Това е все още четвърта световна война

 Това е крайно неприятно – да обясняваш на децата си, че се намираме в състояние на война и , че на тях също ще им се наложи да воюват.

  Но в наше време, когато студентите рядко се държат като пораснали хора, е много важно да обясним на тези деца някои неприятни истини, в това число и, че в реалния живот нашите врагове, които искат реално да ни убиват и да унищожат нашата цивилизация, не дошли от страниците на техните приказки.

  Два месеца след терористичните актове на 11 септември в моя статия в Wall Street Journal нарекох този конфликт Четвърта световна война. Ето го главния довод:

  Студената война беше Трета световна война, която ни напомняше за това, че не всички глобални конфликти водят след себе си придвижване на многомилионни армии или появата на линии на фронта по картите.

  Но аналогията със студената война ни показва някои важни характеристики на такъв конфликт: той е глобален; в него се съчетават насилствени и ненасилствени действия; изисква мобилизация огромни количества ако на войници, то на умения, знания и ресурси;той може да продължава дълго време; има идеологически корени.

  Как само не ме ругаха и хулеха за такава формулировка и за опита ми да говоря за нашите врагове ислямисти като за „Лорд Волдеморти на Дж. К. Роулинг, Саурони на Толкин или   Белите вещици на К.С.Люис”, т.е. безименни злодеи, творящи зло заради самото зло. Въпреки това, нашите ръководители от Джереми Корбин до Барак Обама говорят за джихадистите, както и преди, с голям пиетет, поради което не сме в състояние да разберем реално какво изправено срещу нас.

  Французите, които получиха от ислямистите втори удар, този път много по-мощен, вече открито наричат това война. Това е точно така. Обикновените престъпници действат заради печалба или от тъп садизъм. „Ислямска държава” също се занимава с грабеж и изнудване, но е откровено садистка и не е глупава.

  Тези убийци и терористи-самоубийци се храбри хора, те са добре организирани и подготвени, имат напълно реални политически цели, макар и да ги считаме за безумни. В края на краищата, целите на Мао също ги наричахме безумни, но днес западните лидери пристигайки в Китай подкупващо се усмихват пред портрета му.

  Нашите ръководители се самозалъгват и се опитват да лъжат и нас утвърждавайки, че сме успели да „сдържим” ислямистите, а даже и да ги победим. Точно обратното. Когато западни автори и журналисти си налагат самоцензура, когато политиците правят всичко възможно, за да осъдят „ислямофобията”, а на практика отстъпват властта в някои райони на своите градове на тези, които отхвърлят западните права и закони, именно тогава побеждават  ислямистите.

  Един от най-големите провали на администрацията за последните седем години е нейната упорита недооценка на врага („на ръба на стратегическо поражение”, „втори отбор”, „сдържане” и винаги „ той не е на правилната страна на историята”). Тя стигна до там, че престана да ги взима на сериозно.

  Когато „Ал-Кайда” нанесе удар по консулството в Бенгази, Белият дом искрено считаше, че това е спонтанно нападение на тълпа, недоволна от трейлъра на филм, който така и не беше заснет. Огромната стратегическа глупост, криеща се в подобни представи, е още по-осъдителна от алтернативните версии, че високопоставени чиновници са лъгали, за да не попаднат в неловко положение в страната. Но администрацията не е изключение.

   Министърът на вътрешните работи на Великобритания ( разбира се, консерватор) в понеделник заяви: „Нападенията в Париж нямат нищо общо с исляма”. Глупости. Имат. Разбира се, това е злобен, жесток, апокалиптичен и, за радост, намиращ се в малцинство ислям. И все пак, това е ислям.

  Въпреки твърденията на президента и неговият отбор, врагът си е на ред - жив и здрав. Гражданската война в Сирия стана учебен полигон за хиляди нoвобранци посветили се на исляма. Бежанските лагери, където живеят стотици хиляди бездомни, получили психологически травми и подложени на лошо възпитание деца, станаха за години напред бездънен човешки фонд за попълване на редовете на джихадистите. Западните цивилизации просто не могат да повярват на жестоките факти на войната и демонстрират безполезни и безсмислени жестове на съчувствие.

