Неделя,21 Октомври, 2018
Акценти:


Секретите на кибер-армията на Ислямска държава

  Ислямскa държава има не само въоръжени бойци в Близкия Изток и в нашите градове, но и кибер-оръжие, което е ключов елемент на неговата ударна сила. Неговите главни задачи са осигуряване на връзката между различните съставни части на ИДИЛ и разпространяване на неговата пропаганда.

  Тези две функции са крайно важни в XXI век. Връзката е необходима за координацията между клетките на ИД по целия свят, а пропагандата помогна на движението да привлече по различни оценки от 20 до 30 хиляди чуждестранни бойци, които са се присъединили към него след провъзгласяването на халифата.

Комуникации

  Днес за никого не е тайна, че държавите следят всички средства за електронна комуникация.

  Честно казано, това се знаеше и преди, а ако не се знаеше, то се подозираше. Това се отнася с пълна сила и за ИД. Всички експерти по борба с тероризма отбелязват високата техническа компетентност на движението: то владее най-новите методи за шифроване и умее да ползва закрити канали, които са защитени по последна дума на техниката.

  Понякога нещата се свеждат до използване на общодостъпни приложения, които осигуряват добре зашифрована връзка като WhatsApp и чата на PlayStation 4. Независимо от това ИД умеят да създават частни виртуални мрежи (такива обикновено се използват за шифроване в големи предприятия и ръководни органи) за обезпечаване на сигурна комуникация.

  Както съобщава NBC News, ИД разполага със собствена „техническа поддръжка”, която е достъпна в денонощен режим седем дни в седмицата и помага на членовете на ИД да решават всякакви технически трудности. Тя се състои от екип от половин дузина опитни инженери на територията на „халифата” и двайсетина експерти по целия свят (те също могат да дадат отговор във всяко време – ден и нощ). 

  Напоследък ИД започна да ползва активно Telegram. Както отбелязва Памела Енджел от Business Insider, това приложение поставя ударение върху защитата на връзката и ползва най-съвременни технологии. Лесно е да разберем защо: Telegram е създадена от Павел Дуров. В миналото той беше собственик на „ВКонтакте” - руския Facebook докато фирмата не беше конфискувана от съюзниците на Путин. По думите на Дуров това се е случило заради неговия отказ да разреши на Кремъл да шпионира потребителите на социалната мрежа. Тогава Дуров създава Telegram, за да предложи на всички желаещи железобетонна защита на личния живот. Днес той предоставя услуги на 60 милиона потребители.

  Както и да е, Telegram се превърна в инструмент на пропагандата на ИД. Работата е там, че приложението предлага не само личен или групов чат, но и разпращане на съобщения от един до няколко потребителя, което позволява да се създаде нещо като частни СМИ. И щом като Facebook и Twitter все по-активно блокират страниците на ИД и нейните привърженици, те пренасочиха пропагандата към Telegram.

  Отначало Дуров отказваше да се бори с дейността на ИД подчертавайки важността на защитата на личния живот. На конференция в Сан Франциско той заяви, че ИД винаги ще намери начин за връзка със своите клетки и затова няма никаква причина да чувства някаква вина – запазването на личните данни на потребителите е по-важно.

  Въпреки това след атентатите в Париж Telegram смениха курса и сега затварят каналите на ИД и нейните симпатизанти. В отговор организацията и обяви война. 

  Този начин на използване на Telegram за лична кореспонденция и пропаганда отразява прекрасно двата фронта на кибер-армията на ИД.

  Пропагандата на ИД излезе на небивало за терористично движение ниво.

Пропаганда

  За ИД пропагандата играе много важна роля. В крайна сметка ефективността на тероризма зависи от въздействието, което неговите акции  провокират в общественото съзнание. Ето защо пропагандата има ключова роля в постигането на целта на ИД – формиране на ислямски халифат. За това на движението е необходимо да си осигури религиозната и политическа верност на мюсюлманите от целия свят. А също така, което е по-прозаично, да привлече в своите редици колкото може повече бойци.

  Мащабното изследване на Грег Милер и Суад Мекхеннет от The Washington Post (то се основава на беседи с няколко „разкаяли се” бойци на ИД, които сега са зад решетките в Мароко) за първи път ни обрисува ясна картина на тази много важна част от машината на Ислямска държава.

