Петък,14 Декември, 2018


Това е все още четвърта световна война

 Това е крайно неприятно – да обясняваш на децата си, че се намираме в състояние на война и , че на тях също ще им се наложи да воюват.

  Но в наше време, когато студентите рядко се държат като пораснали хора, е много важно да обясним на тези деца някои неприятни истини, в това число и, че в реалния живот нашите врагове, които искат реално да ни убиват и да унищожат нашата цивилизация, не дошли от страниците на техните приказки.

  Два месеца след терористичните актове на 11 септември в моя статия в Wall Street Journal нарекох този конфликт Четвърта световна война. Ето го главния довод:

  Студената война беше Трета световна война, която ни напомняше за това, че не всички глобални конфликти водят след себе си придвижване на многомилионни армии или появата на линии на фронта по картите.

  Но аналогията със студената война ни показва някои важни характеристики на такъв конфликт: той е глобален; в него се съчетават насилствени и ненасилствени действия; изисква мобилизация огромни количества ако на войници, то на умения, знания и ресурси;той може да продължава дълго време; има идеологически корени.

  Как само не ме ругаха и хулеха за такава формулировка и за опита ми да говоря за нашите врагове ислямисти като за „Лорд Волдеморти на Дж. К. Роулинг, Саурони на Толкин или   Белите вещици на К.С.Люис”, т.е. безименни злодеи, творящи зло заради самото зло. Въпреки това, нашите ръководители от Джереми Корбин до Барак Обама говорят за джихадистите, както и преди, с голям пиетет, поради което не сме в състояние да разберем реално какво изправено срещу нас.

  Французите, които получиха от ислямистите втори удар, този път много по-мощен, вече открито наричат това война. Това е точно така. Обикновените престъпници действат заради печалба или от тъп садизъм. „Ислямска държава” също се занимава с грабеж и изнудване, но е откровено садистка и не е глупава.

  Тези убийци и терористи-самоубийци се храбри хора, те са добре организирани и подготвени, имат напълно реални политически цели, макар и да ги считаме за безумни. В края на краищата, целите на Мао също ги наричахме безумни, но днес западните лидери пристигайки в Китай подкупващо се усмихват пред портрета му.

  Нашите ръководители се самозалъгват и се опитват да лъжат и нас утвърждавайки, че сме успели да „сдържим” ислямистите, а даже и да ги победим. Точно обратното. Когато западни автори и журналисти си налагат самоцензура, когато политиците правят всичко възможно, за да осъдят „ислямофобията”, а на практика отстъпват властта в някои райони на своите градове на тези, които отхвърлят западните права и закони, именно тогава побеждават  ислямистите.

  Един от най-големите провали на администрацията за последните седем години е нейната упорита недооценка на врага („на ръба на стратегическо поражение”, „втори отбор”, „сдържане” и винаги „ той не е на правилната страна на историята”). Тя стигна до там, че престана да ги взима на сериозно.

  Когато „Ал-Кайда” нанесе удар по консулството в Бенгази, Белият дом искрено считаше, че това е спонтанно нападение на тълпа, недоволна от трейлъра на филм, който така и не беше заснет. Огромната стратегическа глупост, криеща се в подобни представи, е още по-осъдителна от алтернативните версии, че високопоставени чиновници са лъгали, за да не попаднат в неловко положение в страната. Но администрацията не е изключение.

   Министърът на вътрешните работи на Великобритания ( разбира се, консерватор) в понеделник заяви: „Нападенията в Париж нямат нищо общо с исляма”. Глупости. Имат. Разбира се, това е злобен, жесток, апокалиптичен и, за радост, намиращ се в малцинство ислям. И все пак, това е ислям.

  Въпреки твърденията на президента и неговият отбор, врагът си е на ред - жив и здрав. Гражданската война в Сирия стана учебен полигон за хиляди нoвобранци посветили се на исляма. Бежанските лагери, където живеят стотици хиляди бездомни, получили психологически травми и подложени на лошо възпитание деца, станаха за години напред бездънен човешки фонд за попълване на редовете на джихадистите. Западните цивилизации просто не могат да повярват на жестоките факти на войната и демонстрират безполезни и безсмислени жестове на съчувствие.

