Четвъртък,18 Октомври, 2018


Афганистан 15 години по късно: Равносметка на една война, която няма край

Бернардо Valli (Bernardo Valli)

На 7 октомври 2001 започна офанзивата срещу талибаните. Въпреки това, Западната военна намеса не донесе стабилност в страната, която все още е потопена в хаос. Въпреки високата цена на човешките животи и ресурси, която се наложи да бъде платена от всички. Дори от Италия.

Талибаните не са завладявали толкова много територия от есента на 2001 година. Тоест, от началото на военната интервенция на САЩ носеща гордото име Enduring Freedom, "Несъкрушима свобода". По същото време, под същото име се провеждаха и други военни операции по света, но в този случай, ставаше въпрос за специална мисия.

След Пърл Харбър, никой не бе успял - и никой не смееше - да атакува САЩ, а през октомври, преди 15 години, американците отговориха на атаките от 11 септември в Манхатън и Вашингтон, които както се смяташе, са били замислени и организирани именно в Афганистан. Държава, в която потърпяха поражение много чужди армии, последна - съветската.

Сега, тази есен, талибаните контролират десет процента от населението, една трета от населението съставящо 31 милиона жители живее в райони на военния конфликт. Това са разочароващи резултати (информацията е на ООН) след 15 години война, в която срещу талибаните воюваха около 140 000 американски и 36 000 военни от други държави.

В момента броят на американците намаля до по-малко от 10 хиляди, много контингенти от други страни се оттеглиха от Афганистан. Италианците са все още там, те бяха повече от четири хиляди – останаха по-малко от хиляда. И до завръщането им не остава много време.

Тази допълнителна година, която в съответствие с обещанието дадено от Матео Ренци на Барак Обама, войските да останат в Афганистан идва към своя край. През 2015 година операцията на НАТО (ISAF - Международните сили за съдействие на безопасността) промени името си и сега се нарича "Решителна подкрепа". Тя трябваше да стане последна фаза на операцията започната от Буш-младши, и от която Обама трябваше набързо да се откаже, включително и поради инвазията в Ирак през 2003 година, изглеждаше че нейното значение е намаляло. Но това не му се отдаде, той така и си остана там. Все едно че е хванат в капан.

Аз предсказах в няколко цифри, с някои бюрократични подробности конфликта в Афганистан, който, както и всички останали войни, която се провеждаха в продължение на векове в проблемните и удивителните страни, може да продължават до безкрай. Или да завършат с повече или по-малко прибързано оттегляне, често с тежки загуби, недалновидни чужди войски, убедени, че ще могат да контролират пустинята, зелените равнини, планинските райони, където преди това са били дислоцирани.

Двадесет години преди появата на американците в региона, началото на което аз наблюдавах между Кабул и източните райони по време на въздушният удар в Тора Бора срещу Инд Куш, аз бях свидетел на трагичните обстоятелства, когато съветските войски преживяваха агонията на своята империя в афганистанската гражданска война.

Дори комунистите от фракцията Халк (народ), повечето от които бяха от етническото обединение Пущун, не доверяваха на съветската армия. Пристигащите от Москва генерали можеха без опасения да се доверят само на фракцията Парчам (знаме), комунистите, сред които преобладаваше таджикското малцинство. Десетилетия по-късно, президента Ашраф Гани (Ashraf Ghani), по-рано заемащ висок пост в Световната банка, който получи наскоро помощ от страна на Запада, започна да смята за едни от най-надеждните си съюзници някои от онези комунистически генерали.

По време на гражданската война през 80-те години те се биеха рамо до рамо със съветската армия, и заедно с нея бяха победени от бунтовниците. Те също така бяха победени и от джихадистките групировки, пристигнали за да помогнат на афганистанските братя-мюсюлмани, чиято територия бе окупирана от комунистите проповядващи атеизъм. Сред тези групировки беше и "Ал Кайда", под ръководството на саудитеца Осама бин Ладен. Може би аз съм се ръкувал с него в Пешавар Пакистан, на границата където той тогава командваше. Но аз не го него познавах и дори не подозирах за съществуването му.

Американците проявиха щедрост към бунтовниците, които воюваха срещу съветските войски и генералите, които сега станаха приятели на охраняваният от тях президент на новата република. Те им предоставиха дори знаменитите преносими зенитни ракети Stinger, които унищожиха флота на руските хеликоптери, като по този начин ускориха поражението и косвено разпадането на съветската империя. В джихадистите тогава се появи увереност, че те са победили супердържава, и следователно могат да направят същото с други - да унизят също така Съединените щати.

