Секретите на кибер-армията на Ислямска държава

  Ислямскa държава има не само въоръжени бойци в Близкия Изток и в нашите градове, но и кибер-оръжие, което е ключов елемент на неговата ударна сила. Неговите главни задачи са осигуряване на връзката между различните съставни части на ИДИЛ и разпространяване на неговата пропаганда.

  Тези две функции са крайно важни в XXI век. Връзката е необходима за координацията между клетките на ИД по целия свят, а пропагандата помогна на движението да привлече по различни оценки от 20 до 30 хиляди чуждестранни бойци, които са се присъединили към него след провъзгласяването на халифата.

Комуникации

  Днес за никого не е тайна, че държавите следят всички средства за електронна комуникация.

  Честно казано, това се знаеше и преди, а ако не се знаеше, то се подозираше. Това се отнася с пълна сила и за ИД. Всички експерти по борба с тероризма отбелязват високата техническа компетентност на движението: то владее най-новите методи за шифроване и умее да ползва закрити канали, които са защитени по последна дума на техниката.

  Понякога нещата се свеждат до използване на общодостъпни приложения, които осигуряват добре зашифрована връзка като WhatsApp и чата на PlayStation 4. Независимо от това ИД умеят да създават частни виртуални мрежи (такива обикновено се използват за шифроване в големи предприятия и ръководни органи) за обезпечаване на сигурна комуникация.

  Както съобщава NBC News, ИД разполага със собствена „техническа поддръжка”, която е достъпна в денонощен режим седем дни в седмицата и помага на членовете на ИД да решават всякакви технически трудности. Тя се състои от екип от половин дузина опитни инженери на територията на „халифата” и двайсетина експерти по целия свят (те също могат да дадат отговор във всяко време – ден и нощ). 

  Напоследък ИД започна да ползва активно Telegram. Както отбелязва Памела Енджел от Business Insider, това приложение поставя ударение върху защитата на връзката и ползва най-съвременни технологии. Лесно е да разберем защо: Telegram е създадена от Павел Дуров. В миналото той беше собственик на „ВКонтакте” - руския Facebook докато фирмата не беше конфискувана от съюзниците на Путин. По думите на Дуров това се е случило заради неговия отказ да разреши на Кремъл да шпионира потребителите на социалната мрежа. Тогава Дуров създава Telegram, за да предложи на всички желаещи железобетонна защита на личния живот. Днес той предоставя услуги на 60 милиона потребители.

  Както и да е, Telegram се превърна в инструмент на пропагандата на ИД. Работата е там, че приложението предлага не само личен или групов чат, но и разпращане на съобщения от един до няколко потребителя, което позволява да се създаде нещо като частни СМИ. И щом като Facebook и Twitter все по-активно блокират страниците на ИД и нейните привърженици, те пренасочиха пропагандата към Telegram.

  Отначало Дуров отказваше да се бори с дейността на ИД подчертавайки важността на защитата на личния живот. На конференция в Сан Франциско той заяви, че ИД винаги ще намери начин за връзка със своите клетки и затова няма никаква причина да чувства някаква вина – запазването на личните данни на потребителите е по-важно.

  Въпреки това след атентатите в Париж Telegram смениха курса и сега затварят каналите на ИД и нейните симпатизанти. В отговор организацията и обяви война. 

  Този начин на използване на Telegram за лична кореспонденция и пропаганда отразява прекрасно двата фронта на кибер-армията на ИД.

  Пропагандата на ИД излезе на небивало за терористично движение ниво.

Пропаганда

  За ИД пропагандата играе много важна роля. В крайна сметка ефективността на тероризма зависи от въздействието, което неговите акции  провокират в общественото съзнание. Ето защо пропагандата има ключова роля в постигането на целта на ИД – формиране на ислямски халифат. За това на движението е необходимо да си осигури религиозната и политическа верност на мюсюлманите от целия свят. А също така, което е по-прозаично, да привлече в своите редици колкото може повече бойци.

  Мащабното изследване на Грег Милер и Суад Мекхеннет от The Washington Post (то се основава на беседи с няколко „разкаяли се” бойци на ИД, които сега са зад решетките в Мароко) за първи път ни обрисува ясна картина на тази много важна част от машината на Ислямска държава.

