Сряда,23 Май, 2018
Акценти:


Секретите на кибер-армията на Ислямска държава

  Ислямскa държава има не само въоръжени бойци в Близкия Изток и в нашите градове, но и кибер-оръжие, което е ключов елемент на неговата ударна сила. Неговите главни задачи са осигуряване на връзката между различните съставни части на ИДИЛ и разпространяване на неговата пропаганда.

  Тези две функции са крайно важни в XXI век. Връзката е необходима за координацията между клетките на ИД по целия свят, а пропагандата помогна на движението да привлече по различни оценки от 20 до 30 хиляди чуждестранни бойци, които са се присъединили към него след провъзгласяването на халифата.

Комуникации

  Днес за никого не е тайна, че държавите следят всички средства за електронна комуникация.

  Честно казано, това се знаеше и преди, а ако не се знаеше, то се подозираше. Това се отнася с пълна сила и за ИД. Всички експерти по борба с тероризма отбелязват високата техническа компетентност на движението: то владее най-новите методи за шифроване и умее да ползва закрити канали, които са защитени по последна дума на техниката.

  Понякога нещата се свеждат до използване на общодостъпни приложения, които осигуряват добре зашифрована връзка като WhatsApp и чата на PlayStation 4. Независимо от това ИД умеят да създават частни виртуални мрежи (такива обикновено се използват за шифроване в големи предприятия и ръководни органи) за обезпечаване на сигурна комуникация.

  Както съобщава NBC News, ИД разполага със собствена „техническа поддръжка”, която е достъпна в денонощен режим седем дни в седмицата и помага на членовете на ИД да решават всякакви технически трудности. Тя се състои от екип от половин дузина опитни инженери на територията на „халифата” и двайсетина експерти по целия свят (те също могат да дадат отговор във всяко време – ден и нощ). 

  Напоследък ИД започна да ползва активно Telegram. Както отбелязва Памела Енджел от Business Insider, това приложение поставя ударение върху защитата на връзката и ползва най-съвременни технологии. Лесно е да разберем защо: Telegram е създадена от Павел Дуров. В миналото той беше собственик на „ВКонтакте” - руския Facebook докато фирмата не беше конфискувана от съюзниците на Путин. По думите на Дуров това се е случило заради неговия отказ да разреши на Кремъл да шпионира потребителите на социалната мрежа. Тогава Дуров създава Telegram, за да предложи на всички желаещи железобетонна защита на личния живот. Днес той предоставя услуги на 60 милиона потребители.

  Както и да е, Telegram се превърна в инструмент на пропагандата на ИД. Работата е там, че приложението предлага не само личен или групов чат, но и разпращане на съобщения от един до няколко потребителя, което позволява да се създаде нещо като частни СМИ. И щом като Facebook и Twitter все по-активно блокират страниците на ИД и нейните привърженици, те пренасочиха пропагандата към Telegram.

  Отначало Дуров отказваше да се бори с дейността на ИД подчертавайки важността на защитата на личния живот. На конференция в Сан Франциско той заяви, че ИД винаги ще намери начин за връзка със своите клетки и затова няма никаква причина да чувства някаква вина – запазването на личните данни на потребителите е по-важно.

  Въпреки това след атентатите в Париж Telegram смениха курса и сега затварят каналите на ИД и нейните симпатизанти. В отговор организацията и обяви война. 

  Този начин на използване на Telegram за лична кореспонденция и пропаганда отразява прекрасно двата фронта на кибер-армията на ИД.

  Пропагандата на ИД излезе на небивало за терористично движение ниво.

Пропаганда

  За ИД пропагандата играе много важна роля. В крайна сметка ефективността на тероризма зависи от въздействието, което неговите акции  провокират в общественото съзнание. Ето защо пропагандата има ключова роля в постигането на целта на ИД – формиране на ислямски халифат. За това на движението е необходимо да си осигури религиозната и политическа верност на мюсюлманите от целия свят. А също така, което е по-прозаично, да привлече в своите редици колкото може повече бойци.

  Мащабното изследване на Грег Милер и Суад Мекхеннет от The Washington Post (то се основава на беседи с няколко „разкаяли се” бойци на ИД, които сега са зад решетките в Мароко) за първи път ни обрисува ясна картина на тази много важна част от машината на Ислямска държава.

  По техните думи, ядрото на информационното подразделение на ИД се състои от около стотина души, които работят в добре защитено здание с най-съвременно оборудване. В ИД прекрасно разбират важността на тази служба: нейните началници имат званието „емир”, т.е. те са равни на военните ръководители на организацията. Сътрудниците са много добре платени (понякога до седем пъти повече отколкото войници от същия ранг) или даже им предоставят дом и кола. 

