Секретите на кибер-армията на Ислямска държава

  Ислямскa държава има не само въоръжени бойци в Близкия Изток и в нашите градове, но и кибер-оръжие, което е ключов елемент на неговата ударна сила. Неговите главни задачи са осигуряване на връзката между различните съставни части на ИДИЛ и разпространяване на неговата пропаганда.

  Тези две функции са крайно важни в XXI век. Връзката е необходима за координацията между клетките на ИД по целия свят, а пропагандата помогна на движението да привлече по различни оценки от 20 до 30 хиляди чуждестранни бойци, които са се присъединили към него след провъзгласяването на халифата.

Комуникации

  Днес за никого не е тайна, че държавите следят всички средства за електронна комуникация.

  Честно казано, това се знаеше и преди, а ако не се знаеше, то се подозираше. Това се отнася с пълна сила и за ИД. Всички експерти по борба с тероризма отбелязват високата техническа компетентност на движението: то владее най-новите методи за шифроване и умее да ползва закрити канали, които са защитени по последна дума на техниката.

  Понякога нещата се свеждат до използване на общодостъпни приложения, които осигуряват добре зашифрована връзка като WhatsApp и чата на PlayStation 4. Независимо от това ИД умеят да създават частни виртуални мрежи (такива обикновено се използват за шифроване в големи предприятия и ръководни органи) за обезпечаване на сигурна комуникация.

  Както съобщава NBC News, ИД разполага със собствена „техническа поддръжка”, която е достъпна в денонощен режим седем дни в седмицата и помага на членовете на ИД да решават всякакви технически трудности. Тя се състои от екип от половин дузина опитни инженери на територията на „халифата” и двайсетина експерти по целия свят (те също могат да дадат отговор във всяко време – ден и нощ). 

  Напоследък ИД започна да ползва активно Telegram. Както отбелязва Памела Енджел от Business Insider, това приложение поставя ударение върху защитата на връзката и ползва най-съвременни технологии. Лесно е да разберем защо: Telegram е създадена от Павел Дуров. В миналото той беше собственик на „ВКонтакте” - руския Facebook докато фирмата не беше конфискувана от съюзниците на Путин. По думите на Дуров това се е случило заради неговия отказ да разреши на Кремъл да шпионира потребителите на социалната мрежа. Тогава Дуров създава Telegram, за да предложи на всички желаещи железобетонна защита на личния живот. Днес той предоставя услуги на 60 милиона потребители.

  Както и да е, Telegram се превърна в инструмент на пропагандата на ИД. Работата е там, че приложението предлага не само личен или групов чат, но и разпращане на съобщения от един до няколко потребителя, което позволява да се създаде нещо като частни СМИ. И щом като Facebook и Twitter все по-активно блокират страниците на ИД и нейните привърженици, те пренасочиха пропагандата към Telegram.

  Отначало Дуров отказваше да се бори с дейността на ИД подчертавайки важността на защитата на личния живот. На конференция в Сан Франциско той заяви, че ИД винаги ще намери начин за връзка със своите клетки и затова няма никаква причина да чувства някаква вина – запазването на личните данни на потребителите е по-важно.

  Въпреки това след атентатите в Париж Telegram смениха курса и сега затварят каналите на ИД и нейните симпатизанти. В отговор организацията и обяви война. 

  Този начин на използване на Telegram за лична кореспонденция и пропаганда отразява прекрасно двата фронта на кибер-армията на ИД.

  Пропагандата на ИД излезе на небивало за терористично движение ниво.

Пропаганда

  За ИД пропагандата играе много важна роля. В крайна сметка ефективността на тероризма зависи от въздействието, което неговите акции  провокират в общественото съзнание. Ето защо пропагандата има ключова роля в постигането на целта на ИД – формиране на ислямски халифат. За това на движението е необходимо да си осигури религиозната и политическа верност на мюсюлманите от целия свят. А също така, което е по-прозаично, да привлече в своите редици колкото може повече бойци.

  Мащабното изследване на Грег Милер и Суад Мекхеннет от The Washington Post (то се основава на беседи с няколко „разкаяли се” бойци на ИД, които сега са зад решетките в Мароко) за първи път ни обрисува ясна картина на тази много важна част от машината на Ислямска държава.

