Сряда,21 Ноември, 2018
Акценти:


Газови войни: Зад войната в Сирия стои борбата за природен газ

Паоло Маури (Paolo Mauri)

Гражданската война в Сирия е представена пред западното обществото единствено като народно въстание, предназначено да свали Асад и да смени режима му с по-демократична форма на управление.

Но ние знаем, че това е само една мъничка, минимална част от истината, наясно сме с геополитическите интереси в региона, и защо, някои западни държави и петролните монархии от Персийския залив подстрекаваха към това въстание, в резултат на което само на няколко десетки километра от Дамаск започна да се развява знамето на ИДИЛ. Отказа на Сирия да предостави своята територия през периода 2010-2011 години за газопровода Катар – Турция бе повече от достатъчен за това, да се обясни произхода на опитите за сваляне на режима на Башар Асад.

New Gas Map Europe2

Независимо от това, газопровода и стратегическите интереси на глобалните държави не са единствените причини, поради които в Сирия бе провокирана войната: от известно време в източната част на Средиземно море тече нова борба за природния газ. Така нареченият Левантийски морски басейн, тоест, онази територия, която се простира от Сирия до южната част на Израел включваща също и част от морето, разположенo срещу нея, може да се превърне в нова граница в добиването на газ: на цялата територия има различни месторождения, които все още не са засегнати нито при изграждането на газопроводи, нито от производството на природен втечнен газ (LNG).

Освен месторожденията "Левиатан" и "Тамар" в израелското море, които са на етап стартиране на експлоатация и ще се свържат към Европа през бъдещия газопровод East Med, има и други територии намиращи се в процес на разработка в морето между Кипър, Ливан и Сирия.

resized 339b3 1280961ekibris alani

 Економическата морска зона на Кипър

В Кипър вече почти почти една година работи италианската газова компания Eni, която в края на 2015 г., подписа с министъра на енергетиката на Кипър договор, разрешаващ търсенето на въглеводороди на три участъка в източните морските пространства принадлежащи на острова. В същия период френската компания Total удължи с две години своите разрешителни за проучванията в региона, а съвместното предприятие образувано между ExxonMobil и Катар предвижда проучването им да продължи до края на 2018-та. Всичко това свидетелства за активен интерес в тази географска област.

В Ливан обаче, миналата седмица се състояха първите конкурси за усвояването на ресурсите на пет блока, разположени в крайбрежната зона, два от които спечели алианса формиран от компаниите Total, Eni и руската Новатек.

Конкурсът се проведе със закъснение от почти три години, поради политическата нестабилност в региона и натиска от страна на Израел, оспорващ част от района в размер на 860 квадратни километра, където компаниите вече получиха разрешение за усвояване.

По този начин, става ясно, че нормализирането на ситуацията в Сирия отваря врати за петролните компании, които сключват споразумения за експлоатация и комерсиализация на енергийните ресурси на Левантийско море, чиято северна част, тоест територията между Ливан и южната част на Сирия, никога задълбочено не е проучвана.

В споразуменията са задействани различни страни: освен Eni, която, както изглежда, получава най-голямото парче за изследвания в източната част на Средиземно море, в делбата участват компаниите Total, Новатек и Exxon, а участващите в надпреварата държави се опитват, очевидно, колкото може по-изгодно да капитализират тази нова "газова война".

EASTMED

Цитираният по-горе газопровод East Med, се почви в резултат на споразумение между Италия, Израел, Кипър и Гърция, и ще свърже месторожденията намиращи се в израелското море с Европа през Гърция и Италия (тоест, чрез част от газопровода TAP). Планът предвижда участие на частни инвестиции в обем от 6-7 милиарда долара до 2025 г., за изграждането на най-дългият подводен газопровод в света (2200 км). В търговските планове, много вероятно, влиза също Ливан, в рамките на проекта на генералния директор на Eni Дескалци (Descalzi) : "Да подведем под общ знаменател бъдещите ресурси и експортната транспортна инфраструктура на Израел, Кипър и Египет, тъй като територията може да се превърне в регионален газов хъб и да допринесе значително за европейската енергийна безопасност".

