Крим не съжалява за разрива с Украйна, а от Русия иска повече любов

Крим не съжалява за разрива с Украйна, а от Русия иска повече любов руски военни в Крим

След две години много хора са доволни, че се разделиха с Киев, но отношенията с Москва не са така безоблачни, както би им се искало. Олег Зубков с такова въодушевление е подкрепил завземането на Крим, че бил обещал да пусне своите лъвове срещу всеки украински националист, който се опита да пристигне на полуострова.Зубков е ексцентричен бизнесмен, който е построил и държи двата най-големи зоопарка в Крим – даже е кръстил единия от амурските тигри Референдум. Тигърът се е родил на 16 март 2014 година – в същия ден когато Крим гласува за връщане в състава на Русия в набързо организиран референдум, който международната общност счита за нелегитимен.За по-малко от две години Референдум се е превърнал във внушителен звяр, но с новите руски власт Зубков е в конфликт и вече си променил отношението към присъединяването на полуострова.

„Когато бяхме в състава на Украйна всичко беше лошо, но сега, когато станахме Русия, нещата станаха още по-лоши“, казва той, обикаляйки с голфмобил зоопарка „Тайган“, намиращ се на около час път от Симферопол. В парка живеят 70 лъва, 25 тигъра и много други екзотични животни, на които се осигурени необичайно „цивилизовани“ условия и за които по местните стандарти се грижат много добре.В 2013 година „Тайган“ е бил посетен от половин милион души, но с настъпването на новата година Зубков е затворил двата зоопарка – този и онзи, който е до Ялта. „Купища документи, корупция, некомпетентност, тук сега не можеш да се занимаваш с нищо“, казва той. Писал е до президента Путин с молба да се намеси и да повлияе на местните кримски власти.Историята на този бизнесмен отразява общите настроения в Крим. Малко от тези, които подкрепиха присъединението, биха искали да се върнат обратно, но много жители си признават, че въпреки очакванията руската власт не се превърна в универсално средство, което да спаси полуострова от всички проблеми.

„Крим заслужава повече, отколкото получи през последните две години, счита Леонид Грач, последният комунист ръководил Крим преди разпада на СССР.               „ Той трябваше да стане образцов регион, пример за това, какво може да бъде направено, а вместо това имаш чувството, че е нелюбимо доведено дете на Русия“.

В първите дни след присъединението на Крим Грач е говорил по телефона с министъра на отбраната Сергей Шайгу и той му предложил поста министър-председател, но след това Москва спира своя избор на националистите Сергей Аксьонов и Владимир Константинов.

„Парите не отидоха за решаване на проблемите, те останаха в джобовете на кримските новобогаташи“, казва той.Много хора ги дразни Аксьонов, който според слухове, е бил свързан в миналото с криминални групировки ( което той отрича) и е имал, казват, прякор „Гоблин“. Той – крайният руски националист – е бил избран от Москва за ръководител на народното въстание, което послужи като повод за завземането на полуострова и за награда беше назначен за глава на републиката.„Това е правителство на „Гоблини“. За времето, което са на власт, щях да обуча едно от моите шимпанзета и то щеше да стане по-добър политик“, казва Зубков.На Аксьонов не му е леко. След анексията републиката се намира под жестоки санкции, а през последните месеци Украйна въведе и търговска блокада. От както през миналия ноември украински активисти събориха далекопровода снабдяващ Крим с електричество републиката е в тъмнина. Хората се хранят на свещи, спрели са заводи и в първите дни даже не са работили светофарите.

Ситуацията се нормализира, казва министърът на енергетиката и горивата Светлана Бородулина, но недостигът на енергия е все още 20% и чак през 2018 ще могат сами да се обезпечат, когато ще влезнат в строй две големи електростанции. В Крим все още действа режим на извънредно положение и всеки ден много жители остават без ток за по няколко часа. Заводите са минали на работа на смени, за да не работят в часовете на максимално натоварване на енергийната система.По думите на Бородулина реакцията на властите е била поразителна – много от ръководителите са работили до три часа през нощта, следейки за това, предприятията и учережденията да бъдат снабдени с генератори. Наистина, някои са се отнесли към тези мерки критично и на съвещание на правителството Аксьонов е бил в ярост от поведението на тези, които в извънредните условия са отишли да празнуват и лично е подгонил подчинените: „Да постигнеш резултати е невъзможна работа. Започвам да разбирам дядо Сталин“.За Зубков изключването на тока е завършило с трагедия, защото три тигърчета са се простудили и умрели от инфекция – не е могъл да им осигури топлина след като властите му взели дадените преди това генератори. След това местният прокурор обвинил Зубков, че той, търсейки публичност, е довел животните до това състояние и го е заплашил със съд. По думите на бизнесмена, тези изказвания са голословни и нелепи и обвини властите в кражба на парите, предназначени за закупуване на генератори с цел да се избегне ситуацията, за която мнозина са предупреждавали.Зубков знае своите лъвчета по име, влиза в клетките и си играе с тях като с палави котета. В клетката потупва тигрицата по гърба и на шега я дърпа за опашката. Изглежда с тях намира по-лесно общ език, отколкото с кримските чиновници.

