Афганистан 15 години по късно: Равносметка на една война, която няма край

Бернардо Valli (Bernardo Valli)

На 7 октомври 2001 започна офанзивата срещу талибаните. Въпреки това, Западната военна намеса не донесе стабилност в страната, която все още е потопена в хаос. Въпреки високата цена на човешките животи и ресурси, която се наложи да бъде платена от всички. Дори от Италия.

Талибаните не са завладявали толкова много територия от есента на 2001 година. Тоест, от началото на военната интервенция на САЩ носеща гордото име Enduring Freedom, "Несъкрушима свобода". По същото време, под същото име се провеждаха и други военни операции по света, но в този случай, ставаше въпрос за специална мисия.

След Пърл Харбър, никой не бе успял - и никой не смееше - да атакува САЩ, а през октомври, преди 15 години, американците отговориха на атаките от 11 септември в Манхатън и Вашингтон, които както се смяташе, са били замислени и организирани именно в Афганистан. Държава, в която потърпяха поражение много чужди армии, последна - съветската.

Сега, тази есен, талибаните контролират десет процента от населението, една трета от населението съставящо 31 милиона жители живее в райони на военния конфликт. Това са разочароващи резултати (информацията е на ООН) след 15 години война, в която срещу талибаните воюваха около 140 000 американски и 36 000 военни от други държави.

В момента броят на американците намаля до по-малко от 10 хиляди, много контингенти от други страни се оттеглиха от Афганистан. Италианците са все още там, те бяха повече от четири хиляди – останаха по-малко от хиляда. И до завръщането им не остава много време.

Тази допълнителна година, която в съответствие с обещанието дадено от Матео Ренци на Барак Обама, войските да останат в Афганистан идва към своя край. През 2015 година операцията на НАТО (ISAF - Международните сили за съдействие на безопасността) промени името си и сега се нарича "Решителна подкрепа". Тя трябваше да стане последна фаза на операцията започната от Буш-младши, и от която Обама трябваше набързо да се откаже, включително и поради инвазията в Ирак през 2003 година, изглеждаше че нейното значение е намаляло. Но това не му се отдаде, той така и си остана там. Все едно че е хванат в капан.

Аз предсказах в няколко цифри, с някои бюрократични подробности конфликта в Афганистан, който, както и всички останали войни, която се провеждаха в продължение на векове в проблемните и удивителните страни, може да продължават до безкрай. Или да завършат с повече или по-малко прибързано оттегляне, често с тежки загуби, недалновидни чужди войски, убедени, че ще могат да контролират пустинята, зелените равнини, планинските райони, където преди това са били дислоцирани.

Двадесет години преди появата на американците в региона, началото на което аз наблюдавах между Кабул и източните райони по време на въздушният удар в Тора Бора срещу Инд Куш, аз бях свидетел на трагичните обстоятелства, когато съветските войски преживяваха агонията на своята империя в афганистанската гражданска война.

Дори комунистите от фракцията Халк (народ), повечето от които бяха от етническото обединение Пущун, не доверяваха на съветската армия. Пристигащите от Москва генерали можеха без опасения да се доверят само на фракцията Парчам (знаме), комунистите, сред които преобладаваше таджикското малцинство. Десетилетия по-късно, президента Ашраф Гани (Ashraf Ghani), по-рано заемащ висок пост в Световната банка, който получи наскоро помощ от страна на Запада, започна да смята за едни от най-надеждните си съюзници някои от онези комунистически генерали.

По време на гражданската война през 80-те години те се биеха рамо до рамо със съветската армия, и заедно с нея бяха победени от бунтовниците. Те също така бяха победени и от джихадистките групировки, пристигнали за да помогнат на афганистанските братя-мюсюлмани, чиято територия бе окупирана от комунистите проповядващи атеизъм. Сред тези групировки беше и "Ал Кайда", под ръководството на саудитеца Осама бин Ладен. Може би аз съм се ръкувал с него в Пешавар Пакистан, на границата където той тогава командваше. Но аз не го него познавах и дори не подозирах за съществуването му.

Американците проявиха щедрост към бунтовниците, които воюваха срещу съветските войски и генералите, които сега станаха приятели на охраняваният от тях президент на новата република. Те им предоставиха дори знаменитите преносими зенитни ракети Stinger, които унищожиха флота на руските хеликоптери, като по този начин ускориха поражението и косвено разпадането на съветската империя. В джихадистите тогава се появи увереност, че те са победили супердържава, и следователно могат да направят същото с други - да унизят също така Съединените щати.

