Понеделник,22 Октомври, 2018
Акценти:


Това е все още четвърта световна война

 Това е крайно неприятно – да обясняваш на децата си, че се намираме в състояние на война и , че на тях също ще им се наложи да воюват.

  Но в наше време, когато студентите рядко се държат като пораснали хора, е много важно да обясним на тези деца някои неприятни истини, в това число и, че в реалния живот нашите врагове, които искат реално да ни убиват и да унищожат нашата цивилизация, не дошли от страниците на техните приказки.

  Два месеца след терористичните актове на 11 септември в моя статия в Wall Street Journal нарекох този конфликт Четвърта световна война. Ето го главния довод:

  Студената война беше Трета световна война, която ни напомняше за това, че не всички глобални конфликти водят след себе си придвижване на многомилионни армии или появата на линии на фронта по картите.

  Но аналогията със студената война ни показва някои важни характеристики на такъв конфликт: той е глобален; в него се съчетават насилствени и ненасилствени действия; изисква мобилизация огромни количества ако на войници, то на умения, знания и ресурси;той може да продължава дълго време; има идеологически корени.

  Как само не ме ругаха и хулеха за такава формулировка и за опита ми да говоря за нашите врагове ислямисти като за „Лорд Волдеморти на Дж. К. Роулинг, Саурони на Толкин или   Белите вещици на К.С.Люис”, т.е. безименни злодеи, творящи зло заради самото зло. Въпреки това, нашите ръководители от Джереми Корбин до Барак Обама говорят за джихадистите, както и преди, с голям пиетет, поради което не сме в състояние да разберем реално какво изправено срещу нас.

  Французите, които получиха от ислямистите втори удар, този път много по-мощен, вече открито наричат това война. Това е точно така. Обикновените престъпници действат заради печалба или от тъп садизъм. „Ислямска държава” също се занимава с грабеж и изнудване, но е откровено садистка и не е глупава.

  Тези убийци и терористи-самоубийци се храбри хора, те са добре организирани и подготвени, имат напълно реални политически цели, макар и да ги считаме за безумни. В края на краищата, целите на Мао също ги наричахме безумни, но днес западните лидери пристигайки в Китай подкупващо се усмихват пред портрета му.

  Нашите ръководители се самозалъгват и се опитват да лъжат и нас утвърждавайки, че сме успели да „сдържим” ислямистите, а даже и да ги победим. Точно обратното. Когато западни автори и журналисти си налагат самоцензура, когато политиците правят всичко възможно, за да осъдят „ислямофобията”, а на практика отстъпват властта в някои райони на своите градове на тези, които отхвърлят западните права и закони, именно тогава побеждават  ислямистите.

  Един от най-големите провали на администрацията за последните седем години е нейната упорита недооценка на врага („на ръба на стратегическо поражение”, „втори отбор”, „сдържане” и винаги „ той не е на правилната страна на историята”). Тя стигна до там, че престана да ги взима на сериозно.

  Когато „Ал-Кайда” нанесе удар по консулството в Бенгази, Белият дом искрено считаше, че това е спонтанно нападение на тълпа, недоволна от трейлъра на филм, който така и не беше заснет. Огромната стратегическа глупост, криеща се в подобни представи, е още по-осъдителна от алтернативните версии, че високопоставени чиновници са лъгали, за да не попаднат в неловко положение в страната. Но администрацията не е изключение.

   Министърът на вътрешните работи на Великобритания ( разбира се, консерватор) в понеделник заяви: „Нападенията в Париж нямат нищо общо с исляма”. Глупости. Имат. Разбира се, това е злобен, жесток, апокалиптичен и, за радост, намиращ се в малцинство ислям. И все пак, това е ислям.

