Афганистан 15 години по късно: Равносметка на една война, която няма край

Бернардо Valli (Bernardo Valli)

На 7 октомври 2001 започна офанзивата срещу талибаните. Въпреки това, Западната военна намеса не донесе стабилност в страната, която все още е потопена в хаос. Въпреки високата цена на човешките животи и ресурси, която се наложи да бъде платена от всички. Дори от Италия.

Талибаните не са завладявали толкова много територия от есента на 2001 година. Тоест, от началото на военната интервенция на САЩ носеща гордото име Enduring Freedom, "Несъкрушима свобода". По същото време, под същото име се провеждаха и други военни операции по света, но в този случай, ставаше въпрос за специална мисия.

След Пърл Харбър, никой не бе успял - и никой не смееше - да атакува САЩ, а през октомври, преди 15 години, американците отговориха на атаките от 11 септември в Манхатън и Вашингтон, които както се смяташе, са били замислени и организирани именно в Афганистан. Държава, в която потърпяха поражение много чужди армии, последна - съветската.

Сега, тази есен, талибаните контролират десет процента от населението, една трета от населението съставящо 31 милиона жители живее в райони на военния конфликт. Това са разочароващи резултати (информацията е на ООН) след 15 години война, в която срещу талибаните воюваха около 140 000 американски и 36 000 военни от други държави.

В момента броят на американците намаля до по-малко от 10 хиляди, много контингенти от други страни се оттеглиха от Афганистан. Италианците са все още там, те бяха повече от четири хиляди – останаха по-малко от хиляда. И до завръщането им не остава много време.

Тази допълнителна година, която в съответствие с обещанието дадено от Матео Ренци на Барак Обама, войските да останат в Афганистан идва към своя край. През 2015 година операцията на НАТО (ISAF - Международните сили за съдействие на безопасността) промени името си и сега се нарича "Решителна подкрепа". Тя трябваше да стане последна фаза на операцията започната от Буш-младши, и от която Обама трябваше набързо да се откаже, включително и поради инвазията в Ирак през 2003 година, изглеждаше че нейното значение е намаляло. Но това не му се отдаде, той така и си остана там. Все едно че е хванат в капан.

Аз предсказах в няколко цифри, с някои бюрократични подробности конфликта в Афганистан, който, както и всички останали войни, която се провеждаха в продължение на векове в проблемните и удивителните страни, може да продължават до безкрай. Или да завършат с повече или по-малко прибързано оттегляне, често с тежки загуби, недалновидни чужди войски, убедени, че ще могат да контролират пустинята, зелените равнини, планинските райони, където преди това са били дислоцирани.

Двадесет години преди появата на американците в региона, началото на което аз наблюдавах между Кабул и източните райони по време на въздушният удар в Тора Бора срещу Инд Куш, аз бях свидетел на трагичните обстоятелства, когато съветските войски преживяваха агонията на своята империя в афганистанската гражданска война.

Дори комунистите от фракцията Халк (народ), повечето от които бяха от етническото обединение Пущун, не доверяваха на съветската армия. Пристигащите от Москва генерали можеха без опасения да се доверят само на фракцията Парчам (знаме), комунистите, сред които преобладаваше таджикското малцинство. Десетилетия по-късно, президента Ашраф Гани (Ashraf Ghani), по-рано заемащ висок пост в Световната банка, който получи наскоро помощ от страна на Запада, започна да смята за едни от най-надеждните си съюзници някои от онези комунистически генерали.

По време на гражданската война през 80-те години те се биеха рамо до рамо със съветската армия, и заедно с нея бяха победени от бунтовниците. Те също така бяха победени и от джихадистките групировки, пристигнали за да помогнат на афганистанските братя-мюсюлмани, чиято територия бе окупирана от комунистите проповядващи атеизъм. Сред тези групировки беше и "Ал Кайда", под ръководството на саудитеца Осама бин Ладен. Може би аз съм се ръкувал с него в Пешавар Пакистан, на границата където той тогава командваше. Но аз не го него познавах и дори не подозирах за съществуването му.

Американците проявиха щедрост към бунтовниците, които воюваха срещу съветските войски и генералите, които сега станаха приятели на охраняваният от тях президент на новата република. Те им предоставиха дори знаменитите преносими зенитни ракети Stinger, които унищожиха флота на руските хеликоптери, като по този начин ускориха поражението и косвено разпадането на съветската империя. В джихадистите тогава се появи увереност, че те са победили супердържава, и следователно могат да направят същото с други - да унизят също така Съединените щати.

