Вторник,23 Октомври, 2018
Акценти:


Крим не съжалява за разрива с Украйна, а от Русия иска повече любов

Крим не съжалява за разрива с Украйна, а от Русия иска повече любов руски военни в Крим

След две години много хора са доволни, че се разделиха с Киев, но отношенията с Москва не са така безоблачни, както би им се искало. Олег Зубков с такова въодушевление е подкрепил завземането на Крим, че бил обещал да пусне своите лъвове срещу всеки украински националист, който се опита да пристигне на полуострова.Зубков е ексцентричен бизнесмен, който е построил и държи двата най-големи зоопарка в Крим – даже е кръстил единия от амурските тигри Референдум. Тигърът се е родил на 16 март 2014 година – в същия ден когато Крим гласува за връщане в състава на Русия в набързо организиран референдум, който международната общност счита за нелегитимен.За по-малко от две години Референдум се е превърнал във внушителен звяр, но с новите руски власт Зубков е в конфликт и вече си променил отношението към присъединяването на полуострова.

„Когато бяхме в състава на Украйна всичко беше лошо, но сега, когато станахме Русия, нещата станаха още по-лоши“, казва той, обикаляйки с голфмобил зоопарка „Тайган“, намиращ се на около час път от Симферопол. В парка живеят 70 лъва, 25 тигъра и много други екзотични животни, на които се осигурени необичайно „цивилизовани“ условия и за които по местните стандарти се грижат много добре.В 2013 година „Тайган“ е бил посетен от половин милион души, но с настъпването на новата година Зубков е затворил двата зоопарка – този и онзи, който е до Ялта. „Купища документи, корупция, некомпетентност, тук сега не можеш да се занимаваш с нищо“, казва той. Писал е до президента Путин с молба да се намеси и да повлияе на местните кримски власти.Историята на този бизнесмен отразява общите настроения в Крим. Малко от тези, които подкрепиха присъединението, биха искали да се върнат обратно, но много жители си признават, че въпреки очакванията руската власт не се превърна в универсално средство, което да спаси полуострова от всички проблеми.

„Крим заслужава повече, отколкото получи през последните две години, счита Леонид Грач, последният комунист ръководил Крим преди разпада на СССР.               „ Той трябваше да стане образцов регион, пример за това, какво може да бъде направено, а вместо това имаш чувството, че е нелюбимо доведено дете на Русия“.

В първите дни след присъединението на Крим Грач е говорил по телефона с министъра на отбраната Сергей Шайгу и той му предложил поста министър-председател, но след това Москва спира своя избор на националистите Сергей Аксьонов и Владимир Константинов.

„Парите не отидоха за решаване на проблемите, те останаха в джобовете на кримските новобогаташи“, казва той.Много хора ги дразни Аксьонов, който според слухове, е бил свързан в миналото с криминални групировки ( което той отрича) и е имал, казват, прякор „Гоблин“. Той – крайният руски националист – е бил избран от Москва за ръководител на народното въстание, което послужи като повод за завземането на полуострова и за награда беше назначен за глава на републиката.„Това е правителство на „Гоблини“. За времето, което са на власт, щях да обуча едно от моите шимпанзета и то щеше да стане по-добър политик“, казва Зубков.На Аксьонов не му е леко. След анексията републиката се намира под жестоки санкции, а през последните месеци Украйна въведе и търговска блокада. От както през миналия ноември украински активисти събориха далекопровода снабдяващ Крим с електричество републиката е в тъмнина. Хората се хранят на свещи, спрели са заводи и в първите дни даже не са работили светофарите.

Ситуацията се нормализира, казва министърът на енергетиката и горивата Светлана Бородулина, но недостигът на енергия е все още 20% и чак през 2018 ще могат сами да се обезпечат, когато ще влезнат в строй две големи електростанции. В Крим все още действа режим на извънредно положение и всеки ден много жители остават без ток за по няколко часа. Заводите са минали на работа на смени, за да не работят в часовете на максимално натоварване на енергийната система.По думите на Бородулина реакцията на властите е била поразителна – много от ръководителите са работили до три часа през нощта, следейки за това, предприятията и учережденията да бъдат снабдени с генератори. Наистина, някои са се отнесли към тези мерки критично и на съвещание на правителството Аксьонов е бил в ярост от поведението на тези, които в извънредните условия са отишли да празнуват и лично е подгонил подчинените: „Да постигнеш резултати е невъзможна работа. Започвам да разбирам дядо Сталин“.За Зубков изключването на тока е завършило с трагедия, защото три тигърчета са се простудили и умрели от инфекция – не е могъл да им осигури топлина след като властите му взели дадените преди това генератори. След това местният прокурор обвинил Зубков, че той, търсейки публичност, е довел животните до това състояние и го е заплашил със съд. По думите на бизнесмена, тези изказвания са голословни и нелепи и обвини властите в кражба на парите, предназначени за закупуване на генератори с цел да се избегне ситуацията, за която мнозина са предупреждавали.Зубков знае своите лъвчета по име, влиза в клетките и си играе с тях като с палави котета. В клетката потупва тигрицата по гърба и на шега я дърпа за опашката. Изглежда с тях намира по-лесно общ език, отколкото с кримските чиновници.