Джихадизма, който бързо се разпространи в Ирак след американската инвазия и влошаващ конфликта в долината на реките Тигър и Ефрат, допринасяйки за тероризма и притока на бежанци в Европа, укрепи позициите си. Той направи първите си стъпки, постави си амбициозни цели в Афганистан с неговото племенно устройство, в тази страна, безмилостна към нашествениците, допринасяща за гражданските войни и привлекателна за истинските пътешественици.

Според Оливие Руа, прекрасен специалист по Афганистан, движението Талибан е следвало в две посоки. От една страна, това е било пуританско, аскетично, фундаментално религиозно движение, преследващо една политическа цел - прилагането на нормите на шериата. То не изразяваше открито анти-западни възгледи, но след това изработи тази тенденция. По същия начин стояха и нещата в Иран при Хомейни, и в "Ал Кайда" на Осама бин Ладен. Първоначално пред себе си то поставяше дори националистически цели: да се създаде афганистанска държава с пущунско население, тъй като талибаните принадлежат именно към тази етническа група. От тук следователно, е сблъсъкът със Северният алианс, предвождан от смелия таджик Масуд, който бе убит от двама членове на "Ал Кайда" представили се като журналисти.

Първоначално, талибаните ставаха обект на внимание на западните организации, които се стремяха да ги принудят да спазват правата на жените, и като резултат споделиха съдбата на "Ал Кайда". Техният глава, молла Омар, открито подкрепяше Осама Бин Ладен, вече по времето когато го обвиняваха в извършването на терористични актове и проповядване на антиамерикански възгледи. Още повече, една от жените на Омар е била дъщеря на Бин Ладен. Това също така увеличи влиянието на "Ал Кайда" върху талибаните. От тук произтича унищожаването на статуите на Буда през февруари 2001 година, принуждаване на мюсюлманите да носят отличителен знак през април 2001, прекратяването на работата на християнските мисии през август на същата година.

От този момент, съдбата на "Ал Кайда" и талибаните престана да бъде различна. Афганистан по това време стана място за срещи на мюсюлманските интегралисти от страните на Северна Африка, Саудитска Арабия, Индонезия, а също така и от Кавказ. Когато Вашингтон, веднага след 11 септември и преди началото на военната си намеса, поиска екстрадирането на Бин Ладен, молла Омар не отговори. Хора от Ал Кайда, поне голямата част от тях, може би дори и главата им, напуснаха Афганистан, бягайки в пещерите на планината Инду Куш, достигайки границата с Пакистан. Преследването им беше безпрецедентно. Ако в Тора Бора, на височината на подножието на Инду Куш, бегълците се укриваха дълбоко в недрата на планината, американските бомбардировачи B-52 хвърляха бомби по върховете високи няколко хиляди метра.

През 2004 година Осама Бин Ладен пое отговорността за терористичните атаки в Ню Йорк. През 2006 година бе намерено съобщение в което се казваше, че той е подготвял терористите. През май 2011 година в Абботад, близо до Исламабад, Бин Ладен беше изненадан и убит от американските военни.

Талибаните в момента нямат дори лидер, молла Омар почина в резултат на заболяване. Въпреки това, неговите хора продължават да се сражават. В последните няколко дни - основно около град Кундуз, в северната част на Афганистан. Тях все по-малко ги контролира правителството в Кабул и неговите съюзници.

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Събота, 08 Октомври 2016 08:05

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Видео: Сингапурските фенове връщат билетите за мача с Аржентина заради отсъствието на Лионел Меси

Видео: Сингапурските фенове връщат билет…

Азиатците не се интересуват от други звезди. Феновете на националния отбор по футбол на Сингапур са бесни заради новината, че Меси няма да играе в приятелския мач с отбора им. Лео...

11-06-2017, 00:06

Канадският парламент направи текста на националния химн "гендерно неутрален"

Канадският парламент направи текста на н…

Сенатът на Канада одобри на третото четене на законопроект, според който в текста на националния химн ще бъде направен "гендерно неутрален", се съобщавана страницата на Горната камара в Twitter. Проектозаконът за...