Планът предвижда доставките на газ от общата територия на трите страни, към които скоро, възможно, ще се добави още една, в Дамиета (Египет) Eni контролира заводите за производство на втечнен газ на испанска компания Union Fenosa. От този проект много интересува Тел Авив, който иска да изнася своят газ, извлечен от находищата "Левиатан" и "Тамар", чрез подводни тръбопроводи до египетското пристанище, за да получи втори и много важен търговски канал с Европа, който ще позволи да се предпази от "неочакваните изблици на гняв" от страна на Турция, ангажирана понастоящем с всичките доставки на газ, добит край бреговете на Израел.

20c4d7a918

Отделна дискусия заслужава ситуацията в Египет, който благодарение на новооткритото от същата италианска компания Eni "огромно" месторождение, разположено в източната част на делтата на Нил, (става въпрос за месторождението Зохр, разполагащо с запаси от 850 милиарда кубически метра газ), внезапно се превърна в страна износител на газ, докато преди това винаги беше само вносител. Кайро, наистина планираше да внася от Тел Авив ежегодно 68 милиарда кубически метра газ в продължение на 15 години, но откриването и експлоатацията на Зохр коренно промени баланса. Решението за създаването на енергиен хъб с привличането на всичките страни, участващи в новата газова война, възможно, ще задоволи всички.

Сирия и нейните морски газови запаси си остават все още едно голямо неизвестно: И сега, когато Асад повече или по-малко стабилно продължава да управлява Дамаск с помощта на (и очевидно, не за безплатно) Москва, възможно, на дневен ред са два различни сценария на развитие на събитията.

В рамките на първия сценарий, Сирия може да се присъедини към международно споразумение за енергийния хъб и експлоатацията на газопровода East Med, но за това ще се изискват значителни "дипломатически усилия" от страна на Русия, за да може Израел да се съгласи за участието на вражеската страна в такова разпределение.

При втория възможен сценарий, който е много по-вероятен, се предвижда управлението от страна на Москва и Анкара на въглеводородните ресурси на сирийската част на Левант, в съответствие с двустранните споразумения с европейските компании, такива като на Eni, отдавнашен привилегирован партньор на Русия, и Total. Освен това е предвидена конекторна връзка за дистрибуция с Трансанатолийския (ТАР) газопровод, станал, освен катарския Пан-арабски газопровод, една от причините за избухването на гражданската война в Сирия.

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Понеделник, 23 Октомври 2017 10:08

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Играчка плачка: Никола Саркози не изключва провеждането на референдум за членството на Франция в ЕС

Играчка плачка: Никола Саркози не изключ…

Бившият френски президент Никола Саркози не изключи, провеждането на референдум за членството на страната в ЕС ако повторно стане президент, предаде телевизионния канал BFMTV. По-рано, за референдум за членството на Франция...

22-09-2016, 00:09

Видео: Филипински тийнейджър превъплътил се в Ники Минаж взриви мрежата

Видео: Филипински тийнейджър превъплътил…

Филипинският тийнейджър Аура Бригела в рамките на изпълнението си в телевизионния аналог на българското шоу "Като две капки вода" за деца, очарова интернет потребителите, като се превъплъти в американската певица...

11-04-2017, 00:04

АР: Саудитска Арабия и ОАЕ наемат джихадисти от Ал-Кайда в Йемен, САЩ знаят за това

АР: Саудитска Арабия и ОАЕ наемат джихад…

Коалицията на страните предвождана от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) е платила на полеви командири на терористичната групировка "Ал Кайда на Арабския полуостров" (AQAP) в Йемен, за да...

07-08-2018, 00:08

Старши треньора на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо и чистачка разиграха водещите на токшоу за Евро 2016

Старши треньора на "Манчестър Юнайт…

Португалеца доста развесели зрителите и участниците в телевизионното предаване  "Футбол ежедневник". Предаването е било посветено на футболния симулатор Top Eleven – Be a Football Manager, който позволява да влезнеш в кожата...