„Те са във възторг от своя героизъм, но нищо не са направили. Те са просто бандити, които се оказаха на нужното място, в нужното време“, казва той.

Според публикувани данни от допитване, проведено от руски институт, одобрението към Аксьонов е високо както преди и преобладаващото мнозинство гледат на бъдещето с оптимизъм, но даже и най-проруски настроените признават, че нещата не са тръгнали така, както е било планирано.

„Ресурсът на доверие ще стигне за три-пет години и под влиянието на затъмнението той се увеличи. Но някои до сега продължават да празнуват присъединението. Време е да престанат да празнуват и да започнат да работят“, казва социологът Евгвний Копатко, анализирайки резултатите от изследването.В Севастопол, където е базата на руския Черноморския Флот и има собствени административни структури, подчинени пряко на Москва, съществува конфликт на обществеността с администрацията. Местният проруски бизнесмен Алексей Чалий, който в хода на присъединението стана „герой“, критикува местната власт, която се оглавява от назначения от Москва Сергей Меняйло.Хора от обкръжението на Чалий твърдят, че десетки години той е работил неуморно, за да върне Севастопол в състава на Русия, но е разочарован от сегашните власти и е разстроен от това, че никой не се интересува от неговите планове за стратегическо развитие на града. Сега Чалий се намира в Москва, за да се опита да убеди кремълските чиновници да свалят от длъжност Меняйло.„Той отиде там, за да каже: „Аз съм готов да работя, ако махнете този идиот“, каза при условия на анонимност един от членовете на законодателното събрание, подкрепящ Чалий. Не знаем как ще свържи всичко това. Путин не обича да взима решения под натиск“.
След присъединението на Крим много от тези, които имаха проукраински възгледи са заминали, а останалите предпочитат да мълчат, тъй като възможностите да изразяват своето несъгласие са станали малко.След въвеждането на блокадата и затъмнението много хора още повече са намразили Украйна. И въпреки, че са разочаровани от това, което се е случило след присъединението, те не съжаляват за своето решение.

Зубков се е родил в Русия, но се учил в Киев и е женен за украинка. Преди е изпитвал най-топли чувства към Украйна, но след като се е наслушал на националистически лозунги на Майдана и нагледал как навсякъде рушат паметници на Ленин, е станал яростен привърженик на присъединението на Крим към Русия.„Помня, как вървях по Майдана и, честно казано, се бях изплашил. Разбира се, сега все повече хора изпитват разочарование, но аз както и преди считам, че историческият процес на присъединяването беше правилен“, обяснява той и се надява, че Москва ще се оправи с този безпорядък. Ако не, ще захвърли всичко и ще изостави своите зверове.Депутат от законодателното събрание от Севастопол каза: „Тук има хора, които трезво оценяват сегашната политическа система в Русия. Този режим в Кремъл е временно явление, но кое е най-важното – ние сме в Русия и това е завинаги“.

оригинална публикация

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Петък, 22 Януари 2016 09:19

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Спасявайки 10-годишна жертва на изнасилване полицията избяга от разярени емигранти в шведския град Вестерос

Спасявайки 10-годишна жертва на изнасилв…

Полицейско подразделение от 10 души пристига в приемния център за бежанци «Signalisten» в шведския град Вестерос (100 км. на северозапад от столицата Стокхолм), след получено съобщение за дете, което е...

28-01-2016, 00:01

Видео х 4: Полицаи нахокаха Шварценегер че кара колело по мюнхенската гара

Видео х 4: Полицаи нахокаха Шварценегер …

Германската полиция нахока Арнолд Шварценегер, че кара колело в централната гара в Мюнхен. Инцидентът стана на 30 септември, но за него научихме едва сега. Според полицията, един от дежурните е видял...