  По техните думи, ядрото на информационното подразделение на ИД се състои от около стотина души, които работят в добре защитено здание с най-съвременно оборудване. В ИД прекрасно разбират важността на тази служба: нейните началници имат званието „емир”, т.е. те са равни на военните ръководители на организацията. Сътрудниците са много добре платени (понякога до седем пъти повече отколкото войници от същия ранг) или даже им предоставят дом и кола. 

  ИД държи информационния поток под строг контрол: на всеки нов „поданик” му отнемат всички камери, за да не може да изтече неразрешена снимка. В екипите работят майстори на своята работа. Част от тях са работили още за „Ал-Кайда” в Ирак (тя стана основата на ИД). Освен това там има много талантливи младежи от най-различни страни - преди да се влеят в редиците на ислямистите тези хора често са работили в СМИ.

  Пропагандата е крайно важна. Абу Абдула е разказал как една от екзекуциите е била режисирана от снимачната група. Имало е таблици на арабски, от които палачът е чел текста. Той дори по няколко пъти е вдигал и спускал сабята, за да може операторът да направи снимки от различен ъгъл. Жертвата е била обезглавена тогава, когато режисьорът даде знак.

  Понякога пропагандната работа е била не особено приятна. По думите на свидетеля една от задачите му е била да снима трупове на войници на ИД на бойното поле. Той е повдигал краищата на устата им за да изобрази усмивка и е насочвал пръстите им към небето, нещо, което бойците често правят.

  Пропагандата на ИД има две насоки, които могат да се окажат почти противоположни една на друга. Така например, нейното официалното списание Dabiq е пълно с ориентирана към външния свят крайно агресивна пропаганда, която трябва да вселява страх в сърцата на враговете и да привлече нови привърженици. Тази за вътрешно ползване се стреми почти по съветски да убеди жителите на ИД, че тяхната „страна” е направо утопия.

  На Запад това не се вижда, но информационният отдел на ИД пуска пропаганда, която описва живота там като идилия: нови болници, ефективни ислямски съдилища, ново некорумпирано ръководство (съществен момент за страни, които са живели десетилетия под корумпирани диктаторски режими)

  Майкъл Вайс от The Daily Beast е научил една много разпространена история. „Халифът” Абу Бакр ал-Багдади пътува инкогнито по страната, за да оцени лично положението. Изведнъж се врязва в друга кола. Разяреният водач, който не го е познал, го засипва с проклятия и го заплашва със съд. Той се съгласява. Отиват в местния шериатски съд. Съдията разпознава Багдади, но го пита какво той може да каже в своя защита. Багдади си признава вината и е наказан според шериата. Той плаща и си заминава. Историята е , разбира се , измислена, но хвърля светлина върху няколко неща: стремежа на ИД да укрепи своята легенда с помощта на подобни басни и привлекателността на некорумпирания, макар и жесток режим в региони, където винаги са съществували корумпирани държави.

  По такъв начин информационните звена на ИД пускат видеоматериали пълни с кърваво насилие или пропагандна идилия. Бегълци разказват как войници на ИД обикалят по селата и организират кина под открито небе – чаршаф, прожектор и компютър – и канят  жителите на прожекция. Ето какво казва Абу Хурарира за децата и сцените на насилие: „Те не затварят очи, те са омагьосани от случващото се”.

  С пропаганда се занимават на заради слава. Тя е ключов елемент от военната доктрина на ИД. Тя подхранва аурата на терора, която му помогна да превземе без бой териториите на бягащите врагове и привлича множество нови привърженици. Много дезертьори разказват, че са се присъединили към джихада след като са гледали видео на ИД. По различни оценки за няколко години в редовете на движението са се влели между 20 и 30 хиляди души. По този начин ИД обърна наопаки стратегията на „Ал-Кайда”, от която тя произлезе. Видео филмите на „Ал-Кайда” прославят лидерите на организацията начело с Бин Ладен, докато ИД се фокусира върху бойците, а самият „халиф” предпочита да е инкогнито. Филмите на „Ал-Кайда” често преставляват многочасови проповеди, а тези на ИД напомнят на зрелищен екшън. В „Ал-Кайда” набираха лично привърженици в джамиите и сред други радикални движения. ИД си служи с интернет и социалните мрежи.

оригинална публикация

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Сряда, 16 Декември 2015 00:16

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, понеделник 20 август.

20-08-2018, 00:08

Тръмп уличи Обама в желание да контролира САЩ чрез Клинтън

Тръмп уличи Обама в желание да контролир…

Фактическия кандидат, за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп, в микроблога си в Twitter коментира решението на американския лидер Барак Обама да подкрепи кампанията на Хилъри Клинтън за...

