Това е все още четвърта световна война

 Това е крайно неприятно – да обясняваш на децата си, че се намираме в състояние на война и , че на тях също ще им се наложи да воюват.

  Но в наше време, когато студентите рядко се държат като пораснали хора, е много важно да обясним на тези деца някои неприятни истини, в това число и, че в реалния живот нашите врагове, които искат реално да ни убиват и да унищожат нашата цивилизация, не дошли от страниците на техните приказки.

  Два месеца след терористичните актове на 11 септември в моя статия в Wall Street Journal нарекох този конфликт Четвърта световна война. Ето го главния довод:

  Студената война беше Трета световна война, която ни напомняше за това, че не всички глобални конфликти водят след себе си придвижване на многомилионни армии или появата на линии на фронта по картите.

  Но аналогията със студената война ни показва някои важни характеристики на такъв конфликт: той е глобален; в него се съчетават насилствени и ненасилствени действия; изисква мобилизация огромни количества ако на войници, то на умения, знания и ресурси;той може да продължава дълго време; има идеологически корени.

  Как само не ме ругаха и хулеха за такава формулировка и за опита ми да говоря за нашите врагове ислямисти като за „Лорд Волдеморти на Дж. К. Роулинг, Саурони на Толкин или   Белите вещици на К.С.Люис”, т.е. безименни злодеи, творящи зло заради самото зло. Въпреки това, нашите ръководители от Джереми Корбин до Барак Обама говорят за джихадистите, както и преди, с голям пиетет, поради което не сме в състояние да разберем реално какво изправено срещу нас.

  Французите, които получиха от ислямистите втори удар, този път много по-мощен, вече открито наричат това война. Това е точно така. Обикновените престъпници действат заради печалба или от тъп садизъм. „Ислямска държава” също се занимава с грабеж и изнудване, но е откровено садистка и не е глупава.

  Тези убийци и терористи-самоубийци се храбри хора, те са добре организирани и подготвени, имат напълно реални политически цели, макар и да ги считаме за безумни. В края на краищата, целите на Мао също ги наричахме безумни, но днес западните лидери пристигайки в Китай подкупващо се усмихват пред портрета му.

  Нашите ръководители се самозалъгват и се опитват да лъжат и нас утвърждавайки, че сме успели да „сдържим” ислямистите, а даже и да ги победим. Точно обратното. Когато западни автори и журналисти си налагат самоцензура, когато политиците правят всичко възможно, за да осъдят „ислямофобията”, а на практика отстъпват властта в някои райони на своите градове на тези, които отхвърлят западните права и закони, именно тогава побеждават  ислямистите.

  Един от най-големите провали на администрацията за последните седем години е нейната упорита недооценка на врага („на ръба на стратегическо поражение”, „втори отбор”, „сдържане” и винаги „ той не е на правилната страна на историята”). Тя стигна до там, че престана да ги взима на сериозно.

  Когато „Ал-Кайда” нанесе удар по консулството в Бенгази, Белият дом искрено считаше, че това е спонтанно нападение на тълпа, недоволна от трейлъра на филм, който така и не беше заснет. Огромната стратегическа глупост, криеща се в подобни представи, е още по-осъдителна от алтернативните версии, че високопоставени чиновници са лъгали, за да не попаднат в неловко положение в страната. Но администрацията не е изключение.

   Министърът на вътрешните работи на Великобритания ( разбира се, консерватор) в понеделник заяви: „Нападенията в Париж нямат нищо общо с исляма”. Глупости. Имат. Разбира се, това е злобен, жесток, апокалиптичен и, за радост, намиращ се в малцинство ислям. И все пак, това е ислям.

