Каталонския урок – как драмата прерасна в фарс

И ето, каталонската драма приключи. Събитията, които можеха да прераснат в трагедия, завършиха с фарс. Ръководителят на автономията с застрашителното име Пучдемон стана вероятно първият от много години политически бежанец в Европа, напускайки Испания, и укривайки се в Белгия, пише колумниста на грузинското издание Аpsny Тенгиз Аблотия.

Catalonia20Map

Ще бъде много забавно, ако Мадрид започне дълго и упорито да изисква неговото екстрадиране, а Брюксел започне да протака. Ние сме свикнали с подобно протакане в случаите, когато от едната страна е развита държава, а от другата – страна от третия свят, а тук – абсолютно всичко е необичайно - Испания и Белгия.

Впрочем, в дадения случай съдбата на един конкретен политик-неудачник - не е най главното.

А главното в случая е това, че пред очите на Европа протече първият опит за преразглеждане на следвоенните граници, които демонстрираха съществуващите правила на играта, и в същото време показа, къде преминава границата на сепаратизма.

Последното е най-поучително. Сепаратизмът завършва там, където расте жизненият стандарт. В богатите страни е възможно излизането от състава само при наличието на добра воля и на двете страни. Като например във Великобритания, Лондон даде възможност на Шотландия да проведе референдум за независимост.

При това, че в случай на положителен вот, обявяването на независимостта на Шотландия не бе застрашено от нищо - това би станало със съгласието на британското правителство и с признаването от международната общност.

Шотландците се бориха в продължение на векове срещу Англия, за това са написани стотици книги, заснети са десетки филми, и изглеждаше, че те няма да изпуснат възможността най-накрая да създадат своя собствена държава.

Но уви, или може би наопаки, за щастие, емоциите разбира се са хубаво нещо, Уилям Уолъс, Уолтър Скот и Робърт Бърнс щяха да бъдат във възторг, но те, намирайки се на небето, няма да могат да помогнат на новосформираната държава за преодоляването на многобройните проблеми, които неизбежно ще възникнат, ако Шотландия реши да скъса връзките създавани от векове.

В Каталония, с оглед на южния темперамент, всичко се случи много по-брутално, и в един момент изглеждаше, че сблъсъкът е неизбежен.

Но, в края на краищата, и там победи трезвия разум и икономическите сметки. Още повече, че за Каталония не се предвиждаше мирен развод по британски - Мадрид, за разлика от Лондон, не показа ни най-малкото желание да признае новата хипотетична държава.

Въпреки това, в Каталония, в крайна сметка се случи същото, като в Шотландия - искайки дълбоко в сърцата си да бъдат независими, каталонците не се осмелиха да поемат курс към усложнения, и да поставят под въпрос собственото си благополучие.

Това е единственото разумно обяснение за етническия мир в богатите страни – обяснение на това, защо Белгия никак не се разпада на Валония и Фландрия, Канада не се разделя на френска и английска части, а разговорите за независимостта на Квебек си остават само на приказки.

Защо десетки други национални малцинства не желаят да напуснат държавите "майки"?

Нещата са прости - независимостта не идва просто ей така, и никой не я подарява на никой. За нея трябва да се изпотиш, а понякога е жизнено необходимо да се пролее кръв. Това на никой не му харесва, но в световната история на практика няма случаи, когато държавността се появява на бял свят без катаклизми и кръвопролития.

Понякога, самият факт на придобиването на независимост преминава безкръвно и мирно, но впоследствие, като правило без жертви не се разминава.

Каталония и Шотландия показаха, че за да бъдеш сепаратист, е за предпочитане да си беден. Винаги е по-лесно се издържат трудности и лишения там, където хората нямат какво да губят, освен целите си. Или, трябва да има на лице агонизираща, умираща система, както в СССР, или вървяща по наклонената плоскост империя, като Англия и Франция през 40-те и 50-те години.

И най-главното, ако народа иска да получи независимост, той не трябва да знае, какво го чака в близко бъдеще. Разбира се, възможно е в крайна сметка страната да забогатее, а денят на независимостта да стане за нейното население истински празник, но по-вероятно, това няма да се случи веднага, а ще отнеме много години и ще донесе много лишения.

