Секретите на кибер-армията на Ислямска държава

  Ислямскa държава има не само въоръжени бойци в Близкия Изток и в нашите градове, но и кибер-оръжие, което е ключов елемент на неговата ударна сила. Неговите главни задачи са осигуряване на връзката между различните съставни части на ИДИЛ и разпространяване на неговата пропаганда.

  Тези две функции са крайно важни в XXI век. Връзката е необходима за координацията между клетките на ИД по целия свят, а пропагандата помогна на движението да привлече по различни оценки от 20 до 30 хиляди чуждестранни бойци, които са се присъединили към него след провъзгласяването на халифата.

Комуникации

  Днес за никого не е тайна, че държавите следят всички средства за електронна комуникация.

  Честно казано, това се знаеше и преди, а ако не се знаеше, то се подозираше. Това се отнася с пълна сила и за ИД. Всички експерти по борба с тероризма отбелязват високата техническа компетентност на движението: то владее най-новите методи за шифроване и умее да ползва закрити канали, които са защитени по последна дума на техниката.

  Понякога нещата се свеждат до използване на общодостъпни приложения, които осигуряват добре зашифрована връзка като WhatsApp и чата на PlayStation 4. Независимо от това ИД умеят да създават частни виртуални мрежи (такива обикновено се използват за шифроване в големи предприятия и ръководни органи) за обезпечаване на сигурна комуникация.

  Както съобщава NBC News, ИД разполага със собствена „техническа поддръжка”, която е достъпна в денонощен режим седем дни в седмицата и помага на членовете на ИД да решават всякакви технически трудности. Тя се състои от екип от половин дузина опитни инженери на територията на „халифата” и двайсетина експерти по целия свят (те също могат да дадат отговор във всяко време – ден и нощ). 

  Напоследък ИД започна да ползва активно Telegram. Както отбелязва Памела Енджел от Business Insider, това приложение поставя ударение върху защитата на връзката и ползва най-съвременни технологии. Лесно е да разберем защо: Telegram е създадена от Павел Дуров. В миналото той беше собственик на „ВКонтакте” - руския Facebook докато фирмата не беше конфискувана от съюзниците на Путин. По думите на Дуров това се е случило заради неговия отказ да разреши на Кремъл да шпионира потребителите на социалната мрежа. Тогава Дуров създава Telegram, за да предложи на всички желаещи железобетонна защита на личния живот. Днес той предоставя услуги на 60 милиона потребители.

  Както и да е, Telegram се превърна в инструмент на пропагандата на ИД. Работата е там, че приложението предлага не само личен или групов чат, но и разпращане на съобщения от един до няколко потребителя, което позволява да се създаде нещо като частни СМИ. И щом като Facebook и Twitter все по-активно блокират страниците на ИД и нейните привърженици, те пренасочиха пропагандата към Telegram.

  Отначало Дуров отказваше да се бори с дейността на ИД подчертавайки важността на защитата на личния живот. На конференция в Сан Франциско той заяви, че ИД винаги ще намери начин за връзка със своите клетки и затова няма никаква причина да чувства някаква вина – запазването на личните данни на потребителите е по-важно.

  Въпреки това след атентатите в Париж Telegram смениха курса и сега затварят каналите на ИД и нейните симпатизанти. В отговор организацията и обяви война. 

  Този начин на използване на Telegram за лична кореспонденция и пропаганда отразява прекрасно двата фронта на кибер-армията на ИД.

  Пропагандата на ИД излезе на небивало за терористично движение ниво.

Пропаганда

  За ИД пропагандата играе много важна роля. В крайна сметка ефективността на тероризма зависи от въздействието, което неговите акции  провокират в общественото съзнание. Ето защо пропагандата има ключова роля в постигането на целта на ИД – формиране на ислямски халифат. За това на движението е необходимо да си осигури религиозната и политическа верност на мюсюлманите от целия свят. А също така, което е по-прозаично, да привлече в своите редици колкото може повече бойци.