01-02-2018, 00:02

Видео: Как Барак Хюсеин Обама прекара първия си ден като обикновен американец

Видео: Как Барак Хюсеин Обама прекара пъ…

44-ият президент на САЩ Барак Хюсеин Обама, чийто мандат изтече на 20 януари прекара първият си ден като обикновен гражданин отивайки на голф игрище, съобщи изданието Daily Mail. Обама пристигна сутринта...

22-01-2017, 00:01

Русия: Началник на КАТ блъсна кола със скорост над 130 км/ч, и уби 4 момичета

Русия: Началник на КАТ блъсна кола със с…

 В Интернет беше качено видео на което е фиксиран момента на катастрофата причинена от бившият шеф на КАТ на Кузбас Юри Мовшин, съобщава РИА Новости. Записа, предоставен от свидетели е качен...

25-04-2016, 00:04

Der Spiegel: Германците ще спечелят 390 милиона евро от руските страхове на Литва

Der Spiegel: Германците ще спечелят 390 …

Германските военно-промишлени концерни Rheinmetall и Krauss-Maffei Wegmann подписаха договор с Министерството на отбраната на Литва за доставката на 88 бронетранспортьора GTK Boxer за литовската армия, съобщи Der Spiegel. Става дума за...

24-08-2016, 00:08

Роналдо си купи Bugatti Veyron

Роналдо си купи Bugatti Veyron

Нападателят на мадридския "Реал" и португалския национален отбор по футбол Кристиано Роналдо съобщи, че се е сдобил с Bugatti Veyron. Фотото на суперавтомобила нападателят постна на страницата си в Instagram...

17-07-2016, 00:07

Културно обогатяване: мюсюлманин разбива шведска църква, италиански светец е изрисуван с графити "Аллах акбар"

Културно обогатяване: мюсюлманин разбива…

Според думите на Фри Тидер, мъж е нахлул в църквата Свети Павел в центъра на Малмьо в неделя вечерта и е изпочупил всичките прозорци. В три часа сутринта полицията е...

02-07-2016, 00:07

Европа под обсада: В Швеция подпалиха център за бежанци

Европа под обсада: В Швеция подпалиха це…

В Швеция, в петък  умишлено подпалиха  център за временно настаняване на бежанци. Това съобщиха от полицията в петък 21 октомври. Инцидентът е станал в Стокхолм, съобщи Reuters. Според данни на полицията...

21-10-2016, 00:10

Новият стадион на "Бешикташ" струващ 100 милиона евро бе открит

Новият стадион на "Бешикташ" с…

В понеделник в Истанбул се състоя откриването на новия стадион на клуба, капацитета на спортното съоръжение е 42 хиляди зрители и той получи името "Vodafone Arena". Стадионът е построен на...

12-04-2016, 00:04

Америка  обеща да спре да шпионира гражданите на стария континент

Америка обеща да спре да шпионира гражд…

САЩ и ЕС, договориха условията на новото споразумение за обмен на данни с търговско предназначение. За това съобщава Reuters. Договорът е наречен "Щит на личните данни на ЕС и САЩ“ (UE-US...

02-02-2016, 00:02

Ще се сблъска ли Путин с „цветна революция“?

Ще се сблъска ли Путин с „цветна революц…

Краткият отговор на въпроса в заглавието на статията на Стивън Кроули и Ирина Олимпиева в The Washington Post е: „цветна революция“ в Русия е „малко вероятна“, но правителството няма да избегне „съществени...

12-02-2016, 00:02

Джон Сноу ще се върне в новия сезон на "Игра на тронове" мъртъв

Джон Сноу ще се върне в новия сезон на …

Актьорът Кит Харингтън потвърди участието си в шестия сезон на "Игра на тронове". Съобщи The Independent. "Аз заснех няколко сцени, в които героят ми е мъртъв",  потвърди Харингтън. Актьорът се пошегува...

08-03-2016, 00:03

Видео: В Китай за една нощ построиха железопътна развръзка

Видео: В Китай за една нощ построиха жел…

В Китай работници за девет часа изградиха железопътен възел за новата гара Нанлун в град Лунян в южната част на страната, съобщи Daily Mail. В строителството бяха задействани 1,5 хиляди души и 23...

23-01-2018, 00:01

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, събота 18 февруари.