Джихадизма, който бързо се разпространи в Ирак след американската инвазия и влошаващ конфликта в долината на реките Тигър и Ефрат, допринасяйки за тероризма и притока на бежанци в Европа, укрепи позициите си. Той направи първите си стъпки, постави си амбициозни цели в Афганистан с неговото племенно устройство, в тази страна, безмилостна към нашествениците, допринасяща за гражданските войни и привлекателна за истинските пътешественици.

Според Оливие Руа, прекрасен специалист по Афганистан, движението Талибан е следвало в две посоки. От една страна, това е било пуританско, аскетично, фундаментално религиозно движение, преследващо една политическа цел - прилагането на нормите на шериата. То не изразяваше открито анти-западни възгледи, но след това изработи тази тенденция. По същия начин стояха и нещата в Иран при Хомейни, и в "Ал Кайда" на Осама бин Ладен. Първоначално пред себе си то поставяше дори националистически цели: да се създаде афганистанска държава с пущунско население, тъй като талибаните принадлежат именно към тази етническа група. От тук следователно, е сблъсъкът със Северният алианс, предвождан от смелия таджик Масуд, който бе убит от двама членове на "Ал Кайда" представили се като журналисти.

Първоначално, талибаните ставаха обект на внимание на западните организации, които се стремяха да ги принудят да спазват правата на жените, и като резултат споделиха съдбата на "Ал Кайда". Техният глава, молла Омар, открито подкрепяше Осама Бин Ладен, вече по времето когато го обвиняваха в извършването на терористични актове и проповядване на антиамерикански възгледи. Още повече, една от жените на Омар е била дъщеря на Бин Ладен. Това също така увеличи влиянието на "Ал Кайда" върху талибаните. От тук произтича унищожаването на статуите на Буда през февруари 2001 година, принуждаване на мюсюлманите да носят отличителен знак през април 2001, прекратяването на работата на християнските мисии през август на същата година.

От този момент, съдбата на "Ал Кайда" и талибаните престана да бъде различна. Афганистан по това време стана място за срещи на мюсюлманските интегралисти от страните на Северна Африка, Саудитска Арабия, Индонезия, а също така и от Кавказ. Когато Вашингтон, веднага след 11 септември и преди началото на военната си намеса, поиска екстрадирането на Бин Ладен, молла Омар не отговори. Хора от Ал Кайда, поне голямата част от тях, може би дори и главата им, напуснаха Афганистан, бягайки в пещерите на планината Инду Куш, достигайки границата с Пакистан. Преследването им беше безпрецедентно. Ако в Тора Бора, на височината на подножието на Инду Куш, бегълците се укриваха дълбоко в недрата на планината, американските бомбардировачи B-52 хвърляха бомби по върховете високи няколко хиляди метра.

През 2004 година Осама Бин Ладен пое отговорността за терористичните атаки в Ню Йорк. През 2006 година бе намерено съобщение в което се казваше, че той е подготвял терористите. През май 2011 година в Абботад, близо до Исламабад, Бин Ладен беше изненадан и убит от американските военни.

Талибаните в момента нямат дори лидер, молла Омар почина в резултат на заболяване. Въпреки това, неговите хора продължават да се сражават. В последните няколко дни - основно около град Кундуз, в северната част на Афганистан. Тях все по-малко ги контролира правителството в Кабул и неговите съюзници.

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Събота, 08 Октомври 2016 08:05

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Дипломация: Американските тайни служби са подслушвали телефона на руския посланик в САЩ

Дипломация: Американските тайни служби с…

Американските тайни служби са подслушвали телефона на бившия руски посланик в САЩ Сергей Кисляк, съобщи руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на скандалната книга "Огън и ярост: Белият дом на...

11-01-2018, 00:01

Xiaomi представи първия си квадрокоптер Mi Drone

Xiaomi представи първия си квадрокоптер …

Китайската компания Xiaomi официално представи дългоочаквания квадрокоптер Mi Drone. Главната особеност на Xiaomi Mi Drone е, че той е оборудван с камера Sony с резолюция 12 мегапиксела и 3-осна стабилизация на...

