Крим не съжалява за разрива с Украйна, а от Русия иска повече любов

Крим не съжалява за разрива с Украйна, а от Русия иска повече любов руски военни в Крим

След две години много хора са доволни, че се разделиха с Киев, но отношенията с Москва не са така безоблачни, както би им се искало. Олег Зубков с такова въодушевление е подкрепил завземането на Крим, че бил обещал да пусне своите лъвове срещу всеки украински националист, който се опита да пристигне на полуострова.Зубков е ексцентричен бизнесмен, който е построил и държи двата най-големи зоопарка в Крим – даже е кръстил единия от амурските тигри Референдум. Тигърът се е родил на 16 март 2014 година – в същия ден когато Крим гласува за връщане в състава на Русия в набързо организиран референдум, който международната общност счита за нелегитимен.За по-малко от две години Референдум се е превърнал във внушителен звяр, но с новите руски власт Зубков е в конфликт и вече си променил отношението към присъединяването на полуострова.

„Когато бяхме в състава на Украйна всичко беше лошо, но сега, когато станахме Русия, нещата станаха още по-лоши“, казва той, обикаляйки с голфмобил зоопарка „Тайган“, намиращ се на около час път от Симферопол. В парка живеят 70 лъва, 25 тигъра и много други екзотични животни, на които се осигурени необичайно „цивилизовани“ условия и за които по местните стандарти се грижат много добре.В 2013 година „Тайган“ е бил посетен от половин милион души, но с настъпването на новата година Зубков е затворил двата зоопарка – този и онзи, който е до Ялта. „Купища документи, корупция, некомпетентност, тук сега не можеш да се занимаваш с нищо“, казва той. Писал е до президента Путин с молба да се намеси и да повлияе на местните кримски власти.Историята на този бизнесмен отразява общите настроения в Крим. Малко от тези, които подкрепиха присъединението, биха искали да се върнат обратно, но много жители си признават, че въпреки очакванията руската власт не се превърна в универсално средство, което да спаси полуострова от всички проблеми.

„Крим заслужава повече, отколкото получи през последните две години, счита Леонид Грач, последният комунист ръководил Крим преди разпада на СССР.               „ Той трябваше да стане образцов регион, пример за това, какво може да бъде направено, а вместо това имаш чувството, че е нелюбимо доведено дете на Русия“.

В първите дни след присъединението на Крим Грач е говорил по телефона с министъра на отбраната Сергей Шайгу и той му предложил поста министър-председател, но след това Москва спира своя избор на националистите Сергей Аксьонов и Владимир Константинов.

„Парите не отидоха за решаване на проблемите, те останаха в джобовете на кримските новобогаташи“, казва той.Много хора ги дразни Аксьонов, който според слухове, е бил свързан в миналото с криминални групировки ( което той отрича) и е имал, казват, прякор „Гоблин“. Той – крайният руски националист – е бил избран от Москва за ръководител на народното въстание, което послужи като повод за завземането на полуострова и за награда беше назначен за глава на републиката.„Това е правителство на „Гоблини“. За времето, което са на власт, щях да обуча едно от моите шимпанзета и то щеше да стане по-добър политик“, казва Зубков.На Аксьонов не му е леко. След анексията републиката се намира под жестоки санкции, а през последните месеци Украйна въведе и търговска блокада. От както през миналия ноември украински активисти събориха далекопровода снабдяващ Крим с електричество републиката е в тъмнина. Хората се хранят на свещи, спрели са заводи и в първите дни даже не са работили светофарите.

Ситуацията се нормализира, казва министърът на енергетиката и горивата Светлана Бородулина, но недостигът на енергия е все още 20% и чак през 2018 ще могат сами да се обезпечат, когато ще влезнат в строй две големи електростанции. В Крим все още действа режим на извънредно положение и всеки ден много жители остават без ток за по няколко часа. Заводите са минали на работа на смени, за да не работят в часовете на максимално натоварване на енергийната система.По думите на Бородулина реакцията на властите е била поразителна – много от ръководителите са работили до три часа през нощта, следейки за това, предприятията и учережденията да бъдат снабдени с генератори. Наистина, някои са се отнесли към тези мерки критично и на съвещание на правителството Аксьонов е бил в ярост от поведението на тези, които в извънредните условия са отишли да празнуват и лично е подгонил подчинените: „Да постигнеш резултати е невъзможна работа. Започвам да разбирам дядо Сталин“.За Зубков изключването на тока е завършило с трагедия, защото три тигърчета са се простудили и умрели от инфекция – не е могъл да им осигури топлина след като властите му взели дадените преди това генератори. След това местният прокурор обвинил Зубков, че той, търсейки публичност, е довел животните до това състояние и го е заплашил със съд. По думите на бизнесмена, тези изказвания са голословни и нелепи и обвини властите в кражба на парите, предназначени за закупуване на генератори с цел да се избегне ситуацията, за която мнозина са предупреждавали.Зубков знае своите лъвчета по име, влиза в клетките и си играе с тях като с палави котета. В клетката потупва тигрицата по гърба и на шега я дърпа за опашката. Изглежда с тях намира по-лесно общ език, отколкото с кримските чиновници.