  Отначало беше „Аз съм Шарли”, а сега осветяват здания във френския трикольор. Мило, но така война не се печели.

  Какво е необходимо за воденето на тази война? Първо, твърдост и търпение: не е изключено, че тя ще продължи да края на моя живот и даже по-дълго. Това е неприятна реалност, но нищо не може да се направи. На политиците трябва да се обясни, колко висок е залогът.

   Президентът може и да е прав в най-тесния смисъл, когато казва, че „Ислямска държава” не застрашава нашето съществуване, но със своите действия тя може да разстрои нашата политика и да предизвика хаос в тези региони на света, които не са ни безразлични. Ако джихадистите получат оръжие за масово унищожение ( а на тях това много им се иска), то те ще могат да убиват не десетки и стотици хора, а хиляди и десетки хиляди.

  Ние трябва да разберем идеологията (по-скоро идеологиите) на нашите врагове. „Ислямска държава” се разклони от „Ал-Кайда”, но тя има друга тактика, друга стратегическа концепция, нейните методи предизвикват особен ужас, те са готови да убиват други мюсюлмани. Докато държавните ръководители не започнат да обсъждат тези въпроси открито, нашата стратегия ще продължава да се състои от санитарни бомбардировки, които временно облекчават сърбежа, но не лекуват гнойните рани.

  Накрая, трябва да прекратим словоблудието. „Жестоките екстремисти” – това са на практика ислямисти. Ние не трябва „да им търсим отговорност”, да „ги отстраняваме от бойното поле”, а да ги залавяме или убиваме. Макар че с убийства не можеш да ликвидираш партизанско движение, ще се наложи да убиваме множество хора – не стотици, а хиляди.

  Само така можем да прекършим гръбнака на „Ислямска държава” и сродните и движения. За тази цел е необходим дългосрочен план – не по „сдържането”, а по тяхното унищожение. Днес е очевидно, че администрацията няма такъв план, но ако все пак съществува, то е пределно ясно, че търпи провал. 

  Това ще бъде дълъг, кървав и скъп процес. Заложен на карта е не просто нашият начин на живот в смисъл на рок-концерти и ресторанти. Не, решава се съдбата на основните права и свободи: на слово и религия, равенство на жените и, което е най-важно, на свободата от страха и правото да мислиш.

  Моите критици грешат. Четвъртата световна война започна в 2001 година. И продължава до сега. Напълно е възможно тя да продължи много по-дълго от колкото те или аз си представяме. За да не говорят същото нашите деца и децата на нашите деца, ние трябва като начало да им кажем цялата истина.

оригинал на публикацията

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Четвъртък, 05 Май 2016 05:26

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
В мрежата се появи излъчване на живо от разпадащият се язовир в Калифорния

В мрежата се появи излъчване на живо от …

На YouTube стартира видео на живо от мястото на колапса на най-високата язовирна стена в САЩ, разположена в близост до град Оровил в Калифорния. Губернатора на Калифорния Джери Браун е въвел...

13-02-2017, 00:02

Президента на Аржентина има 8 милиона долара и сметка в офшорка

Президента на Аржентина има 8 милиона до…

В офшорна зона е регистрирана негова фирма която се споменава в "Панамските документи". Състоянието на аржентинския президент Маурисио Макри за последната годината се е увеличило почти двойно: от 52.9 милиона песос...

27-05-2016, 00:05

ООН: Срещата между Сергей Лавров и Рекс Тилерсън се разсъхна

ООН: Срещата между Сергей Лавров и Рекс …

Американския държавен секретар Рекс Тилерсън не пожела да се срещне с руския външен министър, Сергей Лавров летя до Ню Йорк за да вземе участие в първата за годината среща на...