Джихадизма, който бързо се разпространи в Ирак след американската инвазия и влошаващ конфликта в долината на реките Тигър и Ефрат, допринасяйки за тероризма и притока на бежанци в Европа, укрепи позициите си. Той направи първите си стъпки, постави си амбициозни цели в Афганистан с неговото племенно устройство, в тази страна, безмилостна към нашествениците, допринасяща за гражданските войни и привлекателна за истинските пътешественици.

Според Оливие Руа, прекрасен специалист по Афганистан, движението Талибан е следвало в две посоки. От една страна, това е било пуританско, аскетично, фундаментално религиозно движение, преследващо една политическа цел - прилагането на нормите на шериата. То не изразяваше открито анти-западни възгледи, но след това изработи тази тенденция. По същия начин стояха и нещата в Иран при Хомейни, и в "Ал Кайда" на Осама бин Ладен. Първоначално пред себе си то поставяше дори националистически цели: да се създаде афганистанска държава с пущунско население, тъй като талибаните принадлежат именно към тази етническа група. От тук следователно, е сблъсъкът със Северният алианс, предвождан от смелия таджик Масуд, който бе убит от двама членове на "Ал Кайда" представили се като журналисти.

Първоначално, талибаните ставаха обект на внимание на западните организации, които се стремяха да ги принудят да спазват правата на жените, и като резултат споделиха съдбата на "Ал Кайда". Техният глава, молла Омар, открито подкрепяше Осама Бин Ладен, вече по времето когато го обвиняваха в извършването на терористични актове и проповядване на антиамерикански възгледи. Още повече, една от жените на Омар е била дъщеря на Бин Ладен. Това също така увеличи влиянието на "Ал Кайда" върху талибаните. От тук произтича унищожаването на статуите на Буда през февруари 2001 година, принуждаване на мюсюлманите да носят отличителен знак през април 2001, прекратяването на работата на християнските мисии през август на същата година.

От този момент, съдбата на "Ал Кайда" и талибаните престана да бъде различна. Афганистан по това време стана място за срещи на мюсюлманските интегралисти от страните на Северна Африка, Саудитска Арабия, Индонезия, а също така и от Кавказ. Когато Вашингтон, веднага след 11 септември и преди началото на военната си намеса, поиска екстрадирането на Бин Ладен, молла Омар не отговори. Хора от Ал Кайда, поне голямата част от тях, може би дори и главата им, напуснаха Афганистан, бягайки в пещерите на планината Инду Куш, достигайки границата с Пакистан. Преследването им беше безпрецедентно. Ако в Тора Бора, на височината на подножието на Инду Куш, бегълците се укриваха дълбоко в недрата на планината, американските бомбардировачи B-52 хвърляха бомби по върховете високи няколко хиляди метра.

През 2004 година Осама Бин Ладен пое отговорността за терористичните атаки в Ню Йорк. През 2006 година бе намерено съобщение в което се казваше, че той е подготвял терористите. През май 2011 година в Абботад, близо до Исламабад, Бин Ладен беше изненадан и убит от американските военни.

Талибаните в момента нямат дори лидер, молла Омар почина в резултат на заболяване. Въпреки това, неговите хора продължават да се сражават. В последните няколко дни - основно около град Кундуз, в северната част на Афганистан. Тях все по-малко ги контролира правителството в Кабул и неговите съюзници.

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Събота, 08 Октомври 2016 08:05

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Примирието в Сирия показва на Русия, че военните операции са ефективни

Примирието в Сирия показва на Русия, че …

Киър Джайлс (Keir Giles) В краткосрочен план примирието, заедно с всичките му недостатъци, е добра новина за много сирийци, но в дългосрочен план това е лоша новина за Запада. Споразумението за ограничено...

06-03-2016, 00:03

Politico: Тръмп прави съмита на Г-7 безсмислен

Politico: Тръмп прави съмита на Г-7 безс…

Дни преди лидерите на седемте най-развити икономики в света да се срещнат в Канада, организаторите имат сериозен проблем - Доналд Тръмп възпрепятства постигането на съгласие по повечето основни теми, пише...