„Те са във възторг от своя героизъм, но нищо не са направили. Те са просто бандити, които се оказаха на нужното място, в нужното време“, казва той.

Според публикувани данни от допитване, проведено от руски институт, одобрението към Аксьонов е високо както преди и преобладаващото мнозинство гледат на бъдещето с оптимизъм, но даже и най-проруски настроените признават, че нещата не са тръгнали така, както е било планирано.

„Ресурсът на доверие ще стигне за три-пет години и под влиянието на затъмнението той се увеличи. Но някои до сега продължават да празнуват присъединението. Време е да престанат да празнуват и да започнат да работят“, казва социологът Евгвний Копатко, анализирайки резултатите от изследването.В Севастопол, където е базата на руския Черноморския Флот и има собствени административни структури, подчинени пряко на Москва, съществува конфликт на обществеността с администрацията. Местният проруски бизнесмен Алексей Чалий, който в хода на присъединението стана „герой“, критикува местната власт, която се оглавява от назначения от Москва Сергей Меняйло.Хора от обкръжението на Чалий твърдят, че десетки години той е работил неуморно, за да върне Севастопол в състава на Русия, но е разочарован от сегашните власти и е разстроен от това, че никой не се интересува от неговите планове за стратегическо развитие на града. Сега Чалий се намира в Москва, за да се опита да убеди кремълските чиновници да свалят от длъжност Меняйло.„Той отиде там, за да каже: „Аз съм готов да работя, ако махнете този идиот“, каза при условия на анонимност един от членовете на законодателното събрание, подкрепящ Чалий. Не знаем как ще свържи всичко това. Путин не обича да взима решения под натиск“.
След присъединението на Крим много от тези, които имаха проукраински възгледи са заминали, а останалите предпочитат да мълчат, тъй като възможностите да изразяват своето несъгласие са станали малко.След въвеждането на блокадата и затъмнението много хора още повече са намразили Украйна. И въпреки, че са разочаровани от това, което се е случило след присъединението, те не съжаляват за своето решение.

Зубков се е родил в Русия, но се учил в Киев и е женен за украинка. Преди е изпитвал най-топли чувства към Украйна, но след като се е наслушал на националистически лозунги на Майдана и нагледал как навсякъде рушат паметници на Ленин, е станал яростен привърженик на присъединението на Крим към Русия.„Помня, как вървях по Майдана и, честно казано, се бях изплашил. Разбира се, сега все повече хора изпитват разочарование, но аз както и преди считам, че историческият процес на присъединяването беше правилен“, обяснява той и се надява, че Москва ще се оправи с този безпорядък. Ако не, ще захвърли всичко и ще изостави своите зверове.Депутат от законодателното събрание от Севастопол каза: „Тук има хора, които трезво оценяват сегашната политическа система в Русия. Този режим в Кремъл е временно явление, но кое е най-важното – ние сме в Русия и това е завинаги“.

оригинална публикация

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Петък, 22 Януари 2016 09:19

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Путин зачуква поредният  пирон в ковчега на руската икономика

Путин зачуква поредният пирон в ковчега…

Пол Родерик Грегъри | Forbes Помня времето, когато летище "Домодедово" бе една непревземаема грамада от стомана, стояща в открито поле", расказва на читателите на Форбс журналиста Пол Родерик Грегъри за домашеният...

24-02-2016, 00:02

Подмолни игри: Израел на тайни преговори е призовал САЩ и Русия да принудят Иран да напусне Сирия

Подмолни игри: Израел на тайни преговори…

Дипломати на Израел, САЩ и Русия се провели в началото на юли тайни преговори за прекратяване на огъня и определяне на зоните за деескалация в южната част на Сирия. Трите...