  Отначало беше „Аз съм Шарли”, а сега осветяват здания във френския трикольор. Мило, но така война не се печели.

  Какво е необходимо за воденето на тази война? Първо, твърдост и търпение: не е изключено, че тя ще продължи да края на моя живот и даже по-дълго. Това е неприятна реалност, но нищо не може да се направи. На политиците трябва да се обясни, колко висок е залогът.

   Президентът може и да е прав в най-тесния смисъл, когато казва, че „Ислямска държава” не застрашава нашето съществуване, но със своите действия тя може да разстрои нашата политика и да предизвика хаос в тези региони на света, които не са ни безразлични. Ако джихадистите получат оръжие за масово унищожение ( а на тях това много им се иска), то те ще могат да убиват не десетки и стотици хора, а хиляди и десетки хиляди.

  Ние трябва да разберем идеологията (по-скоро идеологиите) на нашите врагове. „Ислямска държава” се разклони от „Ал-Кайда”, но тя има друга тактика, друга стратегическа концепция, нейните методи предизвикват особен ужас, те са готови да убиват други мюсюлмани. Докато държавните ръководители не започнат да обсъждат тези въпроси открито, нашата стратегия ще продължава да се състои от санитарни бомбардировки, които временно облекчават сърбежа, но не лекуват гнойните рани.

  Накрая, трябва да прекратим словоблудието. „Жестоките екстремисти” – това са на практика ислямисти. Ние не трябва „да им търсим отговорност”, да „ги отстраняваме от бойното поле”, а да ги залавяме или убиваме. Макар че с убийства не можеш да ликвидираш партизанско движение, ще се наложи да убиваме множество хора – не стотици, а хиляди.

  Само така можем да прекършим гръбнака на „Ислямска държава” и сродните и движения. За тази цел е необходим дългосрочен план – не по „сдържането”, а по тяхното унищожение. Днес е очевидно, че администрацията няма такъв план, но ако все пак съществува, то е пределно ясно, че търпи провал. 

  Това ще бъде дълъг, кървав и скъп процес. Заложен на карта е не просто нашият начин на живот в смисъл на рок-концерти и ресторанти. Не, решава се съдбата на основните права и свободи: на слово и религия, равенство на жените и, което е най-важно, на свободата от страха и правото да мислиш.

  Моите критици грешат. Четвъртата световна война започна в 2001 година. И продължава до сега. Напълно е възможно тя да продължи много по-дълго от колкото те или аз си представяме. За да не говорят същото нашите деца и децата на нашите деца, ние трябва като начало да им кажем цялата истина.

оригинал на публикацията

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Четвъртък, 05 Май 2016 05:26

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
В Турция са арестувани 1536 военни

В Турция са арестувани 1536 военни

Турските власти са задържали 1,563 военни в цялата страната след опита за държавен преврат в събота, 16 юли. Войниците се опитаха да използват танкове и бойни хеликоптери, за да свалят правителството. Генерал...

16-07-2016, 00:07

Европа под обсада: Германците смятат че фрау Меркел е загубила битката с мигрантите

Европа под обсада: Германците смятат че …

Три четвърти от германците смятат, че канцлерът Ангела Меркел няма да успее да осигури европейско решение на спора за миграцията, тормозещ отношенията й с баварските коалиционни партньори в правителството, сочи...

21-06-2018, 00:06

Турция с противоречиви сигнали относно оставането на Асад на власт в Сирия

Турция с противоречиви сигнали относно о…

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че докато президентът Башар Асад остава на власт в Сирия, в тази страна няма да има мир. Йълдъръм направи това изказване по време на посещението си...

29-11-2017, 00:11

The Guardian: Жан-Клод Юнкер призова да се спре с "мачкането на Русия"

The Guardian: Жан-Клод Юнкер призова да …

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова да се сложи край на "мачкането на Русия", два месеца след като ЕС изгони руските дипломати в отговор на отравянето на бившия...

02-06-2018, 00:06

Bild: Дори Бундесвера има по-малко танкове от "палачите" на Путин в Донбас

Bild: Дори Бундесвера има по-малко танко…

Всички "терористи" в източната част на Украйна се намират под "пълен контрол" на руският президент Владимир Путин, заяви в интервю за германският седмичник Bild министърът на отбраната на Украйна Степан...