  Мащабното изследване на Грег Милер и Суад Мекхеннет от The Washington Post (то се основава на беседи с няколко „разкаяли се” бойци на ИД, които сега са зад решетките в Мароко) за първи път ни обрисува ясна картина на тази много важна част от машината на Ислямска държава.

  По техните думи, ядрото на информационното подразделение на ИД се състои от около стотина души, които работят в добре защитено здание с най-съвременно оборудване. В ИД прекрасно разбират важността на тази служба: нейните началници имат званието „емир”, т.е. те са равни на военните ръководители на организацията. Сътрудниците са много добре платени (понякога до седем пъти повече отколкото войници от същия ранг) или даже им предоставят дом и кола. 

  ИД държи информационния поток под строг контрол: на всеки нов „поданик” му отнемат всички камери, за да не може да изтече неразрешена снимка. В екипите работят майстори на своята работа. Част от тях са работили още за „Ал-Кайда” в Ирак (тя стана основата на ИД). Освен това там има много талантливи младежи от най-различни страни - преди да се влеят в редиците на ислямистите тези хора често са работили в СМИ.

  Пропагандата е крайно важна. Абу Абдула е разказал как една от екзекуциите е била режисирана от снимачната група. Имало е таблици на арабски, от които палачът е чел текста. Той дори по няколко пъти е вдигал и спускал сабята, за да може операторът да направи снимки от различен ъгъл. Жертвата е била обезглавена тогава, когато режисьорът даде знак.

  Понякога пропагандната работа е била не особено приятна. По думите на свидетеля една от задачите му е била да снима трупове на войници на ИД на бойното поле. Той е повдигал краищата на устата им за да изобрази усмивка и е насочвал пръстите им към небето, нещо, което бойците често правят.

  Пропагандата на ИД има две насоки, които могат да се окажат почти противоположни една на друга. Така например, нейното официалното списание Dabiq е пълно с ориентирана към външния свят крайно агресивна пропаганда, която трябва да вселява страх в сърцата на враговете и да привлече нови привърженици. Тази за вътрешно ползване се стреми почти по съветски да убеди жителите на ИД, че тяхната „страна” е направо утопия.

  На Запад това не се вижда, но информационният отдел на ИД пуска пропаганда, която описва живота там като идилия: нови болници, ефективни ислямски съдилища, ново некорумпирано ръководство (съществен момент за страни, които са живели десетилетия под корумпирани диктаторски режими)

  Майкъл Вайс от The Daily Beast е научил една много разпространена история. „Халифът” Абу Бакр ал-Багдади пътува инкогнито по страната, за да оцени лично положението. Изведнъж се врязва в друга кола. Разяреният водач, който не го е познал, го засипва с проклятия и го заплашва със съд. Той се съгласява. Отиват в местния шериатски съд. Съдията разпознава Багдади, но го пита какво той може да каже в своя защита. Багдади си признава вината и е наказан според шериата. Той плаща и си заминава. Историята е , разбира се , измислена, но хвърля светлина върху няколко неща: стремежа на ИД да укрепи своята легенда с помощта на подобни басни и привлекателността на некорумпирания, макар и жесток режим в региони, където винаги са съществували корумпирани държави.

  По такъв начин информационните звена на ИД пускат видеоматериали пълни с кърваво насилие или пропагандна идилия. Бегълци разказват как войници на ИД обикалят по селата и организират кина под открито небе – чаршаф, прожектор и компютър – и канят  жителите на прожекция. Ето какво казва Абу Хурарира за децата и сцените на насилие: „Те не затварят очи, те са омагьосани от случващото се”.