09-08-2017, 00:08

Reuters: В Саудитска Арабия биха принц с камшик

Reuters: В Саудитска Арабия биха принц с…

В Саудитска Арабия един от членовете на управляващата династия бе наказан с бой с камшици, съгласно решение на съда, съобщи Reuters позовавайки се на саудитски вестник. Името на принца не е оповестено...

02-11-2016, 00:11

The New York Times: ФБР не успя да открие връзки на Тръмп с руските власти

The New York Times: ФБР не успя да откри…

Федералното бюро за разследване (ФБР) и другите компетентни американски ведомства все още не са намерили нищо, което може да свързва кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп...

01-11-2016, 00:11

Приятелски огън: Афганистански войници загинаха в резултат на американски въздушен удар

Приятелски огън: Афганистански войници з…

Поредните афганистански войници загинаха в резултат на погрешен въздушен удар на ВВС на САЩ, инцидентът се случи в провинция Хелманд в петък, 21-ви юли. За това съобщиха от щаба на операцията...

22-07-2017, 00:07

Европа под обсада: В Германия шестима арабски мигранти изнасилиха 15-годишно момиче

Европа под обсада: В Германия шестима ар…

В Германия се случи поредното масово изнасилване, извършено от арабски мигранти. Мюнхенската полиция съобщи за задържането на петима мигранти афганистанци за изнасилването на 15-годишно момиче, шестият изнасилвач се издирва. Преди няколко...

31-10-2018, 00:10

Блондинка под прикритие: С десанта в Нормандия САЩ са подкрепили Германия

Блондинка под прикритие: С десанта в Нор…

Хубавата блондинка, по съвместителство изпълняваща функциите на говорител на Държавния департамент се изложи като кифладжийка… Припознавайки фашистка Германия като съюзник на САЩ през Втората световна война. За Тръмп знанието  на историята...

08-06-2018, 00:06

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, събота 8 декември.

08-12-2018, 00:12

Reuters: Над 60% от британците не одобряват действията на правителството в преговорите за Brexit

Reuters: Над 60% от британците не одобря…

Шест от всеки десет британци не одобряват действията на правителството на Тереза Мей в преговорите с властите на ЕС за условията на Brexit, информира агенция Reuters, цитирайки проучване на общественото...

08-08-2017, 00:08

Anadolu: Вицепрезидента на Афганистан е ранен в сблъсък с талибаните

Anadolu: Вицепрезидента на Афганистан е …

Вицепрезидента на Афганистан генерал Абдул Рашид Достум е ранен в сблъсък с бунтовниците от движението "Талибан", съобщи агенция Anadolu. Според информацията на агенцията, талибаните са атакували конвоя на Рашид Достум в...

17-10-2016, 00:10

Треньорът на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо: "Ще дам Златан Ибрахимович 4 почивни дни, а останалите по 2"

Треньорът на "Манчестър Юнайтед…

Специално отношение на специалния треньор за специалния нападател. "Ако сте на 34 години, вие се нуждаете от почивка. Невъзможно е да се играе по 70 мача. На останалите играчи, които не...

29-08-2016, 00:08

Емир Кустурица ще се кандидатира за президент на Сърбия

Емир Кустурица ще се кандидатира за през…

Култовият сръбски режисьор и музикант Емир Кустурица иска да участва в президентските избори в Сърбия които ще се проведат през 2017 година. Това съобщи на 29-ти септември сръбският вестник "Курир...

30-09-2016, 00:09

Видео х 2: SpaceX осъществи историческо изстрелване на ракетата Falcon 9

Видео х 2: SpaceX осъществи историческо …

Компанията SpaceX изстреля ракета Falcon 9, чиято първа степен вече е летяла в космоса, съобщи Reuters. Тежката ракета-носител с многофункционалния телекомуникационен сателит SES-10 бе изстреляна от Кейп Канаверал (Флорида) в...

31-03-2017, 00:03

Guardian: Вместо среща с политици Путин предпочете беседа с британски ученици

Guardian: Вместо среща с политици Путин …

Вместо среща с премиера Тереза ​​Мей или министъра на външните работи на Великобритания Борис Джонсън Владимир Путин предпочете двучасова беседа с учениците от британският колеж Итън, съобщи Guardian. "Министрите чакат с...

01-09-2016, 00:09

Руският концерн „Радиоелектронни технологии“: Новите радари ще могат да надзърнат в самолет на разстояние 500 км

Руският концерн „Радиоелектронни техноло…

Радари, базирани на радиооптични фазирани антенни решетки, са в състояние да направят „рентгенови снимки“ на самолети и да разберат какви хора и техника се намират в тях, заяви представител на...