09-06-2016, 00:06

Sky News: Всички знаят че Ту-154 е несигурен самолет

Sky News: Всички знаят че Ту-154 е несиг…

Основната новина на 25 декември: в Черно море се разби руски самолет с 92-ма души на борда. Самолетът превозващ руски военен хор, се разби малко след излитане от летището в...

26-12-2016, 00:12

В новата серия на "Междузвездни войни" ще се появи злонамерен робот топка

В новата серия на "Междузвездни вой…

Студиото Disney и компанията за производство на роботи Sphero представиха "кръгла заплаха" - новият дроид BB-9E, който в новата серия на  "Междузвездни войни: Последните джедаите" ще бъде злата противоположност на...

03-09-2017, 00:09

Как да повишим  ефективноста на мозъчната дейност  при мъжете?

Как да повишим ефективноста на мозъчнат…

Редовното пиене на зелен чай може значително да подобри качеството на паметта и възприятието при мъжете, твърдят учените. Изследователите тествали чай, с участието на 12 здрави доброволци. Мъжете са били разделени...

28-02-2016, 00:02

Немски телевизионен водещ ще бъде съден за обидно стихотворение по адрес на Ердоган

Немски телевизионен водещ ще бъде съден …

По отношение на телевизионен водещ Ян Бемерман, който в ефира на германския телевизионен канал ZDF прочете обидно стихотворение за турския президент е започнало прокурорско разследване. Това съобщи днес Spiegel online. Следва...

07-04-2016, 00:04

CBS News: Основателят на WikiLeaks обеща нови компромати срещу Хилъри Клинтън

CBS News: Основателят на WikiLeaks обеща…

От Кремъл тази сутрин заявиха, че американските политици измислят "хорърчета" за отговорността на Русия в хакването на сървърите на Националния комитет на Демократическата партия. Според съобщенията, американските разузнавателни агенции са...

29-07-2016, 00:07

Жабата видяла… Гватемала мести посолството си в Йерусалим…

Жабата видяла… Гватемала мести посолство…

Гватемала ще премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Това написа на своята страница в Facebook президента на Гватемала Джими Моралес. "Говорих с израелския премиер Бенямин Нетаняху. (...)...

25-12-2017, 00:12

Терориста от Барселона бе ликвидиран благодарение на бдителна жена

Терориста от Барселона бе ликвидиран бла…

Изпълнителя на терористична атака в Барселона Юнес Абуякуб бе проследен и ликвидиран от полицията благодарение на местна жителка от град Субирац, пише вестник Pais. В понеделник 21 август местна жителка срещнала заподозрения...

22-08-2017, 00:08

САЩ: Сравниха избягал затворник с Ханибал Лектър, серийния убиец от филма "Мълчанието на агнетата"

САЩ: Сравниха избягал затворник с Ханиба…

Престъпника, който успя да избяга от затвора с максимално ниво на сигурност Ориндж Каунти (Orange County) в Санта Ана (Калифорния), е сравнен с серийния убиец от филма "Мълчанието на агнетата...

27-01-2016, 00:01

Видео х 2: При пожар на петролна автоцистерна в Пакистан загинаха над 170 души

Видео х 2: При пожар на петролна автоцис…

Над 170 човека загинаха, други 70 бяха ранени при пожар на петролна автоцистерна в град Бахавалпур (провинция Пенджаб) Пакистан, съобщи в неделя 25 юни Geo TV. Повечето пострадали са били хоспитализирани...

25-06-2017, 00:06

Die Welt: САЩ нямат стратегия за Русия и Азия

Die Welt: САЩ нямат стратегия за Русия и…

Дори в кулминационните моменти на Студената война, Москва и Вашингтон постоянно поддържаха диалог, но днес САЩ не разполага с обща стратегия за Русия или Азия, казва в Die Welt журналиста...

07-03-2016, 00:03

Като на кино: Престъпник облечен като Дядо Коледа ограби банка в Мемфис

Като на кино: Престъпник облечен като Дя…

Като по филмите, в град Мемфис щата Тенеси, мъж облечен като Дядо Коледа направи банков обир. Както отбелязва телевизия ABC News, инцидентът е станал около 10 часа сутринта в един от клоновете...