„Те са във възторг от своя героизъм, но нищо не са направили. Те са просто бандити, които се оказаха на нужното място, в нужното време“, казва той.

Според публикувани данни от допитване, проведено от руски институт, одобрението към Аксьонов е високо както преди и преобладаващото мнозинство гледат на бъдещето с оптимизъм, но даже и най-проруски настроените признават, че нещата не са тръгнали така, както е било планирано.

„Ресурсът на доверие ще стигне за три-пет години и под влиянието на затъмнението той се увеличи. Но някои до сега продължават да празнуват присъединението. Време е да престанат да празнуват и да започнат да работят“, казва социологът Евгвний Копатко, анализирайки резултатите от изследването.В Севастопол, където е базата на руския Черноморския Флот и има собствени административни структури, подчинени пряко на Москва, съществува конфликт на обществеността с администрацията. Местният проруски бизнесмен Алексей Чалий, който в хода на присъединението стана „герой“, критикува местната власт, която се оглавява от назначения от Москва Сергей Меняйло.Хора от обкръжението на Чалий твърдят, че десетки години той е работил неуморно, за да върне Севастопол в състава на Русия, но е разочарован от сегашните власти и е разстроен от това, че никой не се интересува от неговите планове за стратегическо развитие на града. Сега Чалий се намира в Москва, за да се опита да убеди кремълските чиновници да свалят от длъжност Меняйло.„Той отиде там, за да каже: „Аз съм готов да работя, ако махнете този идиот“, каза при условия на анонимност един от членовете на законодателното събрание, подкрепящ Чалий. Не знаем как ще свържи всичко това. Путин не обича да взима решения под натиск“.
След присъединението на Крим много от тези, които имаха проукраински възгледи са заминали, а останалите предпочитат да мълчат, тъй като възможностите да изразяват своето несъгласие са станали малко.След въвеждането на блокадата и затъмнението много хора още повече са намразили Украйна. И въпреки, че са разочаровани от това, което се е случило след присъединението, те не съжаляват за своето решение.

Зубков се е родил в Русия, но се учил в Киев и е женен за украинка. Преди е изпитвал най-топли чувства към Украйна, но след като се е наслушал на националистически лозунги на Майдана и нагледал как навсякъде рушат паметници на Ленин, е станал яростен привърженик на присъединението на Крим към Русия.„Помня, как вървях по Майдана и, честно казано, се бях изплашил. Разбира се, сега все повече хора изпитват разочарование, но аз както и преди считам, че историческият процес на присъединяването беше правилен“, обяснява той и се надява, че Москва ще се оправи с този безпорядък. Ако не, ще захвърли всичко и ще изостави своите зверове.Депутат от законодателното събрание от Севастопол каза: „Тук има хора, които трезво оценяват сегашната политическа система в Русия. Този режим в Кремъл е временно явление, но кое е най-важното – ние сме в Русия и това е завинаги“.

оригинална публикация

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Петък, 22 Януари 2016 09:19

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
ООН: САЩ блокираха независимо разследване на убийствата в ивицата Газа

ООН: САЩ блокираха независимо разследван…

САЩ блокираха приемането от Съвета за сигурност на ООН на комюнике, призоваващо за независимо разследване на смъртоносните сблъсъци в ивицата Газа вчера, предаде AFP. Според текста на проекта на комюникето, който...

15-05-2018, 00:05

Добре живеем: Престолонаследника на Кралство Тайланд с изрязан потник и пудел слезе от самолет в Мюнхен

Добре живеем: Престолонаследника на Крал…

Престолонаследника на Тайланд принц Маха Вачиралонгкорн слезе от Боинг 737 в Мюнхен, облечен с изрязан потник, пише германското издание Bild. Изданието публикува фотографии, на които 63-годишният наследник на трона е облечен...

