

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, вторник 31 януари.

31-01-2017, 00:01

Los Angeles Times: Доналд Тръмп започна да изпреварва Хилъри Клинтън

Los Angeles Times: Доналд Тръмп започна …

Допитване на вестник Los Angeles Times показа, че кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп започна значително да изпреварва съперника си от Демократическата партия Хилъри Клинтън 4...

04-11-2016, 00:11

Видео: Арестуваха Саакашвили, обвиняват го в опит за преврат

Видео: Арестуваха Саакашвили, обвиняват …

Поддръжници на Саакашвили викайки "Порошенски фашист!" се сбиха със специалните части дошли да го арестуват, чуха се изстрели. Политическата война между президента на Украйна Петро Порошенко и бившия губернатор на област...

05-12-2017, 00:12

Украйна: Бившия премиер Тимошенко заяви, че на президента Порошенко трябва да му се отсече ръката

Украйна: Бившия премиер Тимошенко заяви…

В Украйна предизборните словесни престрелки започват отсега, независимо че до датата на изборите има почти две години. Украинският президент Петро Порошенко, "изпомпва пари от държавния бюджет, с помощта на фалшиви документи за...

14-10-2017, 00:10

Новинарски сайтове искат заплащане за публикуване на коментари

Новинарски сайтове искат заплащане за пу…

    Джошуа Брустaйн | Bloomberg  Много издатели са в такива сложни отношения с читателите, които поместват коментари за техни статии, че някои новинарски сайтове въобще са изключили функцията „коментирай“, отбелязва Bloomberg. Но...

25-04-2016, 00:04

Ilfoglio: Руският дявол ще стопли Европа

Ilfoglio: Руският дявол ще стопли Европа

Русия за Европа може да представлява военнополитическа заплаха, но икономически тя я допълва от векове, а днес това става още по-очевидно. В началото на 19-и век Европа получаваше от Русия...

11-01-2018, 00:01

Скандала се разраства: Wikileaks публикува подробности за финансирането на демократите

Скандала се разраства: Wikileaks публику…

Wikileaks публикува аудио файлове от личната кореспонденция на висшето ръководство на Демократическата партия. Публикацията е осъществена след хакването на сървърите на Демократическата партия на САЩ. Това е втората серия от публикации...

28-07-2016, 00:07

Обама ще посети Куба през следващите няколко седмици

Обама ще посети Куба през следващите няк…

Американският президент Барак Обама се готви да отиде на посещение в Куба през следващите седмици, като част от обиколката си по Латинска Америка, съобщава Ройтерс, позовавайки се на високопоставен чиновник...

18-02-2016, 00:02

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 19 февруари.

19-02-2019, 00:02

Тръмп-младши получи като подарък огромна бисквитка с портрета на Обама

Тръмп-младши получи като подарък огромна…

Доналд Тръмп-младши, синът на американския президент, публикува своя снимка в Instagram, на която държи голяма бисквита с изображението на бившия американски президент Барак Хюсеин Обама. "Приятелите ми решиха, че макар рожденият...

19-12-2017, 00:12

Приятелски огън: В Афганистан при американски въздушен удар загинаха 33-ма мирни жители

Приятелски огън: В Афганистан при америк…

Проведеното от американските военни в Афганистан разследване потвърди, че по време на операция на американските въоръжени сили през ноември миналата година в афганистанската провинция Кундуз са били убити 33-ма мирни...

12-01-2017, 00:01

Видео: Нетаняху се срещна с железния робот Чък Норис

Видео: Нетаняху се срещна с железния роб…

Известният холивудски актьор и майстор по бойни изкуства Чък Норис се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Срещата се проведе в офиса на министър-председателя в сряда, 8 февруари. Биби стисна ръката...

09-02-2017, 00:02

Германските политици: Оставката на Давутоглу е лоша новина за Европа и Турция

Германските политици: Оставката на Давут…

    Германските политици смятат предстоящата оставката на министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу като отслабване на позициите на поддръжниците на проевропейският курс в Турция. "Давутоглу във всички важни въпроси, се опитваше да води...

06-05-2016, 00:05

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Докъде стигна Турция

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Докъде с…

Вече всичко в Турция минава под знака на опита за преврат от юли миналата година. От тогава насам в републиката на Ердоган няма дебат или събитие, които да не бъдат...