  ИД държи информационния поток под строг контрол: на всеки нов „поданик” му отнемат всички камери, за да не може да изтече неразрешена снимка. В екипите работят майстори на своята работа. Част от тях са работили още за „Ал-Кайда” в Ирак (тя стана основата на ИД). Освен това там има много талантливи младежи от най-различни страни - преди да се влеят в редиците на ислямистите тези хора често са работили в СМИ.

  Пропагандата е крайно важна. Абу Абдула е разказал как една от екзекуциите е била режисирана от снимачната група. Имало е таблици на арабски, от които палачът е чел текста. Той дори по няколко пъти е вдигал и спускал сабята, за да може операторът да направи снимки от различен ъгъл. Жертвата е била обезглавена тогава, когато режисьорът даде знак.

  Понякога пропагандната работа е била не особено приятна. По думите на свидетеля една от задачите му е била да снима трупове на войници на ИД на бойното поле. Той е повдигал краищата на устата им за да изобрази усмивка и е насочвал пръстите им към небето, нещо, което бойците често правят.

  Пропагандата на ИД има две насоки, които могат да се окажат почти противоположни една на друга. Така например, нейното официалното списание Dabiq е пълно с ориентирана към външния свят крайно агресивна пропаганда, която трябва да вселява страх в сърцата на враговете и да привлече нови привърженици. Тази за вътрешно ползване се стреми почти по съветски да убеди жителите на ИД, че тяхната „страна” е направо утопия.

  На Запад това не се вижда, но информационният отдел на ИД пуска пропаганда, която описва живота там като идилия: нови болници, ефективни ислямски съдилища, ново некорумпирано ръководство (съществен момент за страни, които са живели десетилетия под корумпирани диктаторски режими)

  Майкъл Вайс от The Daily Beast е научил една много разпространена история. „Халифът” Абу Бакр ал-Багдади пътува инкогнито по страната, за да оцени лично положението. Изведнъж се врязва в друга кола. Разяреният водач, който не го е познал, го засипва с проклятия и го заплашва със съд. Той се съгласява. Отиват в местния шериатски съд. Съдията разпознава Багдади, но го пита какво той може да каже в своя защита. Багдади си признава вината и е наказан според шериата. Той плаща и си заминава. Историята е , разбира се , измислена, но хвърля светлина върху няколко неща: стремежа на ИД да укрепи своята легенда с помощта на подобни басни и привлекателността на некорумпирания, макар и жесток режим в региони, където винаги са съществували корумпирани държави.

  По такъв начин информационните звена на ИД пускат видеоматериали пълни с кърваво насилие или пропагандна идилия. Бегълци разказват как войници на ИД обикалят по селата и организират кина под открито небе – чаршаф, прожектор и компютър – и канят  жителите на прожекция. Ето какво казва Абу Хурарира за децата и сцените на насилие: „Те не затварят очи, те са омагьосани от случващото се”.

  С пропаганда се занимават на заради слава. Тя е ключов елемент от военната доктрина на ИД. Тя подхранва аурата на терора, която му помогна да превземе без бой териториите на бягащите врагове и привлича множество нови привърженици. Много дезертьори разказват, че са се присъединили към джихада след като са гледали видео на ИД. По различни оценки за няколко години в редовете на движението са се влели между 20 и 30 хиляди души. По този начин ИД обърна наопаки стратегията на „Ал-Кайда”, от която тя произлезе. Видео филмите на „Ал-Кайда” прославят лидерите на организацията начело с Бин Ладен, докато ИД се фокусира върху бойците, а самият „халиф” предпочита да е инкогнито. Филмите на „Ал-Кайда” често преставляват многочасови проповеди, а тези на ИД напомнят на зрелищен екшън. В „Ал-Кайда” набираха лично привърженици в джамиите и сред други радикални движения. ИД си служи с интернет и социалните мрежи.

оригинална публикация

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Сряда, 16 Декември 2015 00:16

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
The Indenendent: Британски депутат смята че Русия се е намесила в референдума за Brexit

The Indenendent: Британски депутат смята…

Русия, "много вероятно", се е намесила в референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз, смята депутата на Камарата на общините от лейбъристите Бен Брадшоу, написа вестник The Indenendent. Според неговото...

14-12-2016, 00:12

Washington Post: Американските разузнавателни агенции засилват разузнавателните операции срещу Русия

Washington Post: Американските разузнава…

САЩ реорганизират работата на своите разузнавателни звена с цел засилване на шпионските операции срещу Русия, включително кибер-шпионажа и активното използването на спътникови системи, съобщава Washington Post, позовавайки се на свои източници. Изданието отбелязва...