Ако средностатистическия грузинец знаеше за кошмарите, които го очакват през 90-те години, за изгубените Абхазия и Цхинвали - щеше ли да гласува за независимост през 89-а? Доста съмнително.

От тази гледна точка каталонците нямах нито един, дори минимален, дори символичен шанс за отделяне от Испания – те знаеха точно за проблемите, които ги очакват, и решиха да не се стига до тях.

Богата страна, богат край, богато население. То се оказа просто неподготвено за това, че е необходимо да се плати за независимостта. Те не са готови да изгубят работата си, да намалят заплатите, да намалят потребителския апетит. Да не говорим за това, че никой дори не си и помисли да постави челото си под полицейска палка.

Към хубавия живот бързо се привиква, а да се откажеш от него – със времето става все по-трудно и по-сложно.

Освен това, конфронтацията между центъра и региона - винаги е в известен смисъл като старата съветска игра "кой кого ще хлъзне". Резултатът до голяма степен зависи от упорството на страните – който се окаже по-твърд и упорит – той има шанс да победи.

Привържениците на каталонската независимост загубиха не тогава, когато Пучдемон избяга в Брюксел, а когато през първите дни след референдума, уплашени от оттеглянето на бизнес компаниите, отстъпиха и включиха на заден ход. Когато вместо да декларира независимост, местното правителство започна да се усуква, раждайки изключващи се взаимно заявления.

Именно през първите дни на конфронтацията стана ясно, че каталонците не са готови за жертви, и в тази ситуация победи този, който бе по готов към твърди решения и нямаше намерения да прави отстъпки.

В крайна сметка Испания запази териториалната си цялост, като роди при това първия политически бежанец от много десетилетия.

Каталония демонстрира на всички отличен урок - искате да станете независими - започнете да действате в тази посока по-рано, преди народа ви да забогатее. Запасете се с оръжие, храна и гориво - ще имате нужда от тях.

И обратното - имате сложна от етническа гледна точка страна, и се страхувате от сепаратизъм? Имате само една възможност - страната ви трябва срочно да разбогатее. В този случай, сепаратизмът в главите на хората, в настроенията и мечтите им няма да изчезне, но ако гражданите имат какво да губят, освен техните вериги, в крайна сметка, благосъстоянието ще се окаже по-важно от историческата справедливост.

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Ердоган: Ще изпратим на САЩ "конструктивни предупреждения"

Ердоган: Ще изпратим на САЩ "констр…

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и краля на Йордания Абдула II в телефонен разговор обсъдиха ситуацията около Ерусалим. Държавните глави подчертаха значението на съвместните усилия за защитата на статута на...

26-12-2017, 00:12

153 милиона долара за 14 години са заработили от платени речи семейство   Бил и Хилъри Клинтън

153 милиона долара за 14 години са зараб…

Според свединия на CNN, съпрузите също така са получили хонорари от 7,7 милиона долара за 39-речи пред служители на банки като Goldman Sachs и UBS. Бившият американски президент Бил Клинтън и...

07-02-2016, 00:02

Видео: Полски илюзионист без да иска проби ръката на телевизионна водеща с пирон

Видео: Полски илюзионист без да иска про…

В пряко предаване на полската телевизия PNŚ илюзионист без да иска прободе с пирон ръката на водещата Мажена Рогалска (Marzena Rogalska). По време на изпълнението на "магически" номер той е...

04-07-2016, 00:07

Тийнейджър хакна iPhone 7 за по-малко от един ден

Тийнейджър хакна iPhone 7 за по-малко от…

Apple полага колосални усилия, за да гарантира, че неговите устройства са безопасни и надеждни, но хакерите непрекъснато успяват да се справят с iPhone. 19-годишеният тийнейджър на име Лука Тодеско, който е...