26-09-2016, 00:09

BBC: Тереза ​​Мей предсказа трудни времена за Британия поради Brexit

BBC: Тереза ​​Мей предсказа трудни време…

Британската икономика ще пострада в резултат на излизането от Европейския съюз (Brexit), въпреки данните, че ефекта няма да е толкова тежък колкото се очакваше. Това заяви министър-председателят Тереза ​​Мей в...

04-09-2016, 00:09

Пентагона  заяви за прихванат от руски изтребител  американски разузнавателен самолет

Пентагона заяви за прихванат от руски и…

Су-27 на руските ВВС е прихванал над Черно море американския самолет шпион RC-135U Combat. За това съобщи в четвъртък, 28 Януари, USNI позовавайки се на пресслужбата на Пентагона. Инцидентът, е станал...

29-01-2016, 00:01

Стряскащо изявление на Пентагона: Използвали сме отработено ядрено гориво в снаряди с обеднен уран в Сирия

Стряскащо изявление на Пентагона: Използ…

Американските военни признаха, че са използвали в Сирия снаряди с обеднен уран. На практика те са били заредени с отработено ядрено гориво, като редица страни отдавна се противопоставят на използването му, за...

15-02-2017, 00:02

Един емоционален турски запалянко не даде на жена си да гледа мач, отмъщението и бе зловещо

Един емоционален турски запалянко не дад…

Семейството ще се нуждае не само от нов телевизор, но и от помощ на психоаналитик.  Един емоционален турски (балкански) запалянко на име Изет винаги е забранявал на жена си да гледа...

17-06-2016, 00:06

Bloomberg: Големите петролни компании удвоиха дълговете си заради цените на петрола

Bloomberg: Големите петролни компании уд…

Големите петролни компании почти двойно са увеличили общият си дълг от започналото през юли 2014 г. намаляване на цените на петрола. Както пише Bloomberg, става въпрос за компании като Exxon...

08-08-2016, 00:08

Dziennik Polityczny: В Варшава на срещата на върха на НАТО в делегацията на Украйна имаше порно звезда

Dziennik Polityczny: В Варшава на срещат…

По време на срещата на върха на НАТО във Варшава имаше заседание на Комисията НАТО-Украйна. Украинската делегация бе водена от президента Петро Порошенко. Особенна интрига на тази среща придаде участието...

13-07-2016, 00:07

The Wall Street Journal: Тръмп заплаши Северна Корея с ядрени подводници

The Wall Street Journal: Тръмп заплаши С…

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е помолил председателя на Китай Си Цзинпин да предаде на ръководството на Северна Корея, че Вашингтон има на въоръжение не само самолетоносачи, но и ядрени...

13-04-2017, 00:04

Reuters: 1,8 хиляди души свързани с наркотици са убити в Филипините за три месеца управление на Родриго Дутерте

Reuters: 1,8 хиляди души свързани с нарк…

Около 1800 души свързани с наркотици са убити във Филипините след избирането на новия президент Родриго Дутерте, предаде в понеделник агенция Reuters, позовавайки се на изявление на филипинската полиция. Както съобщи...

22-08-2016, 00:08

Reuters: Изтребител свали хеликоптер над Анкара

Reuters: Изтребител свали хеликоптер над…

В небето над Анкара изтребител F-16 свали военен хеликоптер използван от превратаджиите, които направиха опит да превземат властта в страната. Това съобщи Reuters позовавайки се на телевизионния канал NTV.

15-07-2016, 00:07

Бионсе показа новородените бебета

Бионсе показа новородените бебета

Известната певица Бионсе публикува първата снимка с новородени бебета Сър Картър и Руми. Близнаците се родиха в средата на юни, на 14 юли те станаха на един месец. При това се отбелязва...

15-07-2017, 00:07

Ловен сезон – Видео х 2: Ветеран от американската морска пехота разстреля в бар група индийци

Ловен сезон – Видео х 2: Ветеран от амер…

Ветеран от морската пехота на САЩ разстреля група индийци, за това в петък 24 февруари съобщи изданието The Times of India. Според информация на медията, инцидентът е станал в нощта на...