08-06-2016, 00:06

Reuters: Експлозия в палатков лагер на Сирийската свободна армия

Reuters: Експлозия в палатков лагер на С…

В палатков лагер на Сирийската свободна армия (ССА) прогърмя експлозия, съобщи Reuters. Жертви на атаката според едни данни са 16, а според други 20 човека, ранените са десетки. Според турската агенция Anadolu...

06-10-2016, 00:10

В мрежата се появиха видеа от кокпита на хеликоптера и по-подробен клип на несанкционирания ракетен удар

В мрежата се появиха видеа от кокпита на…

В YouTube се появиха нови видеоклипове от несанкционираното изстрелване на ракети от хеликоптер Ka-52 за военни учения "Запад-2017". На видеото се вижда, че ударът е бил нанесен срещу мобилен команден...

19-09-2017, 00:09

WSJ: Подмладеният Владимир Илич Ленин в дънки се харесва не на всички комунисти

WSJ: Подмладеният Владимир Илич Ленин в …

Владимир Ленин се преобрази: сега младоликият лидер на болшевиките се е изтупал с дънки и държи лаптоп на предизборните плакати и листовки на опозиционната Комунистическа партия на Руската федерация (КПРФ)...

14-09-2016, 00:09

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 4 март.

04-03-2018, 00:03

Telegraph: Борис Джонсън негласно е наричал Brexit "лудница"

Telegraph: Борис Джонсън негласно е нари…

Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, който се смята за неформален лидер на британските евроскептици, в личен разговор с високопоставени германски политици в Берлин е характеризирал Brexit като...

21-02-2018, 00:02

Видео: Около 600 фенове на "Ювентус" пострадаха при паника на площад в Торино

Видео: Около 600 фенове на "Ювентус…

Около 600 души бяха ранени в нощта на неделя 4 юни на площада Пиаца Сан Карло в Торино Италия, в меле при паническо бягство на феновете на футболния клуб "Ювентус", събрали...

04-06-2017, 00:06

Израел изпита уникален летателен апарат

Израел изпита уникален летателен апарат

Urban Aeronautics AirMule е безпилотен летателен апарат, създаден от израелската фирма Urban Aeronautics, съобщава The Daily Mail.  Той се разработва за нуждите на израелските въоръжени сили от 2008 година. Към началото...

13-01-2016, 00:01

New York Post публикува откровени снимки на Мелания жената на Доналд Тръмп

New York Post публикува откровени снимки…

Вестник New York Post публикува няколко откровени снимки на съпругата на републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, Мелания.   Снимките преди това са били публикувани във френското издаване на списанието...

01-08-2016, 00:08

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, петък 1 септември.

01-09-2017, 00:09

Видео: Китарист на Aerosmith загуби съзнание на сцената

Видео: Китарист на Aerosmith загуби съзн…

Китаристът на групата Aerosmith и The Hollywood Vampires Джо Пери бе приет в болница след като загуби съзнание на сцената. Това съобщи The New York Times. "Джо Пери е в стабилно...

11-07-2016, 00:07

Слаба Турция има нужда от Израел

Слаба Турция има нужда от Израел

Турция има нужда от Израел, за да подобри отношенията с Вашингтон и да разнообрази източниците на газ, намалявайки зависимостта от Русия. Йоси Мелман (יוסי מלמן) Дори ако Турция и Израел съобщят в...

04-03-2016, 00:03

И богатите също плачат: Йордански милиардер загина при терористичното нападение в Истанбул

И богатите също плачат: Йордански милиар…

Една от жертвите на терористичния акт извършен в навечерието на Нова година в Истанбул, е йорданския бизнесмен от иракски произход, основателя на група компании Махди Мохамед Ал-SСараф (Mohammad Al Sarraf)...