  С пропаганда се занимават на заради слава. Тя е ключов елемент от военната доктрина на ИД. Тя подхранва аурата на терора, която му помогна да превземе без бой териториите на бягащите врагове и привлича множество нови привърженици. Много дезертьори разказват, че са се присъединили към джихада след като са гледали видео на ИД. По различни оценки за няколко години в редовете на движението са се влели между 20 и 30 хиляди души. По този начин ИД обърна наопаки стратегията на „Ал-Кайда”, от която тя произлезе. Видео филмите на „Ал-Кайда” прославят лидерите на организацията начело с Бин Ладен, докато ИД се фокусира върху бойците, а самият „халиф” предпочита да е инкогнито. Филмите на „Ал-Кайда” често преставляват многочасови проповеди, а тези на ИД напомнят на зрелищен екшън. В „Ал-Кайда” набираха лично привърженици в джамиите и сред други радикални движения. ИД си служи с интернет и социалните мрежи.

оригинална публикация

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Сряда, 16 Декември 2015 00:16

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Видео х 3: Размирици в Париж след като полицаи изнасилиха чернокож с палка

Видео х 3: Размирици в Париж след като п…

Видео появило се в мрежата, на което се вижда как четирима френски полицаи изнасилват чернокож мъж с палка, буквално взриви френската столица. На видеото се вижда, как полицаите задържат мъжа идентифициран...

07-02-2017, 00:02

Видео: Египет отвори най-голямата военна база в региона на Близкия Изток

Видео: Египет отвори най-голямата военна…

Египетския президент Абдел Фаттах ал Сиси откри военна база в северо-западната част на страната. Откриване бе излъчено по държавната телевизия, в него взеха участие висши длъжностни лица от арабските държави. Церемонията се...

26-07-2017, 00:07

Да, ама не: Лидерът на Каталуния не беше в състояние да обяви независимост

Да, ама не: Лидерът на Каталуния не беше…

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон, не успя да даде ясен отговор на въпроса, дали обявява независимост на региона от Испания. Пучдемон изпрати писмо до испанския министър-председател Мариано Рахой, в което поиска...

16-10-2017, 00:10

Кабриолета Daimler на Уинстън Чърчил се оценява на 390 хиляди долара

Кабриолета Daimler на Уинстън Чърчил се …

Кабриолета Daimler DB18 (шаси 49 531), произведен през 1939 година по поръчка на британския премиер Уинстън Чърчил, ще бъде изложен за продажба на 2 юли аукционната къща Coys of Kensington...

24-06-2016, 00:06

El Pais: В ерата на Тръмп дори интимни отношения са идеологически оцветени

El Pais: В ерата на Тръмп дори интимни о…

Николас Алонсо | El Pais Разкола в американското общество след предизборната кампания 2016, и победата на Тръмп, се разпространява дори при интимните отношения, твърди кореспондентът на El Николас Алонсо. Горещи поддръжнички...

04-02-2017, 00:02

Ескалация: САЩ потвърдиха унищожаването на самолет на сирийските ВВС

Ескалация: САЩ потвърдиха унищожаването …

Американски изтребител свали сирийски самолет в района на град Рака, съобщи в неделя Reuters, позовавайки се на Министерството на отбраната на Сирия. Самолетът е бил свален в неделя след обяд по...

19-06-2017, 00:06

Годеницата на заклания саудитски журналист Кашоги е шокирана от последните разкрития

Годеницата на заклания саудитски журнали…

Защо целият демократичен свят за разлика от случая Скрипал мълчи? Годеницата на убития по изродски начин саудитски журналист Джамал Кашоги – Хатидже Дженгиз, е шокирана от последните разкрития по случая, предадоха...

10-11-2018, 00:11

NBC: Германия отказа да предостави убежище на Ердоган

NBC: Германия отказа да предостави убежи…

Президента Реджеп Тайип Ердоган търси убежище в Европа, след опита за преврат, извършен в страната. Това в интервю за телевизия NBC е разказал американски военен източник, съобщи в събота 16 юли...

15-07-2016, 00:07

И богатите също плачат: Синът на краля на футбола Пеле се предаде на бразилските полицията и влезе в затвора

И богатите също плачат: Синът на краля н…

Синът на легендарния бразилски футболист Пеле (Едсън Арантес ду Насименто), Едсън Шолби Насименто, по-известен като Единьо, дойде в полицията за да започне да излежава своята 13-годишна присъда. През 2014 година, бразилски...