20-01-2018, 00:01

EurActiv: Путин предупреди Меркел на зимното вглеждане на Киев във европейския газ

EurActiv: Путин предупреди Меркел на зим…

По време на неотдавнашния телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, руският президент Владимир Путин предупреди, че Киев може да се опита да отново присвоява газ, предназначен за Европа и...

15-11-2016, 00:11

Пентагонът е предупредил Русия за ракетния удар в Сирия

Пентагонът е предупредил Русия за ракетн…

САЩ са предупредили руските военни чрез установените канали преди въздушният удар в Сирия, заяви служител на Пентагона пред агенция РИА Новости. Той също така е отговорил утвърдително на въпроса, дали това...

07-04-2017, 00:04

Видео: Президента Доналд Тръмп и Първата дама пристигнаха в Белия дом

Видео: Президента Доналд Тръмп и Първата…

45-тия президент на Съединените щати Доналд Тръмп с семейството си влезе в Белия дом. Блиндирания джип на Тръмп първо спря в сградата на Министерството на финансите, разположено в непосредствена близост до...

21-01-2017, 00:01

Папа, Патриарх и малко Путин

Папа, Патриарх и малко Путин

Рейд Стендиш и Бенджамин Солоуeй | Foreign Policy Защо Куба стана място за историческата среща на Папа Франциск и Московския Патриарх Кирил? Журналистите от Foreign Policy Рейд Стендиш и Бенджамин Солоуей...

15-02-2016, 00:02

Видео х 2: Хеликоптера Ка-62 направи първия си полет продължил 15 минути

Видео х 2: Хеликоптера Ка-62 направи пър…

На тестовия полигон на завод "Прогрес" на 25 май се състоя първият пълноценен полет на новия руски многоцелеви хеликоптер Ка-62. Програмата включваше полет по окръжност при скорост 110 километра в...

26-05-2017, 00:05

Великобритания се отзова на призива на Тръмп и не подписа Декларацията от Париж

Великобритания се отзова на призива на Т…

Правителството на Великобритания разкритикува конференцията в Париж, която се проведе в неделя 15 януари. Британските власти смятат, че срещата на върха може да засили позицията на Палестинската автономия в преговорите...

16-01-2017, 00:01

Бившият египетски президент го признаха за катарски шпионин

Бившият египетски президент го признаха …

Бившият египетски президент Мохамед Морси е признат за катарски шпионин и осъден на 15 години затвор. Това в събота 18 юни, предаде Al Jazeera. Съдиите са установили, че докато е бил...

18-06-2016, 00:06

Грузия: Ако Европа и САЩ сътрудничат с Русия, ние ще ги последваме

Грузия: Ако Европа и САЩ сътрудничат с Р…

Току-що избраният президент на Грузия Саломе Зурабишвили е заявила, че все още не е настъпило време за приятелство с Руската федерация, пишат руските медии. Все пак ситуацията може да се промени...

30-11-2018, 00:11

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, вторник 14 февруари.  

14-02-2017, 00:02

Истинската причина за войната на сунитската Саудитска Арабия с шиитите

Истинската причина за войната на сунитск…

Въпреки че шиити и сунити се бият помежду си в продължение на хиляди години, общо взето те водеха доста мирно съжителствo доскоро. Как се случи това, че днес много от...

20-01-2016, 00:01

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 4 март.

04-03-2018, 00:03

Guardian: Векикобритания направи връзка между ударите в Сирия и случая Скрипал

Guardian: Векикобритания направи връзка …

Британският премиер Тереза Мей заяви, че въздушните удари по Сирия тази сутрин имат връзка с предполагаемата употреба на химическо оръжие от страна на Русия в град Солсбъри миналия месец, съобщи...

14-04-2018, 00:04

Европа под обсада: Афганистански бежанци групово изнасилиха немска ученичка

Европа под обсада: Афганистански бежанци…

Полицията на Бавария задържа трима бежанци от Афганистан, причакали и изнасилили 16-годишна ученичка в мюнхенско предградие Хенкирхен-Зигертсбрунн, пише Süddeutsche Zeitung. Афганистанците нападнали момичето, двама от тях са успели да я изнасилят...