04-01-2016, 19:01

Neuen Zürcher Zeitung: "Ако искам да напредна, трябва да се махна"

Neuen Zürcher Zeitung: "Ако искам д…

Не само България е на път да остане без лекари: и в съседна Румъния медиците масово емигрират. При това румънските лекари бягат не само заради лошото заплащане, пише швейцарския вестник...

12-07-2017, 00:07

CNN: Елон Мъск бе на тайна среща в Пентагона

CNN: Елон Мъск бе на тайна среща в Пента…

Основателя на Space X и Tesla Motors Елон Мъск, проведе закрита среща с министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър. Темите на разговора им не са известни, предаде CNN в...

10-06-2016, 00:06

Западна толерантност: Коледните базари в Белгия вече ще се казват Зимни, за да не се обиждат мюсюлманите

Западна толерантност: Коледните базари в…

Дали не е време изобщо да отменим коледа? Западната криворазбрана толерантност няма спирка. В някои от големите градове в Белгия празничните декемврийски базари вече няма да се наричат коледни, а...

31-10-2018, 00:10

"Денят на гнева": Израелските военни застреляха двама палестинци, пострадалите са над 700

"Денят на гнева": Израелските …

Двама палестинци бяха убити и повече от 760 пострадаха в резултат на сблъсъци между палестинци и израелските военни. Според данни на израелската армия в протестите и бунтовете са участвали около 7...

09-12-2017, 00:12

Израел нанесе въздушен удар по иранска база близо до Дамаск

Израел нанесе въздушен удар по иранска б…

Израелските ВВС нанесоха въздушен удар по иранска военна база в близост до сирийската столица Дамаск, съобщи еврейския вестник "Хаарец", цитирайки местните медии. Отбелязва се, че атаките са извършени от въздушното пространство...

02-12-2017, 00:12

Двете страни на една монета: Експулсираха посланика на Саудитска арабия в Ирак

Двете страни на една монета: Експулсирах…

Ирак изгони посланика на Саудитска Арабия Тамер ас Субхан. Официалният предлог е заявлението на посланика, че шиитските милиции в Ирак възнамеряват да го убият. В същото време, социалните медии съобщават, че братовчеда...

09-09-2016, 00:09

В мрежата се появиха снимки на най-големия круизен кораб в света

В мрежата се появиха снимки на най-голем…

В интернет се появиха снимки на най-големия круизен кораб в света, строителството му  се завършва в корабостроителницата STX в град Сен Назер (Франция). Според изданието Gulf News, той се нарича „Хармония...

21-02-2016, 00:02

Башар Асад се съгласи да предсрочни избори

Башар Асад се съгласи да предсрочни избо…

Сирийският президент Башар Асад заяви, че е съгласен да се проведат предсрочни избори, ако иска народът. Съответното изявление бе направено от държавния глава в интервю за РИА Новости, публикувано в...

01-04-2016, 00:04

Войната за арктическите ресурси е в пълен ход

Войната за арктическите ресурси е в пъле…

Борбата за природните ресурси на Арктика се изостря. Работата е там, че в резултат на глобалното затопляне намалява площта на територията покрита с лед. Поради това се увеличават възможностите за...

25-04-2016, 00:04

New York Times: Ако Хилъри стане президент, дали Бил ще получи червен картон?

New York Times: Ако Хилъри стане президе…

Ако кандидатът на Демократическата партия на САЩ Хилъри Клинтън спечели президентската надпревара през тази година, нейният съпруг - бившият президент Бил Клинтън - ще престане да участва редовно в заседанията...

27-07-2016, 00:07

Видео х 4: Във Флорида хвърлиха камък по кортежа на Доналд Тръмп

Видео х 4: Във Флорида хвърлиха камък по…

Хвърлиха камък по кортежа на американският президент автоколона Доналд Тръмп, предаде CNN, "Тайните служби провеждат разследване след като във Флорида кола от кортежа на президента Тръмп бе ударена от някакъв...

18-02-2017, 00:02

По-добре късно, отколкото никога: The Independent разкри причината за закъсненията на Путин

По-добре късно, отколкото никога: The In…

"По-добре късно, отколкото никога",  това очевидно е кредото на Владимир Путин, предполага британския таблоид The Independent. Президентът на Русия придоби репутацията на човек , който кара световните лидери да го...