  По техните думи, ядрото на информационното подразделение на ИД се състои от около стотина души, които работят в добре защитено здание с най-съвременно оборудване. В ИД прекрасно разбират важността на тази служба: нейните началници имат званието „емир”, т.е. те са равни на военните ръководители на организацията. Сътрудниците са много добре платени (понякога до седем пъти повече отколкото войници от същия ранг) или даже им предоставят дом и кола. 

  ИД държи информационния поток под строг контрол: на всеки нов „поданик” му отнемат всички камери, за да не може да изтече неразрешена снимка. В екипите работят майстори на своята работа. Част от тях са работили още за „Ал-Кайда” в Ирак (тя стана основата на ИД). Освен това там има много талантливи младежи от най-различни страни - преди да се влеят в редиците на ислямистите тези хора често са работили в СМИ.

  Пропагандата е крайно важна. Абу Абдула е разказал как една от екзекуциите е била режисирана от снимачната група. Имало е таблици на арабски, от които палачът е чел текста. Той дори по няколко пъти е вдигал и спускал сабята, за да може операторът да направи снимки от различен ъгъл. Жертвата е била обезглавена тогава, когато режисьорът даде знак.

  Понякога пропагандната работа е била не особено приятна. По думите на свидетеля една от задачите му е била да снима трупове на войници на ИД на бойното поле. Той е повдигал краищата на устата им за да изобрази усмивка и е насочвал пръстите им към небето, нещо, което бойците често правят.

  Пропагандата на ИД има две насоки, които могат да се окажат почти противоположни една на друга. Така например, нейното официалното списание Dabiq е пълно с ориентирана към външния свят крайно агресивна пропаганда, която трябва да вселява страх в сърцата на враговете и да привлече нови привърженици. Тази за вътрешно ползване се стреми почти по съветски да убеди жителите на ИД, че тяхната „страна” е направо утопия.

  На Запад това не се вижда, но информационният отдел на ИД пуска пропаганда, която описва живота там като идилия: нови болници, ефективни ислямски съдилища, ново некорумпирано ръководство (съществен момент за страни, които са живели десетилетия под корумпирани диктаторски режими)

  Майкъл Вайс от The Daily Beast е научил една много разпространена история. „Халифът” Абу Бакр ал-Багдади пътува инкогнито по страната, за да оцени лично положението. Изведнъж се врязва в друга кола. Разяреният водач, който не го е познал, го засипва с проклятия и го заплашва със съд. Той се съгласява. Отиват в местния шериатски съд. Съдията разпознава Багдади, но го пита какво той може да каже в своя защита. Багдади си признава вината и е наказан според шериата. Той плаща и си заминава. Историята е , разбира се , измислена, но хвърля светлина върху няколко неща: стремежа на ИД да укрепи своята легенда с помощта на подобни басни и привлекателността на некорумпирания, макар и жесток режим в региони, където винаги са съществували корумпирани държави.

  По такъв начин информационните звена на ИД пускат видеоматериали пълни с кърваво насилие или пропагандна идилия. Бегълци разказват как войници на ИД обикалят по селата и организират кина под открито небе – чаршаф, прожектор и компютър – и канят  жителите на прожекция. Ето какво казва Абу Хурарира за децата и сцените на насилие: „Те не затварят очи, те са омагьосани от случващото се”.

  С пропаганда се занимават на заради слава. Тя е ключов елемент от военната доктрина на ИД. Тя подхранва аурата на терора, която му помогна да превземе без бой териториите на бягащите врагове и привлича множество нови привърженици. Много дезертьори разказват, че са се присъединили към джихада след като са гледали видео на ИД. По различни оценки за няколко години в редовете на движението са се влели между 20 и 30 хиляди души. По този начин ИД обърна наопаки стратегията на „Ал-Кайда”, от която тя произлезе. Видео филмите на „Ал-Кайда” прославят лидерите на организацията начело с Бин Ладен, докато ИД се фокусира върху бойците, а самият „халиф” предпочита да е инкогнито. Филмите на „Ал-Кайда” често преставляват многочасови проповеди, а тези на ИД напомнят на зрелищен екшън. В „Ал-Кайда” набираха лично привърженици в джамиите и сред други радикални движения. ИД си служи с интернет и социалните мрежи.

оригинална публикация

Скачать шаблоны для cms Joomla 3 бесплатно.
Зелёные шаблоны джумла.

Добавете коментар

Последно променена: Сряда, 16 Декември 2015 00:16

лента

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Видео: 156 години след създаването химнът на Италия придоби официален статут

Видео: 156 години след създаването химнъ…

Поговорката всичко временно е вечно е на път да не е вярна на 100%. 156 години след създаването националният химн на Италия „Братя италианци“ / Fratelli d'Italia/ получи официален статут...