02-10-2016, 00:10

В опит да запази поразклатеното премиерско кресло Тереза Мей нападна Владимир Путин

В опит да запази поразклатеното премиерс…

Още на 7 март британското правителство бе решило да разиграе руската карта в преговорите по Brexit, възнамерявайки да апелира относно проблема с безопасността в Европа поради предполагаемата "повишената руска агресия...

14-11-2017, 00:11

Обама се срещна с Ердоган и обсъди борбата с ИДИЛ

Обама се срещна с Ердоган и обсъди борба…

Американският президент Барак Обама се срещна в кулоарите на срещата на високо равнище за ядрена безопасност във Вашингтон с турският лидер Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи в петък, 1 април...

01-04-2016, 00:04

Milliyet: Ердоган ще направи близкоизточно турне за урегулиране на катарската криза

Milliyet: Ердоган ще направи близкоизточ…

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган планира на 23-24 юли да направи дипломатическа обиколка в Катар, Кувейт и Саудитска Арабия, съобщи във вторник вестник Milliyet, позовавайки се на източници в...

18-07-2017, 00:07

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 6 август.

06-08-2017, 00:08

Reuters: САЩ и Русия осъществяват денонощни контакти в Сирия

Reuters: САЩ и Русия осъществяват деноно…

Представителите на Русия и Съединените щати в рамките на военната операция в Сирия се свързват по горещата линия от 10 до 12 пъти на ден. За това в четвъртък, 24...

24-08-2017, 00:08

The ​​Daily Beast: Спазариха се - Вашингтон се съгласи да остави Асад на власт в Сирия

The ​​Daily Beast: Спазариха се - Вашинг…

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е готова да се съгласи с по-нататъшното пребиваване на Башар Асад на поста президент на Сирия, съобщи в четвъртък 6 юли американското издание The...

07-07-2017, 00:07

Шефа на ЦРУ: Русия и WikiLeaks се стремят да подкопаят западната демокрация

Шефа на ЦРУ: Русия и WikiLeaks се стремя…

Русия и организацията WikiLeaks се стремят да подкопаят демокрацията на Запад. При това, WikiLeaks по същество е враждебна на САЩ разузнавателна структура. Това заяви във вторник директорът на Централното разузнавателно управление...

12-07-2017, 00:07

Инвазия: AFP отваря бюро в Северна Корея

Инвазия: AFP отваря бюро в Северна Корея

Международната агенция France Press отваря офис в столицата на Северна Корея Пхенян, съобщи ръководителят на агенцията Емануел Хог. Офиса в Пхенян ще осигурява клиентите предимно с видеа и снимки. "Откриването на...

07-09-2016, 00:09

Към възстаналите срещу ИДИЛ жители на Рака се присъединиха 200 джихадиста

Към възстаналите срещу ИДИЛ жители на Ра…

На страната на жителите на Рака, възстанали против терористичната групировка "ислямска държава", преминаха около 200 бойци на ИДИЛ. За това е съобщил на агенция Sputnik осведомен източник. "Около 200 сирийски  бойци от...

07-03-2016, 00:03

ИДИЛ ще имат проблеми: Русия дислоцира в Иран бомбардировачи Ту-22M3 за атаки срещу терористите в Сирия

ИДИЛ ще имат проблеми: Русия дислоцира в…

Русия е разположила бомбардировачи с голям обсег на действие Ту-22M3 в авиобазата Хамадан в Иран за нанасянето на въздушни удари в Сирия срещу терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи Al-Masdar News. Според...

16-08-2016, 00:08

Глобалната битка за пазара на нефт

Глобалната битка за пазара на нефт

Иран и неговите конкуренти водят борба за превъзходство на фона на ниски цени, свръхпроизводство и вероятна отмяна на забраната за експорт от САЩ Отмяната на забраната за износ на нефт от...

22-12-2015, 09:12

Видео: В Калифорния евакуират 188 хиляди души поради риск от срутване на най-високата американска язовирна стена

Видео: В Калифорния евакуират 188 хиляди…

Властите на Калифорния препоръчаха евакуирането на 188,000 души заради разрушаването поради проливни дъждове на най-високия американски язовир, съобщи Асошиейтед прес позовавайки се на местния шериф. Както заяви шерифа на окръг Бют...

13-02-2017, 00:02

Sunday Times: Във Великобритания се чудят, дали да поканят Доналд Тръмп на официално посещение

Sunday Times: Във Великобритания се чудя…

Във Великобритания обмислят, дали кралица Елизабет II да покани новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп на държавно посещение през следващата година, съобщи говорителката на премиера Тереза ​​Мей в 21 понеделник...

