Четвъртък,26 Април, 2018


Газови войни: Зад войната в Сирия стои борбата за природен газ

Паоло Маури (Paolo Mauri)

Гражданската война в Сирия е представена пред западното обществото единствено като народно въстание, предназначено да свали Асад и да смени режима му с по-демократична форма на управление.

Но ние знаем, че това е само една мъничка, минимална част от истината, наясно сме с геополитическите интереси в региона, и защо, някои западни държави и петролните монархии от Персийския залив подстрекаваха към това въстание, в резултат на което само на няколко десетки километра от Дамаск започна да се развява знамето на ИДИЛ. Отказа на Сирия да предостави своята територия през периода 2010-2011 години за газопровода Катар – Турция бе повече от достатъчен за това, да се обясни произхода на опитите за сваляне на режима на Башар Асад.

New Gas Map Europe2

Независимо от това, газопровода и стратегическите интереси на глобалните държави не са единствените причини, поради които в Сирия бе провокирана войната: от известно време в източната част на Средиземно море тече нова борба за природния газ. Така нареченият Левантийски морски басейн, тоест, онази територия, която се простира от Сирия до южната част на Израел включваща също и част от морето, разположенo срещу нея, може да се превърне в нова граница в добиването на газ: на цялата територия има различни месторождения, които все още не са засегнати нито при изграждането на газопроводи, нито от производството на природен втечнен газ (LNG).

Освен месторожденията "Левиатан" и "Тамар" в израелското море, които са на етап стартиране на експлоатация и ще се свържат към Европа през бъдещия газопровод East Med, има и други територии намиращи се в процес на разработка в морето между Кипър, Ливан и Сирия.

resized 339b3 1280961ekibris alani

 Економическата морска зона на Кипър

В Кипър вече почти почти една година работи италианската газова компания Eni, която в края на 2015 г., подписа с министъра на енергетиката на Кипър договор, разрешаващ търсенето на въглеводороди на три участъка в източните морските пространства принадлежащи на острова. В същия период френската компания Total удължи с две години своите разрешителни за проучванията в региона, а съвместното предприятие образувано между ExxonMobil и Катар предвижда проучването им да продължи до края на 2018-та. Всичко това свидетелства за активен интерес в тази географска област.

В Ливан обаче, миналата седмица се състояха първите конкурси за усвояването на ресурсите на пет блока, разположени в крайбрежната зона, два от които спечели алианса формиран от компаниите Total, Eni и руската Новатек.

Конкурсът се проведе със закъснение от почти три години, поради политическата нестабилност в региона и натиска от страна на Израел, оспорващ част от района в размер на 860 квадратни километра, където компаниите вече получиха разрешение за усвояване.

По този начин, става ясно, че нормализирането на ситуацията в Сирия отваря врати за петролните компании, които сключват споразумения за експлоатация и комерсиализация на енергийните ресурси на Левантийско море, чиято северна част, тоест територията между Ливан и южната част на Сирия, никога задълбочено не е проучвана.

В споразуменията са задействани различни страни: освен Eni, която, както изглежда, получава най-голямото парче за изследвания в източната част на Средиземно море, в делбата участват компаниите Total, Новатек и Exxon, а участващите в надпреварата държави се опитват, очевидно, колкото може по-изгодно да капитализират тази нова "газова война".

EASTMED

Цитираният по-горе газопровод East Med, се почви в резултат на споразумение между Италия, Израел, Кипър и Гърция, и ще свърже месторожденията намиращи се в израелското море с Европа през Гърция и Италия (тоест, чрез част от газопровода TAP). Планът предвижда участие на частни инвестиции в обем от 6-7 милиарда долара до 2025 г., за изграждането на най-дългият подводен газопровод в света (2200 км). В търговските планове, много вероятно, влиза също Ливан, в рамките на проекта на генералния директор на Eni Дескалци (Descalzi) : "Да подведем под общ знаменател бъдещите ресурси и експортната транспортна инфраструктура на Израел, Кипър и Египет, тъй като територията може да се превърне в регионален газов хъб и да допринесе значително за европейската енергийна безопасност".