25-02-2017, 00:02

Видео: Руснаците свалиха израелски балистични ракети в Сирия

Видео: Руснаците свалиха израелски балис…

Руските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) са унищожили балистична ракета "Ерихон 1", с които израелската артилерия атакува иранската военна база в сирийския град Ал-Кишва, разположен на 50 километра от израелската...

03-12-2017, 00:12

Тръмп отвръща на удара: Ще оправя "джуджето с ракета"

Тръмп отвръща на удара: Ще оправя "…

Словесната вакханалия между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун се разраства, след като севернокорейският лидер нарече господаря на Белия дом лудо американско старче, републиканеца не закъсня с отговора. Президентът на Съединените...

23-09-2017, 00:09

Ердоган: Всички съседни на Турция страни са част от интересите ни

Ердоган: Всички съседни на Турция страни…

Всички държави, разположени близко до Турция, представляват част от интересите й, заяви турският президент Реджеп Ердоган пред участниците в срещата на кметовете на населени места, пише българската агенция БГНЕС. „Турция...

19-10-2017, 00:10

Криза в Близкия изток: Йордания публикува името на охранителя на израелското посолство в Аман

Криза в Близкия изток: Йордания публикув…

Йорданският вестник Al-Rad публикува снимка на дипломатическата лична карта на охранителя на израелското посолство в Аман Йордания, застрелял двама йорданци миналата седмица. По този начин е нанесен удар срещу израелската политика...

31-07-2017, 00:07

WP: Доналд Тръмп се отказа от затварянето на затвора в залива Гуантанамо

WP: Доналд Тръмп се отказа от затварянет…

Президентът Доналд Тръмп е подписал заповед за запазване на военния затвор в Гуантанамо, с която отменя заповедта на своя предшественик, Барак Хюсеин Обама, за затварянето му, съобщи The Washingtion Post. "Терористите...

31-01-2018, 00:01

Видео: Юрген Клоп танцува с австралийските аборигени и показа ужасните си умения в хвърлянето на бумеранг и копие

Видео: Юрген Клоп танцува с австралийски…

Старши треньора на "Ливърпул" здраво купонясва в Австралия. По време на приятелското турне на "Ливърпул" в Австралия Клоп се срещна с местните жители. Във видеото, качено в туитъра на "Ливърпул", германецът изпълнява...

26-05-2017, 00:05

Reuters: Кралица Елизабет II парафира закона за стартирането Brexit

Reuters: Кралица Елизабет II парафира за…

Кралица Елизабет II одобри закона за стартирането на процедурата по излизането на Обединеното кралство от ЕС, съобщи агенция Reuters. По този начин, след подписа на Елизабет II закона за Brexit влезе в...

16-03-2017, 00:03

Москва, Ер Рияд и Вашингтон решават  съдбата на Сирия "зад кулисите" на ООН

Москва, Ер Рияд и Вашингтон решават съд…

Съдбата на Сирия е в ръцете на "на трио, предизвикващо безпокойство": Русия, Саудитска Арабия, САЩ, именно те са "истинските босове" на преговорите в Женева. Но те поставиха своите интереси, над...

01-02-2016, 00:02

Американски съд е постанови да не се връщат на Иран 2 милиарда долара от по-рано замразените активи

Американски съд е постанови да не се връ…

Върховният съд на САЩ отказа на Централната банка на Иран връщането на 2 милиарда долара от по-рано замразените ирански активи, съобщи Reuters. Вчера, 20 април, съда издаде постановление, според което тази...

21-04-2016, 00:04

Харисън Форд ще продаде елечето на Хан Соло за да помогне на болни от епилепсия

Харисън Форд ще продаде елечето на Хан С…

Американски актьор Харисън Форд ще разиграе на търг елечето с което той играе Хан Соло в седмия епизод на "Междузвездни войни", съобщава NME. Набраните средства от благотворителния търг ще отидат за...