22-07-2016, 00:07

Дружески огън: Над 35 загинали цивилни при въздушен удар на коалицията в източната част на Сирия

Дружески огън: Над 35 загинали цивилни п…

Над 35 цивилни са били убити, след като ВВС на международната антитерористична коалиция водена от САЩ нанесе въздушен удар срещу контролирания от "Ислямска държава" град в източната част на Сирия...

26-05-2017, 00:05

Reuters: Най-големият производител на петрол изпълни задължението за намаляване на производството

Reuters: Най-големият производител на пе…

Саудитска Арабия изпълни изцяло поетите ангажименти за намаляване на нивото на производството на петрол, в съответствие с договореностите на ОПЕК със страните не-влизащи в петролния картел, съобщи Reuters, позовавайки се...

06-01-2017, 00:01

За първи път от 26 години насам американската армия е готова за незабавен ядрен удар

За първи път от 26 години насам американ…

Стратегическите ядрени бомбардировачи на американската армия B-52 са приведени в 24-часов режим на бойна готовност. Такива мерки са предприети за първи път от 1991 г. насам. За това, позовавайки се на...

23-10-2017, 00:10

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, петък 17 ноември.

17-11-2017, 00:11

Казано сторено: Италианският президент прие оставката на Матео Ренци

Казано сторено: Италианският президент п…

Италианския президент Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя на страната Матео Ренци, но го помоли да остане временно изпълняващ длъжността началник на кабинета преди образуването на нов състав, предаде Reuters. Матарела...

08-12-2016, 00:12

Le Figaro: Франция избира между треската и холера

Le Figaro: Франция избира между треската…

При 97% от преброените гласове на президентските избори във Франция лидират "центристкият" кандидат Емануел Макрон и водача Националния фронт Марин Льо Пен. За Макрон са гласували 23,75% от избирателите за Льо...

24-04-2017, 00:04

Видео: В парада в Пхенян за 70-ата годишнина на Северна Корея не участваха балистични ракети

Видео: В парада в Пхенян за 70-ата годиш…

Военен парад по повод 70-ата годишнина от основаването на Северна Корея (КНДР) се състоя на 9 септември в столицата Пхенян, предаде агенция ТАСС. По оценки на агенция Йонхап в парада...

11-09-2018, 00:09

Джон Кери: Израел, Саудитска арабия и Египет искаха САЩ да бомбардира Иран

Джон Кери: Израел, Саудитска арабия и Ег…

Бившият американски държавен секретар Джон Кери разказа за това, че Израел, Саудитска арабия и Египет са настоявали Съединените щати да бомбардират Иран преди сключването на "ядрената сделка" през лятото на...

29-11-2017, 00:11

Северна Корея заплаши с удар по САЩ и Южна Корея

Северна Корея заплаши с удар по САЩ и Юж…

Северна Корея заплаши с атаки срещу Южна Корея и Съединените щати в случай, че види заплаха за страната си в съвместните военни учения на двете страни. За това в сряда...

24-02-2016, 00:02

Багдад и Анкара са се споразумели турските войски да се оттеглят от Баашик

Багдад и Анкара са се споразумели турски…

Багдад и Анкара са постигнали споразумение за изтеглянето на турските войски от военната база близо до селището Баашик в Северен Ирак. За това съобщи телевизия As Sumaria, цитирайки иракският премиер...

08-01-2017, 00:01

Ердоган обвини Запада, че е по-загрижен за гейовете, отколкото за сирийците

Ердоган обвини Запада, че е по-загрижен …

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини, западните страни, в безразличие към страданието и необходимостта от помощ за жителите на Сирия. Според него, САЩ и Европа не ги е грижа за...

14-05-2016, 00:05

Речено сторено: САЩ намали финансовата помощ за Украйна с 70%

Речено сторено: САЩ намали финансовата п…

САЩ ще намали финансовата помощ за Украйна с 68.8%, съобщи в понеделник 24 април вестник Foreign Policy, цитирайки документ на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Американската администрацията представи проектобюджета за...

25-04-2017, 00:04

Reuters: Клинтън си избра адмирал за вицепрезидент на САЩ

Reuters: Клинтън си избра адмирал за виц…

Претендента за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън, обяви името на потенциалния вицепрезидент. Това във вторник 12 юли предаде Ройтерс, позовавайки се на информиран източник. В случай на...