25-09-2016, 00:09

САЩ са планирали тайно да разположат ядрено оръжие в Исландия

САЩ са планирали тайно да разположат ядр…

В секретните документи публикувани в рамките на проекта "Национален архив на службите за безопасност", се казва, че САЩ през 1950-те години са планирали да разположат ядрено оръжие в Исландия. Според...

18-08-2016, 00:08

CBS News: На Бруклинския мост в Ню Йорк окачиха банер с портрета на Путин и надпис "миротворец"

CBS News: На Бруклинския мост в Ню Йорк …

Неизвестни окачиха на Бруклинския мост над Ийст Ривър в Ню Йорк плакат с образа на руския президент Владимир Путин с надпис на английски миротворец "peacemaker". Това съобщи в четвъртък 6...

07-10-2016, 00:10

Hürriyet: Москва и Анкара се сближиха в икономиката и се разминаха на бойното поле

Hürriyet: Москва и Анкара се сближиха в …

Лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха за трети път в рамките на двата месеца, които изминаха след нормализирането на отношенията между двете държави...

13-10-2016, 00:10

Видео х 3: Лазерната защита на изтребител от шесто поколение ще изгаря главите на самонасочващите се ракети

Видео х 3: Лазерната защита на изтребите…

Лазерната защита на изтребител от шесто поколение физически ще изгаря се самонасочващите вражески ракети на атакуващите самолети. Това съобщи в интервю за ТАСС съветника на първия заместник-генерален директор на КРЭТ...

28-07-2017, 00:07

The Washington Post: Седем причини, поради които европейците "мразят" Европейския съюз

The Washington Post: Седем причини, пора…

Американският вестник The Washington Post, на фона на решението на Великобритания да се оттегли от Европейския съюз състави на списък със седем причини, поради които някои европейци имат негативно отношение...

26-06-2016, 00:06

Видео: Китай тайно е продал ракетни системи на Катар

Видео: Китай тайно е продал ракетни сист…

Китай е продал на Катар няколко ракетни системи за залпов огън SY-400. Съответните ракетни системи бяха забелязани на 18 декември в Доха, столицата на Катар, на парад в чест на...

26-12-2017, 00:12

Видео: В американско шоу показаха схватката на Скалата и Тръмп за поста президент

Видео: В американско шоу показаха схватк…

В поредното издание на шоуто Jimmy Kimmel Live водещия Джими Кимел показа схватка между президента на САЩ Доналд Тръмп и рестлъра Дуейн "Скалата" Джонсън за президентския пост през 2020 година...

19-05-2017, 00:05

Сирия е готова да си сътрудничи със САЩ в борбата срещу тероризма

Сирия е готова да си сътрудничи със САЩ …

Сирия е готова да участва в международна коалиция за борба срещу тероризма, но само ако Съединените щати работят с Дамаск по един напълно нов за тях начин. Това заяви, сирийския...

29-03-2016, 00:03

CNN: Тръмп e недоволен от работата на прессекретаря на Белия дом

CNN: Тръмп e недоволен от работата на пр…

Администрацията на американския президент възнамерява в близко бъдеще да намери партньор за Шон Спайсър, който в момента е и говорител на Белия дом, и директор по комуникациите. Това решение е...

08-02-2017, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 26 декември.

26-12-2017, 00:12

Футболни мачове по телевизията днес

Футболни мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, вторник 22 ноември.

22-11-2016, 00:11

Подмолни игри: Прокуратурата и премиера на Франция дружно се борят срещу Марин Льо Пен

Подмолни игри: Прокуратурата и премиера …

В преддверието на президентските избори във Франция борбата загрубява, и започва да излиза извън обичайните рамки. След скандала със съпругата на един от водещите кандидати Франсуа Фийон, на мушката е...

26-02-2017, 00:02

Al Arabiya: Сирийската опозиция обяви прекратяването на подготовката за преговорите в Астана

Al Arabiya: Сирийската опозиция обяви пр…

Въоръжените групировки на сирийската опозиция обявиха, че спират подготовката за мирните преговори в казахстанската столица. Това във вторник 3 януари съобщи телевизия Al Arabiya, позовавайки се на съвместно изявление на...