03-01-2017, 00:01

Барак Хюсеин Обама "деликатно" ще се завърне към политиката

Барак Хюсеин Обама "деликатно"…

Бившият американски президент Барак Хюсеин Обама ще се завърне в политиката за да помогне за възстановяването на Демократическата партия, съобщи американското издание The ​​Hill. Източниците на изданието твърдят, че завръщането на...

12-08-2017, 00:08

Видео: В Калифорния евакуират хиляди хора поради риск от срутване на най-високата американска язовирна стена

Видео: В Калифорния евакуират хиляди хор…

В Съединените щати обявиха спешна евакуация на населението живеещо под язовира Оровил в северната част на щата Калифорния, предаде Reuters. Властите се опасяват, че повредения в резултат на ерозия резервен преливник...

13-02-2017, 00:02

Норберт Хофер: Австрия ще излезе от ЕС, ако Турция стане негов член

Норберт Хофер: Австрия ще излезе от ЕС, …

Лидерът на австрийската Партия на свободата Норберт Хофер предупреди, че евентуалното членство на Турция в ЕС "ще промени правилата на играта". В този случай, в Австрия ще проведе референдум за...

08-07-2016, 00:07

Defense News: Иранската революционна гвардия е мобилизирала афганистански снайперисти срещу ИДИЛ в Сирия

Defense News: Иранската революционна гва…

Американското военно-аналитично издание Defense News съобщава, цитирайки анонимен източник в израелското разузнаване, че в Сирия е започнало да функционира подразделение снайперисти, което включва афганистански шиити. То действа под командването на Ислямската...

20-07-2016, 00:07

Видео: Сингапурските фенове връщат билетите за мача с Аржентина заради отсъствието на Лионел Меси

Видео: Сингапурските фенове връщат билет…

Азиатците не се интересуват от други звезди. Феновете на националния отбор по футбол на Сингапур са бесни заради новината, че Меси няма да играе в приятелския мач с отбора им. Лео...

11-06-2017, 00:06

Най сетне: Създадоха водка която не причинява махмурлук

Най сетне: Създадоха водка която не прич…

В Южна Корея специалистите от Националния университет Чунхам изобретиха водка, която не причинява махмурлук. Новата напитка получи името O2 Lin – към нейния състав учените са добавили наситен кислород. Според думите на...

16-06-2017, 00:06

АР: Пентагона прехвърля военни от Ирак в Афганистан

АР: Пентагона прехвърля военни от Ирак в…

Американските въоръжени сили са започнали частично изтегляне на войска и техника от Ирак към Афганистан, във връзка с поражението на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи американската агенция Associated Press. Тази информация...

05-02-2018, 00:02

Германските политици: Оставката на Давутоглу е лоша новина за Европа и Турция

Германските политици: Оставката на Давут…

    Германските политици смятат предстоящата оставката на министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу като отслабване на позициите на поддръжниците на проевропейският курс в Турция. "Давутоглу във всички важни въпроси, се опитваше да води...

06-05-2016, 00:05

Е, няма такава корица - "The Guardian": "Плачещ 16-годишен мигрант"

Е, няма такава корица - "The Guardi…

Е, не ви ли обгръща жалост при вида на това бедно невинно малко детенце? Това е изображението на плачещия "16-годишен" мигрант, което краси (е има такава) корицата на "The Guardian"-...

31-10-2016, 00:10

The Wall Street Journal: Тръмп обяви за намерението да си пообщува с Путин

The Wall Street Journal: Тръмп обяви за …

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има планиран телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин. Той разказа за това в интервю за The Wall Street Journal – първото...

12-11-2016, 00:11

"Газпром" е  изненадан от  украинска глоба в размер на 3,5 милиарда долара

"Газпром" е изненадан от укр…

"Газпром" е изненадан от украинска глоба в размер на 3,5 милиарда долара "Газпром" се учуди на заявлението на украинските власти за намерението им да глобят руския холдинг с 85 милиарда гривни...