16-11-2017, 00:11

Тръмп благодари на Путин по телефона за оценката му за икономическите успехи на САЩ

Тръмп благодари на Путин по телефона за …

Американският президент Доналд Тръмп благодари на руския си колега Владимир Путин за признаването на икономическите успехи на Съединените щати, заяви прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс. В четвъртък, на годишна пресконференция...

15-12-2017, 00:12

CNN - Видео: В Тихия океан откриха потопеният крайцер "Индианаполис"

CNN - Видео: В Тихия океан откриха потоп…

Обломъците на потопения от японска подводница през 1945 г. американският крайцер "Индианаполис" доставил компоненти за атомната бомба за Хирошима, бе намерен на дъното на Тихия океан на дълбочина 5400 метра...

20-08-2017, 00:08

Французите показаха проект на 60-метров тримаран

Французите показаха проект на 60-метров …

Френската корабостроителница Blue Coast Yachts анонсира концепт на 60-метрова суперяхта с три корпуса Power Trimaran, съобщи Yacht Harbour. Проектът е дело на фирмата Coste Design, известна с работата си в областта...

22-06-2016, 00:06

Видео: Путин – пианист? Това е вече прекалено

Видео: Путин – пианист? Това е вече прек…

Роберт Кремптон (RobertCrampton) Един човек чете местния вестник и е изумен, когато вижда обява за продажба на говорещо куче. „Това е нещо невероятно”, мисли си той, бързайки към дома на продавача...

18-05-2017, 00:05

CNN: Бърни Сандърс е готов да стане съюзник в борбата на Тръмп срещу корпорациите

CNN: Бърни Сандърс е готов да стане съюз…

Бившият съперник на Хилъри Клинтън в президентската надпревара сред демократите - сенатора Бърни Сандърс от щата Върмонт - изрази готовността си да стане съюзник на новоизбрания президент на САЩ Доналд...

19-11-2016, 00:11

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по телевизията днес

Мачове предавани по българските телевизии днес, понеделник 18 юни.

18-06-2018, 00:06

BILD: Пребиха в германски затвор българина от ромски произход, изритал брутално жена в берлинското метро

BILD: Пребиха в германски затвор българи…

Българинът от ромски произход, който изрита жена в метрото в Берлин, е бил пребит, съобщи германския вестник BILD, наглият ром е пострадал в германски затвор. Още не е ясно какво...

09-12-2017, 00:12

Двойна терористична атака в Багдад: 82 загинали, над 200 ранени

Двойна терористична атака в Багдад: 82 з…

Повече от 82 души загинаха и над 200 ранени при две експлозии, които разтърсиха Багдад в нощта на събота срещу неделя 3 юли. Взривовете са били насочени срещу търговска зона, където...

03-07-2016, 00:07

Видео: На летището в Дубай се запали след кацане пътнически Boeing 777

Видео: На летището в Дубай се запали сле…

Видео от летището в Дубай, където в сряда 3 август направи аварийно кацане и избухна в пламъци самолет на авиокомпанията Emirates. По данни на Emirates, на борда на самолета Boeing 777...

03-08-2016, 00:08

Краят на фрау Меркел?: Десните популисти от Европа разкритикуваха германската миграционната политика, "Благодарим ти Ангела, за терористите"

Краят на фрау Меркел?: Десните популисти…

Десните популисти от Франция, Холандия, Полша, Унгария, Австрия и Великобритания излязоха с рязка критика срещу германската политика относно бежанците и лично канцлера Ангела Меркел. Както съобщи DW, холандския политик Герд Вилдерс...

28-07-2016, 00:07

CNN: Създаване на зоните за сигурност е най-добрият план за прекратяване на кръвопролитията в Сирия

CNN: Създаване на зоните за сигурност е …

Метю, нека обсъдим плана (създаването на безопасни зони в Сирия). В споразумението разбира се, участват по-голямата част от най-важните играчи, но на представителите на опозицията обаче, намеренията на страните подписали споразумението, не...

07-05-2017, 00:05

В Армения днес празнуват Коледа

В Армения днес празнуват Коледа

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един...

06-01-2018, 00:01

Борба за газ: "Газпром" отговори на премиера на България Бойко Борисов

Борба за газ: "Газпром" отгово…

"Газпром" отговори на изявлението на българския министър-председател Бойко Борисов относно желанието за участие в транзита на руски газ за Европа. Заместник-председателя на руската компания Александър Медведев по време на пресконференция...