15-09-2016, 00:09

Меси вкара победният гол в първият мач след завръщането си в националният отбор на Аржентина

Меси вкара победният гол в първият мач с…

Националният отбор на Аржентина победи тима на Уругвай в мач от седмия квалификационен кръг за световното първенство през 2018 година в зона Южна Америка. Това се съобщава на сайта на...

02-09-2016, 00:09

Директора на WikiLeaks почина на 76 годишна възраст

Директора на WikiLeaks почина на 76 годи…

Директора на портала WikiLeaks Гевин Макфейдън (Gavin Макфейдън) почина в събота 22 октомври на 76 годишна възраст. Това се съобщава на страницата на проекта в Twitter. В поста, подписан от основателя...

23-10-2016, 00:10

Почина актьора изиграл ролята на Рене в култовия сериал "Ало, ало"

Почина актьора изиграл ролята на Рене в …

На 75-годишна възраст почина британският актьор Гордън Кей, известен с ролята на Рене от култовия комедиен сериал "Ало, ало", съобщи ВВС. Героят на Кей е един от знаковите персонажи в...

24-01-2017, 00:01

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, четвъртък 7 декември.

07-12-2017, 00:12

Китай е на път да създаде „изкуствено слънце“ и да сложи край на зависимостта от изкопаеми горива

Китай е на път да създаде „изкуствено сл…

Китайски учени са успели да получат водороден газ с температура три пъти по висока от тази на Слънцето. Изкуствената слънчева енергия може да бъде използвана като неизчерпаем източник на енергия, който...

09-02-2016, 00:02

Daily Mail: Как брака се отразява на фигурата?

Daily Mail: Как брака се отразява на фиг…

Всяка пета жена качва около 9,5 килограма през първата година след сватбата, според The ​​Daily Mail, това доказват резултатите от проучване в което взеха участие три хиляди омъжени жени. При това...

03-07-2016, 00:07

The Times: Британското разузнаване съобщи за предстояща руска офанзива срещу Алепо

The Times: Британското разузнаване съобщ…

Британският вестник The Times съобщи, че Русия възнамерява да атакува сирийския град Алепо тази седмица. Това изданието написа в понеделник 31 октомври, позовавайки се на собствени източници в разузнаването на...

31-10-2016, 00:10

Видео х 3: И нека купона започне сега!!! Откриха карнавала в Рио де Жанейро

Видео х 3: И нека купона започне сега…

Каква Олимпиада, какви пет лева, в Бразилия започна традиционният карнавал. Най-голямата страна на Южна Америка ще купонясва една седмица. Безусловната столица на карнавала е Рио де Жанейро, където на самбадрома...

11-02-2018, 00:02

Reuters: Протурски опозиционери в Сирия атакуваха американските военни

Reuters: Протурски опозиционери в Сирия …

Американски военнослужещи в Сирия бяха принудени да започнат престрелка с местна опозиционна групировка, подкрепена от Турция. Това заяви представителят на щаба на операцията "Непоколебима решителност" полковник Райън Дилън (Ryan Dillon)...

30-08-2017, 00:08

Моуриньо: "В близко бъдеще ще се върна на работа"

Моуриньо: "В близко бъдеще ще се въ…

Моуриньо: "В близко бъдеще ще се върна на работа" Следващият отбор на португалеца ще бъде английски. "Когато децата ми бяха малки, ние имахме възможност да пътуваме по различни страни, както е в...

07-02-2016, 00:02

Инфарктът при жените е различен от този при мъжете

Инфарктът при жените е различен от този …

Инфарктът може да изглежда много различен за двата пола. Заболяването на сърцето е водеща причина за смъртта при жените в САЩ, но признаците за инфаркт при жените често могат да останат...

26-01-2016, 00:01

Кутията на Пандора: Иракските джихадисти напъват за война с Израел

Кутията на Пандора: Иракските джихадисти…

Иракската Партия на Арабското Социалистическо Възрождение (БААС) - партията на Саддам Хюсеин, заяви готовността си да изпрати свои отряди в Сирия, за да помогне на Башар Асад да си върне...

09-12-2017, 00:12

Tuttosport: «Ювентус» предложи на Хенрик Мкхитарян 4 милиона евро на година

Tuttosport: «Ювентус» предложи на Хенрик…

Но арменския нападател иска повече. Ръководството на "Старата госпожа" влезе във връзка с представителите на Хенрих Мкхитарян и предложи на футболиста 4 милиона евро на година. В същото време, агента на...