26-05-2016, 00:05

ЕС - Украйна усмивки има, визи не

ЕС - Украйна усмивки има, визи не

В хода на Съвета на ЕС в Брюксел, министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньоф заяви, че "сега не е време" за въвеждането на безвизов режим с Украйна и...

22-05-2016, 00:05

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 5 август.

05-08-2017, 00:08

Тръмп обвини Обама че възпрепятства предаването на властта и разрушава отношенията с Израел

Тръмп обвини Обама че възпрепятства пред…

Новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, встъпващ в длъжност на 20 януари е недоволен от стъпките на действащия глава на държавата Барак Обама по предаването на властта. Последните действия на...

29-12-2016, 00:12

САЩ: Няма оправдание за решението на Москва да експулсира американски дипломати

САЩ: Няма оправдание за решението на Мос…

От Държавния департамент на САЩ коментираха ответните мерки на Русия да екстрадира американски дипломати. Те са убедени, че "няма оправдание за руския отговор". Според Държавния департамент Москва не е заинтересована...

29-03-2018, 00:03

Доналд Тръмп: Масовата имиграция ме способна да унищожи ЕС

Доналд Тръмп: Масовата имиграция ме спос…

Масовата миграция към Европа може не само да доведе до разпадането на ЕС, но също и до възможността, през следващите десет години континента просто да, "стане неузнаваем". Това се посочва...

27-06-2016, 00:06

DW: Борисов Трети?

DW: Борисов Трети?

Какво очаква България след оставката на Борисов? И каква е истинската причина за решението му да се оттегли? Предлагаме Ви мнения на чуждестранни наблюдатели: Преодоляването на правителствената криза в България ще...

19-11-2016, 00:11

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 27 септември.

27-09-2017, 00:09

Европа под обсада: Във Франция арестуваха алжиреца прегазил група войници

Европа под обсада: Във Франция арестувах…

Вчера вечерта френската полиция арестува екстремиста извършил терористичната атака с автомобил в Париж. Терористът е 36-годишен алжирец, който е причакал с автомобил BMW в улица без изход, докато сутринта войниците излязат от...

10-08-2017, 00:08

Решението на фрау Меркел да се даде ход на съдебното дело срещу сатирика Бемерман предизвика скандал в Германия

Решението на фрау Меркел да се даде ход …

Решението на кабинета на германския канцлер Ангела Меркел за това, да се санкционира съдебно преследване срещу немският сатирик и телевизионен водещ Ян Бемерман, който написа стихотворение срещу турският президент Раджеп...

15-04-2016, 00:04

DW: Г-н Каракачанов, що за идея е това?

DW: Г-н Каракачанов, що за идея е това?

Новият министър на отбраната иска да върне тъй нареченото "военно обучение" в училището. Що за глупост? На учениците им липсват много неща, но не и агресия. Военното обучение е точно...

08-05-2017, 00:05

История с продължение: Google благодари на учтивата британска бабичка

История с продължение: Google благодари …

Британското представителство на Google благодари на пенсионерката от Англия, която формулира своите търсения по един много учтив начин. Съобщението, с което компанията реши да каже благодаря на учтивата бабичка, е...

16-06-2016, 00:06

"Челси" ще извади 60 милиона евро за Мхитарян

"Челси" ще извади 60 милиона е…

Полузащитника на "Борусия" Дортмунд и арменския национален отбор Хенрих Мхитарян може да продължи кариерата си в Англия, съобщава BAMs. Лондонският "Челси" е готов да плати за трансфера на 27-годишния арменец 60...

25-04-2016, 00:04

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 4 декември.

04-12-2018, 00:12

Изборите за Бундестага загрубяват - Заместник-канцлерът на Германия нарече опонентите си нацисти

Изборите за Бундестага загрубяват - Заме…

Ръководителят на външната политика на Германия и вицеканцлер Зигмар Габриел излезе с много тежки обвинения срещу политическите си опоненти - дясната партия "Алтернатива за Германия" - наричайки ги нацисти. В интервю...

12-09-2017, 00:09

Европа под обсада: Френският премиер подкрепи кметовете забранили носенето на буркини

Европа под обсада: Френският премиер под…

Френският премиер Мануел Валс се изказа в подкрепа на кметовете на общините които издадоха постановления за забрана на носенето буркини (бурка+бикини, мюсюлмански бански костюми), които отговарят на всички изисквания на шериата...

