Четвъртък,24 Май, 2018
Акценти:


Това е все още четвърта световна война

 Това е крайно неприятно – да обясняваш на децата си, че се намираме в състояние на война и , че на тях също ще им се наложи да воюват.

  Но в наше време, когато студентите рядко се държат като пораснали хора, е много важно да обясним на тези деца някои неприятни истини, в това число и, че в реалния живот нашите врагове, които искат реално да ни убиват и да унищожат нашата цивилизация, не дошли от страниците на техните приказки.

  Два месеца след терористичните актове на 11 септември в моя статия в Wall Street Journal нарекох този конфликт Четвърта световна война. Ето го главния довод:

  Студената война беше Трета световна война, която ни напомняше за това, че не всички глобални конфликти водят след себе си придвижване на многомилионни армии или появата на линии на фронта по картите.

  Но аналогията със студената война ни показва някои важни характеристики на такъв конфликт: той е глобален; в него се съчетават насилствени и ненасилствени действия; изисква мобилизация огромни количества ако на войници, то на умения, знания и ресурси;той може да продължава дълго време; има идеологически корени.

  Как само не ме ругаха и хулеха за такава формулировка и за опита ми да говоря за нашите врагове ислямисти като за „Лорд Волдеморти на Дж. К. Роулинг, Саурони на Толкин или   Белите вещици на К.С.Люис”, т.е. безименни злодеи, творящи зло заради самото зло. Въпреки това, нашите ръководители от Джереми Корбин до Барак Обама говорят за джихадистите, както и преди, с голям пиетет, поради което не сме в състояние да разберем реално какво изправено срещу нас.

  Французите, които получиха от ислямистите втори удар, този път много по-мощен, вече открито наричат това война. Това е точно така. Обикновените престъпници действат заради печалба или от тъп садизъм. „Ислямска държава” също се занимава с грабеж и изнудване, но е откровено садистка и не е глупава.

  Тези убийци и терористи-самоубийци се храбри хора, те са добре организирани и подготвени, имат напълно реални политически цели, макар и да ги считаме за безумни. В края на краищата, целите на Мао също ги наричахме безумни, но днес западните лидери пристигайки в Китай подкупващо се усмихват пред портрета му.

  Нашите ръководители се самозалъгват и се опитват да лъжат и нас утвърждавайки, че сме успели да „сдържим” ислямистите, а даже и да ги победим. Точно обратното. Когато западни автори и журналисти си налагат самоцензура, когато политиците правят всичко възможно, за да осъдят „ислямофобията”, а на практика отстъпват властта в някои райони на своите градове на тези, които отхвърлят западните права и закони, именно тогава побеждават  ислямистите.

  Един от най-големите провали на администрацията за последните седем години е нейната упорита недооценка на врага („на ръба на стратегическо поражение”, „втори отбор”, „сдържане” и винаги „ той не е на правилната страна на историята”). Тя стигна до там, че престана да ги взима на сериозно.

  Когато „Ал-Кайда” нанесе удар по консулството в Бенгази, Белият дом искрено считаше, че това е спонтанно нападение на тълпа, недоволна от трейлъра на филм, който така и не беше заснет. Огромната стратегическа глупост, криеща се в подобни представи, е още по-осъдителна от алтернативните версии, че високопоставени чиновници са лъгали, за да не попаднат в неловко положение в страната. Но администрацията не е изключение.

   Министърът на вътрешните работи на Великобритания ( разбира се, консерватор) в понеделник заяви: „Нападенията в Париж нямат нищо общо с исляма”. Глупости. Имат. Разбира се, това е злобен, жесток, апокалиптичен и, за радост, намиращ се в малцинство ислям. И все пак, това е ислям.

  Въпреки твърденията на президента и неговият отбор, врагът си е на ред - жив и здрав. Гражданската война в Сирия стана учебен полигон за хиляди нoвобранци посветили се на исляма. Бежанските лагери, където живеят стотици хиляди бездомни, получили психологически травми и подложени на лошо възпитание деца, станаха за години напред бездънен човешки фонд за попълване на редовете на джихадистите. Западните цивилизации просто не могат да повярват на жестоките факти на войната и демонстрират безполезни и безсмислени жестове на съчувствие.