20-09-2017, 00:09

Краят на фрау Меркел: Бавария предложи стотици хиляди бежанци да се върнат в Близкия изток

Краят на фрау Меркел: Бавария предложи с…

Министърът на финансите на Бавария Маркус Зедер не е съгласен с гостоприемството на фрау Меркел, той призова за връщането през следващите три години на стотици хиляди бежанци, които са пристигнали...

28-08-2016, 00:08

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, петък 26 май.

26-05-2017, 00:05

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, петък 20 април.

20-04-2018, 00:04

Reuters: Турция постави под въпрос присъствието на американските сили в авиобазата Инджирлик

Reuters: Турция постави под въпрос присъ…

Турския вицепремиер Вейси Кайнак заяви, че Анкара е поставила под въпрос присъствието на коалиционните сили водени от САЩ на турската авиационнабаза Инджирлик, предаде Reuters. Според агенцията, Кайнак е подчертал, че въпросът...

05-01-2017, 00:01

Премиерът на Холандия заяви, че е възможно преразглеждане на решението за асоциацията на Украйна

Премиерът на Холандия заяви, че е възмож…

Според резултатите от референдума който се проведе в Холандия, решението на Министерския съвет за ратифициране на споразумението за асоциация между ЕС и Украйна, може да бъде преразгледано. За това, както...

07-04-2016, 00:04

В Индия анонсираха смартфон с цена седем долара

В Индия анонсираха смартфон с цена седем…

Индийската компания Ringing Bells ще пусне на пазара смартфон с цена 500 рупии (седем долара). За това съобщиха от Mashable. Устройството ще бъде най-евтиният смартфон в страната, той ще бъде...

16-02-2016, 00:02

Роберт Мугабе: Борец за свободата, който се превърна в диктатор

Роберт Мугабе: Борец за свободата, който…

Майкъл Уинарски (Michael Winiarski) Героят на борбата за свобода, който постепенно се превръщаше в деспот. Твърде познат път за много политически лидери, не на последно място в бившите колонии. Но дългата...

20-11-2017, 00:11

Haberturk: Ердоган ще обсъди реанимацията на примирието в Сирия с Обама и Путин

Haberturk: Ердоган ще обсъди реанимацият…

Турция се стреми да възстанови режима за прекратяване на огъня в Сирия, което САЩ и Русия договориха в Женева на 9 септември, но не успяха да осигурят спазването му от...

05-10-2016, 00:10

Европа под обсада - Видео: Атентат в шведската столица Стокхолм има загинали

Европа под обсада - Видео: Атентат в шве…

Терорист с камион прегази група пешеходци в центъра на Стокхолм в петък 7 април, убивайки трима души, съобщи шведското издания Aftonbladet. Според думите на очевидците, камиона с висока скорост е прегазил...

07-04-2017, 00:04

Единодушно: Американския Сенат забрани на Тръмп да назначава по време на лятната ваканция на Конгреса

Единодушно: Американския Сенат забрани н…

Сенатът на САЩ в четвъртък се разпусна за лятната ваканция до септември, предварително с пълно единодушие забранявайки на президента Доналд Тръмп да назначава на високи постове през този период. За тази...

04-08-2017, 00:08

Видео: Обискират дома на Саакашвили, той заплашва да скочи от покрива

Видео: Обискират дома на Саакашвили, той…

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, в чийто дом полицията изкърти входната врата и и в момента извършва претърсвания, тича по покрива на 8-етажна сграда в Киев заплашвайки да скочи. Бившия губернатор...

05-12-2017, 00:12

Видео: В Индия се роди бебе с две глави

Видео: В Индия се роди бебе с две глави

Най-редкия вид сиамски близнаци - парапагуса, които имат общо тяло и крайници, се родиха в индийския щат Ампайогай, съобщи Indian Express. Лекарите установили, че децата с тегло 3,7 кг имат отделни...