29-03-2016, 00:03

Кюрдите унищожиха с ПТРК най-новата турска самоходна гаубица Т-155 Firtina

Кюрдите унищожиха с ПТРК най-новата турс…

Бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) унищожиха с противотанкова ракета най-новата 155-мм самоходна гаубица Т-155 Firtina. Видео на атаката беше качено в YouTube на 22 юни. През април видеоклип с унищожението...

23-06-2016, 00:06

Видео х 2: Тръмп присъства на пускането в експлоатация на новия самолетоносач

Видео х 2: Тръмп присъства на пускането …

Президентът Доналд Тръмп присъства на пускането в експлоатация на новия самолетоносач носещ името на 38-ия президент на САЩ "Джералд Форд", съобщи Associated Press. Церемонията се състоя в Норфолк, щата Вирджиния. Говорейки...

23-07-2017, 00:07

Видео х 3: Намериха телата на изчезналите моряци от американския разрушител

Видео х 3: Намериха телата на изчезналит…

Телата на седемте моряци от американския разрушител USS Fitzgerald DDG-62 изчезнали след сблъсъка на контейнеровоза с военния кораб край Япония са открити в наводнените каюти, се съобщава на интернет страницата...

18-06-2017, 00:06

Видео: Броят на жертвите на самолетната катастрофа в Киргизстан нарасна до над 30 души

Видео: Броят на жертвите на самолетната …

В резултат на самолетна катастрофа близо до летището Манас на столицата на Киргизия Бишкек нарасна до 32-ма души, включително четирима членове на екипажа. Това за агенцията "Кабар" съобщи министърът на...

16-01-2017, 00:01

Times: Как чрез британец освободен от Гуантанамо Великобритания вероятно без да иска е спонсорирала ИДИЛ

Times: Как чрез британец освободен от Гу…

Втори британски гражданин отиде в Сирия и се присъедини към екстремистите, след като бе освободен от американския затвор в Гуантанамо, съобщи вестник Times. По-рано беше съобщено, че 50-годишният Джамал ал Харит...

27-02-2017, 00:02

The New York Times: Тръмп ще е следващият президент на САЩ

The New York Times: Тръмп ще е следващия…

Избирателите удариха звучен шамар на американската политическа елита. Републиканския кандидат Доналд Тръмп е с 95% шанс да стане следващият президент на САЩ. Тази прогноза направи вестник The New York Times...

09-11-2016, 00:11

СВS: Бившият ръководител на ЦРУ призова да се убиват руснаците в Сирия

СВS: Бившият ръководител на ЦРУ призова …

Бившият ръководител на ЦРУ отговаря на въпроси на телевизия СВS: МАЙКЪЛ МОРЕЛ, бивш и.д. директор на ЦРУ: Когато бяхме в Ирак, иранците снабдяваха с оръжие шиитските милиции, които убиваха американски войници...

10-08-2016, 00:08

E433 и E566  са причината за затлъстяване и диабет

E433 и E566 са причината за затлъстяван…

Използването на емулгатори E433 и E566, съдържащи се в преработените хранителни продукти, може да е свързано с риск от затлъстяване, диабет и чревни възпаления. Резултатите бяха представeни от учените на и...

13-02-2016, 00:02

Как изглеждаше лудата радост на исландски коментатор, който се превърна в легенда на Евро 2016

Как изглеждаше лудата радост на исландск…

Най-добрият ден от живота на един журналист. В третия кръг на груповата фаза на европейското първенство Исландия, в последната минута грабна победата от Австрия с 2: 1. Спортният журналист от Исландия...

24-06-2016, 00:06

Британски отговор на селяните от Charlie Hebdo: Елизабет II се пошегува за здравето си

Британски отговор на селяните от Charlie…

Кралица Елизабет II по време на посещението си в Северна Ирландия, се шегува се за здравето си, съобщава The Telegraph. В замъка Хилсбъро в Белфаст се състоя среща на монарха...