  Въпреки твърденията на президента и неговият отбор, врагът си е на ред - жив и здрав. Гражданската война в Сирия стана учебен полигон за хиляди нoвобранци посветили се на исляма. Бежанските лагери, където живеят стотици хиляди бездомни, получили психологически травми и подложени на лошо възпитание деца, станаха за години напред бездънен човешки фонд за попълване на редовете на джихадистите. Западните цивилизации просто не могат да повярват на жестоките факти на войната и демонстрират безполезни и безсмислени жестове на съчувствие.

  Отначало беше „Аз съм Шарли”, а сега осветяват здания във френския трикольор. Мило, но така война не се печели.

  Какво е необходимо за воденето на тази война? Първо, твърдост и търпение: не е изключено, че тя ще продължи да края на моя живот и даже по-дълго. Това е неприятна реалност, но нищо не може да се направи. На политиците трябва да се обясни, колко висок е залогът.

   Президентът може и да е прав в най-тесния смисъл, когато казва, че „Ислямска държава” не застрашава нашето съществуване, но със своите действия тя може да разстрои нашата политика и да предизвика хаос в тези региони на света, които не са ни безразлични. Ако джихадистите получат оръжие за масово унищожение ( а на тях това много им се иска), то те ще могат да убиват не десетки и стотици хора, а хиляди и десетки хиляди.

  Ние трябва да разберем идеологията (по-скоро идеологиите) на нашите врагове. „Ислямска държава” се разклони от „Ал-Кайда”, но тя има друга тактика, друга стратегическа концепция, нейните методи предизвикват особен ужас, те са готови да убиват други мюсюлмани. Докато държавните ръководители не започнат да обсъждат тези въпроси открито, нашата стратегия ще продължава да се състои от санитарни бомбардировки, които временно облекчават сърбежа, но не лекуват гнойните рани.

  Накрая, трябва да прекратим словоблудието. „Жестоките екстремисти” – това са на практика ислямисти. Ние не трябва „да им търсим отговорност”, да „ги отстраняваме от бойното поле”, а да ги залавяме или убиваме. Макар че с убийства не можеш да ликвидираш партизанско движение, ще се наложи да убиваме множество хора – не стотици, а хиляди.

  Само така можем да прекършим гръбнака на „Ислямска държава” и сродните и движения. За тази цел е необходим дългосрочен план – не по „сдържането”, а по тяхното унищожение. Днес е очевидно, че администрацията няма такъв план, но ако все пак съществува, то е пределно ясно, че търпи провал. 

  Това ще бъде дълъг, кървав и скъп процес. Заложен на карта е не просто нашият начин на живот в смисъл на рок-концерти и ресторанти. Не, решава се съдбата на основните права и свободи: на слово и религия, равенство на жените и, което е най-важно, на свободата от страха и правото да мислиш.

  Моите критици грешат. Четвъртата световна война започна в 2001 година. И продължава до сега. Напълно е възможно тя да продължи много по-дълго от колкото те или аз си представяме. За да не говорят същото нашите деца и децата на нашите деца, ние трябва като начало да им кажем цялата истина.

оригинал на публикацията

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Четвъртък, 05 Май 2016 05:26

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Асандж е предлагал на Тръмп младши да публикува писмата си чрез WikiLeaks

Асандж е предлагал на Тръмп младши да пу…

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж заяви през своя Twitter, че се е свързвал със сина на Доналд Тръмп с предложението да публикува кореспонденцията с компромата за Хилъри Клинтън на сайта на...

12-07-2017, 00:07

RCD: ВВС на САЩ са в "тиха криза" поради недостиг на пилоти

RCD: ВВС на САЩ са в "тиха криза…

Личния състав на Военновъздушните сили на САЩ стремително намалява. Ситуацията е толкова катастрофална, че командването на ВВС я нарича "тиха криза". Към октомври 2017 година недостига на военни пилоти ще...

17-08-2017, 00:08

Китай подписа споразумение за строителството на своята първа военна база в Африка

Китай подписа споразумение за строителст…

  Китайската народна република създава своята първа военна база в Африка, продължавайки своето развитие като глобална свръхдържава. Пекин е подписал договор за 10 годишна аренда с Джибути с цел строителство...