17-02-2017, 00:02

Краят на фрау Меркел?: Мюнхенската полиция потвърди информацията за шестима убити при стрелбата в мола

Краят на фрау Меркел?: Мюнхенската полиц…

В Мюнхен е въведено извънредно положение, съобщи Bayerischer Rundfunk, жителите на града са уведомени чрез системата за смартфони Katwarn за извънредното положение в столицата на Бавария, полицията провежда специална операция. "Столицата...

22-07-2016, 00:07

Учените: Недоспиването е по-опасно от алкохолизма

Учените: Недоспиването е по-опасно от ал…

Канадски учени са установили, че редовната липса на сън (по-малко от 6 часа сън на ден) може да доведе до същите последици, както злоупотребата с алкохол. Изследването проведено от сътрудници на...

14-08-2017, 00:08

Business Insider: Русия създава нов петролен картел

Business Insider: Русия създава нов петр…

Русия има за цел да създаде нов картел, който ще може да контролира почти три четвърти от  световното производство на петрол. С такова предупреждение излезе  американското издание Business Insider. Своето влияние...

08-03-2016, 00:03

Reuters: Земетресение разруши италианския град Аматриче

Reuters: Земетресение разруши италиански…

Град Аматриче в централната част на Италия силно пострада от земетресението, станало през нощта в сряда 24 август. Това съобщи Reuters позовавайки се на кмета на града Серджио Пироци. Според него...

24-08-2016, 00:08

Anadolu: Кюрди убиха високопоставени членове на партията на Ердоган

Anadolu: Кюрди убиха високопоставени чле…

Четирима души бяха убити, а други десет ранени, след като активисти от Партията на справедливостта и развитието попаднаха под огън в южния турски вилает Шанлъурфа, предаде агенция Anadolu. Въоръжена група симпатизанти...

15-06-2018, 00:06

FOX NEWS: Тръмп заяви, че Обама е най-лошият президент на САЩ, но Клинтън ще бъде още по-лоша

FOX NEWS: Тръмп заяви, че Обама е най-ло…

Днес разговарях с г-н Тръмп. Така че, както вече казах на аудиторията, когато изброявах темите на разговора, аз мисля, че би било честно да ви дам възможност да отговорите на...

03-08-2016, 00:08

Европа под обсада: В Германия арестуваха сирийци подготвящи терористична атака

Европа под обсада: В Германия арестуваха…

В рамките на операция за търсене на заподозрени във връзка с подготовката на терористична атака, германската полиция обискира апартамент който се намира в град Хемниц, в източната част на страната. Полицията...

10-10-2016, 00:10

Видео х 4: Вече знаем името на най-добрият бар в света за 2017-та

Видео х 4: Вече знаем името на най-добри…

Най-добрият бар в света според The Worl'ds 50 Best Bars 2017 (еквивалент на "Оскар" в индустрията), е лондонският American Bar. Както се отбелязва на сайта на класацията, разположеното в хотел...

06-10-2017, 00:10

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 3 май.

03-05-2017, 00:05

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 22 август.

22-08-2017, 00:08

The New York Times: Капитан съди Обама заради войната с ИДИЛ

The New York Times: Капитан съди Обама з…

Американски военнослужещ е подал съдебен иск срещу президента на САЩ Барак Обама относно законността на водената от него военна кампания срещу терористичната групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ). Това съобщи вестника The New...

05-05-2016, 00:05

Той почина един от основателите на Intel, Андрю Гроув

Той почина един от основателите на Intel…

На 79 годишна възраст почина един от основателите на Intel, Андрю Гроув. Това се съобщава на сайта на корпорацията. Гроув, е роден като Андраш Гроф в Будапеща, емигрира в САЩ  от...

22-03-2016, 00:03

В Калифорния стартира подготовката на референдум за независимост

В Калифорния стартира подготовката на ре…

Привържениците на независимостта на Калифорния депозираха в прокуратурата на щата предложение за провеждане на референдум за отделяне от САЩ, съобщи The ​​Los Angeles Times. Инициатори са членовете на движението Yes California. Активистите...

22-11-2016, 00:11

Добре живеем: Британският боксьор Тайсън Фюри призна че е смъркал кокаин

Добре живеем: Британският боксьор Тайсън…

Световният шампион по версиите IBO, WBO и WBA в тежка категория британският боксьор Тайсън Фюри призна че е смъркал кокаин, съобщи изданието Rolling Stone. "Направил съм много неща в своя живот...