25-12-2016, 00:12

Reuters: Президентът на Филипините допусна въвеждането на военно положение в страната

Reuters: Президентът на Филипините допус…

Филипинския президент Родриго Дутерте заяви за евентуалното въвеждане на военно положение в страната, ако ситуацията стане "твърде напечена". Според Reuters, съответната декларация от страна на държавния глава е била озвучена...

15-01-2017, 00:01

Ескалация: Екстремисти контролирани от САЩ нападнаха взвод на руската военна полиция в Сирия

Ескалация: Екстремисти контролирани от С…

На път е да се разрази сериозен скандал между Русия и Съединените щати в Сирия. След като през последните дни американски самолети удариха армията на Асад, а след това Русия...

21-09-2017, 00:09

Вегетарианството не е толкова полезно, колкото много хора вярват

Вегетарианството не е толкова полезно, к…

Изследователите са стигнали до заключение, че отхвърлянето на месото и рибата води до загуба на мозъчна маса. Оказва се, че вегетарианството не е толкова полезно, колкото много хора вярват. Отрицателното му...

18-04-2016, 00:04

Aerosmith анонсираха прощално турне

Aerosmith анонсираха прощално турне

Лидерът на Aerosmith Стивън Тайлър обяви предстоящото разпадане на рок бандата. През 2017 г., групата основана преди 46 години, ще се проведе прощалното си турне, съобщава NME. Музикантът заяви, че Aerosmith...

25-06-2016, 00:06

ORF: Блокирайки Донбас Киев засили влиянието на Москва

ORF: Блокирайки Донбас Киев засили влиян…

Шансовете за намиране на мирно решение на конфликта в източната част на Украйна рязко намаляха. Про-руските власти в Донецк и Луганск видяха в транспортната блокада на украинските националисти повод за...

20-03-2017, 00:03

WP: Ловен сезон - американската полиция от началото на годината застреля 500 души

WP: Ловен сезон - американската полиция …

Американските полицаи при изпълнение на задълженията си са застреляли 492 души за шест месеца от тази година, почти повтаряйки аналогичните показатели за последните две години, съобщи в събота The Washington...

02-07-2017, 00:07

ОПЕК се замисли за замразяване на добива на петрол

ОПЕК се замисли за замразяване на добива…

Някои от членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), обсъждат идеята, за възстановяване на квотите за производство на сегашното ниво. Към разговорите се присъединиха и страни извън картела...

12-02-2016, 00:02

Bombardier показа трицикъла Can-Am Spyder 2017

Bombardier показа трицикъла Can-Am Spyde…

Канадския концерн Bombardier представи трицикъла Can-Am Spyder модел 2017 година. Това съобщава Motorcycle.com. Новият F3-S има спортен режим на шофиране за което трябва да деактивирате автоматичната система за контрол на сцеплението (TCS)...

30-06-2016, 00:06

АР: Съединените щати ще прехвърлят в иракския Мосул 400 парашутисти

АР: Съединените щати ще прехвърлят в ира…

Около 400 войници от 101-ва въздушно щурмова дивизия (Форт Кемпбъл, щата Кентъки) на въоръжените сили на САЩ ще бъдат дислоцирани на юг от иракски град Мосул, който от юни 2014...

06-08-2016, 00:08

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, събота 21 октомври.

21-10-2017, 00:10

WP: Сноудън не се страхува да критикува новият руски закон

WP: Сноудън не се страхува да критикува …

Руският президент Владимир Путин подписа законопроект за мерки в борбата с тероризма в рамките на който се планира да се засили електронно наблюдение на руснаците, пише Washington Post. Този пакет от мерки...

08-07-2016, 00:07

Петте дни в Белия дом: Доналд Тръмп разказа за любимата си спалня и красивите телефони

Петте дни в Белия дом: Доналд Тръмп разк…

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече преди пет дни живее в Белия дом, и в него най-много са му харесали спалнята и телефоните. Това той разказа в интервю за The...

26-01-2017, 00:01

Най сетне: Създадоха водка която не причинява махмурлук

Най сетне: Създадоха водка която не прич…

В Южна Корея специалистите от Националния университет Чунхам изобретиха водка, която не причинява махмурлук. Новата напитка получи името O2 Lin – към нейния състав учените са добавили наситен кислород. Според думите на...

16-06-2017, 00:06

Дейвид Камерън: Когато стрелям по фазани си представям Борис Джонсън на тяхно място

Дейвид Камерън: Когато стрелям по фазани…

Бившият министър-председател на Великобритания и любител да половува фазани Дейвид Камерън заяви, че кръщава птиците по които стреля в чест на настоящия министър на външните работи Борис Джонсън и на министъра...