15-12-2015, 20:12

Сенатор Маккейн: Миграционната криза е резултат от провала на политиката на САЩ в Близкия изток

Сенатор Маккейн: Миграционната криза е р…

Председателя на комитета по въоръжените сили на Сената на САЩ Джон Маккейн е на мнение, че кризата с мигранти в Европа е пряк резултат от "провала" на американската политика в...

10-03-2016, 00:03

Тъжна равносметка: Спасителната операция в затрупания от лавина хотел приключи – жертвите са 29

Тъжна равносметка: Спасителната операция…

Приключи спасителната операция в затрупания от лавина хотел Rigopiano di Farindola в италианската община Фариндола в област Абруцо. Спасителните екипи извадиха общо 29 трупа, предаде Reuters. Oт затрупания под хиляди тонове...

26-01-2017, 00:01

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 26 август.

26-08-2018, 00:08

Германските власти стартираха сайт за сексуалното образование на бежанците

Германските власти стартираха сайт за се…

Германските власти са решили да разкажат на бежанците за емоционалните, физиологичните и правните аспекти на сексуалните отношения. За тази цел, те са стартирали специален уебсайт, Zanzu на 13 езика...

11-03-2016, 00:03

САЩ: Операцията на Турция в Сирия, както и военното присъствие на Русия пречат на САЩ в борбата срещу ИДИЛ

САЩ: Операцията на Турция в Сирия, както…

Дипломатически словесни престрелки в навечерието на визитата на държавния секретар на САЩ в Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу постави ултиматум на САЩ, в изявление на конференцията "Турция-Африка" в Истанбул в...

14-02-2018, 00:02

"Интерфакс" научи за възможността за обмен на Савченко с Бут и Ярошенко

"Интерфакс" научи за възможнос…

Бившата украинската военнослужеща Надежда Савченко, осъдена в Русия на 22 години лишаване от свобода, може да бъде заменена за руснаците Виктор Бут и Константин Ярошенко, те излежават присъди в Съединените...

29-03-2016, 00:03

Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница

Северна Корея изстреля балистична ракета…

Северна Корея проведе изстрелване на балистична ракета от подводна лодка. Това съобщи в събота 9 юли агенция "Йонхап", позовавайки се на военните на Южна Корея. Ракетата, според Комитета на началник-щабовете на...

09-07-2016, 00:07

Бил Гейтс отново първи в списъка на Форбс

Бил Гейтс отново първи в списъка на Форб…

Основателят на Microsoft Бил Гейтс оглави юбилейната, тридесета световна класация на милиардерите в списание Forbes. Неговото състояние се оценява на  75 милиарда долара. Според Forbes, през последната година състоянието на Гейтс...

02-03-2016, 00:03

ПВО на Сирия свали израелски изтребител F-16

ПВО на Сирия свали израелски изтребител …

Израелски военен самолет падна в северната част на страната, съобщиха от пресслужбата на армията на Израел. Десети местен телевизионен канал съобщи, че е паднал изтребител F-16 участвал в акция срещу сирийска...

10-02-2018, 00:02

Промоция: Индия намали цените на френските изтребители Rafale

Промоция: Индия намали цените на френски…

Индия е успяла да намали цените за 36 френски изтребителя Rafale до 7,25 милиарда евро, съобщи в четвъртък вестник Economic Times, позовавайки се на информирани източници. Индия и Франция подписаха споразумение...

08-09-2016, 00:09

Британски отговор на селяните от Charlie Hebdo: Елизабет II се пошегува за здравето си

Британски отговор на селяните от Charlie…

Кралица Елизабет II по време на посещението си в Северна Ирландия, се шегува се за здравето си, съобщава The Telegraph. В замъка Хилсбъро в Белфаст се състоя среща на монарха...

28-06-2016, 00:06

Видео: Екстремисти на ИДИЛ атакуваха военна база на САЩ в Ирак

Видео: Екстремисти на ИДИЛ атакуваха вое…

Двама души бяха убити при нападение на екстремисти на международната терористична групировка "Ислямска държава" срещу база на американската армия в Ирак, съобщи в неделя 7 май Reuters, позовавайки се на...