30-05-2018, 00:05

Видео: Германия спря износа на оръжие за съюзника си в НАТО Турция заради операцията срещу кюрдите в Африн

Видео: Германия спря износа на оръжие за…

Германия спря износа на оръжие за Турция заради продължаващата операция на Анкара срещу кюрдските формирования в сирийския кантон Африн. Това заяви министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел. "По отношение...

26-01-2018, 00:01

Газови войни: Американският конгрес може да помогне на европейските си съюзници за спирането на „Северен поток-2“

Газови войни: Американският конгрес може…

Сенаторът от щата Уайоминг Джон Барасо е внесъл в Конгреса на САЩ законопроект, който предвижда санкции срещу компании ангажирани с газопровода „Северен Поток-2“. Според неговите думи, това ще помогне на европейските...

19-07-2018, 00:07

The Sun: Починалата от отравяне с "Новичок" е носила заразени очила - британските специални служби прикриват грандиозен гаф

The Sun: Починалата от отравяне с "…

Британката Доун Стърджис, починала след отравяне с нервнопаралитичното вещество "Новичок", се е заразила от слънчеви очила, съобщи британският таболид The Sun, позовавайки се на източници в разследващите органи. Стърджис намерила отровните...

10-07-2018, 00:07

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 8 август.

08-08-2017, 00:08

Тръмп показа кой е господаря, Франция и Германия недоволстват

Тръмп показа кой е господаря, Франция и …

Президентът на САЩ не подписа заключителното комюнике на Г-7, дори начина по който го направи бе унизителен, той по традиция съобщи за това на своята страница в микроблога Twitter. В отговор...

11-06-2018, 00:06

Видео: Френския президент изпадна в конфузна ситуация нежно повеждайки сенегалския за ръчичка

Видео: Френския президент изпадна в конф…

Френския президент Еманюел Макрон при официалното си посещение в Сенегал изпадна в двусмислена и конфузна ситуация, която зорките репортери и журналисти веднага засякоха. Докато вървяха на опънатия на летището червен килим...

06-02-2018, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, вторник 31 януари.

31-01-2017, 00:01

Ер-Рияд: ислямската коалиция e срещу всички терористи на ислямския свят

Ер-Рияд: ислямската коалиция e срещу вси…

Целта на създадена от Саудитска Арабия ислямска коалиция за борба с тероризма, е противопоставяне на всички терористични организации, действащи в региона, каза в интервю за Sputnik съветника на министъра на...

16-02-2016, 00:02

Британските букмейкъри приемат залози за Тръмп 2 към 11 срещу Клинтън

Британските букмейкъри приемат залози за…

Вероятността на победата на Хилъри Клинтън в президентските избори в САЩ е 85%, смятат две от водещите букмейкърски къщи в Англия. Вероятността да спечели Доналд Тръмп е 15%, смята Betfair, макар...

27-10-2016, 00:10

Полша – нямаме нужда от съгласието на еврочиновниците за съдебната ни реформа

Полша – нямаме нужда от съгласието на ев…

Полските власти заявиха, че нямат нужда от съгласието на ЕС за реформиране на собственото си законодателство, заяви новият премиер на страната Матеуз Моравецки в ефира на радио "Шчечин". Според неговите думи...

18-12-2017, 00:12

Foreign Policy: Тръмп игнорира предложението за срещата с украиснкият президент Порошенко

Foreign Policy: Тръмп игнорира предложен…

В щаба на републиканеца Доналд Тръмп не обърнаха внимание на предложението на президента на Украйна Петро Порошенко за среща в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН, съобщи...

21-09-2016, 00:09

Гари Харт: „Моите вечери с Кастро след полунощ. Затоплянето в отношенията закъсня

Гари Харт: „Моите вечери с Кастро след п…

Масимо Гаджи | Corriere della Sera По думите на бившия американски сенатор Гари Харт, Фидел винаги е знаел за всичко, пише Масимо Гаджи във вестник Corriere della Sera. Според екс-сенатора, Доналд Тръмп...

25-03-2016, 00:03

Президента на Аржентина има 8 милиона долара и сметка в офшорка

Президента на Аржентина има 8 милиона до…

В офшорна зона е регистрирана негова фирма която се споменава в "Панамските документи". Състоянието на аржентинския президент Маурисио Макри за последната годината се е увеличило почти двойно: от 52.9 милиона песос...