Планът предвижда доставките на газ от общата територия на трите страни, към които скоро, възможно, ще се добави още една, в Дамиета (Египет) Eni контролира заводите за производство на втечнен газ на испанска компания Union Fenosa. От този проект много интересува Тел Авив, който иска да изнася своят газ, извлечен от находищата "Левиатан" и "Тамар", чрез подводни тръбопроводи до египетското пристанище, за да получи втори и много важен търговски канал с Европа, който ще позволи да се предпази от "неочакваните изблици на гняв" от страна на Турция, ангажирана понастоящем с всичките доставки на газ, добит край бреговете на Израел.

20c4d7a918

Отделна дискусия заслужава ситуацията в Египет, който благодарение на новооткритото от същата италианска компания Eni "огромно" месторождение, разположено в източната част на делтата на Нил, (става въпрос за месторождението Зохр, разполагащо с запаси от 850 милиарда кубически метра газ), внезапно се превърна в страна износител на газ, докато преди това винаги беше само вносител. Кайро, наистина планираше да внася от Тел Авив ежегодно 68 милиарда кубически метра газ в продължение на 15 години, но откриването и експлоатацията на Зохр коренно промени баланса. Решението за създаването на енергиен хъб с привличането на всичките страни, участващи в новата газова война, възможно, ще задоволи всички.

Сирия и нейните морски газови запаси си остават все още едно голямо неизвестно: И сега, когато Асад повече или по-малко стабилно продължава да управлява Дамаск с помощта на (и очевидно, не за безплатно) Москва, възможно, на дневен ред са два различни сценария на развитие на събитията.

В рамките на първия сценарий, Сирия може да се присъедини към международно споразумение за енергийния хъб и експлоатацията на газопровода East Med, но за това ще се изискват значителни "дипломатически усилия" от страна на Русия, за да може Израел да се съгласи за участието на вражеската страна в такова разпределение.

При втория възможен сценарий, който е много по-вероятен, се предвижда управлението от страна на Москва и Анкара на въглеводородните ресурси на сирийската част на Левант, в съответствие с двустранните споразумения с европейските компании, такива като на Eni, отдавнашен привилегирован партньор на Русия, и Total. Освен това е предвидена конекторна връзка за дистрибуция с Трансанатолийския (ТАР) газопровод, станал, освен катарския Пан-арабски газопровод, една от причините за избухването на гражданската война в Сирия.

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Понеделник, 23 Октомври 2017 10:08

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Кюрдите обявиха за създаването на "Федерация на Северна Сирия"

Кюрдите обявиха за създаването на "…

На Конгрес в града Румейлан (сирийската провинция на Хасака) представители на повече от 30 политически партии обявиха официално за създаването на регионална федерална администрация. За това съобщиха от агенция...

17-03-2016, 00:03

Malay Mail Online: Десетки туристи се изгубиха в планините на Малайзия

Malay Mail Online: Десетки туристи се из…

При изкачването на връх Брик, намиращ се на територията на най-големия щат на Малайзия Саравак, изчезнаха 33-ма туристи. Това съобщи изданието Malay Mail Online. Групата туристи е тръгнала да изкачва планинския връх...

12-12-2016, 00:12

Fox News: Тръмп надмина по популярност Клинтън сред избирателите

Fox News: Тръмп надмина по популярност К…

Милиардерът Доналд Тръмп, който остана единственият кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия, изпреварва по популярност сред американски избиратели бившият държавен секретар Хилъри Клинтън, която е фаворит в борбата...

19-05-2016, 00:05

Доналд Тръмп поздрави британците, за това че си възвръщат контрола над Великобритания

Доналд Тръмп поздрави британците, за тов…

Потенциалният кандидат за президент на САЩ от републиканската партия Доналд Тръмп коментира резултатите от референдума за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, съобщи в петък 24 юни, Reuters. Според Тръмп, който...

24-06-2016, 00:06

Барак Обама за първи път ще държи реч на предизборен митинг на Хилъри Клинтън

Барак Обама за първи път ще държи реч на…

Американският президент Барак Обама във вторник 5 юли, ще вземе участие в предизборната кампания на бившият държавен секретар Хилъри Клинтън, която де факто е кандидат за президент от Демократическата партия. Според...