03-01-2017, 00:01

Ново пет: Тръмп поясни думите си за евентуална атака срещу Сирия

Ново пет: Тръмп поясни думите си за евен…

Американският президент Доналд Тръмп написа на страницата си в микроблога Twitter, че никога не е казвал кога САЩ ще ударят Сирия. "Можем скоро да ударим, но можем и не толкова скоро...

12-04-2018, 00:04

Значението на дипломатическият трафик

Значението на дипломатическият трафик

Мурат Челик (Murat Çelik) 3 декември 2015 година - Азербайджан ... 15 декември 2015 година - България ... 28-29 декември 2015 година Сърбия ... 22 Януари 2016 година - Германия ...

10-02-2016, 00:02

Видео: Кой ще победи? Джъд Лоу срещу Джони Деп в трейлъра на "Fantastic Beasts"

Видео: Кой ще победи? Джъд Лоу срещу Джо…

"Фантастични животни и къде живеят" - разклонение на историите за Хари Потър, събития, които се случват 70 години преди момчето магьосник да започне да учи в Хогуортс. В момента в Сан...

23-07-2018, 00:07

Алпинисти от Холандия и Австралия покориха Еверест и загинаха при спускането

Алпинисти от Холандия и Австралия покори…

Холандец и австралийка починаха вероятно от височинна болест, докато слизаха от най-високият връх в света, Еверест, предаде Асошиейтед прес. Според агенцията, 35-годишния холандец Ерик Арнолд (Eric Arnold) е имал със себе...

22-05-2016, 00:05

Видео: Северна Корея официално представи силите за специални операции

Видео: Северна Корея официално представи…

Северна Корея за първи път официално демонстрира отделен род войски - силите за специални операции. Командосите от специални сили за първи път преминаха като отделно армейско подразделение на парада в...

17-04-2017, 00:04

Американец с крилат костюм прелетя над Великата китайска стена

Американец с крилат костюм прелетя над В…

Американския екстремал Джеб Корлис екипиран със специален костюм прекоси Великата китайска стена при скорост от около 200 километра в час и точно удари целта - предварително монтиран в определеното място...

30-05-2016, 00:05

Защо Украйна все повече се отдалечава от Европа?

Защо Украйна все повече се отдалечава от…

В интервю за Le Figaro специалистът по съвременна френска дипломация Адриан Десюин анализира еволюцията на геополитическата и икономическата ситуация в Украйна. „Изпълнителният тандем Порошенко – Яценюк се развежда, след като дълги...

15-04-2016, 00:04

Видео: Пентагона - САЩ ще създаде аналог на руската ракета "съвършения убиец"

Видео: Пентагона - САЩ ще създаде аналог…

Пентагонът стартира реализацията на двугодишна програма за разработване на нова ракета клас "въздух-въздух", която е в състояние да прихване целта на далечно разстояния, съобщи FlightGlobal. Оръжието трябва да се превърне в...

04-11-2017, 00:11

Видео: В Япония се появи фен клуб на КНДР

Видео: В Япония се появи фен клуб на КНД…

В Япония живеят група млади момичета, които са влюбени в Северна Корея. Те обичат да носят военна униформа със севернокорейските отличия, да разпространяват севернокорейската храна и да организират танцови вечеринки...

06-11-2017, 00:11

Видео х 4: Ферибота Naviera Armas се блъсна в кея на острова Лас Палмас

Видео х 4: Ферибота Naviera Armas се блъ…

Ферибота Naviera Armas се блъсна в кея на един от Канарските острови, пътувайки по маршута Гран Канария - Тенерифе, съобщи La Vanguardia. Когато морският съд отплувал от пристанището на Лас Палмас...

22-04-2017, 00:04

The Independent: Ердоган е заподозрян в инсценировка на преврата

The Independent: Ердоган е заподозрян в …

Провалът на военния преврат в Турция доведе до мащабни чистки в редиците на съдебната власт и армията. И някои наблюдатели виждат в това признаци, за инсценировка на преврата от страна...