  Отначало беше „Аз съм Шарли”, а сега осветяват здания във френския трикольор. Мило, но така война не се печели.

  Какво е необходимо за воденето на тази война? Първо, твърдост и търпение: не е изключено, че тя ще продължи да края на моя живот и даже по-дълго. Това е неприятна реалност, но нищо не може да се направи. На политиците трябва да се обясни, колко висок е залогът.

   Президентът може и да е прав в най-тесния смисъл, когато казва, че „Ислямска държава” не застрашава нашето съществуване, но със своите действия тя може да разстрои нашата политика и да предизвика хаос в тези региони на света, които не са ни безразлични. Ако джихадистите получат оръжие за масово унищожение ( а на тях това много им се иска), то те ще могат да убиват не десетки и стотици хора, а хиляди и десетки хиляди.

  Ние трябва да разберем идеологията (по-скоро идеологиите) на нашите врагове. „Ислямска държава” се разклони от „Ал-Кайда”, но тя има друга тактика, друга стратегическа концепция, нейните методи предизвикват особен ужас, те са готови да убиват други мюсюлмани. Докато държавните ръководители не започнат да обсъждат тези въпроси открито, нашата стратегия ще продължава да се състои от санитарни бомбардировки, които временно облекчават сърбежа, но не лекуват гнойните рани.

  Накрая, трябва да прекратим словоблудието. „Жестоките екстремисти” – това са на практика ислямисти. Ние не трябва „да им търсим отговорност”, да „ги отстраняваме от бойното поле”, а да ги залавяме или убиваме. Макар че с убийства не можеш да ликвидираш партизанско движение, ще се наложи да убиваме множество хора – не стотици, а хиляди.

  Само така можем да прекършим гръбнака на „Ислямска държава” и сродните и движения. За тази цел е необходим дългосрочен план – не по „сдържането”, а по тяхното унищожение. Днес е очевидно, че администрацията няма такъв план, но ако все пак съществува, то е пределно ясно, че търпи провал. 

  Това ще бъде дълъг, кървав и скъп процес. Заложен на карта е не просто нашият начин на живот в смисъл на рок-концерти и ресторанти. Не, решава се съдбата на основните права и свободи: на слово и религия, равенство на жените и, което е най-важно, на свободата от страха и правото да мислиш.

  Моите критици грешат. Четвъртата световна война започна в 2001 година. И продължава до сега. Напълно е възможно тя да продължи много по-дълго от колкото те или аз си представяме. За да не говорят същото нашите деца и децата на нашите деца, ние трябва като начало да им кажем цялата истина.

оригинал на публикацията

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Четвъртък, 05 Май 2016 05:26

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
CNN Turk: Турската армия понесе първите загуби в северната част на Сирия

CNN Turk: Турската армия понесе първите …

В резултат на ракетен атака срещу турските танкове в областта на трансграничния сирийски град Джурабулус е загинал един войник на турските въоръжени сили, други трима бяха ранени. Това в събота...

28-08-2016, 00:08

Reuters: Президентът на Филипините допусна въвеждането на военно положение в страната

Reuters: Президентът на Филипините допус…

Филипинския президент Родриго Дутерте заяви за евентуалното въвеждане на военно положение в страната, ако ситуацията стане "твърде напечена". Според Reuters, съответната декларация от страна на държавния глава е била озвучена...

15-01-2017, 00:01

SANA: Сирийската армия превзе още един град в провинция Хама

SANA: Сирийската армия превзе още един г…

Сирийската армия пое контрола над град Тибат Ал Имам в северната провинция Хама, след боеве в които ликвидира много екстремисти на "Джебхат Ан Нусра" и свързаните с нея групировки, съобщи...

23-04-2017, 00:04

Меси се изруси?!?:(

Меси се изруси?!?:(

Аржентинският нападател на "Барселона" Лионел Меси промени образа си, изруси се и стана блонди. Съответната снимка на страницата му в Instagram публикува съпругата му Антонела Рокуцо. В момента 29-годишният нападател е...