03-07-2016, 00:07

WSJ: Саудитска Арабия ще престане да инвестира в икономиката на САЩ

WSJ: Саудитска Арабия ще престане да инв…

Саудитска Арабия ще преразгледа "финансовата си стратегия" по отношение на САЩ, и ще спре да инвестира в американската икономика, пише Wall Street Journal. Според изданието, за решението на Рияд са повлияли...

17-12-2016, 00:12

Sky News: Фьодор Конюхов счупи рекорда за обиколка на земята с балон

Sky News: Фьодор Конюхов счупи рекорда з…

Руският пътешественик Фьодор Конюхов постави световен рекорд за полет с въздушен балон. Той се приземи благополучно в Западна Австралия. Репортаж на кореспондентката на Sky News Кейти Спенсър. В този момент, когато...

24-07-2016, 00:07

В Швеция се проведе световния шампионат по лов на комари

В Швеция се проведе световния шампионат …

В шведския град Евертурнео в северната част на страната за втори път се проведе световното първенство по скоростен улов на комари. В състезанието приеха участие 42 души. Победител стана 24-годишният...

26-07-2016, 00:07

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, неделя 22 януари.

22-01-2017, 00:01

Не се доверявайте безогледно на Google Maps

Не се доверявайте безогледно на Google M…

Компания, занимаваща се с разрушаване на къщи, по погрешка, разруши дома на Линдзи Диас от Роулета, щата Тексас. Представители на компанията се оправдали, с факта, че към погрешното място ги...

25-03-2016, 00:03

Хиляди японци протестират срещу военните бази на САЩ в Окинава

Хиляди японци протестират срещу военните…

Хиляди японски се събраха на остров Окинава, за да участват в протест срещу Съединените щати, един от най-големите за последните 20 години, съобщава Reuters. "Протестите бележат най-ниската точка в отношенията между...

19-06-2016, 00:06

Reuters: Пентагонът призна че при ракетен удар срещу терористите в Йемен са загинали мирни жители

Reuters: Пентагонът призна че при ракете…

Централното командване на американските въоръжени сили (CENTCOM) призна, че в резултат на военната операция срещу "Ал Кайда" в Йемен, "вероятно са убити мирни жители, включително деца", съобщи Reuters. Военното командване предполага...

02-02-2017, 00:02

The ​​Daily Mail: Унгарските фенове демонстрираха нацистки поздрав на мача с Исландия

The ​​Daily Mail: Унгарските фенове демо…

Унгарските фенове демонстрираха нацистки поздрав по време на мача от втория кръг на груповата фаза от Евро 2016 с Исландия. Това в неделя 19 юни написа британския таблоид The ​​Daily Mail. Срещата се проведе...

20-06-2016, 00:06

Добре живеем - Видео х 2: Барак Хюсеин Обама разпуска и изглежда щастлив

Добре живеем - Видео х 2: Барак Хюсеин О…

След осем години в Белия дом Барак Обама се е отдал на купони и екстремни забавления. Четиридесет и четвъртият президент на САЩ нямаше разрешение да практикува водни спортове докато беше...

08-02-2017, 00:02

Почина легендарния Мохамед Али

Почина легендарния Мохамед Али

Бившият американски боксьор Мохамед Али е починал в петък 3 юни, на 74 години. Това съобщиха от NBC News. Той е починал в болница в град Финикс (Аризона), където спортистът...

04-06-2016, 00:06

Държавния департамент на САЩ обясни липсата на доказателства за кибератаките от страна на Русия

Държавния департамент на САЩ обясни липс…

Липсата на доказателства, представени на обществеността в публичния отчет на американското разузнаване за предполагаемата руска намеса в изборния процес, се обяснява със спецификата на работата на специалните служби, заяви по...

10-01-2017, 00:01

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 14 май.

14-05-2017, 00:05

BuzzFeed: Как ИДИЛ се сдоби с мощни противотанкови ракети, тайно закупени от ЦРУ в България

BuzzFeed: Как ИДИЛ се сдоби с мощни прот…

"Противотанкови управляеми ракети попаднаха в ръцете на терористите от ИДИЛ  два месеца след като правителството на САЩ ги закупи в края на 2015 година. Това хвърля светлина върху проблемите с...