24-02-2017, 00:02

Агента на ЦРУ разпитвал Саддам Хюсеин: Ирак може да се управлява само от диктатор

Агента на ЦРУ разпитвал Саддам Хюсеин: И…

И президента Обама, и новоизбрания президент Доналд Тръмп смятат, че Съединените щати не трябваше да нахлуват в Ирак през 2003 година. Иракската война и хаоса възцарил след американската инвазия, до...

13-07-2018, 00:07

Американските компании са скрили в офшорки 1.5 трилиона долара

Американските компании са скрили в офшор…

50 от най-големите американски компании крият от данъци в офшорни сметки над 1,4 трилиона долара. Това съобщи в четвъртък 14 април Международната неправителствена организация Oxfam след анализа на документи от...

14-04-2016, 00:04

Меси вкара победният гол в първият мач след завръщането си в националният отбор на Аржентина

Меси вкара победният гол в първият мач с…

Националният отбор на Аржентина победи тима на Уругвай в мач от седмия квалификационен кръг за световното първенство през 2018 година в зона Южна Америка. Това се съобщава на сайта на...

02-09-2016, 00:09

Цените на петрола паднаха на фона на първите резултати от Brexit

Цените на петрола паднаха на фона на пър…

На 24 юни цената на суровия петрол тип Brent спадна в началото на търговската сесия  на борсата ICE под 50 долара за барел, на фона на първите резултати от референдума...

24-06-2016, 00:06

New York Time: Около 100 човека ще изнесат днес багажа на Барак Хюсеин Обама от Белия дом

New York Time: Около 100 човека ще изнес…

Около 100 души от техническия персонал (хамали) днес ще изнесат от Белия дом  нещата на Барак Хюсеин Обама, и на тяхно място ще нанесат багажа на Доналд Тръмп, пише вестник New York...

20-01-2017, 00:01

И Росен барабар с мъжете: Политици от Източна Европа умоляват Тръмп да се откаже от "сделка" с Русия

И Росен барабар с мъжете: Политици от Из…

The Washington Post публикува писмо подписано от седемнадесет европейски политици, които са се обърнали към Доналд Тръмп с молба да се откаже от подобряването на отношения с Русия. Под обращението са се подписали...

10-01-2017, 00:01

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, понеделник 9 октомври.

09-10-2017, 00:10

Bloomberg: Bitcoin колабира, цената му се срина с 30%

Bloomberg: Bitcoin колабира, цената му с…

Курсът на най-популярната крипто валута Bitcoin се срина с почти 30% през последните дни, съобщи от Bloomberg. Агенцията отбелязва, че от петък вечерта курсът на Bitcoin се понижи с 9.5%, а...

13-11-2017, 00:11

Telegraph: Махнаха восъчната фигура на Камерън от музея на Мадам Тюсо

Telegraph: Махнаха восъчната фигура на К…

Восъчната фигура на бившият британски премиер Дейвид Камерън в музея на Мадам Тюсо в Лондон е снета от експозицията и прибрана на склад, съобщи британското издание. Според вестник Telegraph, музейните работници...

04-08-2016, 00:08

Кинокритиците разгромиха филма "Бетмен срещу Супермен"

Кинокритиците разгромиха филма "Бет…

Фантастичният филм на Зак Снайдър "Батмен срещу Супермен": "В зората на справедливоста"  получи най-вече отрицателни отзиви от критиците след първата прожекция за пресата. В най-големия агрегатор на мнения RottenTomatoes рейтинга...

23-03-2016, 00:03

Газови войни: На Украйна и се наложи да купува газ в Европа на безумна цена

Газови войни: На Украйна и се наложи да …

За спешно компенсиране на липсата на газ, на Украйна се наложи да го купи в Европа на безумна цена, заяви главният търговски директор на "Нафтогаз" Юрий Втретренко, европейските партньори продадоха...

05-03-2018, 00:03

Sky News: В "информационната война" на Москва първата жертва е истината

Sky News: В "информационната война…

Държавният секретар на САЩ Джон Кер призна, че се чувства така, сякаш те с рускияt му колега по отношение на сирийския въпрос живеят в "паралелни вселени." Вашингтон твърди, че въздушният...

22-09-2016, 00:09

Папата прости на Путин всички грехове, за да се види с Патриарха

Папата прости на Путин всички грехове, з…

Франциск избягваше критики по адрес на православният свят и имперската политика на Москва и бе награден с историческа среща в Хавана, пише Сандро Маджистер в статия, публикувана в ежедневника L'Espresso. „Срещата с...