07-06-2017, 00:06

Бившият президент на Каталуния Пучдемон избяга в Белгия

Бившият президент на Каталуния Пучдемон …

Бившият президент на Каталония Карлес Пучдемон и други представители на регионалното правителство са напуснали Испания и сега са в Белгия. Позовавайки се на източниците в испанското правителство вестникът El Periodico...

30-10-2017, 00:10

DW: С какви новини се връща Борисов в България?

DW: С какви новини се връща Борисов в Бъ…

Борисов има план за българското председателство на ЕС. Обсъдил го е в Берлин с Меркел, наред с други ключови теми. Получил е от нея и едно обещание за 24 май...

08-06-2017, 00:06

New York Post посвети на Доналд Тръмп статия от три думи

New York Post посвети на Доналд Тръмп ст…

Влиятелния американски вестник New York Post публикува статия за активността на Доналд Тръмпп в Twitter, състояща се едва от три думи.

01-07-2017, 00:07

SANA: Защо Израел бомбардира Сирия ?

SANA: Защо Израел бомбардира Сирия ?

Израел нанася въздушни удари по територията на Сирия тогава, когато усеща падането на бойния дух на терористите, като по този начин ги въодушевява и подкрепя, заяви в интервю за SANA съветника...

14-01-2017, 00:01

Преследване и наказание

Преследване и наказание

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган кара критиците да замълчат използвайки обвинения за обида на неговата личност. С.Страндхаген Докато министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу води преговори с ЕС по въпроси на миграционна политика...

30-12-2015, 13:12

Reuters: Тръмп обеща да унищожи "Ислямска държава", за да защити цивилизацията

Reuters: Тръмп обеща да унищожи "Ис…

Президента на САЩ Доналд Тръмп обеща, че Съединените щати и техните съюзници ще унищожат международната терористична организация "Ислямска държава", предпазвайки по този начин цивилизацията. Той заяви това в сряда 5...

06-04-2017, 00:04

Как работи цензурата в путинска Русия

Как работи цензурата в путинска Русия

Доклад на американския ПЕН-Център „Словото е в опасност: нападките срещу свободата на словото в путинска Русия“ показва, как редица закони, които на пръв поглед са насочени към борба с тероризма...

12-02-2016, 00:02

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове по телевизията днес

Футболните мачове предавани по българските телевизии днес, петък 10 ноември.

10-11-2017, 00:11

NBC News: Обама допуска възможността за руско влияние върху изборите в САЩ

NBC News: Обама допуска възможността за …

Американският президент Барак Обама допусна, че Русия може да оказва влияние на изборният процес в САЩ. Подобно изявление той направи в интервю за NBC News. "Всичко е възможно", каза Обама в...

27-07-2016, 00:07

Министерство на отбраната на Украйна обеща да разгроми  руската армия в случай на война

Министерство на отбраната на Украйна обе…

Директора на Департамента за социална и хуманитарна политика на Министерството на отбраната на Украйна Валентин Федичев, заяви, че в случай на война с Украйна, Русия ще загуби около 20 хиляди...

28-02-2016, 00:02

Видео: Нападателите на църквата във Франция са застреляни

Видео: Нападателите на църквата във Фран…

Двамата мъже, които взеха за заложници няколко души в църква в град Сен Етиен дю Рувре намиращ се в северната част на Франция, бяха неутрализирани по време на специална операция...

26-07-2016, 00:07

Видео: В САЩ загинаха двама пилоти при падане на щурмови военен хеликоптер Apache

Видео: В САЩ загинаха двама пилоти при п…

Двама пилоти загинаха при падане на щурмови военен хеликоптер Apache в района на залива Галвестън в американския щат Тексас, съобщи KHOU, позовавайки се на военните. П0-рано представител на ВВС на Националната гвардия...

29-12-2016, 00:12

The New Yorker: Рекс Тилерсън силно ненавижда Ники Хейли

The New Yorker: Рекс Тилерсън силно нена…

Решителността на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли относно решаването на севернокорейския проблем (и заслужава да се отбележи, че не само по този въпрос, а и в другите...

08-10-2017, 00:10

Подмолни игри: Джон Маккейн заяви, че е получил "компромат" срещу съпартиеца си Доналд Тръмп, и без да го информира го е предал на ФБР

Подмолни игри: Джон Маккейн заяви, че е …

Американският сенатор републиканец Джон Маккейн заяви, че в края на годината е получил определена информация, която след това я е предал на шефа на ФБР, защото не е могъл да...