22-11-2016, 00:11

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 14 октомври.

14-10-2017, 00:10

La Stampa: Бившия шеф на НАТО предупреди Италия - Путин не ви е приятел, той ви използва

La Stampa: Бившия шеф на НАТО предупреди…

Андърс Фог Расмусен, бившия генерален секретар на НАТО в интервю за италианското издание предупреждава: "Путин не е ваш приятел. Той иска да използва Италия, за да раздели Европа и да...

15-12-2017, 00:12

Видео: Руски зенитни системи отразиха ракетна атака срещу авиобазата Хмеймим

Видео: Руски зенитни системи отразиха ра…

Джихадистите на една от групировките от състава на "Сирийската свободна армия" обстреляха с ракети руската въздушна база Хмеймим в Латакия. Атаката е била отблъсната с помощта на зенитна противоракетна система Панцирь-С1...

27-12-2017, 00:12

Мача е свирен: На Тръмп му трябват шест електорални гласа за да спечели изборите окончателно

Мача е свирен: На Тръмп му трябват шест …

Според последните прогнози на The New York Times, кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп си е осигурил подкрепата на 264 електорални избирателя, като за окончателна победа...

09-11-2016, 00:11

АР: В сирийският град Рака празнуват освобождението от ИДИЛ

АР: В сирийският град Рака празнуват осв…

В момента войници на подкрепяната от САЩ арабско-кюрдската коалиция "Сирийски демократичните сили" (СДС) празнуват по улиците на Рака пълното освобождение на града от терористичната групировка "Ислямска държава". Със превземането на...

18-10-2017, 00:10

Право куме в очи: Тръмп - Африка и Хаити са "насрани дупки"

Право куме в очи: Тръмп - Африка и Хаити…

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп се отзова неласкаво за страните, от които в Америка пристигат мигранти, наричайки ги "насрани дупки". Той заяви това по време на закрита среща с...

12-01-2018, 00:01

Видео: При терористична атака срещу болница в Кабул загинаха над 30 души

Видео: При терористична атака срещу болн…

Повече от 30 души са били убити в сряда по време на нападение срещу военна болница в Кабул, ранените са повече от 50, съобщи Associated Press позовавайки се на представител...

08-03-2017, 00:03

Ново пет: Тръмп заяви че няма планове "да влиза в Сирия"

Ново пет: Тръмп заяви че няма планове …

Противоречивите изказвания на стопанина на Белия дом относно Сирия продължават. Създава се впечатление, че ракетния удар срещу сирийската военновъздушна база Шейрат е бил нанесен след, като Доналд Тръмп с дъщеря...

12-04-2017, 00:04

Видео: Блогър направи задния капак на Samsung Galaxy S8 прозрачен

Видео: Блогър направи задния капак на Sa…

От компанията Samsung са положили доста старание върху дизайна на Galaxy S8 и Galaxy S8+, особено върху предният панел. Но задния панел може да се стане много по-добър, и блогърът JerryRigEverything е...

18-05-2017, 00:05

Доналд Тръмп и бившият му опонент републиканския сенатор Тед Круз ще спрат Американските пари за ООН

Доналд Тръмп и бившият му опонент републ…

Един от най-влиятелните САЩ републикански сенатори Тед Круз, се обади снощи по телефона на израелския премиер Бенямин Нетаняху и го поздрави с еврейския празник Ханука. Тед Круз увери Нетаняху за "силната подкрепа...

25-12-2016, 00:12

Washington Post: Близо 60% от американците не искат да избират между Тръмп и Клинтън

Washington Post: Близо 60% от американци…

Повече от половината от американците, 57%, са недоволни от необходимостта да избират президент между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, според проучване проведено съвместно от телевизионния канал ABC и вестника Washington...

22-08-2016, 00:08

Ескалация: Израелските самолети отново нанесоха удари в района на Дамаск

Ескалация: Израелските самолети отново н…

Сирийската опозиция съобщи, че израелските ВВС са атакували позиции на армията на Асад в района на Дамаск. Бомбардирани са военни бази намиращи се на планината Каисиюн (където Каин е убил Авел)...

22-03-2017, 00:03

АР: Самоуби се фронтмена на Linkin Park Честър Бенингтън

АР: Самоуби се фронтмена на Linkin Park …

Следователите на окръг Лос Анджелис потвърдиха смъртта на лидера на рок-групата Linkin Park Честър Бенингтън, съобщи в четвъртък 20 юли Associated Press. Бенингтън почина на 41 години, пръв за смъртта му...