07-05-2017, 00:05

Един емоционален турски запалянко не даде на жена си да гледа мач, отмъщението и бе зловещо

Един емоционален турски запалянко не дад…

Семейството ще се нуждае не само от нов телевизор, но и от помощ на психоаналитик.  Един емоционален турски (балкански) запалянко на име Изет винаги е забранявал на жена си да гледа...

17-06-2016, 00:06

Арестуван е военния съветник на Ердоган

Арестуван е военния съветник на Ердоган

Според съобщения в турската преса, издадена е заповед за ареста на полковник Али Язичи, военния секретар на президента Ердоган. Полковникът е обвинен в участие в опита за преврат.

18-07-2016, 00:07

Ново пет: Столтенберг смята, че Русия не е заплаха за НАТО

Ново пет: Столтенберг смята, че Русия не…

Русия не е заплаха за страните-членки на Северноатлантическия алианс, заяви Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за влиятелното американско издание Foreign Policy. В същото време, той заплаши с ответни...

21-02-2018, 00:02

WP: Екипът на Тръмп е саботирал плановете му да се срещне с Путин

WP: Екипът на Тръмп е саботирал плановет…

Американският президент Доналд Тръмп е изразил желание да се срещне с руския си колега Владимир Путин, но неговият екип е пренебрегнал думите му. За това разказа на вестник The Washington...

17-06-2018, 00:06

Видео: Най добрите бюджетни смартфони за 2016

Видео: Най добрите бюджетни смартфони за…

Най добрите бюджетни смартфони за 2016

21-07-2016, 00:07

Тръмп клекна пред Ердоган? Пентагонът спира оръжието за сирийските кюрди

Тръмп клекна пред Ердоган? Пентагонът сп…

Американските власти възнамеряват да спрат оръжейните доставки за отрядите на сирийските кюрдски сили, тъй като тази подкрепа вече не им е била необходима. Това съобщи ръководителят на Пентагона Джеймс Матис. "Да, ще...

03-12-2017, 00:12

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани пряко по българските телевизии днес, събота 21 януари.

21-01-2017, 00:01

Independent: На бившият британски разузнавач са платили над 125 хиляди паунда за подробното описание на връзките на Доналд Тръмп с Русия

Independent: На бившият британски разузн…

"Вашингтонската фирма Fusion GPS, ​​ангажирана в разследването (срещу Тръмп) е наела бившия сътрудник на МИ-6 Кристофър Стийл а събирането на информация за (бъдещия по това време) американският президент и неговите...

03-11-2017, 00:11

Статуята Хитлер на колене е изложена на търг с начална цена 15 милиона долара

Статуята Хитлер на колене е изложена на …

Аукционната къща Christie’s изложи на търг статуя на италианския художник Маурицио Кателан, озаглавена "Той". Аукциона под общото наименование "Обречени на неуспех" ще се проведе в Ню Йорк на 8 май...

20-04-2016, 00:04

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 21 октомври.

21-10-2018, 00:10

CNN: Между Путин и Обама се проведе "напрегнат" телефонен разговор

CNN: Между Путин и Обама се проведе …

В понеделник лидерите на двете най-мощни държави в света са имали "напрегнат" телефонен разговор. Американският президент Барак Обама и руския президент Владимир Путин са обсъдили опасенията си относно крехкият режим на...

19-04-2016, 00:04

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, петък 9 март.

09-03-2018, 00:03

Израел уби при въздушна атака с дрон високопоставен офицер на ПВО на Сирия

Израел уби при въздушна атака с дрон вис…

Според Сирийската обсерватория за правата на човека безпилотен дрон на израелските ВВС е унищожил автомобила в който се е намирал Ясер ас Сайад, командир на свързаната с "Хизбула" милиция в...