03-06-2016, 00:06

Екстремистите от ИДИЛ екзекутираха 25 шпиони във вана със азотна киселина

Екстремистите от ИДИЛ екзекутираха 25 шп…

Екстремистите от международната терористична групировка "ислямска държава" ИДИЛ екзекутираха 25 души в иракския град Мосул, хвърляйки ги в цистерна с азотна киселина. За това пише The Daily Mail, позовавайки се...

20-05-2016, 00:05

Reuters: По време на въздушна атаката в Сирия са ликвидирани екстремистки лидери

Reuters: По време на въздушна атаката в …

В резултат на въздушни удари в северозападна Сирия са елиминирани командири на групировките "Джебхад Фатах ал Шам" и "Джаеш Ал Фатах", съобщава агенцията  Reuters. Удар по позициите ислямистите е нанесъл неидентифициран самолет...

09-09-2016, 00:09

Допитване: песимистичната нагласа към ЕС расте сред гражданите на държавите-членки

Допитване: песимистичната нагласа към ЕС…

Все повече европейци са изразили негативното си отношение към Европейския съюз във връзка с миграцията и икономическата криза, това показват резултатите от социологическо проучване на Американския център за изследване на общественото...

08-06-2016, 00:06

Модрич, Рамос, Чех, Жиру и други звезди записаха видеопоздравления за рождения ден на Йозил

Модрич, Рамос, Чех, Жиру и други звезди …

Сега трогнатия халф на "Арсенал" и германския национален отбор ще прави по десет асистенции средно на мач. Видеопоздравления за Йозил записаха: Матийо Фламини, Джером Боатенг, Илкай Гюндоган, Санти Касорла, Шаби...

16-10-2016, 00:10

АР: В северен Афганистан талибаните свалиха военен хеликоптер при което загинаха 8 души

АР: В северен Афганистан талибаните свал…

При на катастрофа на военен хеликоптер загинаха 8 афганистански военни, предаде Associated Press, позовавайки се на прессекретаря на Министерството на отбраната на Афганистан Давлат Вазири. Инцидентът е станал в северната част...

11-10-2016, 00:10

Тилерсън лично опроверга съобщението на СNN за своята оставка

Тилерсън лично опроверга съобщението на …

Рекс Тилерсън заяви, че не възнамерява да напуска поста глава на Държавния департамент на САЩ, както и че отношенията му с президента Доналд Тръмп са развалени. Тилерсън каза това пред журналисти...

27-07-2017, 00:07

Тръмп отвръща на удара: Ще оправя "джуджето с ракета"

Тръмп отвръща на удара: Ще оправя "…

Словесната вакханалия между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун се разраства, след като севернокорейският лидер нарече господаря на Белия дом лудо американско старче, републиканеца не закъсня с отговора. Президентът на Съединените...

23-09-2017, 00:09

Подмолни Игри: Майкъл Флин разкри съдържанието на разговорите с руския посланик

Подмолни Игри: Майкъл Флин разкри съдърж…

Бившият помощник на президента на САЩ по националната безопасност Майкъл Флин заяви, че по време на разговорите си с руския посланик Сергей Кисляк, те не се обсъждали санкциите, а фактът...

15-02-2017, 00:02

"Газпром" се едоговори за доставки на  газ по дъното на Черно море до Гърция и Италия

"Газпром" се едоговори за дост…

"Газпром", италианската Edison и гръцката DEPA подписаха меморандум за доставки на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни до Гърция, и от Гърция до Италия. Това...

25-02-2016, 00:02

Reuters: Доналд Тръмп за първи от юли насам изпревари по популярност Хилъри Клинтън

Reuters: Доналд Тръмп за първи от юли на…

Кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп, за първи път от месец юли насам изпревари по популярност главният си съперник, демократката Хилъри Клинтън. Това съобщи Reuters. Според проучването...

03-09-2016, 00:09

Daily Signal: Силната армия ще защити интересите на САЩ от агресията на Русия и Китай

Daily Signal: Силната армия ще защити ин…

Всяка година след публикацията на доклада на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) в разни издания изобилстват заглавия, че САЩ изразходват повече от всички други за военни...

15-04-2016, 00:04

Държавният секретар на САЩ си тръгна от Катар, оставяйки много въпроси без отговори

Държавният секретар на САЩ си тръгна от …

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън си тръгна от Катар в четвъртък 13 юли, след поредица посещения на арабски държави от Персийския залив, насочени към облекчаване на напрежението между тях...