23-01-2017, 00:01

В Брюксел е спрян целият обществен транспорт

В Брюксел е спрян целият обществен транс…

В Брюксел след експлозиите на летището и в метрото, беше взето решение да се затворят всички станции на метрото и да се спре движението на всички видове обществен транспорт. Освен...

22-03-2016, 00:03

В УЕФА се замислиха за намаляване на броя на отборите в Шампионската лига

В УЕФА се замислиха за намаляване на бро…

Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) обмисля намаляване на броя на участниците в групите от Шампионската лига от 32 до 16 отбора. То се съобщава от The Telegraph. Турнира в новият...

24-03-2016, 00:03

Bloomberg: Кремъл забрани на руските медии да възхваляват Тръмп

Bloomberg: Кремъл забрани на руските мед…

Руските държавни медии са получили разпореждане от Кремъл да престанат да отразяват фигурата на президента на САЩ Доналд Тръмп по "възхваляващ" начин, съобщи влиятелното американско издание Bloomberg, позовавайки се на...

17-02-2017, 00:02

Видео: Министърът на МВР на САЩ препусна с кон до работното си място

Видео: Министърът на МВР на САЩ препусна…

Очевидно, ако все пак правителството на Доналд Тръмп не остане в историята със своите политически решения, то ще остави следа със неординарните действия на много от членовете му, които ще...

03-03-2017, 00:03

Парите не миришат: Безумните подаръци на Саудитска Арабия за Тръмп

Парите не миришат: Безумните подаръци на…

Президента на САЩ Доналд Тръмп по време на посещението си в Саудитска Арабия получи от кралството най-малко 83 подаръка, съобщи изданието The Daily Beast. Тръмп посети страната, като че ли се забравяйки...

05-09-2017, 00:09

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес…

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, вторник 2 януари.

02-01-2018, 00:01

Колко струва един tweet на Доналд Тръмп? : Не познахте - 3.5 милиарда долара

Колко струва един tweet на Доналд Тръмп?…

Точно с толкова намаля капитализацията на Lockheed Martin, след като акциите им се сринаха с 4%, след tweet-та на новоизбрания американския президент Доналд Тръмп затова, че за изтребителите F-35 се...

13-12-2016, 00:12

Apple загуби от капитализацията си 30 милиарда долара само за ден

Apple загуби от капитализацията си 30 ми…

Капитализацията на технологичния мастодонт Apple само един ден се намали с доста голяма стойност - 30 милиарда долара. Причината за намаляване на капитализацията е поевтиняването на акциите на Apple с цели...

11-06-2017, 00:06

Холандски футболисти замениха децата с модели по долно бельо

Холандски футболисти замениха децата с м…

Холандския футболен клуб "Ваалвийк" участва в специална промоция за Деня на влюбените, Свети Валентин. За това на 14 февруари съобщи Eurosport. В мач от втора дивизия на холандското първенство с клуба...

14-02-2016, 00:02

Foreign Policy: Тръмп игнорира предложението за срещата с украиснкият президент Порошенко

Foreign Policy: Тръмп игнорира предложен…

В щаба на републиканеца Доналд Тръмп не обърнаха внимание на предложението на президента на Украйна Петро Порошенко за среща в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН, съобщи...

21-09-2016, 00:09

ФБР два месеца не могат да “хакнат“ смартфона на терорист

ФБР два месеца не могат да “хакнат“ смар…

Информацията, съдържаща се в телефона на един от терористите, участвал в терористичната атака в Сан Бернардино (Калифорния САЩ), все още остава недостъпна за експертите на ФБР. В продължение на два месеца...

10-02-2016, 00:02

WSJ: В крайна сметка платените кеш от САЩ на Иран 400 милиона долара са били откуп

WSJ: В крайна сметка платените кеш от СА…

Администрацията на САЩ за първи път призна, че предадените на 17 януари на Иран 400 милиона долара в брой са били обвързан с освобождаването от иранският затвор на няколко американски...

19-08-2016, 00:08

Ким Чен Ун заяви, че "държи в ръцете си" територията на САЩ

Ким Чен Ун заяви, че "държи в ръцет…

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун по време на изпитанията на балистичната ракета изстреляна от подводница заяви, че страната му "здраво държи в ръцете си континенталната част на САЩ...

25-08-2016, 00:08