17-07-2016, 00:07

Играта загрубява: Обама сравни рейтингите на Владимир Путин и Садам Хюсеин, критикувайки Тръмп

Играта загрубява: Обама сравни рейтингит…

Кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп смята руският президент "пример за подражание", и той "просто е влюбен" във Владимир Путин, заяви действащият президент Барак Обама по...

14-09-2016, 00:09

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 2 януари.

02-01-2018, 00:01

САЩ обвиниха Русия в хакерски атаки срещу 21 щата на изборите през 2016 година

САЩ обвиниха Русия в хакерски атаки срещ…

По време на президентската кампания в САЩ през 2016 година, 21 щата са били подложени на хакерски атаки идващи от Русия. Това днес съобщи Reuters, позовавайки се на източници в...

23-09-2017, 00:09

Видео: Блогър направи задния капак на Samsung Galaxy S8 прозрачен

Видео: Блогър направи задния капак на Sa…

От компанията Samsung са положили доста старание върху дизайна на Galaxy S8 и Galaxy S8+, особено върху предният панел. Но задния панел може да се стане много по-добър, и блогърът JerryRigEverything е...

18-05-2017, 00:05

Добра вест: Всичките пътници и екипажа на падналия Ил-18 са оцелели

Добра вест: Всичките пътници и екипажа н…

От Руското министерство на отбраната разказаха подробностите за катастрофата на самолета Ил-18 в Булунския район на Якутия, според информацията на военните самолетът направил аварийно кацане. "В резултат на аварията, всички пътници...

19-12-2016, 00:12

Пет години без Кадафи: Неусвоените уроци на разрушителният хаос

Пет години без Кадафи: Неусвоените уроци…

Датата 20 октомври 2011 година, е мрачна не само за Северна Африка и Близкия изток, но също и за Запада. На този ден преди пет години в Либия бе убит...

21-12-2016, 00:12

Китай тества долара – Тръмп ще налага нови мита

Китай тества долара – Тръмп ще налага но…

Народната банка на Китай понижи курса на юана спрямо американския долар до пореден минимум, предаде ТАСС. Това е удар под кръста спрямо САЩ. Експерти посочват, че сегашната девалвация на юана...

21-07-2018, 00:07

Учител от Калифорния две години се е представял в Facebook за порно актриса заради интимни снимки на тийнейджъри

Учител от Калифорния две години се е пре…

Районната прокуратура в Санта Клара (Калифорния, САЩ) заведе обвинение по 19 пункта срещу бившия учител по химия Дъглас Ли (Douglas Le), които в продължение на две години е разменял с...

29-06-2016, 00:06

Charlie Hebdo изографиса бъдещата първа дама на Франция бременна

Charlie Hebdo изографиса бъдещата първа …

Френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo публикува на корицата на поредния брой карикатура на избрания за президент Емануил Макрон и 64-годишната му съпруга Бриджит, която е изобразена бременна. Надписът на корицата на...

11-05-2017, 00:05

Reuters: WikiLeaks публикува аудиозаписи от сървърите на американската Демократическа партия

Reuters: WikiLeaks публикува аудиозаписи…

Портала Wikileaks публикува аудиозаписи от сървърите на Националния комитет на Демократическата партия на Съединени Американски Щати, получени след хакване. Това в сряда 27 юли, съобщи Reuters. В микроблога в Twitter организация...

28-07-2016, 00:07

Европа под обсада: Ислямисти заклаха двама души в Холандия

Европа под обсада: Ислямисти заклаха два…

Двама души бяха заклани при нападения в холандския град Маастрихт, предаде Reuters, други няколко са ранени, двама от пострадалите са в тежко състояние, Атаките са били две и станали на неколкостотин...

16-12-2017, 00:12

Израелският премиер е решил да се откаже да пътува до Вашингтон

Израелският премиер е решил да се откаже…

Говорителят на Белия дом, Джош Ърнест заяви, че отказът от посещение от страна на премиера на  Израел  Бенямин Нетаняху в средата на март няма да повлияе на отношенията между двете...

09-03-2016, 00:03