  Въпреки твърденията на президента и неговият отбор, врагът си е на ред - жив и здрав. Гражданската война в Сирия стана учебен полигон за хиляди нoвобранци посветили се на исляма. Бежанските лагери, където живеят стотици хиляди бездомни, получили психологически травми и подложени на лошо възпитание деца, станаха за години напред бездънен човешки фонд за попълване на редовете на джихадистите. Западните цивилизации просто не могат да повярват на жестоките факти на войната и демонстрират безполезни и безсмислени жестове на съчувствие.

  Отначало беше „Аз съм Шарли”, а сега осветяват здания във френския трикольор. Мило, но така война не се печели.

  Какво е необходимо за воденето на тази война? Първо, твърдост и търпение: не е изключено, че тя ще продължи да края на моя живот и даже по-дълго. Това е неприятна реалност, но нищо не може да се направи. На политиците трябва да се обясни, колко висок е залогът.

   Президентът може и да е прав в най-тесния смисъл, когато казва, че „Ислямска държава” не застрашава нашето съществуване, но със своите действия тя може да разстрои нашата политика и да предизвика хаос в тези региони на света, които не са ни безразлични. Ако джихадистите получат оръжие за масово унищожение ( а на тях това много им се иска), то те ще могат да убиват не десетки и стотици хора, а хиляди и десетки хиляди.

  Ние трябва да разберем идеологията (по-скоро идеологиите) на нашите врагове. „Ислямска държава” се разклони от „Ал-Кайда”, но тя има друга тактика, друга стратегическа концепция, нейните методи предизвикват особен ужас, те са готови да убиват други мюсюлмани. Докато държавните ръководители не започнат да обсъждат тези въпроси открито, нашата стратегия ще продължава да се състои от санитарни бомбардировки, които временно облекчават сърбежа, но не лекуват гнойните рани.

  Накрая, трябва да прекратим словоблудието. „Жестоките екстремисти” – това са на практика ислямисти. Ние не трябва „да им търсим отговорност”, да „ги отстраняваме от бойното поле”, а да ги залавяме или убиваме. Макар че с убийства не можеш да ликвидираш партизанско движение, ще се наложи да убиваме множество хора – не стотици, а хиляди.

  Само така можем да прекършим гръбнака на „Ислямска държава” и сродните и движения. За тази цел е необходим дългосрочен план – не по „сдържането”, а по тяхното унищожение. Днес е очевидно, че администрацията няма такъв план, но ако все пак съществува, то е пределно ясно, че търпи провал. 

  Това ще бъде дълъг, кървав и скъп процес. Заложен на карта е не просто нашият начин на живот в смисъл на рок-концерти и ресторанти. Не, решава се съдбата на основните права и свободи: на слово и религия, равенство на жените и, което е най-важно, на свободата от страха и правото да мислиш.

  Моите критици грешат. Четвъртата световна война започна в 2001 година. И продължава до сега. Напълно е възможно тя да продължи много по-дълго от колкото те или аз си представяме. За да не говорят същото нашите деца и децата на нашите деца, ние трябва като начало да им кажем цялата истина.

оригинал на публикацията

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Четвъртък, 05 Май 2016 05:26

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
САЩ са уговаряли партньорите си в ОЗХО да не ходят на конференцията на Русия и Сирия доказваща че в Дума не е имало химическа атака

САЩ са уговаряли партньорите си в ОЗХО д…

Постоянният представител на Русия при ОЗХО Александър Шулгин заяви, че американският представител в организацията е направил всичко възможно неговите колеги да не пристигнат на организираната от руската и сирийската делегация...

27-04-2018, 00:04

Какво става в освободените иракски градове?

Какво става в освободените иракски градо…

ДАИШ постепенно го избутват от страната, но на негова смяна идва често анархия. Кристин ван ден Торн (Christine van den Toorn) Колкото и да е странно, но след освобождението на градове от...

20-04-2016, 00:04

В опит да запази поразклатеното премиерско кресло Тереза Мей нападна Владимир Путин

В опит да запази поразклатеното премиерс…

Още на 7 март британското правителство бе решило да разиграе руската карта в преговорите по Brexit, възнамерявайки да апелира относно проблема с безопасността в Европа поради предполагаемата "повишената руска агресия...