27-05-2016, 00:05

CNN: Освобождаването на Палмира показа ефективността на руската авиация

CNN: Освобождаването на Палмира показа е…

Минаваме към следващите новини. Руският президент Владимир Путин поздрави сирийския президент Башар Асад за връщането на контрола над Палмира, която преди това беше в ръцете на ИДИЛ. Путин заяви, че...

28-03-2016, 00:03

Смяна на местата: "Барселона" и "Манчестър Сити" ще имат нови вратари в четвъртък

Смяна на местата: "Барселона" …

Клаудио Браво и Яспер Силесен пътуват за новите си клубове.  "Барселона" загуби Браво, който се съгласи да работи с Гуардиола. Според Sky Sports, клубовете са договорили сделка за 20 милиона евро...

23-08-2016, 00:08

Sun Sentinel: Арестуваха мъж заплашил да убие Доналд Тръмп по време на инаугурацията

Sun Sentinel: Арестуваха мъж заплашил да…

В щата Флорида правоохранителните органи на САЩ арестуваха мъж заплашил да убие новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Задържаният публикува в мрежата видеоклип, в който заплаши да убие магната по време...

19-01-2017, 00:01

WSJ: Доналд Тръмп възнамерява да признае Ерусалим за столица на Израел

WSJ: Доналд Тръмп възнамерява да признае…

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп възнамерява да обяви в близко бъдеще признаването на Ерусалим за столица на Израел, съобщи Wall Street Journal на 30 ноември, като се позовава на...

01-12-2017, 00:12

Yeni Safak: Новата ракетна дипломация

Yeni Safak: Новата ракетна дипломация

Сернур Ясикая (Sernur Yassıkaya) През 2017 година станахме свидетели на завръщането в световната политика на едно от основните средства за демонстриране на силата по време на Студената война. Междуконтиненталните балистични ракети...

04-12-2017, 00:12

Ще свържат с мост Африка и Близкия изток

Ще свържат с мост Африка и Близкия изток

Саудитският крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд обяви, че през Червено море ще бъде построен мост, който ще свързва страната му с Египет. То се съобщава от BBC News. Според Саудитския...

08-04-2016, 00:04

Видеоблогъри си спретнаха сок от бургери и картофки

Видеоблогъри си спретнаха сок от бургери…

Видеоблогери решиха да проверят какво ще стане, ако поставят продукти от "Макдоналдс" в сокоизстисквачка и я включат. Видеоклипа с приготвяне на напитка от бургери, пържени картофи и газирана вода те...

17-06-2016, 00:06

Хилъри Клинтън: предсказа празненство в Кремъл, ако бъде избран Доналд Тръмп

Хилъри Клинтън: предсказа празненство в …

Изборът за президент на САЩ на републиканеца Доналд Тръмп ще предизвика "празник в Кремъл." Това както съобщи в четвъртък 2 юни изданието Time е заявила главният претендент за поста на ръководител...

03-06-2016, 00:06

Предпоставки за украинско-турски съюз

Предпоставки за украинско-турски съюз

В променящия се свят непредсказуеми съюзи става реалност. Украйна и Турция може да ги считаме за съседи, ако приемем Черно море за съединяващ географски фактор. Освен това, Украйна както и...

29-01-2016, 00:01

DW: Каква е истината за кризата около Катар?

DW: Каква е истината за кризата около Ка…

Каква е истинската причина за кризата около Катар? Всичко е заради Саудитска Арабия - и заради жаждата за власт на някои арабски принцове, които очевидно могат да разчитат на Тръмп...

08-06-2017, 00:06

Нова война в Близкия изток - Иракските войски атакуваха кюрдския град Киркук

Нова война в Близкия изток - Иракските в…

Иракските държавни медии предадоха, че федералните войски изпълнявайки заповед на министър-председателя Хайдар Абади са атакували оспорваната провинция Киркук, и са "превзели огромни пространства" в богатия на петрол регион. Киркук бе оставен...

16-10-2017, 00:10

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 19 август.

19-08-2017, 00:08

Reuters: Украинският президент Порошенко иска право на глас на преговорите между Путин и Тръмп

Reuters: Украинският президент Порошенко…

Киев настоява за своето участие във всички преговори между Вашингтан и Москва, по време на които се споменава ситуацията в източната част на Украйна. Това заяви заместник-министърът на външните работи...