24-07-2016, 00:07

Американските учени определиха най-опасния хранителен продукт

Американските учени определиха най-опасн…

Изследователите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ назоваха за най-опасни за здравето на човека, хлебните изделия. Както пише ТСН, списъка с вредните продукти също включва: храната от...

06-03-2017, 00:03

Видео: Журналист стъписа Швайнщайгер с въпрос, дали ще помогне на "Чикаго" да спечели Световната купа

Видео: Журналист стъписа Швайнщайгер с в…

Бастиан за момент си помисли, че е забравил английския език. В сряда в Чикаго Швайнщайгер бе представен като играч на местния отбор от американското първенство MLS и проведе първата си пресконференция. Един...

30-03-2017, 00:03

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, петък 3 март.

03-03-2017, 00:03

Футболните мачове предавани по телевизията днес

Футболните мачове предавани по телевизия…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, понеделник 26 март.

26-03-2018, 00:03

В планините на Непал се разби втори за два дни пътнически самолет

В планините на Непал се разби втори за д…

В планините в западната част на Непал се разби втори, за последните два дни пътнически самолет. За това съобщи в петък, 26 Февруари, Асошиейтед прес като цитира местните власти, на...

26-02-2016, 00:02

Истинските цели на намесата на Путин в ситуацията около КНДР

Истинските цели на намесата на Путин в с…

Юкихиро Хасегава (Yukihiro Hasegawa), Shūkan Gendai,Япония На фона на нарастването на военното напрежение на Корейския полуостров действията на Русия привличат все по-голямо внимание. Засега президентът Путин не прави откровени изявления, но...

11-05-2017, 00:05

Reuters: Ковчежника на Ватикана е обвинен в няколко случая на педофилия

Reuters: Ковчежника на Ватикана е обвине…

В Австралия повдигнаха обвинения в сексуален тормоз (педофилия) срещу шефа на секретариата на Ватикана по икономическите въпроси, кардинал Джордж Пел. Това съобщи на пресконференция в Мелбърн прессекретаря на полицията на...

29-06-2017, 00:06

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, четвъртък 3 август.

03-08-2017, 00:08

Бунтовниците формират нов военен съюз в Алепо

Бунтовниците формират нов военен съюз в …

Бунтовниците в Алепо са постигнали споразумение за образуването на нов военен съюз, с цел да се организира по-добре защитата на районите на града които те контролират, от свирепата атака от...

01-12-2016, 00:12

"Надявам се, че има убити израелци при терористичното нападение"

"Надявам се, че има убити израелци …

Чиновничка от управляващата партия на турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че иска израелците, които са били ранени по време на терористичното нападение в Истанбул, да починат. На своя акаунт в...

19-03-2016, 00:03

До крайбрежието на Йемен се разби американски военен хеликоптер

До крайбрежието на Йемен се разби америк…

Хеликоптер на американските въоръжени сили се разби б близост до бреговете на Йемен в петък, съобщи централното командване на Съединените щати (CENTCOM). "Американски хеликоптер Black Hawk се разби по време на...

26-08-2017, 00:08

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 22 август.

22-08-2017, 00:08

Reuters: На боксов мач в Филипините прогърмя експлозия, има пострадали

Reuters: На боксов мач в Филипините прог…

В резултат на взрив по време на боксов мач в провинция Лейте във Филипините пострадаха 33 души. За това на 29 декември съобщиха местните власти. Инцидентът е станал късно в...

29-12-2016, 00:12

Първият интернет  сайт отпразнува своята  25-та годишнина

Първият интернет сайт отпразнува своята…

Ресурсът първоначално беше затворен за обществеността, и първите посетители са били служители на CERN. Сайтът обяснява разработения от Тим Бърнърс-Ли хипертекстов проект World Wide Web (WWW), която е позволявал да...

21-12-2015, 10:12

Intermagazin: Кой и защо подпалва Западните Балкани?