13-07-2016, 00:07

Daily Mail: Прокремълската глава на ЮНЕСКО е главният претендент за поста генерален секретар на ООН

Daily Mail: Прокремълската глава на ЮНЕС…

Ръководителят на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, по съвместителство "бивша комунистка" и "приятелка" на руския президент Владимир Путин, е основният претендент за поста генерален секретар на ООН, пише британското издание Daily Mail...

14-04-2016, 00:04

Хилъри Клинтън не пропусна предизборно да вземе участие в гей парада в Ню Йорк

Хилъри Клинтън не пропусна предизборно д…

Претендентът за поста президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън взе участие в гей парада в Ню Йорк. То се съобщава от Ройтерс. За това, че Хилъри Клинтън ще присъства...

27-06-2016, 00:06

Mossack Fonseca затваря 3 офиса намиращи се на отвъдморски територии на Великобритания

Mossack Fonseca затваря 3 офиса намиращи…

Три отделения на панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca намиращи се във отвъдморски територии на Великобритания спират своята работа, според публикация на Guardian. Става въпрос за закриване на клонове на островите Джърси...

29-05-2016, 00:05

Полицията на Бангладеш съобщи за освобождаването на 11 заложници в Дака

Полицията на Бангладеш съобщи за освобож…

Полицията на Бангладеш потвърди освобождаването по време на специалната операция на най-малко 11 заложници. В спасителната операция участват повече от 100 бойци на специалните подразделения. След началото на щурма на ресторанта...

02-07-2016, 00:07

Longines пусна квадратен часовник в стила на 60-те години

Longines пусна квадратен часовник в стил…

Швейцарския производител на часовници Longines добави към колекцията си нов с квадратна форма, The Longines Heritage 1969 е вдъхновен от исторически модел на марката от края на 60-те. Корпуса на прототипа...

26-07-2016, 00:07

Петте най-големи геополитически риска през 2016

Петте най-големи геополитически риска пр…

Началото на годината беше травмиращо поради кавгата между Саудитска Арабия и Иран и срива на финансовия пазар в Китай. Но консултантската фирма за оценка на политическия риск Eurasia Group счита...

20-01-2016, 00:01

The Guardian: Има връзка между руските фенове на Евро 2016 и Кремъл

The Guardian: Има връзка между руските ф…

Правителството на Великобритания подозира, че сблъсъците на EURO 2016 във Франция с участието на руските фенове са били санкционирани от Кремъл. Това в събота 18 юни, написа The Guardian. Според публикацията...

19-06-2016, 00:06

Блондинка под прикритие: С десанта в Нормандия САЩ са подкрепили Германия

Блондинка под прикритие: С десанта в Нор…

Хубавата блондинка, по съвместителство изпълняваща функциите на говорител на Държавния департамент се изложи като кифладжийка… Припознавайки фашистка Германия като съюзник на САЩ през Втората световна война. За Тръмп знанието  на историята...

08-06-2018, 00:06

Приятелски огън: Полицаи и командоси се стреляха помежду си в предградие на Киев

Приятелски огън: Полицаи и командоси се …

В предградие на столицата на Украйна Киев, по време на полицейска акция се стреляха помежду си подразделения на различни правоохранителни ведомства, равносметката е петима загинали. Това написа на страницата си...

04-12-2016, 00:12

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 19 април.

19-04-2017, 00:04

Берлускони се изказа против участието на Италия във военна операция в Либия

Берлускони се изказа против участието на…

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се изказа против участието на страната в евентуална международна военна операция в Либия и разкритикува официалната политика на Рим по този въпрос. "Аз съм твърдо против...

10-03-2016, 00:03

Бившият кмет на Лондон предлага да се затегне имиграционната политика в случай на Brexit

Бившият кмет на Лондон предлага да се за…

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, и министърът на правосъдието Майкъл Гоуф настояват, за по-строга миграционна политика в случай че Великобритания излезе от ЕС, според която, на мигрантите ще бъде...

01-06-2016, 00:06

Обама ритна Путин, той му го върна

Обама ритна Путин, той му го върна

Джефри Тейлър | Foreign Policy „През февруари, когато в Сирия продължаваше да бушува гражданската война, а Ислямска държава укрепваше своите позиции в Либия, Белият дом обяви планове за четирикратно увеличение на...