16-12-2017, 00:12

Samsung и Philips изоставят 3D технологията в своите телевизори

Samsung и Philips изоставят 3D технологи…

Samsung и Philips са решили да не включват поддръжка на 3D технологията в нито един  от новите моделите  които ще бъдат произвеждани през 2016 година. Samsung обясни отказването си от 3D...

08-03-2016, 00:03

Трагедия: В Индия след сблъсък на училищен автобус с камион загинаха 25 деца

Трагедия: В Индия след сблъсък на училищ…

Най-малко 25 ученици загинаха, други 40 са ранени, след като училищен автобус се сблъска с камион в индийския щат Утар Прадеш, съобщи изданието Times Of India. Инцидентът е станал в окръга...

19-01-2017, 00:01

Доналд Туск: Тръмп, Путин и ИДИЛ са основните заплахи за ЕС

Доналд Туск: Тръмп, Путин и ИДИЛ са осно…

В отворено писмо адресирано до лидерите на 27-те държави-членки на ЕС, председателят на Европейския съвет Доналд Туск пресметна "опасните" проблеми, с които в момента се сблъсква съюза: "агресивната" Русия", "напористия...

01-02-2017, 00:02

Правосъдие в действие: В Китай заловиха над 400 избягали корумпирани чиновници

Правосъдие в действие: В Китай заловиха …

В Китай се проведе специална полицейска операция под името "Лов на лисици 2016", до момента са заловени 409 китайски граждани, които са били обявени за издирване или са се укривали...

18-08-2016, 00:08

Видео: Знаете ли кои са изобретатели на наркотиците? Не познахте … Делфините

Видео: Знаете ли кои са изобретатели на …

Снимачната група на документалната поредица Dolphins: Spy in the Pod засне делфини, които са се научили да използват като наркотик невротоксините, произведени от отровната риба таралеж. Pufferfish – таралеж, са...

01-12-2017, 00:12

Русия и САЩ  са близо до решение  за състава на делегациите на сирийската опозиция

Русия и САЩ са близо до решение за със…

САЩ и Русия са близо до постигането на компромис, който ще позволи да се прекъсне застоя в преговорите за Сирия, които трябва да започнат през следващата седмица в Женева под...

24-01-2016, 00:01

Reuters: Майк Пенс е одобрен като кандидат за вицепрезидент на САЩ

Reuters: Майк Пенс е одобрен като кандид…

Политика републиканец Майк Пенс е одобрен като кандидат за вицепрезидент на САЩ. Това решение беше взето на националния конгрес на републиканците в Кливланд, щата Охайо, съобщава Reuters. Майк Пенс е американски...

20-07-2016, 00:07

Русия: съвременен фашизъм или мечокът се завръща

Русия: съвременен фашизъм или мечокът се…

Мехмет Сейфетин Ерол (Mehmet Seyfettin Erol) От всеобщото внимание не трябва да убягва фразата „всички ние не сме безгрешни“, която използва Мария Захарова, официалният представител на руското МВнР, в интервю за...

16-05-2016, 00:05

Пилотът от формула едно Нико Розберг спаси  дете от удавяне в Монако

Пилотът от формула едно Нико Розберг спа…

Пилотът от Формула 1 Нико Розберг, който се състезава за "Мерцедес" спаси от удавяне дете в Монако. За това на 2 април, съобщи немското издание Bild. Немският състезател се е разхождал...

02-04-2016, 00:04

Milliyet: Турските ВВС изпитват дефицит на липсват пилоти

Milliyet: Турските ВВС изпитват дефицит …

ВВС на Турция обяви набор на военни пилоти. След опита за преврат бяха уволнени 214 пилота на ВВС на Турция, в рамките на борбата срещу движението на ислямския проповедник Фетхуллах...

29-07-2016, 00:07

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, петък 12 януари.