14-11-2017, 00:11

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 17 юни.

17-06-2017, 00:06

Видео: Излезе новия трейлър на Star Wars: The Last Jedi

Видео: Излезе новия трейлър на Star Wars…

В мрежата се появи поредното промо на новия филм от култовата сага "Междузвездни войни". Епизод VIII: Последните джедаи". В трейлъра се показва как Люк Скайуокър (Марк Хамил) обучава главната героиня...

10-10-2017, 00:10

На 20 декември Ердоган откри автомобилния тунел "Евразия" свързващ Европа и Азия

На 20 декември Ердоган откри автомобилни…

Съоръжението дълго 14.5 км свързва азиатската и европейската части на Истанбул между районите Гьозтепе и Казълчешме. 5.4 км от него минават директно под Босфора, на дълбочина 106 метра под морското...

21-12-2016, 00:12

Директорът на ЦРУ предупреди за възможни терористични атаки в САЩ

Директорът на ЦРУ предупреди за възможни…

Бойци от терористичната група "ислямска държава" ИДИЛ, могат да се опитат да организират нови атаки срещу Съединените щати. За това в понеделник, 15 Февруари, заяви директорът на Централното разузнавателно управление...

15-02-2016, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 14 октомври.

14-10-2017, 00:10

Handelsblatt: Зад бойкота на "Северен поток - 2" стои не Полша, а Америка

Handelsblatt: Зад бойкота на "Север…

Спорът около плановете за изграждането на газопровода "Северен поток - 2" по дъното на Балтийско море става все по ожесточен. Както пише Handelsblatt, предимно Полша е срещу реализацията на проекта...

09-06-2016, 00:06

Израелския сателит Eros B засне руските Су-57 в авиобазата Хмеймим в Сирия

Израелския сателит Eros B засне руските …

Израелски сателитни снимки от 23 февруари показаха изображения на разположените в Сирия руски изтребители Су-57, съобщи вестник „Аарец“.   През последните дни излязоха информации, че Русия е изпратила най-новите си бойни...

25-02-2018, 00:02

Стартира продажбата на устройство което хаква iPhone за 6 часа

Стартира продажбата на устройство което …

Най-интересното е, че тези, които желаят да хакнат защитата на iPhone и IPAD стават все повече, и те, в края на краищата успяват да проникнат в устройствата на Apple. Ето...

05-04-2016, 00:04

CNN: Американските ВВС отзоваха 10 изтребителя F-35 заради конструктивни дефекти

CNN: Американските ВВС отзоваха 10 изтре…

Американските ВВС прекратиха експлоатацията на десет изтребителя от пето поколение F-35 поради механични дефекти. Както предаде CNN, военните самолети са отзовани един месец след като беше обявено, че са в...

17-09-2016, 00:09

Президента на Украйна Петро Порошенко ще научи НАТО как да воюва с Русия

Президента на Украйна Петро Порошенко ще…

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че армията на страната му има реален боен опит с модерната руска армия, който Киев може да сподели. За това той пише в статия...

08-07-2016, 00:07

Европа под обсада – Видео х 2: В Париж автомобил прегази група военни

Европа под обсада – Видео х 2: В Париж а…

В парижкото предградие Левалоа-Пере, автомобил прегази група войници, участващи в антитерористичната операцията Sentinelle, съобщи Reuters. Шест души получиха ранения – четирима леки, двама по сериозни. Видео от мястото на инцидента Извършителя на нападението...

09-08-2017, 00:08

При пожар в Гватемала загинаха 21 тийнейджъри

При пожар в Гватемала загинаха 21 тийней…

Броят на жертвите на пожара в центъра за рехабилитация на жертви на домашно насилие в Гватемала в сряда вечерта нарасна до 21 души, съобщи ръководството болница Roosevelt в столицата на...