Intermagazin: Кой и защо подпалва Западн…

Предраг Черанич (Predrag Ćeranić) Ако се намирате в Босна и Херцеговина, Сърбия или Македония и използвате думата регион, то се смята че имате предвид Западните Балкани. Под това се подразбират балканските...

25-05-2017, 00:05

Египетското МВР потвърди че шестима полицаи са загинали при експлозията в Кайро

Египетското МВР потвърди че шестима поли…

Египетското МВР потвърди, че шестима полицаи са загинали, а други трима ранени при мощен взрив прогърмял в петък в района на улицата на Ал Харам в Кайро, съобщи новинарското издание...

09-12-2016, 00:12

Повече от 200 судански войници загинаха при  ракетна атака в южен Йемен

Повече от 200 судански войници загинаха …

Повече от 200 судански войници от Арабската коалиция са били убити в резултат на ракетен удар, осъществен от привърженици на движението "Ансар Аллах" (хуси) по военна база в провинция Лахдж...

01-02-2016, 00:02

Иран е готов  да преговаря за петрола със Саудитска Арабия

Иран е готов да преговаря за петрола съ…

Иран е готов да обсъди със Саудитска Арабия ситуацията с цените на петрола. За това, както съобщи телевизионният канал Press TV, е заявил министърът на петрола на Ислямската република Бижан...

10-02-2016, 00:02

Видео: Самолет на авиокомпания Qatar Airways ще изпълни най-дългият полет в историята

Видео: Самолет на авиокомпания Qatar Air…

Самолет на авиокомпанията Qatar Airways се подготвя за най продължителният полет, по време на които лайнера ще премине през десет различни часови зони, съобщи вестник The Independent. Самолетът ще излети от...

04-02-2017, 00:02

Видео х 4: Полицаи нахокаха Шварценегер че кара колело по мюнхенската гара

Видео х 4: Полицаи нахокаха Шварценегер …

Германската полиция нахока Арнолд Шварценегер, че кара колело в централната гара в Мюнхен. Инцидентът стана на 30 септември, но за него научихме едва сега. Според полицията, един от дежурните е видял...

02-10-2016, 00:10

Право куме в очи: Болт обясни с мързел отсъствието си по време на церемонията по откриването на Олимпиадата

Право куме в очи: Болт обясни с мързел о…

Ямайският спринтьор, шесткратен победител на Олимпийските игри Юсейн Болт декларира, че мързелът е причината за отсъствието му по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро...

06-08-2016, 00:08

ASUS стартира продажбите на първият си извит монитор ROG Swift PG348Q

ASUS стартира продажбите на първият си и…

ASUSTeK Computer през тази седмица започна доставките на първият си извит монитор предназначен за геймъри, който компанията представи през септември миналата година. ASUS ROG Swift PG348Q е най-големият монитор разработван...

20-03-2016, 00:03

Тръмп клекна пред Ердоган? Пентагонът спира оръжието за сирийските кюрди

Тръмп клекна пред Ердоган? Пентагонът сп…

Американските власти възнамеряват да спрат оръжейните доставки за отрядите на сирийските кюрдски сили, тъй като тази подкрепа вече не им е била необходима. Това съобщи ръководителят на Пентагона Джеймс Матис. "Да, ще...

03-12-2017, 00:12

RFE: Русия поиска обяснения за "липса на професионализъм" на пилотите от САЩ

RFE: Русия поиска обяснения за "лип…

Руското министерство на отбраната привика военното аташе на САЩ, за изясняване на причините, поради които шпионски самолет на САЩ е летял в близост до руската граница на височини предназначени за...

24-05-2016, 00:05

Путин коментира думите на Клинтън, сравнила го с Хитлер

Путин коментира думите на Клинтън, сравн…

Руският президент Владимир Путин, коментирайки думите на бившия кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън, която го сравни с водача на Третия райх Адолф Хитлер заяви, че от руска страна...