17-04-2016, 00:04

Съпътстващи щети: Самолети на коалицията водена от САЩ бомбардираха село близо до Алепо

Съпътстващи щети: Самолети на коалицията…

Самолети на водената от САЩ коалиция бомбардираха селото Селсан намиращо се на 50 километра северно от Алепо. Това цитирайки местните жители съобщи сирийската агенция SANA. В резултат на нападението са загинали...

06-10-2016, 00:10

DW: Илюзията за свят без Тръмп

DW: Илюзията за свят без Тръмп

Колкото по-голям става хаосът в Белия дом, толкова повече се усилват надеждите за импийчмънт срещу сегашния американски президент. Но е наивно да се мечтае за свят без Доналд Тръмп, пише...

20-05-2017, 00:05

"Газпром" положи 220 километра по дъното на Черно Море от "Турски поток"

"Газпром" положи 220 километра…

Газпром построи 220 километра от газопровода "Турски поток" в морския участък (23% от общата дължина на морския участък на газопровода). Това съобщи шефът на руската газова корпорация Алексей Милер. "Изграждането на...

31-08-2017, 00:08

NYT: Американското разузнаване призна, че сериозно е подценило КНДР

NYT: Американското разузнаване призна, ч…

Американските разузнавателни служби признаха, че силно са подценили възможностите за развитие на ядрената и ракетната програма на Северна Корея, пише The New York Times, позовавайки се на източници в правителството...

07-01-2018, 00:01

Подмолни игри: Телевизия NBC е искала да повлияе върху президентската надпревара в САЩ

Подмолни игри: Телевизия NBC е искала да…

Ръководството на американската телевизия NBC е планирало да публикува записа с скандалните изказвания на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп, в навечерието на втория телевизионен дебат...

13-10-2016, 00:10

Конспирология: Защо точно сега Порошенко провокира Путин? Три версии…

Конспирология: Защо точно сега Порошенко…

Предстоящите избори за президент на Украйна. Рейтинга на Порошенко е трагичен, но, една нова военно-политическа ескалация може да промени това. Отклоняване на вниманието на обществеността от случая Кашоги. Вчера и днес...

27-11-2018, 00:11

Ердоган отново отправи ултиматум на ЕС по въпроса за либерализирането на визовия режим

Ердоган отново отправи ултиматум на ЕС п…

Ако споразумение за либерализиране на визовия режим на ЕС с Турция няма, то Анкара няма да приеме решение относно прилагането на закона по споразумението за реадмисия. Това заяви президента на...

25-05-2016, 00:05

Атентатор самоубиец от ИДИЛ уби лидер на сирийските бунтовници

Атентатор самоубиец от ИДИЛ уби лидер на…

В селото Биниш в северозападна Сирия беше убит от един от лидерите на сирийската опозиция, "началник щаба" на групировката " Ахрар аш Шам", Хюсеин ас Садек. Отговорност за атентата още...

24-04-2016, 00:04

Добре живеем: Сложиха на тезгяха най-скъпият автомобил в света

Добре живеем: Сложиха на тезгяха най-скъ…

Ретро-автомобила Ferrari 250 GTO произведен през 1962 година ще бъде продаден на търг при начална цена 45 милиона паунда, което се равнява на около 56 милиона долара, съобщи британското издание The Telegraph. Автомобила е...

13-11-2016, 00:11

TVP, Германия и Франция се взеха: Берлин и Париж подготвят проект за "Европейска супердържава"

TVP, Германия и Франция се взеха: Берлин…

Полската държавна телевизия TVP твърди, че Франция и Германия подготвят проект за създаване на "европейска супердържава", която трябва да замени Европейския съюз. Журналистите се позовават на документ, за който се...

27-06-2016, 00:06

Европа под обсада: Бежанец изнасилил германка пред очите на приятеля и, в съда обвини жертвата в проституция

Европа под обсада: Бежанец изнасилил гер…

Мигранта от Гана, Ерик Х., изнасилил германска гражданка пред очите на младия и приятел, нарече жертвата си "проститутка", пише Bild. Самото престъпление е станало през април тази година. 26-годишният мъж и...

29-09-2017, 00:09

Добре живеем: Барак Обама иска да купи мезонет за 10 милиона долара

Добре живеем: Барак Обама иска да купи м…

Бившият американският президент може да стане собственик на луксозно жилище в Манхатън на стойност 10 милиона долара. Тази информация бе публикувана в изданието Business Insider, придружена с снимки на луксозния...

04-10-2017, 00:10