19-03-2017, 00:03

Видео х 2: Ранен арменец помогна да се неутрализира нападателя в Хургада

Видео х 2: Ранен арменец помогна да се н…

Арменец пострадал при атаката с хладно оръжие в египетския курорт в Хургада помогна да се неутрализира нападателя. Жертви на нападението са две германки, въпреки че на първоначално се съобщи, че са...

15-07-2017, 00:07

Китайските учени създадоха космически кораб, който ще преобразува отпадъците в гориво

Китайските учени създадоха космически ко…

Отдавна не е тайна, че земната орбита е запълнена с различни отпадъци и отломки, които са заплаха за космическите кораби и спътници въртящи се около Земята. Група учени от пекинския...

24-11-2016, 00:11

Тръмп възнамерява да продаде половината от петролните резерви на САЩ

Тръмп възнамерява да продаде половината …

Президентът Доналд Тръмп възнамерява да продаде половината от стратегическия петролен резерв на САЩ. За да обоснове продажбата администрацията на Тръмп ще посочи скока в производството на петрол в Америка. Според американското...

29-05-2017, 00:05

Европа под обсада: В Германия мигранти заклаха млад мъж

Европа под обсада: В Германия мигранти з…

Германия се тресе заради убийството на млад мъж в източния град Кемниц, провинция Саксония. Убийството на 35-годишния германец предизвика протести и сблъсъци с полицията, както и гняв в страната. Германец беше...

28-08-2018, 00:08

Границите на  Словения ще се контролират от армията

Границите на Словения ще се контролират…

Армията на Словения три месеца ще помога на полицията, да контролира ситуацията с бежанците по границата. Военните ще имат право да задържат групи от имигранти и да ги предават на...

23-02-2016, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, четвъртък 9 ноември.

09-11-2017, 00:11

Броят на потребителите на мобилни телефони в Индия превиши един милиард

Броят на потребителите на мобилни телефо…

Броят на потребителите на мобилни телефони в Индия превиши един милиард Както се очакваше от много експерти, Индия се присъедини Китай в "клуба на милиардерите", т.е. държави, в които броят на...

06-01-2016, 07:01

В Китай посрещнаха годината на Огнения Петел

В Китай посрещнаха годината на Огнения П…

С традиционните танци лъвове, панаири и театрални постановки в съботната нощ народа на Китай посрещна новата година (Чундзе - празника на Пролетта) по източния календар, който обещава годината да бъде...

28-01-2017, 00:01

Украински циркове: Порошенко иска за Саакашвили домашен арест, притеснява се от щурм срещу СБУ

Украински циркове: Порошенко иска за Саа…

Цирковете в украинския политически живот продължават стихийно да се разгарят. В Киев при третия опит успяха да арестуват бившия губернатор на област Одеса Михаил Саакашвили, който в момента води политическа война...

09-12-2017, 00:12

Пентагона: ВВС на САЩ ликвидираха на 11 екстремиста от Ал Кайда в Сирия

Пентагона: ВВС на САЩ ликвидираха на 11 …

Военновъздушните сили на САЩ по време на два въздушни удара ликвидираха на 11 екстремиста от "Ал Кайда" в Сирия, включително екстремист, свързан с бившия шеф на групировката Осама бин Ладен...

09-02-2017, 00:02

Газови войни: Полша обмисля да спре транзита на руски газ за Германия

Газови войни: Полша обмисля да спре тран…

Най-големият доставчик на газ за Европа "Газпром" предупреди, че отказа на Полша да удължи договора за транзит на газ застрашава доставките за Европа. Това заяви заместник-председателя на Управителния съвет на...

26-01-2017, 00:01

Обама предложи свален от сърбите пилот за началник щаб на ВВС

Обама предложи свален от сърбите пилот з…

Американският президент Барак Обама номинира генерал Дейвид Голдфин за началник на генералния щаб на ВВС. Това съобщи в петък, 29 април, министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър. Според него, Годфин...

30-04-2016, 00:04