  По техните думи, ядрото на информационното подразделение на ИД се състои от около стотина души, които работят в добре защитено здание с най-съвременно оборудване. В ИД прекрасно разбират важността на тази служба: нейните началници имат званието „емир”, т.е. те са равни на военните ръководители на организацията. Сътрудниците са много добре платени (понякога до седем пъти повече отколкото войници от същия ранг) или даже им предоставят дом и кола. 

  ИД държи информационния поток под строг контрол: на всеки нов „поданик” му отнемат всички камери, за да не може да изтече неразрешена снимка. В екипите работят майстори на своята работа. Част от тях са работили още за „Ал-Кайда” в Ирак (тя стана основата на ИД). Освен това там има много талантливи младежи от най-различни страни - преди да се влеят в редиците на ислямистите тези хора често са работили в СМИ.

  Пропагандата е крайно важна. Абу Абдула е разказал как една от екзекуциите е била режисирана от снимачната група. Имало е таблици на арабски, от които палачът е чел текста. Той дори по няколко пъти е вдигал и спускал сабята, за да може операторът да направи снимки от различен ъгъл. Жертвата е била обезглавена тогава, когато режисьорът даде знак.

  Понякога пропагандната работа е била не особено приятна. По думите на свидетеля една от задачите му е била да снима трупове на войници на ИД на бойното поле. Той е повдигал краищата на устата им за да изобрази усмивка и е насочвал пръстите им към небето, нещо, което бойците често правят.

  Пропагандата на ИД има две насоки, които могат да се окажат почти противоположни една на друга. Така например, нейното официалното списание Dabiq е пълно с ориентирана към външния свят крайно агресивна пропаганда, която трябва да вселява страх в сърцата на враговете и да привлече нови привърженици. Тази за вътрешно ползване се стреми почти по съветски да убеди жителите на ИД, че тяхната „страна” е направо утопия.

  На Запад това не се вижда, но информационният отдел на ИД пуска пропаганда, която описва живота там като идилия: нови болници, ефективни ислямски съдилища, ново некорумпирано ръководство (съществен момент за страни, които са живели десетилетия под корумпирани диктаторски режими)

  Майкъл Вайс от The Daily Beast е научил една много разпространена история. „Халифът” Абу Бакр ал-Багдади пътува инкогнито по страната, за да оцени лично положението. Изведнъж се врязва в друга кола. Разяреният водач, който не го е познал, го засипва с проклятия и го заплашва със съд. Той се съгласява. Отиват в местния шериатски съд. Съдията разпознава Багдади, но го пита какво той може да каже в своя защита. Багдади си признава вината и е наказан според шериата. Той плаща и си заминава. Историята е , разбира се , измислена, но хвърля светлина върху няколко неща: стремежа на ИД да укрепи своята легенда с помощта на подобни басни и привлекателността на некорумпирания, макар и жесток режим в региони, където винаги са съществували корумпирани държави.

  По такъв начин информационните звена на ИД пускат видеоматериали пълни с кърваво насилие или пропагандна идилия. Бегълци разказват как войници на ИД обикалят по селата и организират кина под открито небе – чаршаф, прожектор и компютър – и канят  жителите на прожекция. Ето какво казва Абу Хурарира за децата и сцените на насилие: „Те не затварят очи, те са омагьосани от случващото се”.

  С пропаганда се занимават на заради слава. Тя е ключов елемент от военната доктрина на ИД. Тя подхранва аурата на терора, която му помогна да превземе без бой териториите на бягащите врагове и привлича множество нови привърженици. Много дезертьори разказват, че са се присъединили към джихада след като са гледали видео на ИД. По различни оценки за няколко години в редовете на движението са се влели между 20 и 30 хиляди души. По този начин ИД обърна наопаки стратегията на „Ал-Кайда”, от която тя произлезе. Видео филмите на „Ал-Кайда” прославят лидерите на организацията начело с Бин Ладен, докато ИД се фокусира върху бойците, а самият „халиф” предпочита да е инкогнито. Филмите на „Ал-Кайда” често преставляват многочасови проповеди, а тези на ИД напомнят на зрелищен екшън. В „Ал-Кайда” набираха лично привърженици в джамиите и сред други радикални движения. ИД си служи с интернет и социалните мрежи.