22-01-2016, 00:01

Европа под обсада: Президента на Германия призова да се спре европейската интеграция

Европа под обсада: Президента на Германи…

Интеграцията на европейските държави в рамките на Европейския съюз трябва да бъде замразена. Това становище в интервю за Die Welt изрази президентът на Германия Йоахим Гаук. Според него, е необходима...

28-11-2016, 00:11

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 31 октомври.

31-10-2018, 00:10

Почина един от основателите на съвременния интернет

Почина един от основателите на съвременн…

Един от основоположниците на съвременния интернет, основателят на американската неправителствена организация Electronic Frontier Foundation, която се занимава със защитата на правата в киберпространството, американеца Джон Пери, Барлоу почина на 70-годишна...

08-02-2018, 00:02

Reuters: Брюксел е разтревожен от рехабилитацията на "Турски поток"

Reuters: Брюксел е разтревожен от рехаби…

В ЕС са разтревожени, от плановете на Русия и Турция за възобновяването на проекта за газопровода "Турски поток". Това съобщи Reuters позовавайки се на собствени източници, според Брюксел, новият газопровод...

02-08-2016, 00:08

Командващият на НАТО: Москва използва сирийските бежанци като оръжие срещу ЕС

Командващият на НАТО: Москва използва си…

Командващият на НАТО: Москва използва сирийските бежанци като оръжие срещу ЕС Главнокомандващият на силите на НАТО в Европа Филип Бридлав обвини Русия и официален Дамаск в това, че те използват бежанската...

02-03-2016, 00:03

Тръмп обвини демократите в погрома на своя щаб и ги нарече "животни"

Тръмп обвини демократите в погрома на св…

Републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп обвини поддръжници на своята съперничка Хилъри Клинтън в нападението срещу щаба на Републиканската партия в Северна Каролина и ги нарече "животни". "Животните, представляващи...

17-10-2016, 00:10

САЩ: Афроамериканец получи доживотна присъда за изнасилване на петгодишно момиченце

САЩ: Афроамериканец получи доживотна при…

Съдът в американската щат Луизиана осъди 32-годишен афроамериканец на доживотен затвор за изнасилване на петгодишно момиченце, съобщи NOLA. Ланс Грендисън е извършил престъплението през 2011 г., но жертвата му е разказала...

17-09-2017, 00:09

Сърбия няма да признае Косово в замяна на европейски морков

Сърбия няма да признае Косово в замяна н…

Сърбия няма намерение да признае едностранно обявената независимост на Косово в замяна за членство в Европейския съюз, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от ТАСС. "Сърбия няма да плюе на...

27-10-2018, 00:10

Падащите цени на петрола - удар по клана Алиеви

Падащите цени на петрола - удар по клана…

Лоран Лейлекян (Laurent Leylekian) Спада на котировките на петрола се отразява положително на страните вносителки като Франция, но в същото време расклаща държавите които зависят от черното злато. След като цената...

25-01-2016, 00:01

Гърция върна на Турция отвлечения от бунтовниците хеликоптер

Гърция върна на Турция отвлечения от бун…

Гърция предаде на Турция военния хеликоптер, с който в събота сутринта след неуспешен опит за преврат, в Александруполис пристигнаха осем турски военни, предаде гръцката държавна телевизия ERT. В събота вечерта, в...

17-07-2016, 00:07

Турската полиция разпръсна на гей парада в Истанбул

Турската полиция разпръсна на гей парада…

Турската полиция използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне гей парада в Истанбул, съобщава Reuters. Събитието съвпадна със свещеният празник за мюсюлманите Рамадан (през 2016 г. е от...

20-06-2016, 00:06

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 2 октомври.

02-10-2018, 00:10

Русия въоръжи филипинските военни

Русия въоръжи филипинските военни

Русия достави на Филипините стрелково оръжие, боеприпаси, както и военни камиони. На церемонията по предаването на въоръжението присъстваха министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и президентът на островната държава...

25-10-2017, 00:10