14-06-2017, 00:06

Видео х 2: Мария Шарапова се завърна триумфално в тениса

Видео х 2: Мария Шарапова се завърна три…

Руската тенисистка Мария Шарапова бе посрещната с овации от публиката в Щутгарт, където направи триумфално завръщане на корта след 15-месечно отсъствие. Маша беше наказана за употреба на препарата мелдоний, а санкцията...

27-04-2017, 00:04

Habertürk: "Турски поток" ще стигне до газовия хъб във Варна, подминавайки Гърция?

Habertürk: "Турски поток" ще с…

Пред най-мащабният енергиен проект "Турски поток" на тръбопровод за пренос на природен газ между Турция и Русия, в момента, се открива сериозна възможност за промяна на маршрута, и вместо в Гърция, тръбата...

15-12-2017, 00:12

ABC News: Тръмп ще се срещне с Ердоган на 16 май във Вашингтон

ABC News: Тръмп ще се срещне с Ердоган н…

Президентът Доналд Тръмп на 16 май ще приеме във Вашингтон турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ABC News позовавайки се на пресслужбата на Белия дом. "Лидерите ще обсъдят пътищата за...

11-05-2017, 00:05

Ким Чен Ун реши да подобри отношенията с Южна Корея – утвърди състава на делегацията на КНДР за преговорите

Ким Чен Ун реши да подобри отношенията с…

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун в своето обръщение към народа на страната нареди създаването на всички необходими условия за подобряване на отношенията с Южна Корея, съобщи севернокорейската информационна...

07-01-2018, 00:01

ВВС: САЩ ще доставят на кюрдите в Сирия тежко въоръжение

ВВС: САЩ ще доставят на кюрдите в Сирия …

Президента на САЩ Доналд Тръмп одобри доставките на оръжие за кюрдските подразделения, който се противопоставят на екстремистите от международната терористична групировка "Ислямска държава" в Сирия, това в сряда 10 май...

10-05-2017, 00:05

Ново пет: Тръмп - ще положа старание за да се сприятеля с Ким Чен Ун

Ново пет: Тръмп - ще положа старание за …

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че много ще се старае да се сприятели с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, и изрази надежда, че някой ден той ще...

12-11-2017, 00:11

Лидерът на сръбската народна партия: Сърбия никога няма да се присъедини към НАТО

Лидерът на сръбската народна партия: Сър…

Сърбия "никога няма да стане член на НАТО", заяви в интервю за ТАСС лидера на Сръбската народна партия (СНП), Ненад Попович в навечерието на предсрочните парламентарни избори които ще се...

21-04-2016, 00:04

Hürriyet: В Турция задържаха още един племенник на Фетхуллах Гюлен

Hürriyet: В Турция задържаха още един пл…

Турската полиция задържа телевизионният водещ и адвокат Кемал Гюлен, племенник на Фетхуллах Гюлен. Съобщи в четвъртък 12 август вестник Hürriyet. Той е бил задържан в едно от селата на провинция Кастамону...

12-08-2016, 00:08

Видео - играчки за големи мъже: Японски хеликоптероносач пое охраната на американската „армада“

Видео - играчки за големи мъже: Японски …

Ескадреният миноносец-хеликоптероносач "Izumo" на японските морски сили за самоотбрана за първи път пое охраната на американската (наречена от Доналд Тръмп Армада) авионосна ударна групировка кораби оглавявана от самолетоносача "Карл Винсън", съответната заповед...

01-05-2017, 00:05

Видео х 2: Най-известният в света пранкер си свали гащите пред Джамала на Евровизия 2017

Видео х 2: Най-известният в света пранке…

В Киев по време на песента на гостенката на "Евровизия-2017" Джамала на сцената изкочи млад мъж с австралийското знаме и свали панталоните си. Няколко секунди след началото на песента на...

14-05-2017, 00:05

Герой: Французин издирва израелец, който е спасил децата му в Барселона

Герой: Французин издирва израелец, който…

Ранен в резултат на терористичния акт в Барселона французин търси израелец, който е спасил децата му по време на екстремистката атака. Шоуто "От седем до осем" на френския телевизионен канал TF1 показа...

04-09-2017, 00:09