оригинална публикация

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Сряда, 16 Декември 2015 00:16

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Дружески огън: Над 35 загинали цивилни при въздушен удар на коалицията в източната част на Сирия

Дружески огън: Над 35 загинали цивилни п…

Над 35 цивилни са били убити, след като ВВС на международната антитерористична коалиция водена от САЩ нанесе въздушен удар срещу контролирания от "Ислямска държава" град в източната част на Сирия...

26-05-2017, 00:05

НАТО взе на въоръжение комунистически лозунги

НАТО взе на въоръжение комунистически ло…

"Ние ще продължим да стоим рамо до рамо и да действаме заедно на базата на солидарността, на споделената цел и на справедливо споделяне на тежестта", това звучи почти като лозунг...

12-07-2018, 00:07

Напук: САЩ заявиха, че ще игнорират руските зони забранени за полети в Сирия

Напук: САЩ заявиха, че ще игнорират руск…

Официален представител на САЩ заяви в интервю за The Wall Street Journal, че кампанията за разгрома на Ислямска държава ще продължи. Той каза: "Кампанията имаща за цел унищожаването на ИДИЛ...

07-05-2017, 00:05

Тийнейджъри изсвириха тема от "Междузвездни войни" пред къщата на композитора на сагата

Тийнейджъри изсвириха тема от "Межд…

В Лос Анджелис (щата Калифорния, САЩ), двама тийнейджъри изсвириха заглавната тема от "Междузвездни войни" пред къщата на филмовия композитор Джон Уилямс (John Williams), който е написал музиката за сагата. Видеото...

20-07-2016, 00:07

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, неделя 29 юли.

29-07-2018, 00:07

Китайка която си направи селфи без панталони беше изгонена от полицията

Китайка която си направи селфи без панта…

Офицер на китайската полиция от град Дандунг загуби работата си, след като си направи селфи без панталон, и след това публикува снимките в мрежата, съобщава CCTV News. На снимките момичето е...

12-05-2016, 00:05

Ердоган: Надявам се че народа ще вземе правилното решение

Ердоган: Надявам се че народа ще вземе п…

Президентът на Турската Народна република Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се надява турският народ да вземе правилното решение.   "Това не е първият референдум в страната ни, но този път гласуваме за промяна...

16-04-2017, 00:04

Mail on Sunday : Обясниха невероятното оздравяване на Скрипал и дъщеря му - Русия разработила по-малко отровен "Новичок"

Mail on Sunday : Обясниха невероятното о…

Използваният срещу Скрипал новичок е бил като бомба със закъснител. Използваният химически агент "Новичок" срещу Сергей и Юлия Скрипал е бил като бомба със закъснител, защото е бил подготвен да започне да...

09-04-2018, 00:04

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, понеделник 27 ноември.

27-11-2017, 00:11

Yahoo: ПСЖ са започнали преговори с треньора на "Атлетико" Диего Симеоне

Yahoo: ПСЖ са започнали преговори с трен…

Лоран Блан вече не устройва шейх Насър. Боса остана много недоволен от резултатите на "ПСЖ" в изминалия сезон на Шампионската лига. "Ако ние продължаваме да играем по този начин в Шампионската лига...

03-06-2016, 00:06

Турски депутат от управляващата партия предложи да се свали руски самолет, след победата на ЦСКА в Евролигата

Турски депутат от управляващата партия п…

Депутата от турският парламент Самил Тайар (Şamil Tayyar) предложи да се свали още един руски самолет, след като баскетболният клуб "Фенербахче" загуби от ЦСКА Москва в финала на Евролигата. За това...

16-05-2016, 00:05

Renault отваря първия си завод в Китай

Renault отваря първия си завод в Китай

По-добре късно, отколкото никога. Френският производител на автомобили Renault отваря първия си завод в Китай. Французите са инвестирали около 800 милиона евро в изграждането на автомобилен завод в град Ухан...

03-02-2016, 00:02

Промяната на теглото на мъжете се отразява на тяхната сперма

Промяната на теглото на мъжете се отразя…

  Теглото на мъжете се отразява непосредствено на тяхната сперма и тези, които страдат от излишно тегло могат да предадат склонността към затлъстяване на децата си. До този извод са...

15-12-2015, 03:12

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 31 май.

31-05-2017, 00:05

Кюрдите използват оръжия произведени на Запад заяви турския президент Ердоган

Кюрдите използват оръжия произведени на …

В ръцете на Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена в Турция, има оръжие, произведено в различни западни държави, каза турският лидер  Ердоган, говорейки в събота на Световния форум по...