05-10-2016, 00:10

FP: Бившият президент на Гамбия потвърди, че доброволно подава оставка

FP: Бившият президент на Гамбия потвърди…

Бившият президент на Гамбия Яхия Джаме потвърди, че доброволно реши да напусне поста си, предаде агенция France Presse. "Днес, аз, бидейки в здрав разум, реших да се откаже от титлата лидер...

21-01-2017, 00:01

Anadolu: Ердоган заплашва Европа с отварянето на границите си за бежанците

Anadolu: Ердоган заплашва Европа с отвар…

Ако Европа не промени своята позиция, Турция ще отвори границите си за бежанците. Това заяви президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на конгреса в Истанбул, коментирайки резолюцията на Европейския парламент, призоваваща...

25-11-2016, 00:11

Президента на Украйна Петро Порошенко ще научи НАТО как да воюва с Русия

Президента на Украйна Петро Порошенко ще…

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че армията на страната му има реален боен опит с модерната руска армия, който Киев може да сподели. За това той пише в статия...

08-07-2016, 00:07

Мартин Шулц: Доналд Тръмп иска Европейския съюз да се разпадне

Мартин Шулц: Доналд Тръмп иска Европейск…

Президента на САЩ Доналд Тръмп се стреми да разруши Европейския съюз. Това становище беше изразено от лидера на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц, който се бори за креслото на канцлера...

31-01-2017, 00:01

Западът срещу Русия: виновен е винаги Путин

Западът срещу Русия: виновен е винаги Пу…

Jakob Augstein (Якоб Аугщайн) Тук е светлата Европа, където управляват демократи, а там – тъмната Русия, където властва алчният за още власт дявол. Смята се, че за всички беди в наше...

18-02-2016, 00:02

Честито?: Актрисата Елън Пейдж се ожени за приятелката си

Честито?: Актрисата Елън Пейдж се ожени …

Холивудската звезда Елън Пейдж се омъжи за приятелката си Ема Портнер. Актрисата публикува снимка на сватбените си пръстени в Instagram.  "Не мога да повярвам, че сега мога да наричам тази невероятна...

05-01-2018, 00:01

Καθημερινή: Гърция - "Със сърцето в Русия, а с умът в Европа"

Καθημερινή: Гърция - "Със сърцето в…

Гръцкото общество особено позитивно се отнася към Русия и президента Владимир Путин, на който му гласува по-голямо доверие в сравнение с други световни лидери, но все пак предпочитат Европа, сочат...

08-10-2017, 00:10

Германския вестник Bild публикува снимка на заподозрения за терористичното нападение в Берлин

Германския вестник Bild публикува снимка…

Вестник Bild публикува снимка на заподозрения в терористичното нападение на Коледния базар в Берлин. Както посочва изданието, вероятният извършител е тунизиеца Анис А., той може да има повече от един паспорт...

21-12-2016, 00:12

Барак Хюсеин Обама "деликатно" ще се завърне към политиката

Барак Хюсеин Обама "деликатно"…

Бившият американски президент Барак Хюсеин Обама ще се завърне в политиката за да помогне за възстановяването на Демократическата партия, съобщи американското издание The ​​Hill. Източниците на изданието твърдят, че завръщането на...

12-08-2017, 00:08

The Sunday Times: Първият световен лидер с когото Тръмп ще се срещне след инагурацията е Путин

The Sunday Times: Първият световен лидер…

Британският таблоид The Sunday Times съобщи, че първият чуждестранен лидер с който ще се срещне президента Доналд Тръмп веднага след встъпването си в длъжност ще бъде президента на Русия Владимир...

15-01-2017, 00:01

CNN: Тръмп ще се завърне в Ню Йорк след рекордно дълго отсъствие

CNN: Тръмп ще се завърне в Ню Йорк след …

Президентът не е посещавал родния си град 107 дни Доналд Тръмп в четвъртък за първи път в качеството си на президент на Съединените щати ще се върне в Ню Йорк за...

04-05-2017, 00:05

Тръмп пред Конгреса - ударих Сирия за да стабилизирам региона

Тръмп пред Конгреса - ударих Сирия за да…

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че е готов отново да използва сила срещу Сирия, ако е необходимо. Той съобщи за това в писмо до Конгреса, в което обяснява причините...

09-04-2017, 00:04