12-01-2018, 00:01

Мартен Стекеленбург: "Ще помоля Фил Ягиелка да ми плати за вечеря за спасените дузпи в мача с "Гражданите"

Мартен Стекеленбург: "Ще помоля Фил…

За тези спасявания всички от "Евертън" трябва да почерпят колективно. "Когато водиш с 1:0, то се надяваш да вземеш и трите точки. Но аз мисля, че трябва да бъдем благодарни и...

16-10-2016, 00:10

През март, терориста от Ница е осъден на шест месеца пробация за нападение

През март, терориста от Ница е осъден на…

Френските правоприлагащи органи и преди са арестували терориста Мохамед Лахуаедж Бухлел, който прегази с камион в Ница празнуващи Деня на Бастилията граждани и гости. Но тогава са му дали само...

15-07-2016, 00:07

Видео: Изрисуван с графити полицейски фургон се продава на търг за 440 хиляди долара

Видео: Изрисуван с графити полицейски фу…

Изрисуван от британския художник на графити Бенкси полицейски ван ще бъдат пуснат за продажба на 29 юни ,на изложението Post-War and Contemporary Art (следвоенното и съвременно изкуство) от лондонската аукционна...

23-06-2016, 00:06

Изданието Time назова най-влиятелните хора на Интернет

Изданието Time назова най-влиятелните хо…

Американското седмично списание Time публикува списък на "25-те най-влиятелни хора в интернет пространството". Списъкът включва президента на САЩ Доналд Тръмп, момичето-блогър от сирийския град Алепо Бана Алебед, която стана известна с...

28-06-2017, 00:06

The Wall Street Journal: Могерини допусна създаването на съюз с Русия, за противопоставяне на плановете на Доналд Тръмп

The Wall Street Journal: Могерини допусн…

Върховният представител на ЕС за външните работи и политиката по безопасността Федерика Могерини допусна възможността за алианс между ЕС и Русия за противопоставянето на плановете на новоизбрания американски президент Доналд...

15-12-2016, 00:12

Париж за смъртта на 200 френцузи ислямисти в Ирак и Сирия

Париж за смъртта на 200 френцузи ислямис…

Представители на френските тайни служби заявиха за смъртта на 200 екстремиста от терористичната групировка "Ислямска държава" притежаващи френско гражданство. За това в понеделник 26 септември, съобщи телевизионния канал BFMTV. Както уточни...

27-09-2016, 00:09

Озоновият слой на Земята започва да се възстановява

Озоновият слой на Земята започва да се в…

Природозащитниците са открили, че озоновата дупка над Антарктика в периода от 2000 г., когато тя е достигнала максималния си размер е намаляла. Изследването е публикувано в списание Science, накратко за...

01-07-2016, 00:07

В киносалона в резиденцията на Путин ще инсталират най-новата звукова система Dolby Atmos

В киносалона в резиденцията на Путин ще …

Киносалона на резиденцията на руския президент Ново-Огарево разположена в предградията на Москва, ще бъде оборудвана с мулти-канална аудио система Dolby Atmos. Това разказа генералният директор на филмовото студио "Ленфилм" Едуард...

21-06-2016, 00:06

Qatar Airways ще се сдобие с 4,75% от акциите на American Airlines

Qatar Airways ще се сдобие с 4,75% от ак…

Авиокомпания Qatar Airways заяви в четвъртък 22 юни, че възнамерява да купи дял в American Airlines, в размер на 4.75%, и се надява да получи пасивен пакет акции в американската...

23-06-2017, 00:06

Джордж  Сорос дари за президентската кампания на Хилъри Клинтън  6 милиона долара

Джордж Сорос дари за президентската кам…

Общо Хилъри Клинтън успя да събере повече от 110 милиона долара от дарения. Американския милиардер Джордж Сорос дари 6$ милиона за президентската кампания на бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън...

01-02-2016, 00:02

Белоруските митничари убедиха музикантите на Red Hot Chili Peppers да подпишат дискове на Metallica

Белоруските митничари убедиха музикантит…

Членове на американскита рок банда Red Hot Chili Peppers, по искане на служителите на митницата на Беларус подписаха атрибути на Metallica. Това написа в Instagram басиста на RHCP Майкъл Балзари...

10-07-2016, 00:07

Banner 468 x 60 px