13-07-2017, 00:07

Меси се изруси?!?:(

Меси се изруси?!?:(

Аржентинският нападател на "Барселона" Лионел Меси промени образа си, изруси се и стана блонди. Съответната снимка на страницата му в Instagram публикува съпругата му Антонела Рокуцо. В момента 29-годишният нападател е...

24-07-2016, 00:07

Има още барут в барутницата: Кличко тръгва към  Рио за второ олимпийско злато

Има още барут в барутницата: Кличко тръг…

Днес, "Боксовият гигант" Владимир Кличко ще отпразнува своя четиридесетгодишен юбилей в Киев, съобщи немското издание Bild. "Владимир Кличко е излизал професионаления ринг 68 пъти, и това далеч не е неговият предел". Украинският...

25-03-2016, 00:03

Битката за Алепо приключи: Сирийската армия ликвидира остатъците от бунтовниците в източните райони

Битката за Алепо приключи: Сирийската ар…

Към сутринта на 13 декември стана ясно, че сирийските правителствени войски нямат намерение да разрешат на ислямистките бунтовници да напуснат блокираните райони на Алепо и ще продължат с тяхното ликвидиране. На екстремистите...

13-12-2016, 00:12

За дългосрочната дисквалификация на Лионел Меси е настоял Диего Марадона

За дългосрочната дисквалификация на Лион…

Дали това е завист? Аржентинския журналист Гонса Ступенего твърди, че Диего Марадона е инициатора на продължителната дисквалификация на капитана на Аржентина. Дисциплинарната комисия на ФИФА спря Меси за четири мача на аржентинския...

29-03-2017, 00:03

Диего Армандо Марадона - аз съм фен на Путин

Диего Армандо Марадона - аз съм фен на П…

Бившия треньор на Аржентина, легендата на световния футбол Диего Марадона говори за опита от общуването с руския президент Владимир Путин, съобщи изданието Ole.com. "Аз си пообщувах с Путин, след това той...

27-06-2017, 00:06

Медиите избързаха с съобщението че ИДИЛ са поели отговорността за атентатите в Брюксел

Медиите избързаха с съобщението че ИДИЛ …

Свързаната с джихадистите от "ислямска държава" агенция "АМАК“ (وكالة أعماق) не е распространявала съобщение, че групировката е поела отговорност за атентатите в Брюксел. Мониторинг на акаунтите на джихадистите в социалните мрежи...

22-03-2016, 00:03

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, сряда 16 август.

16-08-2017, 00:08

Държавният дълг на Америка надхвърли 19 000 000 000 000 долара

Държавният дълг на Америка надхвърли 19 …

Задължението на американското федерално правителство, официално подмина цифрата 19 трилиона долара. За това съобщи изданието The Washington Times. Това ниво се достигна в края на януари. Сумата се равнява на  около...

03-02-2016, 00:02

Politico: Доналд Тръмп "не си другарува" с модерните технологии

Politico: Доналд Тръмп "не си друга…

Новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп изпитва затруднения при работата с съвременната техника и предпочита по-консервативни начини за получаване на информация, съобщи изданието Politico цитирайки хора от неговото обкръжение. Както съобщи...

01-01-2017, 00:01

Lufthansa ще използва дронове  за бърз контролен оглед  на обекти

Lufthansa ще използва дронове за бърз к…

Германската авиокомпания Lufthansa е сключила договор с китайската фирма DJI за създаване, производство и продажба на безпилотни системи за бърз контролен оглед на различни обекти, съобщи Aviation Week. Разработката на...

04-02-2016, 00:02

CNN: Експлозията в метрото на Санкт Петербург е предизвикателство към властите

CNN: Експлозията в метрото на Санкт Пете…

По-рано вие оглавявахте отдела на ЦРУ за руските операции. Кажете ни какво мислите за руските специални служби. Разбира се, президентът Путин ги управлява с твърда ръка като бивш оперативен служител на...

03-04-2017, 00:04

Истинският баща на духовния глава на Англиканската църква е секретар на Уинстън Чърчил

Истинският баща на духовния глава на Анг…

Архиепископът на Кентърбъри, Джъстин Уелби е научил, че истинският му баща е бил личен секретар на Уинстън Чърчил. Както беше съобщено от BBC News, духовният глава на Англиканската църквата е бил...

09-04-2016, 00:04

Приятел в нужда се познава: Случая Скрипал - Кои държави експулсират руски дипломати

Приятел в нужда се познава: Случая Скрип…

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп експулсира 60 руски дипломати и разпореди затварянето на консулството на Русия в Сиатъл, след като САЩ и много от страните от Европейския съюз се...

26-03-2018, 00:03