09-03-2017, 00:03

Елтън Джон призова за промени в закона за авторското право в САЩ

Елтън Джон призова за промени в закона з…

Не по-малко от 180 музиканти и музикални групи подписаха петиция до Конгреса на САЩ, за внасяне на измененията в Закона за авторското право в цифровата ера, съобщава изданието Pitchfork. Сред подписалите...

23-06-2016, 00:06

Обявени са окончателните резултати от референдума във Великобритания

Обявени са окончателните резултати от ре…

Поддръжниците на излизането на Великобритания от Европейския съюз победиха в референдума, побеждавайки съперникците си с 1.26 милиона гласа. Това са окончателните резултати от преброяването на гласовете, съобщава The Telegraph. 51,9 на...

24-06-2016, 00:06

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 23 август.

23-08-2017, 00:08

Ислямска държава е загубила една пета от територията си и 40% от доходите си

Ислямска държава е загубила една пета от…

Екстремистката групировка "Ислямска държава" е загубила през последните 14 месеца контрол над около 22 процента от окупираните от нея територии в Сирия и Ирак. Това се посочва в проучване...

16-03-2016, 00:03

Москва: Путин обеща на руснаците десетилетия победи на митинг събрал 130 хиляди души

Москва: Путин обеща на руснаците десетил…

Президентът Владимир Путин обеща „победи“ за Русия пред 130 000 души на московския стадион „Лужники“, в предизборното събитие участваха известни личности от различни области, които му дадоха своята подкрепа за...

04-03-2018, 00:03

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 31 януари.

31-01-2018, 00:01

В Рияд разбиха терористична клетка на ИДИЛ

В Рияд разбиха терористична клетка на ИД…

Силите за безопасност на Саудитска Арабия разбиха в столицата Рияд терористична "клетка", свързана с групировката "Ислямска държава". Това се посочва в изявление на службата за безопасност на кралството. "Службите за безопасност...

06-10-2017, 00:10

Швейцария ще стане  посредник в отношенията между Иран и Саудитска Арабия

Швейцария ще стане посредник в отношени…

Интересите на Иран в Саудитска Арабия ще представлява Швейцария. За това  изявление на прессекретаря на Министерството на външните работи на Ислямска република Хосейн Джабер Ансари съобщи BBC. "Швейцария, пое отговорността да защитава...

15-02-2016, 00:02

В ООН изчислиха приблизителния брой на екстремистите от ИДИЛ

В ООН изчислиха приблизителния брой на е…

Съветът за безопасност на ООН публикува доклад на генералния секретар на Организацията за заплахата за мира и сигурността от страна на "Ислямската държава". Наред с другите неща, бе отбелязан общия...

09-06-2017, 00:06

Доклад на ЕС: заради сделката с Ердоган Европа е заплашена от нови атаки

Доклад на ЕС: заради сделката с Ердоган …

Безвизовия режим на Турция с ЕС, увеличава риска от терористични нападения в Европа, терористите свободно ще влизат в ЕС с турски паспорти, пише The Telegraph, позовавайки се на доклад на...

17-05-2016, 00:05

Шокиращо Видео: В САЩ питбул нападна три годишно детенце

Шокиращо Видео: В САЩ питбул нападна три…

Камера за видеонаблюдение засне атаката на бойното куче срещу три годишно детеце в Ню Йорк, съобщи Daily Mail. Според вестника, инцидентът се е случил в окръг Рокланд. Момчето си играело с...

22-04-2017, 00:04

Враждебната политика на САЩ е основната причина за балансирането на КНДР на ръба на ядрена война

Враждебната политика на САЩ е основната …

Агенция Синхуа Докато светът е зает с осмислянето на четвъртия ядрен опит проведен от Северна Корея през последните десет години, следва да се отбележи отрезвяващия факт, че именно антагонистичения подход на...