02-11-2017, 00:11

Тръмп в пристъп на бяс "потърси сбиване" и започна търговска война – Юнкер е готов за битка

Тръмп в пристъп на бяс "потърси сби…

Доналд Тръмп увеличи вносните мита с 10% върху алуминия и с 25% върху стоманата, давайки старт на търговска война в пристъп на бяс, разказа източник в администрацията на американския президент ...

03-03-2018, 00:03

Намериха Хилъри Клинтън в гората след изборната загуба

Намериха Хилъри Клинтън в гората след из…

Победената в президентските избори Хилъри Клинтън за първи път след гласуването се появи на публично място. За среща с политика написа в своя Facebook жителката на Ню-Йорк Марго Герстер, която...

11-11-2016, 00:11

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 29 ноември.

29-11-2017, 00:11

Представители на ЕС ще посетят Иран през февруари за  да обсъдят  сътрудничеството в енергийния сектор

Представители на ЕС ще посетят Иран през…

Представители на Европейската комисия ще посетят Иран през февруари, за да изградят връзки в енергийния сектор след премахването на международнитесанкции, заяви европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел...

20-01-2016, 00:01

Sabah: Турция ще реши, колко ще струва петрола

Sabah: Турция ще реши, колко ще струва п…

Цената на петрола на ниво от 120 долара за барел в началото на 2013 г., правеше по подразбиране Русия и страните от Персийския залив икономически и политическа сили. Но на...

19-10-2017, 00:10

Европа пред разпад? - Италианските сепаратисти ще проведат референдум в два региона

Европа пред разпад? - Италианските сепар…

В две от италиански области - Ломбардия и Венето - ще проведе референдум за автономия, и макар че плебесцита има консултативен характер и не е свързан с правни последици, тези...

22-10-2017, 00:10

На купон в Лос Анджелис убиха и раниха 15 души

На купон в Лос Анджелис убиха и раниха 1…

Трима души са загинали на място, а най-малко още 12 са били ранени при стрелба по време на парти за рождения ден в Лос Анджелис, съобщи в неделя 16 октомври...

16-10-2016, 00:10

Последният шахид не се е самовзривил на Стад дьо Франс

Последният шахид не се е самовзривил на …

След ареста на последния оцелял терорист от поредицата на кървави атентати в Париж започнаха да се появяват нови подробности за това което се случи на 13 ноември. Салех Абделслам, един от...

21-03-2016, 00:03

Видео: В САЩ загинаха двама пилоти при падане на щурмови военен хеликоптер Apache

Видео: В САЩ загинаха двама пилоти при п…

Двама пилоти загинаха при падане на щурмови военен хеликоптер Apache в района на залива Галвестън в американския щат Тексас, съобщи KHOU, позовавайки се на военните. П0-рано представител на ВВС на Националната гвардия...

29-12-2016, 00:12

ВВС: "Пакистанската Ким Кардашиан" стана жертва на убийство на честта

ВВС: "Пакистанската Ким Кардашиан…

Известният пакистански модел и блогърка Кандил Балоч бе убита от собствения и брат, очевидно става въпрос за така нареченото "убийство на честта". Според полицията,  жената е била удушена в провинция...

17-07-2016, 00:07

Видео: Старши треньора на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо връчи подарък за Курбан Бердиев

Видео: Старши треньора на "Манчестъ…

Със сигурност, Специален. След победата на "МЮ" в осминафиналния мач за Лига Европа Моуриньо лично отиде в съблекалнята на руския "Ростов" с черна кутия и я връчи на неидентифицирано лице. По-късно...

17-03-2017, 00:03

В Малайзия са предотвратили отвличането на премиера от екстремисти на Ислямска държава

В Малайзия са предотвратили отвличането …

Тринадесет души  свързани с "Ислямска държава", планирали да отвлекат лидерите на страната, включително и малайзийския премиер Захид Хамиди. Полицията е предотвратила четири атаки. Вицепремиерът на Малайзия каза, че полицията в страната...

09-03-2016, 00:03