28-06-2016, 00:06

Британската инди поп банда Viola Beach загина в Швеция

Британската инди поп банда Viola Beach з…

В автомобилна катастрофа в Швеция, загинаха участниците на британската инди поп банда Viola Beach. За това съобщи BBC News. Инцидентът е станал в събота, 13 февруари, в района на Стокхолм. Колата...

14-02-2016, 00:02

Milliyet: Турция изпрати делегация на военните в Катар

Milliyet: Турция изпрати делегация на во…

Турска военна делегация пристигна в Катар в съответствие с наскоро приетия закон, позволяващ на Турция да разположи своите войски в тази страна от Персийския залив, съобщи вестник Milliyet. Според неговата информация...

14-06-2017, 00:06

25 убити при взрив до израелската граница

25 убити при взрив до израелската границ…

В района на Кунейтра, в близост до границата с Израел, се взриви  кола пълна с експлозиви. Колата избухна до седалището на Организацията на сирийските бунтовници, подкрепяните от САЩ  „ Джабхат Тувар...

03-03-2016, 00:03

ВВС: На борда на самолет Turkish Airlines екипажа успешно изроди момиченце

ВВС: На борда на самолет Turkish Airline…

На борда на Боинг 737 на авиокомпанията Turkish Airlines изпълняващ полет по маршута "Конакри, Уагадугу-Истанбул", на височина от 12,800 метра се роди момиченце на име Кадижу. Бременната пътничка Нафи Дияби...

10-04-2017, 00:04

Видео: В Шри Ланка военните спасиха два слона отнесени в морето

Видео: В Шри Ланка военните спасиха два …

ВМС на Шри Ланка проведе дванадесет часова спасителна операция по спасяването на два млади слона, отнесени навътре в морето, съобщи Daily Mail цитирайки военните. Животните са били забелязани на един километър...

24-07-2017, 00:07

Тръмп се похвали, че има добри отношения с Господ

Тръмп се похвали, че има добри отношения…

Претендентът за поста президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че времето, когато неговият личен живот бил достояние на обществеността, е в миналото. Той изказа това мнение в ефира на CNN...

20-01-2016, 00:01

Британски патрулен катер стреля по испански военен кораб близо до Гибралтар

Британски патрулен катер стреля по испан…

Британският патрулен катер "Сейбър" откри предупредителен огън по испанския стражев кораб (СК) "Рио Садена", който се опита да попречи на американската ядрена подводница "Флорида" да стигне до Гибралтар. Това съобщиха...

06-05-2016, 00:05

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, четвъртък 11 януари.

11-01-2018, 00:01

Видео х 3: В САЩ ще обвинят 12 агента на турските сили за безопасност

Видео х 3: В САЩ ще обвинят 12 агента на…

Американската полиция възнамерява да предяви обвинения срещу 12 агенти на турската служба за безопасност, участвали в груповото сбиване пред турското посолство във Вашингтон по време на посещението на президента Тайип...

15-06-2017, 00:06

Руските самолети не дадоха на екстремистите от ИДИЛ да превземат Палмира отново

Руските самолети не дадоха на екстремист…

Екстремистите от терористичната групировка "Ислямска държава",едва не завладяха град Палмира в Сирия отново, те бяха отблъснати до голяма степен благодарение на работата на руските ВВС, съобщи Al Masdar News, позовавайки...

11-12-2016, 00:12

В САЩ, серия от експлозии в АЕЦ Окоуни

В САЩ, серия от експлозии в АЕЦ Окоуни

Серия от експлозии се случиха в атомната електроцентрала  Окоуни (Джорджия, САЩ). Те бяха последвани от пожар в трансформатора, пише Washington Times. Половин час след след пристигането на пожарникарите огънят е локализиран...

07-03-2016, 00:03