06-02-2016, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 14 февруари.

14-02-2018, 00:02

Reuters: Русия е дислоцирала на границата на Египет и Либия военни и дронове

Reuters: Русия е дислоцирала на границат…

В района на египетското селище Сиди Барани на около 100 км от границата с Либия, Русия е дислоцирала над 20 военни от специалните сили и неизвестен брой безпилотни летателни апарати...

14-03-2017, 00:03

Отказът на свещеник да венчае еднополови двойки – това е нормално

Отказът на свещеник да венчае еднополови…

Мортен Брун (Morten Bruhn) Нежеланието на енорийски свещеник да венчае еднополови двойки е проява на растящ фундаментализъм, казва доцент по теология. Няма нищо лошо в това, че свещеникът от Борнхолм отказва...

16-05-2016, 00:05

Китайския парламент  прие спорен закон за киберсигурност

Китайския парламент прие спорен закон з…

Парламентът на Китай прие спорния закон за киберсигурността в понеделник 7 ноември, както беше съобщено от официалната информационна агенция Xinhua. Приемането на закона вероятно е било предназначено да предизвика загриженост от...

07-11-2016, 00:11

Москва и писна да чака, ще изгони реципрочно 30 американски дипломати

Москва и писна да чака, ще изгони реципр…

Москва планира да експулсира около 30 американски дипломати и да конфискува няколко имота на САЩ в Русия, съобщи руския вестник "Известия", цитирайки информиран източник от руското външно министерство. Тези мерки на...

11-07-2017, 00:07

The Washington Post: Барак Обама нареди на Пентагона да ликвидира от лидерите на "Джебхат ан Нусра"

The Washington Post: Барак Обама нареди …

Американският президент Барак Обама нареди на Пентагона да намери и ликвидира главатарите на действащата в Сирия терористична групировка "Джебхат ан Нусра", написа вестник The Washington Post. За решаване на тази задача...

11-11-2016, 00:11

Видео: В САЩ заподозрян се опита да отнеме пистолет от полицай

Видео: В САЩ заподозрян се опита да отне…

В град Синсинати (щата Охайо) САЩ, тъмнокож млад мъж нападна по време на разпит полицейски служител и се опита да отнеме пистолета му. Видео с инцидента разпространиха на 24 юни...

26-06-2016, 00:06

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, петък 5 май.

05-05-2017, 00:05

САЩ изпращат в  Норвегия три стратегически бомбардировача B-52

САЩ изпращат в Норвегия три стратегичес…

САЩ изпратиха в Норвегия три стратегически бомбардировача B-52, те ще вземат  участие  в ученията на НАТО  “Cold Response“ (студен отговор), съобщи  пресслужбата на стратегическото командване на американските въоръжени сили. "Три B-52...

27-02-2016, 00:02

Властите на по време на срещата на върха на Г-20 за забрана на камиони да влизат в града

Властите на по време на срещата на върха…

Управниците на китайският град Ханчжоу (провинция Чжънцян), където в началото на септември ще се проведе срещата на върха на Г-20, ще забранят за времето на провеждането и достъпа на камионите до града, написа...

15-08-2016, 00:08

Кувейт депортира 15 ирански дипломати, включително посланика

Кувейт депортира 15 ирански дипломати, в…

Кувейт взе решение да експулсира 15 служители на иранското посолство, на дипломатите са им дадени 45 дни да напуснат територията на емирството. На 20 юли сутринта властите на страната поискаха от...

21-07-2017, 00:07

Добре живеем: Децата на Рамзан Кадиров подариха Porsche Panamera на треньора си по борба

Добре живеем: Децата на Рамзан Кадиров п…

Децата на главата на Чечения Рамзан Кадиров подариха Porsche Panamera на треньора си по борба Абдул Керим Едилов. За това наставника съобщи в своя Instagram, качвайки снимки на скъпия автомобил. "Слава на...

30-11-2016, 00:11

Sky News Arabia: Коалицията оглавявана от САЩ удари сирийската армия източно от Дейр ез Зор

Sky News Arabia: Коалицията оглавявана о…

Международната коалиция предвождана от Съединените щати нанесе въздушен удар срещу сирийската правителствена армия на изток от град Дейр ез Зор. В резултат на инцидента има загинали военни от войските на Асад...