16-07-2017, 00:07

Ескалация: Русия заплаши да сваля всички неидентифицирани летящи обекти над Сирия

Ескалация: Русия заплаши да сваля всички…

Всички ракети или авиационни удари по територията контролирана от правителството на Сирия представляват явна заплаха за руските военнослужещи. Това заяви в четвъртък 6 октомври говорителят на Министерството на отбраната на...

06-10-2016, 00:10

The Mail on Sunday: Руският отбор ще пропусне Олимпиадата в Рио

The Mail on Sunday: Руският отбор ще про…

Международният олимпийски комитет (МОК) в неделя 24 юли, ще вземе решение за забрана на целия руски олимпийски отбор да участва в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Това съобщи вестник...

24-07-2016, 00:07

Ръководител на комитет на Конгреса на САЩ обвини Хилъри Клинтън в държавна измяна

Ръководител на комитет на Конгреса на СА…

Враждебни на САЩ страни са могли да получат достъп до личния сървър на Хилъри Клинтън, която заемайки поста държавен секретар е водила чрез него официална и лична кореспонденция, което може...

04-11-2016, 00:11

The Wall Street Journal: Тръмп обяви за намерението да си пообщува с Путин

The Wall Street Journal: Тръмп обяви за …

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има планиран телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин. Той разказа за това в интервю за The Wall Street Journal – първото...

12-11-2016, 00:11

Reuters: Старши съветник на Доналд Тръмп – ЕС е куца констукция

Reuters: Старши съветник на Доналд Тръмп…

Един от най-влиятелните хора в екипа на Доналд Тръмп, старшия съветник на президента на САЩ Стивън Банън, нарече ЕС "куца конструкция". Това съобщи агенция Reuters позовавайки се на свои източници...

22-02-2017, 00:02

След като Тръмп си замина, вече Г-6 (без САЩ) отново обвини Русия - Путин

След като Тръмп си замина, вече Г-6 (без…

Лидерите на Г-7 (по-скоро Г-6, тъй като Тръмп набързо се качи на самолета и отлетя за Сингапур) не стигнаха до нито едно важно решение на съмита в Канада, но набързо...

10-06-2018, 00:06

Германският парламент: Бомбардировките на Запада в Сирия са незаконни

Германският парламент: Бомбардировките н…

Извършените от Запада въздушни удари в Сирия в средата на април нарушават международното право, потвърдиха юристи от Бундестага, съобщи AFP. "Използването на военна сила срещу държава, като наказание за нарушаване на...

21-04-2018, 00:04

В Турция задържаха хакерите предизвикали дипломатическата криза около Катар

В Турция задържаха хакерите предизвикали…

Петима киберпрестъпници бяха арестувани в Турция в петък по обвинение за участие в хакването на системите на Държавната информационна агенция на Катар (QNA) в края на май. Това съобщи катарския...

26-08-2017, 00:08

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, четвъртък 2 август.

02-08-2018, 00:08

Видео: Скиори се оказаха заклещени в люлеещ се седалков лифт по време на буря

Видео: Скиори се оказаха заклещени в люл…

В австрийски ски курорт по време на снежната буря "Елинор" туристи се оказаха блокирани на ски лифт, който се люлееше от поривите на вятъра. Един от посетителите на курорта в долината...

06-01-2018, 00:01

Американски войници се изгавриха с флага на Литва в Каунас

Американски войници се изгавриха с флага…

Войници от американската армия свалиха знамето на Литва от сградата на прокуратурата в град Каунас и се гавреха с него. Инцидентът е станал на 25 април, обаче, за този акт на...

14-05-2016, 00:05

The Guardian: Има връзка между руските фенове на Евро 2016 и Кремъл

The Guardian: Има връзка между руските ф…

Правителството на Великобритания подозира, че сблъсъците на EURO 2016 във Франция с участието на руските фенове са били санкционирани от Кремъл. Това в събота 18 юни, написа The Guardian. Според публикацията...

19-06-2016, 00:06

Europe1: На 19 октомври в Берлин  ще се срещнат лидерите на "Норманската четворка"

Europe1: На 19 октомври в Берлин ще се …

Среща на лидерите на страните-участнички в "Норманската четворка" ще се проведе на 19 октомври в Берлин. Това във вторник 11 октомври, заяви руският посланик във Франция Александър Орлов, в ефира...