20-01-2016, 00:01

Портланд започна да се снабдява с електроенергия генерирана във водопроводни тръби

Портланд започна да се снабдява с електр…

Жителите на американския град Портланд в Орегон получиха възможност да се снабдяват с електроенергия чрез безвредна за околната среда технология – просто трябва да пуснат крана за вода или да...

20-01-2016, 00:01

Видео: Гръцкия остров Миконос - земния рай

Видео: Гръцкия остров Миконос - земния р…

  Ако на земята има рай, той, вероятно се намира в залива Псару, където е разположен един от най-популярните плажове на Миконос. Миконос (на гръцки: Μύκονος) е гръцки остров, част от Цикладските острови...

18-01-2018, 00:01

Обама ще назове броят на загиналите цивилни при въздушни удари на безпилотни самолети на САЩ

Обама ще назове броят на загиналите циви…

Президентът на САЩ Барак Обама ще съобщи в петък 1 юли, броят на цивилни убити при въздушни удари нанесени от военни безпилотни самолети на САЩ и ФБР в Пакистан, Йемен...

01-07-2016, 00:07

Кризата свърши?  Путин ще позвъни на Ердоган

Кризата свърши? Путин ще позвъни на Ерд…

Президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, на 29 юни ще проведат телефонен разговор по инициатива на Москва, заяви прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков. Това...

28-06-2016, 00:06

Кюрдите унищожиха с ПТРК най-новата турска самоходна гаубица Т-155 Firtina

Кюрдите унищожиха с ПТРК най-новата турс…

Бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) унищожиха с противотанкова ракета най-новата 155-мм самоходна гаубица Т-155 Firtina. Видео на атаката беше качено в YouTube на 22 юни. През април видеоклип с унищожението...

23-06-2016, 00:06

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, събота 23 юни.

23-06-2018, 00:06

Видео: Кюрдски екстремисти качиха в нета видео с обстрел на хеликоптери в турска военна база

Видео: Кюрдски екстремисти качиха в нета…

Екстремисти от Кюрдска работническа партия (ПКК) качиха в мрежата видео с минометен обстрел на базата на турската армия в Чукурдже, провинция Хаккяри. Видеото е качено в YouTube. Атаката се е провела...

16-09-2016, 00:09

Подмолни игри: Жената обвинила в изнасилване Доналд Тръмп отзова иска си от съда  три дни преди изборите

Подмолни игри: Жената обвинила в изнасил…

Единствената от жените които обвиниха кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп в изнасилване и решила да го съди, отзова иска си. По-рано, жена под псевдонима Джейн Доу...

05-11-2016, 00:11

New York Times: Взривните устройства в Ню Йорк са били напълнени с шрапнели

New York Times: Взривните устройства в Н…

Източниците на NYT потвърдиха, че полицията търси определен човек, който може да бъде свързан с атентата, но той не е официално заподозрян. Взривното устройство задействано в Ню Йорк, както и другата...

19-09-2016, 00:09

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 18 ноември.

18-11-2017, 00:11

Дали на запад от нас ще се появи държавата Македания???

Дали на запад от нас ще се появи държава…

Македонският премиер Зоран Заев е склонен към промяна на името на страната, пише македонското издание "Курир". Заев е склонен на компромис, изданието посочва като възможности за ново име "Нова Македония" или...

28-11-2017, 00:11

Половината германци искат Меркел да си ходи

Половината германци искат Меркел да си х…

Около половината от германските граждани - 47% - биха искали канцлерът Ангела Меркел да напусне поста си досрочно. Това се доказва от данните от проучване на общественото мнение, проведено от...

28-12-2017, 00:12

Видео х 2: Тест на новият американски космически кораб

Видео х 2: Тест на новият американски ко…

Частната американска компания Virgin Galactic извърши тестов полет на суборбиталния космически кораб SpaceShipTwo модел Unity. Видеото на теста, който според предварителните оценки се смята за успешен е качен на интернет...

03-05-2017, 00:05