17-08-2016, 00:08

ВВС – Видео: Украински танкове влезнаха в Авдеевка

ВВС – Видео: Украински танкове влезнаха …

В мрежата се появи видео, на което се виждат танкове на въоръжените сили на Украйна, разположени сред жилищни сгради в селището Авдеевка. Видеото е публикувано от кореспондента на ВВС Том...

02-02-2017, 00:02

Старци разбойници: 77-годишният Ал Пачино заби актриса два пъти по млада от него

Старци разбойници: 77-годишният Ал Пачин…

Американски актьор Ал Пачино отпразнува своя 77-ми рожден ден в компанията на 38-годишната си възлюбена, пише Daily Mail. Двойката е била на почивка в Мексико. Избраницата на Ал Пачино е аржентинската...

28-04-2017, 00:04

Видео: Многохиляден митинг пред президентския дворец в Варшава

Видео: Многохиляден митинг пред президен…

Няколко хиляди души участват в протеста пред президентския дворец във Варшава. Митинга се провежда във връзка с ситуацията сложила се в навечерието в полския Сейм. Опозиционните депутати заради отстраняването на един от привържениците...

17-12-2016, 00:12

Ким Чен Ун обеща да не буди повече с ракети президента на Южна Корея

Ким Чен Ун обеща да не буди повече с рак…

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун е обещал, че повече няма да буди президента на Южна Корея Мун Дж Ин с ракетни опити, които северокорейската страна обикновено извършваше рано сутрин...

27-04-2018, 00:04

Jerusalem Post: Израел и Европа ще изградят най-дългия подводен газопровод

Jerusalem Post: Израел и Европа ще изгра…

Израелски и европейски официални представители подписаха протокол за намерения относно изграждането на газопровод, който трябва да стане най-дългият в света. В понеделник 3 април, Израел, Кипър, Гърция и Италия се договориха...

04-04-2017, 00:04

Reuters: В Турция ще удължат извънредното положение с още три месеца

Reuters: В Турция ще удължат извънреднот…

Турските власти удължат извънредното положение, въведено след опита за военен преврат през миналото лятото за още три месеца, съобщи Reuters. Съответните препоръки към кабинета е дал турския Съвет за национална безопасност...

18-04-2017, 00:04

Египетски съд осъди четири годишно момче на доживотен затвор

Египетски съд осъди четири годишно момче…

Четири годишно момче от Египет, беше осъдено на доживотен затвор за убийство. За това в петък, 19 февруари, съобщи The Daily Mirror. Детето е обвинено в осем опита за убийство, вандализъм...

19-02-2016, 00:02

Тимошенко постави ултиматум на Яценюк

Тимошенко постави ултиматум на Яценюк

Лидерът на "Батькивщина" Юлия Тимошенко заяви, че партийната фракция в Върховната Рада, до края на тази седмица повторно ще инициира разглеждането на постановление, за оставката на правителството на Арсений Яценюк...

17-02-2016, 00:02

Bloomberg: Сега молят Путин да установи мир в Афганистан

Bloomberg: Сега молят Путин да установи …

Хенри Майер | Bloomberg "Русия играе "значителна роля" в опитите да се накара афганистанското движение "Талибан" да седне на масата за преговори" – цитира думите на Ханиф Атмар журналистът на Bloomberg...

25-11-2017, 00:11

The Wall Street Journal: Шефа на ExxonMobil е основния претендент за поста държавен секретар на САЩ

The Wall Street Journal: Шефа на ExxonMo…

Основният претендент за поста държавен секретар в новата администрация на Доналд Тръмп, който бе избран за президент през 2016 година, е директора на петролната компания ExxonMobil Рекс Тилерсън. Пише вестник The...

10-12-2016, 00:12

Съединените щати прехвърлят в Латвия 76 военни хеликоптера

Съединените щати прехвърлят в Латвия 76 …

През ноември Пентагонът ще прехвърли в Латвия на 76 хеликоптера Black Hawk, Apache и Chinook. Според съобщение на американската флота военната техника ще бъде доставена от Тексас до столицата на...

15-10-2017, 00:10

Терориста от Барселона бе ликвидиран благодарение на бдителна жена

Терориста от Барселона бе ликвидиран бла…

Изпълнителя на терористична атака в Барселона Юнес Абуякуб бе проследен и ликвидиран от полицията благодарение на местна жителка от град Субирац, пише вестник Pais. В понеделник 21 август местна жителка срещнала заподозрения...