11-10-2016, 00:10

MSNBC Макфол: Путин си отмъщава на Клинтън за протестите през 2011 година

MSNBC Макфол: Путин си отмъщава на Клинт…

КРИС ХЕЙЗ водещ на MSNBC: С нас на линията е професора на Станфордския университет Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия. Г-н посланик, трябва да кажа, че медиите много...

27-07-2016, 00:07

Гениално: За една седмица "Манчестър Юнайтед" спечели от фанелки на Ибра 90 милиона евро

Гениално: За една седмица "Манчестъ…

Още една седмица и парите ще стигнат за Пол Погба. Трансфера на Златан в "МЮ" предизвика фурор: за първата седмица от продажбите на неговите фанелки клубът спечели 90 милиона евро. За сравнение...

30-07-2016, 00:07

Свобода на словото: Вестник прекрати взаимоотношенията си със журналист след статиите му за здравето на Клинтън

Свобода на словото: Вестник прекрати вза…

Американският вестник The Huffington Post блокира акаунта на свой автор и премахна от сайта статиите му, в които той поставя под въпрос здравето на кандидата за президент от демократите Хилъри...

30-08-2016, 00:08

The Washington Post: Американските специални сили директно подкрепят либийската армия в битката за Сирт

The Washington Post: Американските специ…

Специалните части на САЩ директно подкрепят либийските въоръжени формирования, които се сражават с екстремистите от терористичната групировка "Ислямска държава" в либийският град Сирт (450 км източно от Триполи). Това съобщи...

10-08-2016, 00:08

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 24 май.

24-05-2017, 00:05

VOA: Джон Кери пристига в Москва с нови идеи за решение на сирийската криза

VOA: Джон Кери пристига в Москва с нови …

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е убеден, че ще бъде в състояние да постигне напредък с Русия по въпроса за решаване на кризата в Сирия ,по време на посещението...

14-07-2016, 00:07

Турция: Двама души са били леко ранени при експлозия в Анталия

Турция: Двама души са били леко ранени п…

По време на протестна акция срещу преврата, която се проведе в Анталия Турция, неизвестен е взривил самоделно взривно устройство. В резултат на което двама души са били ранени, съобщи агенция...

04-08-2016, 00:08

Старци разбойници: Мел Гибсън ще става баща за девети път Мик Джагър за осми

Старци разбойници: Мел Гибсън ще става б…

Холивудския актьор и режисьор Мел Гибсън ще става баща за девети път, приятелката му, 25-годишната Розалинд Рос бременна. Това в петък 16 септември, съобщи People цитирайки източник близък до двойката. "Мел...

17-09-2016, 00:09

Тексасец реши да сприятели жена си и любовницата чрез социалните мрежи

Тексасец реши да сприятели жена си и люб…

Жител на американския град Хюстън (Тексас), публикува на своята Facebook страница пост, в който предлага на жена си и на любовницата да станат приятелки. За това пише Daily Mail. "Тези двете...

06-07-2016, 00:07

Видео: Градушка с размерите на топкa за голф разби стъкло в пилотската кабина над Истанбул

Видео: Градушка с размерите на топкa за …

Самолет извърши аварийно кацане в Истанбул поради едра градушка, съобщава френското издание Mirror. По време на бурята ледени "топки за голф" разбиха стъклото на пилотската кабина. Мощен ураган и поройни дъждове...

28-07-2017, 00:07

DW: Взривяването на българската държавност

DW: Взривяването на българската държавно…

Полина Паунова Поредният скандал около Сотир Цацаров за пореден път няма да доведе до нищо. И предходните безобразия с негово участие разкриват омертата, в която тясно свързани са всички партии и...

23-04-2017, 00:04

CNN: Шефа на ФБР е уволнен заради разследване на отношенията на Тръмп с Русия

CNN: Шефа на ФБР е уволнен заради разсле…

Бих искал отново да се обърна към нашия аналитик Джефри Тубин. Джефри, ето този меморандум, който от името на главната прокуратура на 9 май 2017 написа заместник-главният прокурор Род Розенщайн...

10-05-2017, 00:05