11-01-2017, 00:01

Буалем Сансал: "Ислямският ред се стреми да се утвърди във Франция"

Буалем Сансал: "Ислямският ред се с…

Буалем Сансал След убийството на полицаите от ислямист в Манянвил, писателят Буалем Сансал (Boualem Şansal) сравнява сегашната ситуация във Франция с това, което е било в Алжир преди Гражданската война. Le...

20-06-2016, 00:06

През 2017 година САЩ са продали оръжие на други държави за почти 42 милиарда долара

През 2017 година САЩ са продали оръжие н…

Съединените щати са продали оръжие на други държави на обща стойност 41,930 милиарда през фискалната 2017-та година, приключила на 30 септември. Това съобщи в сряда американското управление за отбранително сътрудничество и...

30-11-2017, 00:11

Спасявайки 10-годишна жертва на изнасилване полицията избяга от разярени емигранти в шведския град Вестерос

Спасявайки 10-годишна жертва на изнасилв…

Полицейско подразделение от 10 души пристига в приемния център за бежанци «Signalisten» в шведския град Вестерос (100 км. на северозапад от столицата Стокхолм), след получено съобщение за дете, което е...

28-01-2016, 00:01

Видео: Путин посети мястото на терористичния акт в метрото на Санкт Петербург

Видео: Путин посети мястото на терористи…

Руският президент Владимир Путин късно вечерта в понеделник 3 април, посети мястото на терористичния акт в метрото на Санкт Петербург, предаде РИА Новости. Държавният глава дойде на метростанция "Технологически институт -...

04-04-2017, 00:04

The Wall Street Journal: Руските ВВС са ударили военна база в Сирия, използвана от САЩ и Великобритания

The Wall Street Journal: Руските ВВС са …

Според вестника, инцидентът е станал на 16 юни. Руските самолети са бомбардирали база на сирийската опозиция в близост до йорданската граница в югоизточната част на страната. Базата се използва като...

22-07-2016, 00:07

Reuters: При терористичното нападение срещу хотела Dayah в Могадишу загинаха 14 души

Reuters: При терористичното нападение ср…

Най-малко 14 души загинаха при терористичната атака срещу хотела Dayah в центъра на столицата на Сомалия Могадишу, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на полицията и очевидци. "Най-малко 14 души бяха убити...

25-01-2017, 00:01

Честито: Американския президент стана дядо за девети път

Честито: Американския президент стана дя…

Американският президент Доналд Тръмп се сдоби с нов внук - девети поред. Това съобщи в мрежата най-малкия му син Ерик. Бебето е кръстено Ерик Люк. "Лара Тръмп и аз сме щастливи...

13-09-2017, 00:09

Русия предупреди израелския премиер Нетаняху за опасност от разрастване на конфликта в Сирия, САЩ го подкрепи

Русия предупреди израелския премиер Нета…

САЩ очаквано застанаха на страната на Израел след нанесените от ВВС на страната удари по ирански обекти в Сирия. Това заяви сътрудникът на пресслужбата на американското министерство на отбраната майор...

11-02-2018, 00:02

Тръмп се обяви за победител в първият телевизионен дебат с Клинтън

Тръмп се обяви за победител в първият те…

Кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп написа на страницата си в Twitter, че, според проучвания на общественото мнение, той забележително се е представил в първият телевизионен...

27-09-2016, 00:09

Британските алпинисти са намерени мъртви в Алпите

Британските алпинисти са намерени мъртви…

Както съобщиха италианските планински спасители, спортистите са изчезнали в четвъртък 4-ти август. Телата на двама британски катерачи са намерени на склона на една от най-високите планини в Алпите, Матерхорн, на границата...

07-08-2016, 00:08

България е увеличила доставките на оръжие за сирийските екстремисти и опозиционери почти 3 пъти

България е увеличила доставките на оръжи…

През 2016 година България е изнесла оръжие на стойност един милиард евро. Една трета от износа са доставки за Саудитска Арабия и Съединените щати, които предават българското оръжие и боеприпаси на...

02-09-2017, 00:09

Бившият заместник-кмет на Гуанджоу е обвинен за вземане на подкупи

Бившият заместник-кмет на Гуанджоу е обв…

Своят пост Цао Цзянляо заема от 2007 г. насам, разследването срещу него е започнало в края на 2013 година. Сега бившият заместник-кмет застана пред съда. Бившия заместник кмет на град Гуанджоу...

30-01-2016, 00:01