22-08-2017, 00:08

Europe1: На 19 октомври в Берлин  ще се срещнат лидерите на "Норманската четворка"

Europe1: На 19 октомври в Берлин ще се …

Среща на лидерите на страните-участнички в "Норманската четворка" ще се проведе на 19 октомври в Берлин. Това във вторник 11 октомври, заяви руският посланик във Франция Александър Орлов, в ефира...

11-10-2016, 00:10

Видео: Еволюцията на Range Rover за по-малко от 2 минути

Видео: Еволюцията на Range Rover за по-м…

  Компанията Jaguar Land Rover качи в мрежата анимирано видео дълго 1 минута и 25 секунди, посветено на един от основните автомобили в историята на компанията - Range Rover. История на Range...

13-02-2017, 00:02

The Daily Telegraph: Знае се сумата похарчена от Русия за "намеса" в референдума за Brexit

The Daily Telegraph: Знае се сумата поха…

Руските структури са похарчили 97 цента (1.63 лева) за реклама във Facebook, която е била демонстрирана на потребителите на социалната мрежа по време на референдума за излизането на Обединеното кралство...

14-12-2017, 00:12

The Sun: Моуриньо ще получи 20 милиона евро, ако спечели с "МЮ" Шампионската лига

The Sun: Моуриньо ще получи 20 милиона е…

Ръководство на манкунианците обеща да изплати на новия старши треньор на 15 милиона паунда (19,7 милиона евро), ако португалския специалист изведе отбора до победа в Шампионската лига. Това съобщава британския...

28-05-2016, 00:05

Европа под обсада: В Германия мигрант от Афганистан изнасили и уби дъщерята на чиновник от Европейската комисия

Европа под обсада: В Германия мигрант от…

В Германия арестуваха търсещ убежище мигрант от Афганистан, той е обвинен в изнасилване и убийство на 19-годишната дъщеря на високопоставен чиновник от Европейската комисия, съобщи вестник The Daily Mail. Учещата медицина студентка...

05-12-2016, 00:12

Путин разкри подробности за проекта "Северен поток 2"

Путин разкри подробности за проекта …

Руският президент Владимир Путин заяви, че газопроводът "Северен поток 2" не е алтернатива на проекта "Южен поток". Това, както съобщи руската агенция "Интерфакс", той е заявил по време на среща...

18-06-2016, 00:06

Джамал Кашоги е бил разчленен за седем минути в саудитското консулство в Истанбул

Джамал Кашоги е бил разчленен за седем м…

Един от убийците e започнал да реже тялото на журналиста, докато е бил жив. САЩ от своя страна не бързат да налагат санкции срещу Саудитска Арабия, предаде Reuters. Агенцията се позовава на изказване...

02-11-2018, 00:11

Видео: Сирия - Отговора на израелската атака няма да закъснее

Видео: Сирия - Отговора на израелската а…

Сирийски високопоставен офицер в интервю за изданието Al-Quds коментира удара на израелските ВВС по международното летище в Дамаск. Той е заявил, че "отговора на израелската атака няма да отнеме много време...

27-04-2017, 00:04

Газови войни: "Газпром" построи 80% от "Турският поток"

Газови войни: "Газпром" постро…

"Газпром" положи по морското дъно 1500км от двете тръби на газопровода "Турски поток", или около 80% от общата дължина на тръбопровода, съобщи главният изпълнителен директор Алексей Милер по време на...

31-08-2018, 00:08

Тийнейджъри изсвириха тема от "Междузвездни войни" пред къщата на композитора на сагата

Тийнейджъри изсвириха тема от "Межд…

В Лос Анджелис (щата Калифорния, САЩ), двама тийнейджъри изсвириха заглавната тема от "Междузвездни войни" пред къщата на филмовия композитор Джон Уилямс (John Williams), който е написал музиката за сагата. Видеото...

20-07-2016, 00:07

Anadolu: В Турция започна референдума за измененията в Конституцията

Anadolu: В Турция започна референдума за…

В Турция стартира  референдума за промени в конституцията, първи в него ще вземат участие жителите на източните райони на страната, предаде неделя 16 април агенция Anadolu. В 33 от общо 81-та провинции избирателните...

16-04-2017, 00:04