14-02-2016, 00:02

Кюрдите използват оръжия произведени на Запад заяви турския президент Ердоган

Кюрдите използват оръжия произведени на …

В ръцете на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в Турция, има оръжие, произведено в различни западни държави, каза турският лидер  Ердоган, говорейки в събота на Световния форум по...

06-02-2016, 00:02

Reuters: Путин и Тръмп са се срещали в Хамбург не един, а два пъти

Reuters: Путин и Тръмп са се срещали в Х…

Руският президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп по време на срещата на върха на "Голямата Двадесетица" в Хамбург са провели още една среща, за която досега не...

18-07-2017, 00:07

На 20 декември Ердоган откри автомобилния тунел "Евразия" свързващ Европа и Азия

На 20 декември Ердоган откри автомобилни…

Съоръжението дълго 14.5 км свързва азиатската и европейската части на Истанбул между районите Гьозтепе и Казълчешме. 5.4 км от него минават директно под Босфора, на дълбочина 106 метра под морското...

21-12-2016, 00:12

Видео: "Ти пък кой си?" Кристиано Роналдо отказа на сина на Гунар да обменят тениските си на Евро-2016

Видео: "Ти пък кой си?" Кристи…

Смешен епизод след мача Португалия - Исландия. Веднага след последния съдийски сигнал футболиста на исландския национален отбор Арон Гунарсон притича при португалската звезда с предложение си сменят фанелките. Между тях се...

16-06-2016, 00:06

Премиерът на Сърбия: Белград няма намерения да влиза в НАТО

Премиерът на Сърбия: Белград няма намере…

В Сърбия няма да се провежда референдум за присъединяване към НАТО, "това е намислен въпрос“.  Това каза във вторник вечерта, премиерът Александър Вучич по телевизията RTS. Той увери, че Сърбия "не...

02-03-2016, 00:03

САЩ - Видео: Некадърни американски полицаи стреляйки по куче убиха тийнейджър

САЩ - Видео: Некадърни американски полиц…

Некадърни полицаи от Лос Анджелис случайно убиха 14-годишно момче, когато са стреляли по питбул който ги е нападнал, съобщи телевизионния канал CBS Los Angeles. Служителите на реда са пристигнали на проверка...

24-06-2017, 00:06

И Дания барабар с мъжете - отмени посещението на турския премиер заради Холандия

И Дания барабар с мъжете - отмени посеще…

Заради конфликта, който избухна между Холандия и Турция, министър-председателя на южната ни съседка Бинали Йълдъръм, ще трябва да отложи планираното посещение в Дания. С съответното обращение към главата на турското...

13-03-2017, 00:03

99,8 на сто от исландски телевизионни зрители са гледали мача с Австрия

99,8 на сто от исландски телевизионни зр…

Това е половината от населението на страната. Прякото излъчване на мача от третия кръг от груповата фаза на Евро 2016, събра рекорден телевизионен рейтинг. "Половината от населението на страната на възраст от...

24-06-2016, 00:06

Испания затвори въздушното си пространство за самолета на шефа на британския Форин офис

Испания затвори въздушното си пространст…

Испанските власти забраниха на самолета на британския министър на външните работи Филип Хамънд да прелети през нейното въздушно пространство. Това в неделя, 15 май, съобщи вестник Sunday Express. Според изданието, испанците...

15-05-2016, 00:05

Dernière Heure: Разцъфна най-голямото цвете в света

Dernière Heure: Разцъфна най-голямото цв…

Titan Arum (Amorphophallus titanum), или "трупното цвете", което е най-голямото цвете на света, разцъфна в ботаническа градина на белгийския град Мейзе, съобщи вестник Dernière Heure. Според думите на представител на ботаническата...

29-07-2016, 00:07

Британска актриса съжалява, че не е била обект на сексуален тормоз

Британска актриса съжалява, че не е била…

Британската актриса Зоуи Уонамейкър, която изигра ролята на мадам Трук във филма "Хари Потър и Философският камък", се оплака, че никога не е била жертва на сексуален тормоз. За това в...

22-01-2018, 00:01