12-09-2017, 00:09

Политиката на отворени врати постави Ангела  Меркел в изолация

Политиката на отворени врати постави Анг…

Ангела Меркел оцеля в няколко кризи до сега. Но нейната политика на отворени врати спрямо бежанците бягащи от войната в Сирия, Ирак и Афганистан се оказва най-голямото предизвикателство към нейната...

24-01-2016, 00:01

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу фермерите в Солун

Гръцката полиция използва сълзотворен га…

Гръцките фермери протестират срещу пенсионната реформа и увеличението на данъците. Земеделският министър Вангелис Апостолу обвини земеделските производители за сблъсъците с полицията,като ги нарече "провокативни сили на десните и крайно десните сили." Гръцката...

29-01-2016, 00:01

Пак Путин: САЩ обвиниха Русия в атака срещу енергийната система на страната

Пак Путин: САЩ обвиниха Русия в атака ср…

Министерството на вътрешната безопасност на САЩ публикува доклад, обвиняващ руските власти в организирането на кибератаки срещу енергийната система на страната, съобщи Reuters. В документа се казва, че "хакери, подкрепяни от руското...

15-03-2018, 00:03

Европа под обсада: Мигрантите струват тонове пари на Германия

Европа под обсада: Мигрантите струват то…

През 2017-та Федералната република е изразходвала над 20 милиарда евро за преодоляване на миграционната криза, пише създадения през 1946-та година германски вестник Handelsblatt. Изданието цитира доклад на финансовото министерство, който ще се...

17-05-2018, 00:05

Италиански свещеник: Земетресенията в Италия – са "небесно наказание" за еднополовите бракове

Италиански свещеник: Земетресенията в Ит…

Италиански свещеник заяви, че неотдавнашните земетресения в Италия са "Божие наказание", отнело живота на стотици хора и оставило десетки хиляди без дом, заради закона, който позволява на гейовете да се...

08-11-2016, 00:11

Show must go on,авиокомпанията FlyDubai поднови полетите до Ростов на Дон

Show must go on,авиокомпанията FlyDubai …

Тази нощ, в Ростов на Дон се приземи първия полет на FlyDubai след катастрофата на самолета на авиокомпанията на летището в града.. Пътниците по добрата традиция посрещнаха благополучното кацане на самолета...

23-03-2016, 00:03

Reuters: Акциите на Nintendo поскъпнаха рекордно заради Pokemon Go

Reuters: Акциите на Nintendo поскъпнаха …

Стойността на акциите на Nintendo от началото на борсовата търговия в петък 15 юли, нарасна с близо 10 процента, достигайки шестгодишен максимум на фона на старта на мобилната игра Pokemon...

15-07-2016, 00:07

Reuters: И Борис Джонсън падна в капана на руските пранкери Вован и Лексус

Reuters: И Борис Джонсън падна в капана …

Води се разследване, за да се установи как измамниците са успели да проведат 18 минутeн разговор с британския външен министър Борис Джонсън, заяви говорителка на британския премиер Тереза Мей, предаде...

25-05-2018, 00:05

CNN: Ако се разсъхне сделката с Иран Саудитска Арабия ще започне да разработва ядрено оръжие

CNN: Ако се разсъхне сделката с Иран Сау…

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел Ал-Джубайр заяви, че страната му ще започне да разработва ядрено оръжие в случай, че бъде отменена сделката с Иран, предаде CNN. Ал-Джубайр...

11-05-2018, 00:05

Саудитска Арабия е в паника

Саудитска Арабия е в паника

Великото кралство на Саудитска Арабия – дългогодишният диктатор на цените на нефта в света – има проблеми на всички фронтове. Саудитите губят войните в Сирия и Йемен, техното лидерство в ОПЕК...

20-01-2016, 00:01

Държавa, която подкрепя терора, не е ли терорист?

Държавa, която подкрепя терора, не е ли …

Абдулкадир Окзан (Abdülkadir Özkan) Както знаем, терористичните организации, особено тези, които действат в ислямския свят, получават подкрепа от някои чужди държави. Съдейки по това, което се случва в нашия регион, САЩ...

25-01-2016, 00:01

Ердоган: "Турция никога няма да изостави Катар"

Ердоган: "Турция никога няма да изо…

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди своята подкрепа за Катар в конфронтацията му с другите държави от Персийския залив, като заяви, че Турция никога няма да изостави изолираната богата на...

10-06-2017, 00:06