13-01-2017, 00:01

Европа под обсада: В Швейцария бежанец се опита да заколи полицаи, ликвидиран е на място

Европа под обсада: В Швейцария бежанец с…

Швейцарската полиция съобщи за нападение, извършено от бежанец в център за бежанци в град Бризгаго, Кантон Тичино, успял да нарани двама души. В събота 7 октомври, 38-годишният бежанец от Шри Ланка...

08-10-2017, 00:10

СNN: Пентагона - няма да изтеглим войските си от сирийския град Манбидж

СNN: Пентагона - няма да изтеглим войски…

Градуса на напрежение между съюзниците в НАТО САЩ и Турция се покачва. Генералът на армията на САЩ Джоузеф Вотъл, началник на централното командване на въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) заяви в...

05-02-2018, 00:02

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 11 декември.

11-12-2018, 00:12

Добре живеем: Новия държавен секретар Тилерсън ще получи като пенсия от ExxonMobil някакви си 180 милиона долара

Добре живеем: Новия държавен секретар Ти…

Оглавяващия по-рано компанията ExxonMobil Рекс Тилерсън, когото избрания за президент на Съединените щати Доналд Тръмп иска да назначи за нов държавен секретар на САЩ, ще получи от на компанията пенсията...

04-01-2017, 00:01

Вечна му памет: Почина "Главният Мюлер на Съветския съюз" Леонид Броневой

Вечна му памет: Почина "Главният Мю…

Руските медии съобщиха за смъртта на Леонид Сергеевич Броневой. Прочулият се с ролята на групенфюрер Хенрих Мюлер в култовият чернобял съветски сериал "Седемнадесет мига от пролетта", актьора почина сутринта на...

09-12-2017, 00:12

Ердоган обвини Франция и Германия в геноцид на народите на Африка

Ердоган обвини Франция и Германия в гено…

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Франция за геноцида в Руанда и Германия за масовото клане в Намибия. Това се съобщава в неделя 5 юни, турския телевизионен канал NTV. "Кой стои...

06-06-2016, 00:06

Футболните мачове предавани по телевизията днес

Футболните мачове предавани по телевизия…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, понеделник 9 април.

09-04-2018, 00:04

Агента на ЦРУ разпитвал Саддам Хюсеин: Ирак може да се управлява само от диктатор

Агента на ЦРУ разпитвал Саддам Хюсеин: И…

И президента Обама, и новоизбрания президент Доналд Тръмп смятат, че Съединените щати не трябваше да нахлуват в Ирак през 2003 година. Иракската война и хаоса възцарил след американската инвазия, до...

13-07-2018, 00:07

DW: Ким Чен Ун - на практика недосегаем за САЩ

DW: Ким Чен Ун - на практика недосегаем …

Режимът на Ким си осигури недосегаемост. САЩ и сами са виновни за това. Дали Тръмп няма да изгуби търпение и да бомбардира севернокорейските ракетни заводи? Това би запалило нова Корейска...

06-07-2017, 00:07

Шпионски игри: Коментар за теча на секретната информация за френските подводници Scorpene

Шпионски игри: Коментар за теча на секре…

Информацията за подводниците тип Scorpene съдържаща се в документите публикувани от австралийската преса, е чувствителна, но не е критично важна и поверителна. Това заяви информиран източник пред Reuters. По-рано, на 24...

24-08-2016, 00:08

Саудитска Арабия очерта целите за своята авиация  в Сирия

Саудитска Арабия очерта целите за своята…

Прехвърлените в Турция изстребители на ВВС на Саудитска Арабия ще атакуват сирийският град Ракка, който се счита за столица на терористичната групировка "Ислямска държава" ИДИЛ, и нейните околности. В интервю...

14-02-2016, 00:02

Сирийската армия превзе историческата част на Палмира град Тадмор

Сирийската армия превзе историческата ча…

Сирийските правителствени войски си върнаха контрола над историческа част на сирийския град Палмира. За това в сряда, 23 март, съобщи на агенцията САНА сирийски бригаден генерал. "Сирийската армия взе под контрол...

23-03-2016, 00:03

Spiegel: "Мафията" - Ауди, Порше, БМВ и сие

Spiegel: "Мафията" - Ауди, Пор…

Обвиненията са чудовищни. Големите германски автомобилни концерни изглежда са се договаряли да поддържат високи цени и да спъват някои технологични развития. При това с почти мафиотски методи. Списание Spiegel писа тези...

27-07-2017, 00:07