26-01-2017, 00:01

Европа под обсада: Обвиниха Германския телевизионен канал ARD в премълчаването на изнасилване и убийство на студентка от мигрант

Европа под обсада: Обвиниха Германския т…

Потребителите на социалните мрежи и политиците подложиха на ожесточена критика най-големия в страната телевизионен канал ARD, за игнориране на инцидента с изнасилването и убийството на момиче от афганистански бежанец. На...

06-12-2016, 00:12

60 души бяха ранени в Банкок при експлозия в на речен трамвай

60 души бяха ранени в Банкок при експлоз…

Най-малко 60 пътници са ранени при експлозия на двигател на речен трамвай в Банкок. Тази новина съобщи в събота, 5 март, Associated Press. Експлозията е настъпила в един от каналите на работнически квартал...

05-03-2016, 00:03

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 29 юли.

29-07-2017, 00:07

Янис Варуфакис: Европа се връща към 1930 г., и ние се нуждаем от ново движение

Янис Варуфакис: Европа се връща към 1930…

Гарри Лэмберт | Independent "Европа потъва в "съвременните 1930-те ", и властите “импровизират в движение", предупреждава Янис Варуфакис, той създава ново движение, което по думите му , ще "демократизира континента ...

11-02-2016, 00:02

Sunday Times: Великобритания иска да запази митническия съюз с ЕС

Sunday Times: Великобритания иска да зап…

Министър на финансите на Великобритания Филип Хамънд иска страната да остане в Митническия съюз на ЕС, съобщи вестник Sunday Times. Според информацията на вестника, който цитира неназовани източници, министър ще се...

14-06-2017, 00:06

Референдумът е Холандия: двоен шамар за Европейския съюз

Референдумът е Холандия: двоен шамар за …

Кризата, която преживява ЕС става все по-дълбока: отчетливото „не” на холандците по относно споразумението за асоциация с Украйна е тежък удар по Европа – от две различни гледни точки. Маркус Бекер (Markus...

08-04-2016, 00:04

17 души загинаха  при атака срещу турски ресторант в Буркина Фасо

17 души загинаха при атака срещу турски…

Трима неидентифицирани въоръжени мъже нападнаха ресторанта Истанбул в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо. Терористите се барикадирали в ресторанта и започнали да стрелят по посетителите. Убити са 17 души, ранените са осем. Загиналите...

14-08-2017, 00:08

Краят на фрау Меркел?: Десните популисти от Европа разкритикуваха германската миграционната политика, "Благодарим ти Ангела, за терористите"

Краят на фрау Меркел?: Десните популисти…

Десните популисти от Франция, Холандия, Полша, Унгария, Австрия и Великобритания излязоха с рязка критика срещу германската политика относно бежанците и лично канцлера Ангела Меркел. Както съобщи DW, холандския политик Герд Вилдерс...

28-07-2016, 00:07

Трансатлантическо партньорство или щастие за народите против волята им

Трансатлантическо партньорство или щасти…

    След изявленията на Обама в подкрепа на трансатлантическото партньорство евродепутатът Жан Артюи отново се изказва срещу това споразумение, което още повече ще отблъсне народа от ЕС.  Жан Артюи (Jean Arthuis) Неотдавнашното изявление...

03-05-2016, 00:05

Видео: В летището на Флорида се запали самолет на куриерската компания Fedex

Видео: В летището на Флорида се запали с…

В САЩ, във летището на Флорида се запали товарен самолет на куриерската компания FedEx. Това съобщи ръководството на американската гражданска авиация на страницата си в Twitter. "Полетът №910 Fedex се приземи...

01-11-2016, 00:11

DW: Петте проблема на Тереза Мей

DW: Петте проблема на Тереза Мей

Тереза Мей - втора "Желязна лейди"??? Въпреки изгубеното мнозинство, тя е твърдо решена да продължи да управлява. Което обаче няма да ѝ бъде никак лесно, пише колумниста на Deutsche Welle...

11-06-2017, 00:06

Европа под обсада: Мигрант изнасили и уби 14-годишно момиче в Германия

Европа под обсада: Мигрант изнасили и уб…

Единственият заподозрян за убийството на 14-годишно момиче в Германия, на когото е било отказано убежище е арестуван в Ирак, където избягал. Това съобщи германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, цитиран от...

09-06-2018, 00:06