21-07-2017, 00:07

Видео: В мрежата се появи новия трейлър на спин-офа на "Междузвездни войни"

Видео: В мрежата се появи новия трейлър …

В мрежата се появи международния трейлър на филма "Rogue One: A Star Wars. Stories", спин-оф на фантастичната сага. Той съдържа сцени, които не бяха публикувано преди в промо видеата на...

11-11-2016, 00:11

Имунитет срещу тероризма: тайната на Алжир

Имунитет срещу тероризма: тайната на Алж…

   Северна Африка се намира под прицела на международния джихадизъм от времето на терористичните нападения в Мароко през 2003 година. Но има една страна, която през това десетилетие се оказа...

16-12-2015, 00:12

Видео: Дете излетя от водна пързалка в аквапарк в Калифорния

Видео: Дете излетя от водна пързалка в а…

Десетгодишно момче с пълна скорост изпадна от жлеба на водна пързалка висока колкото триетажна сграда, инцидентът е станал в град Дъблин (Калифорния) САЩ. В събота 27 май детето е отишло с...

29-05-2017, 00:05

Видео: Смъртоносното раняване на военен от руската армия в Сирия

Видео: Смъртоносното раняване на военен …

Видеото, за което се предполага че е заловило момента на смъртоносното раняване на сержант Андрей Тимошенко в Сирия, е качено в YouTube на 18 юни, ден преди за загубата на...

21-06-2016, 00:06

Видео х 2: Водещите американски телевизионни канали не показаха промоционално видео за "Стоте дни на Тръмп"

Видео х 2: Водещите американски телевизи…

Водещите американски телевизионни канали като ABC, CBS, NBC и CNN, отказаха да излъчат в ефира си рекламния видеоклип, разказващ за успехите на 45-тия господар на Белия дом Доналд Тръмп, постигнати в рамките...

06-05-2017, 00:05

ESPN: "Барселона" специално просрочи срока за подаване на апелация, за да може Неймар да играе в Ел Класико

ESPN: "Барселона" специално пр…

Военна хитрост по каталонски. В петък президентът на Спортния арбитражен съд на Испания (TAD) Енрике Арналдо заяви, че организацията не е получавала апелация от "Барселона" относно дисквалификацията на Неймар. Но още в същия...

22-04-2017, 00:04

CNN: Американските разузнавателни агенции обнародваха плана на "отмъстителния" Путин

CNN: Американските разузнавателни агенци…

Правителството току що публикува доклада на разузнавателните служби, в който Русия е обвинена в извършване на кибератаки по време на президентските избори през 2016 година. Публикуването на този доклад отдавна...

07-01-2017, 00:01

SANA: В резултат на израелски въздушен удар е убит един сирийски войник

SANA: В резултат на израелски въздушен у…

След ВВС на САЩ и израелските нанесоха въздушни удари срещу сирийските правителствени войски. Вярно с по малък успех, убит е само един войник. Израелски ВВС вечерта на 17 септември нанесоха...

18-09-2016, 00:09

Добре живеем: Британският боксьор Тайсън Фюри призна че е смъркал кокаин

Добре живеем: Британският боксьор Тайсън…

Световният шампион по версиите IBO, WBO и WBA в тежка категория британският боксьор Тайсън Фюри призна че е смъркал кокаин, съобщи изданието Rolling Stone. "Направил съм много неща в своя живот...

05-10-2016, 00:10

Дамаск обеща да сваля самолети на турските ВВС в небето над Сирия

Дамаск обеща да сваля самолети на турски…

Сирийската армия заяви, че ще сваля всички турски самолети които нарушават въздушното пространство на държавата. Армейското командване също така обвини Анкара за бомбардировките на Хасаджек, Вардия и Хесия в северната провинция...

21-10-2016, 00:10

Облаци над Хилъри: Фонда Клинтън призна че е получил един милион долара дарение от Катар

Облаци над Хилъри: Фонда Клинтън призна …

Фонда на семейство Клинтън (Clinton Foundation) потвърди, че е получил като подарък един милион долара от Катар, когато Хилъри Клинтън, сега кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ е...

05-11-2016, 00:11

Лондон стартира Brexit на 29 март

Лондон стартира Brexit на 29 март

Британският премиер Тереза ​​Мей на 29 март ще стартира процеса по излизането на страната от ЕС. За това британския посланик в ЕС Тим Бароу е информирал офиса на главата на Съвета...

20-03-2017, 00:03